Skip to content

Set de ceai matcha (instrumente și accesorii matcha pe care ar trebui să le ai)

Chawan de matcha cu ceai și un tel de matcha în bol. Alături alte 2 chawan si o cutie specială pentru ceai matcha

Cui nu-i place o ceașcă de ceai matcha fierbinte? Doar tu cu tine, relaxându-te în cafeneaua ta preferată, sorbind băutura cu aromă blândă de plante și calmantă la începutul zilei.

Dar dacă ți-am spune că nu trebuie să te dai peste cap pentru a prepara o cană de Matcha acasă?

Da, ai citit corect. Cu ustensilele potrivite și la un cost mult mai mic decât cel pe care îl plătești la cafenele, îți poți prepara fără efort ceaiul preferat ori de câte ori vrei.

Hai să trecem în revistă șapte instrumente pe care ar trebui să le ai în setul tău de ceai matcha pentru a prepara o ceașcă absolut instagramabilă!

Instrumente și accesorii matcha esențiale

Pe lângă gesturi și alte formalități, prepararea tradițională a ceaiului japonez (chanoyu) implică o mulțime de accesorii sofisticate care au scopuri specifice. Ca atare, s-ar putea să te întrebi dacă ai nevoie chiar de fiecare piesă utilizată pentru matcha.

Din fericire, nu este cazul. 

Calea tradițională este ideală, dar poți să-ți începi cultura ceaiului acasă folosind doar elementele esențiale. Dacă ești abia la început, iată cele șapte instrumente și accesorii indispensabile pentru ceaiul matcha pe care ar trebui să le achiziționezi:

Natsume și Chaire sau Cutia de Ceai

Pudra de matcha este incredibil de sensibilă la căldură, umiditate și lumină. Așadar, înainte de a prepara o ceașcă de ceai matcha, vei avea nevoie de un loc adecvat pentru a depozita pudra.

Natsume și chaire sunt recipiente din lemn lăcuit care depozitează matcha și o păstrează proaspătă. Acestea sunt de obicei realizate din bambus și sunt un accesoriu esențial pentru desfășurarea ceremoniilor de ceai.

S-ar putea să te întrebi, care este diferența dintre un natsume și un chaire?

Ei bine, cele două recipiente sunt destinate depozitării diferitelor tipuri de matcha. Un chaire are de obicei o formă alungită și este folosit pentru ceaiul gros (koicha), în timp ce un natsume are un capac plat și o bază rotunjită pentru păstrarea ceaiului subțire (usucha).

Din fericire, cutiile de ceai matcha servesc și ca recipiente pentru ceai. Așadar, cu excepția cazului în care vrei musai să ții ceremonii tradiționale, aceste cutii funcționează la fel de bine pentru a închide matcha etanș și pentru a împiedica pătrunderea umezelii și a luminii.

Chashaku sau lingura pentru matcha

Acum că ai cutia, trebuie să ai ceva cu care să scoți matcha. Într-un set de ceai, îl numim chashaku sau lingură de matcha.

Un material obișnuit pentru chashaku este lemnul sau bambusul, deși poți găsi și piese realizate din fildeș. Majoritatea lingurilor de matcha urmează designul vertical, elegant, pentru o utilizare ușoară.

O lingură chashaku plină are capacitatea de un gram, ceea ce înseamnă că ai nevoie de două linguri pentru a respecta standardul de două grame de pudră matcha pentru o ceașcă. Nu uita această măsură atunci când folosiți un chashaku.

Nu reușești să găsești un chashaku în cel mai apropiat magazin? 

Nu trebuie să îți faci griji. Nu există nicio regulă împotriva utilizării unei lingurițe obișnuite. Totuși, nu uita că o linguriță de ceai are un volum de aproxamitiv două grame, adică cât două lingurițe de chashaku.

Chawan sau bol de ceai

Un chawan ceramic tradițional cu pudră de matcha. alături un tel pentru matcha

Un chawan este practic o ceașcă de ceai sau un bol de orez în japoneză. Fabricat de obicei din ceramică sau lut, se folosește pentru a bate și a bea matcha.

Ceștile tradiționale de matcha au forme simple, rotunde, cu margini late și baze adânci. Există și modele unice folosite în anumite perioade ale anului.

Iată o informație amuzantă:

Ceremoniile japoneze de ceai folosesc chawan-uri puțin adânci vara pentru a răci ceaiul mai repede. Iarna, optează pentru boluri adânci pentru a menține băutura caldă mai mult timp.

Desigur, prepararea ceaiului matcha acasă nu necesită cumpărarea unui chawan japonez artizanal. Un bol de supă obișnuit sau o cană simplă merg de minune!

Chasen sau tel Matcha

De obicei cioplit dintr-o bucată de bambus, un chasen sau un tel matcha este un alt instrument indispensabil pentru setul tău de ceai. Ai nevoie de el pentru a bate pudra de matcha până capătă consistența ideală.

Ca și chawan-ul, chasen-ul matcha este disponibil în diferite stiluri pentru diferite scopuri. Există chasen realizate din bambus uscat, afumat sau proaspăt și cu capete fine, medii sau aspre.

Producătorii de ceai decid de obicei ce vârf de chasen să folosească în funcție de tipul de ceai pe care îl prepară. Un chasen fin pentru ceai subțire și un chasen mediu sau aspru pentru ceai gros.

În cazul în care se dovedește dificil să găsești un astfel de tel din bambus, o alternativă excelentă ar fi un spumant portabil pe care îl folosești pentru laptele de dimineață.

Chasen Kushinaoshi sau suport pentru tel

Un chasen kushinaoshi este un instrument în care se ține telul pentru Matcha. Deși nu contribuie la aroma ceaiului tău, păstrează telul în formă. 

Dacă te gândești să-ți așezi chasenul oriunde pe masă după ce l-ai folosit, mai gândește-te o dată. Este o greșeală comună de începător care ar putea duce la umiditate în exces și mucegai.

Pur și simplu, chasen kushinaoshi este un instrument pentru prepararea ceaiului la care nu ar trebui să faci compromisuri!

Furui sau sita de matcha

Cernerea este vitală la prepararea ceaiului matcha, deoarece pulberea verde tinde să se adune. Cernerea matcha creează consistența fină și spumoasă pe care o iubim cu toții.

Pentru a realiza acest lucru, vei avea nevoie de furui sau de o sită de matcha.

Dacă sari peste acest pas, vei obține cocoloașe și bucăți de pudră în ceaiul tău. Și crede-ne, acestea pot fi dificil de dizolvat, indiferent cât de mult vei bate.

Dacă nu ai un furui, o strecurătoare de bucătărie poate fi suficientă. Dar nu de genul celor pe care le folosești pentru a strecura pastele, totuși! Este vorba despre strecurători mai mici, cu site mai fine.

Kama sau fierbătorul de ceai

Adesea decorat cu caricaturi complicate, un kama este ceea ce ați numi un ceainic. De obicei turnat din fier sau cupru, este unul dintre cele mai vechi ceainice și o alegere populară pentru cunoscătorii de ceai.

Kama vine în diferite forme și dimensiuni. Unii japonezi chiar își dau kama urmașilor, purtând nume unice și o istorie plină de culoare.

Cu toate acestea, în calitate de începător sau de consumator obișnuit de matcha, achiziționarea ceainicelor istorice nu va reprezenta prima ta grijă. 

Un ceainic electric ar fi o opțiune fantastică pentru amatorii de ceai debutanți. Acesta poate încălzi apa rapid, unele permițând presetări pentru temperatură.

Gânduri finale

Dacă ai asistat la ceremoniile tradiționale japoneze de preparare a ceaiului, cu siguranță înțelegi de ce unii oameni au rețineri cu privire la achiziționarea seturilor de ceai matcha. Pur și simplu pare complicat. 

Cultura japoneză a ceaiului este fără îndoială captivantă și bogată din punct de vedere istoric. Dar nu trebuie să îți forțezi buzunarul pentru a prepara acasă un ceai matcha delicios!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *