Skip to content

Ceaiul de Piersici: Cum să prepari o băutură aromată, gustoasă și sănătoasă?

Ice Tea de piersici cu paie colorate intr-un cadru de vară

Probabil că mulți oameni asociază ceaiul de piersici cu băuturile reci din piersici. Ca să fim sinceri, acestea nu au nicio legătură cu piersicile. Ceaiul autentic de piersici este aromat, blând și preparat din fructe naturale de piersic. Ceaiul de piersici este remarcabil de promițător pentru sănătatea ta, așa că poți simți beneficiile ceaiului de piersici. Să vedem, cum se prepară ceaiul de piersici?

Din ce este făcută băutura de piersici? 

Poți face ceai de piersici din fructe de piersici sau din frunze. Ceaiul din frunze de piersic este destul de neobișnuit și este preparat mai ales în scopuri medicinale. Cu toate acestea, are și un gust plăcut, dulce, care amintește de ceaiul verde obișnuit. 

Ceaiul din fructe de piersici este unul dintre cele mai populare tipuri de ice tea din lume. Acesta poate fi preparat doar din fructe sau amestecat cu alte ceaiuri. Posibil cel mai popular amestec este o combinație de piersici și ceai negru. Acesta are o aromă robustă, o aromă de piersică și este dulce. 

Pahare cu ceai rece cu geață din piersici

Are ceaiul de piersici cofeină? 

Ceaiul de piersici pur, care este făcut exclusiv din fructe sau frunze de piersici, este decofeinizat. Cu toate acestea, dacă piersicile sunt amestecate cu ceai negru, ceai verde sau altceva, acest ceai conține cofeină. Cantitatea de cofeină dintr-un astfel de ceai de piersici va depinde de cantitatea de ceai adăugată.

Îți reamintim că ceaiurile cu cofeină nu sunt potrivite pentru copii, iar femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să le consume rar. 

Să alegem ceaiuri decofeinizate (de exemplu, ceai rooibos) sau să preparăm un ceai folosind doar fructe de piersică. 

Beneficiile ceaiului de piersici 

Ceaiul de piersici nu este doar o băutură gustoasă și răcoritoare. Frunzele și cojile de piersici au fost utilizate în medicina tradițională chineză încă din secolul al X-lea. Oamenii încă folosesc piersicile pentru a trata problemele stomacale, indigestia, diareea, dizenteria și hepatita în Ayurveda. 

Fructele și frunzele de piersici sunt bogate în antioxidanți, minerale și vitaminele A și C. În plus, frunzele de piersici conțin substanțe antiinflamatoare similare cu cele din ceaiul negru și verde. 

Amestecă ceaiul de piersici cu alte ceaiuri și ierburi și vei obține beneficii suplimentare pentru sănătate. 

Ce beneficii are ceaiul de piersici?

  • Ceaiul de piersici este un antioxidant eficient care combate deteriorarea celulelor de către radicalii liberi. 
  • Are proprietăți antiinflamatorii, stimulează imunitatea și ajută la depășirea mai rapidă a diferitelor boli. 
  • Frunzele de piersic conțin substanțe precum catehina și teaflavina, care acționează ca antioxidanți puternici, și au proprietăți antibacteriene. 
  • Studiile au confirmat eficiența ceaiului din frunze de piersic în tratarea constipației. Acest ceai are un efect laxativ. 
  • Ceaiul din frunze de piersic ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2. 
  • Polifenolii din ceaiul de fructe și frunze ajută la combaterea supraponderalității. Această băutură diminuează senzația de foame, controlează aportul caloric și stimulează metabolismul și arderea grăsimilor. 
  • Ceaiul de fructe cu piersici reglează nivelul colesterolului din sânge și scade colesterolul rău. 
  • Fructele îmbunătățesc sănătatea inimii, scad tensiunea arterială și protejează împotriva bolilor de inimă. 
  • Vitaminele A, C și E sunt esențiale pentru o piele frumoasă și o bună sănătate a ochilor. 
  • Vitaminele C și K ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor. 
  • Piersicile albe îmbunătățesc metabolismul și excreția nicotinei, astfel încât ceaiul de piersici albe este mai benefic pentru fumători. 
Carafă cu ceai de piersici

Ce fel de piersici sunt potrivite pentru prepararea ceaiului? 

În mod ideal, folosește fructele și frunzele de piersic din grădina ta pentru a face ceai de piersici. Cu toate acestea, nu toată lumea are piersici care cresc afară, așa că folosește piersici proaspete cumpărate din piețe. Fructele sunt foarte perisabile, ceea ce înseamnă că trebuie să le consumi imediat. 

Din păcate, frunzele și ceaiul de piersici nu sunt disponibile în unele țări. Cu toate acestea, sunt posibile diverse amestecuri de ceai negru cu bucăți de piersici. 

Acordați atenție ingredientelor, deoarece la amestecuri se adaugă doar arome de piersici. Din păcate, aroma în sine nu are nicio proprietate benefică. 

Evită să cumperi și să consumi ceaiuri reci cu piersici. Din păcate, nu există piersici în ele (nici măcar aroma!), ci diverse zaharuri, îndulcitori și arome artificiale. Acest ceai nu are niciun beneficiu pentru sănătate.

Piersici intr-un cos pe masă

Rețeta pentru ceai de piersici 

Îți propunem rețeta pentru unul dintre cele mai ușor de preparat și mai răcoritoare ceaiuri de piersici. Se bea cald sau rece. Cu toate acestea, acest ceai poate conține cofeină deoarece este preparat cu ceai negru. 

Ingrediente: 

  • 1 piersică mare, coaptă 
  • 1/2 linguriță de frunze de ceai negru 
  • 250 ml de apă 
  • 1 linguriță de miere

Mod de preparare:

  • Spală piersicile foarte bine și taie-le în bucăți mici. 
  • Pune-le într-un ceainic cu filtru, adaugă ceaiul negru și acoperă-le cu apă clocotită. 
  • Se lasă la infuzat timp de 5-10 minute; se strecoară. 
  • Se adaugă mierea și se amestecă bine. 

Îl poți servi cu o felie de piersică, lămâie, portocală sau mentă. 

Ceai de piersici

Ceai de piersici cu gheață 

Acest ceai are un efect răcoritor într-o zi călduroasă. Dulce, aromat și răcoritor. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a folosi piersicile foarte coapte. 

Ingrediente: 

  • 3 piersici mici și coapte 
  • 1 linguriță de frunze de ceai negru sau verde 
  • 1 cană de apă 

Mod de preparare: 

  • Se spală piersicile foarte bine și se dau pe răzătoare
  • Se acoperă frunzele de ceai cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. 
  • Strecoară piersicile printr-o sită fină, lăsând doar sucul și puțină pulpă. 
  • Strecoară ceaiul și amestecă-l cu piureul de piersici. 
  • Adaugă miere, sirop de agave sau stevia pentru a îndulci, dacă este necesar. Servește rece, adaugă cuburi de gheață și decorează cu felii de piersici sau o frunză de mentă. Adaugă câteva picături de suc de lămâie sau o felie, și vei obține un ceai mai acid. 

Ceai cu frunze de piersică 

Ceaiul din frunze de piersică are mai multe substanțe benefice decât ceaiul de fructe. Cu toate acestea, are un gust mai pământiu. Adaugă câteva bucăți, piure sau suc de piersici pentru a obține un ceai mai aromat și mai dulce. 

Ingrediente: 

  • 3 linguri de frunze de piersică ( se poate folosi în plus coajă de piersică). 
  • 1 cană de apă 

Mod de preparare: 

Se acoperă frunzele de piersic cu apă clocotită și se lasă la înmuiat timp de 10-15 minute. Se strecoară. Aromatizează-l cu miere, o felie de lămâie sau piersici proaspete, dacă este necesar.

Ceai uscat

Este ceaiul de piersici potrivit pentru toată lumea? 

Din păcate, persoanele alergice la piersici nu ar trebui să bea ceai din frunze de piersici sau din fructe de piersici. Acest ceai poate avea efecte secundare și pentru persoanele alergice la mere, caise, prune și cireșe. 

Surse: 
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peaches
https://simplelooseleaf.com/blog/loose-leaf-tea/peach-tea-benefits/
https://caloriebee.com/nutrition/Peach-Tea-Benefits
https://www.sipsby.com/blogs/tealover-101/all-about-peach-tea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *