Skip to content

Totul despre ceaiul boldo: Beneficii, efecte secundare și mod de preparare

Frunze de Boldo in bol de lemn

Peumus boldus, cunoscut popular sub numele de boldo, este un arbust aromatic veșnic verde originar din America de Sud, în special din Chile și Peru. Are fructe galben-verzui și flori albe delicate.

Frunzele de boldo au o aromă puternică și picantă, asemănătoare camforului, și sunt utilizate pe scară largă ca plantă culinară. Când este preparat în ceai, boldo are un gust mentolat, răcoritor și ușor amar.

În acest ghid, vom explora numeroasele beneficii ale ceaiului de boldo de care te poți bucura, precum și potențialele efecte secundare și metodele de preparare de care trebuie să ții cont înainte de a prepara această băutură.

Care sunt beneficiile ceaiului Boldo?

Ceaiul Boldo are o lungă istorie de utilizare ca plantă medicinală, datând de sute de ani, când populațiile indigene din Chile au început să îl folosească. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să susțină siguranța și eficacitatea ceaiului boldo, așa că vorbește cu medicul tău înainte de a-l bea.

Stimulează sistemul imunitar

Un studiu care a comparat 13 ceaiuri de plante medicinale diferite a arătat că ceaiul boldo posedă una dintre cele mai mari activități antioxidante. Antioxidanții sunt substanțe vitale care îți protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi dăunători din organism.

Având o dietă bogată în antioxidanți poți încetini îmbătrânirea și reduce riscul de îmbolnăvire, inclusiv bolile de inimă și cancerul.

Promovează o digestie bună

Agenția Europeană pentru Medicamente permite utilizarea ceaiului de boldo pentru dispepsie sau indigestie și spasme intestinale ușoare. De asemenea, este utilizat de unii pentru a spori apetitul, a reduce glicemia, a ameliora flatulența și a trata constipația, dar studiile clinice care susțin aceste afirmații sunt limitate.

Potrivit Handbook of Herbs and Spices, s-a demonstrat că frunzele de boldo stimulează digestia, datorită unei substanțe chimice vegetale numită boldină. 

Susține sănătatea ficatului și a vezicii biliare

În mai multe studii pe animale, frunzele de boldo au demonstrat proprietăți de producere a bilei, precum și capacitatea de a crește producția de urină cu 50%. Ca atare, ceaiul de boldo este promovat pe scară largă ca un coleretic (stimulează secreția de bilă) și un diuretic (favorizează eliminarea urinei). 

Există, de asemenea, afirmații conform cărora ceaiul boldo poate trata calculii biliari, calculii renali, infecțiile vezicii urinare și alte afecțiuni legate de ficat și vezica biliară.

Calmează și ameliorează durerile articulare

În plus față de proprietățile sale antioxidante, boldo are și proprietăți antiinflamatorii, potrivit unui studiu chimic. Acesta este motivul pentru care ceaiul de boldo este promovat pentru afecțiuni precum articulațiile dureroase (reumatism) și forme similare de durere musculară și inflamație. 

De asemenea, a fost folosit pentru a trata o varietate de alte afecțiuni, cum ar fi răcelile, durerile de urechi, insomnia și petele de pe piele, dar acestea se bazează în principal pe afirmații anecdotice și nu pe dovezi științifice.

Favorizează pierderea în greutate

Datorită proprietăților antioxidante ale ceaiului boldo, se spune că acesta reduce toxicitatea din organism și îmbunătățește metabolismul, accelerând capacitatea ta de a arde grăsimile.

De asemenea, se spune că ceaiul boldo sprijină pierderea în greutate prin promovarea sănătății intestinale, îmbunătățirea digestiei și stimularea apetitului.

Care sunt efectele secundare ale ceaiului Boldo?

Ceasca de ceai Boldo alaturi de frunze verzi de Boldo

Consumul de ceai boldo te poate expune la următoarele efecte secundare, în special atunci când este luat în exces sau consumat pe perioade lungi de timp:

  • Dureri abdominale, greață, vărsături
  • Reacții alergice la nivelul întregului corp
  • Tulburări ale ritmului cardiac
  • Paralizie, halucinații, tulburări ale sistemului nervos

Frunzele de boldo conțin ascaridol, un ulei incolor, înțepător și volatil care este toxic pentru ficat, motiv pentru care nu este recomandat să bei zilnic ceai de boldo. Atunci când îți prepari ceaiul, asigură-te că ingredientele nu conțin ascaridol pentru a evita afectarea ficatului.

Deoarece boldo poate interacționa cu diferite medicamente, consumul de ceai de boldo ar putea fi periculos pentru persoanele care iau Advil, warfarină și alte anticoagulante și medicamente pentru inimă. De asemenea, ar trebui să se întrerupă consumul de boldo timp de cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală pentru a minimiza riscul de sângerare.

Ceaiul boldo poate crește riscul de leziuni hepatice dacă iei anumite medicamente, precum Tylenol, Zocor și Diflucan, printre altele. De asemenea, este nesigur pentru persoanele care iau litiu.

În plus, sursele medicale afirmă că ar trebui să eviți consumul de ceai de boldo dacă faci parte din oricare dintre următoarele grupuri:

  • Femei însărcinate și care alăptează
  • Copii mici
  • Băutorii de alcool
  • Persoanele cu căile biliare blocate, calculi biliari sau boli hepatice

Cum se prepară ceaiul Boldo

Prim plan infuzie de frunze de boldo

Una dintre cele mai rapide și mai simple modalități de a prepara ceaiul boldo este să pui un pliculeț de ceai într-o cană și să torni apă fierbinte peste el. 

Se infuzează pliculețul timp de aproximativ 3 până la 5 minute pentru a elibera aroma deplină a ceaiului. Plicurile de ceai Boldo sunt disponibile online, în magazinele alimentare și în farmacii.

O altă opțiune este să folosești 2 până la 3 frunze întregi de ceai boldo. Adaugă frunzele într-un ibric cu apă, încălzește până dă în clocot și apoi fierbe timp de 5 minute. Așteaptă să se răcească puțin înainte de a strecura frunzele și de a bea.

Dacă vrei să folosești frunze de boldo uscate și zdrobite pentru a-ți face ceaiul, urmează acești pași:

  1. Adaugă 1 sau 2 linguri de frunze de boldo uscate și zdrobite într-o cană.
  2. Fierbe apa, dar las-o să se răcească puțin pentru a reduce temperatura un pic.
  3. Toarnă 250 până la 300 de ml de apă peste frunzele tale de boldo.
  4. Înfuzează frunzele timp de 5 până la 15 minute, în funcție de preferințele tale.
  5. Strecoară frunzele înainte de servire.

Merită menționat faptul că ceaiul boldo este un ceai de plante fără cofeină. 

Pentru a minimiza riscul de complicații și efecte secundare dăunătoare, bea doar o ceașcă de ceai boldo ocazional.

Gânduri finale despre ceaiul Boldo

Ceaiul boldo a fost folosit ca medicament tradițional pe bază de plante timp de mulți ani, pentru afecțiuni care variază de la probleme digestive la probleme hepatice, dureri articulare și chiar pierderea în greutate.

Deși unele studii indică faptul că frunzele plantei boldo au beneficii antioxidante, nu există suficiente dovezi care să ateste efectele ceaiului boldo în tratarea bolilor, a durerilor și a stărilor de disconfort.

Consumul de ceai de boldo poate cauza, de asemenea, efecte secundare nedorite, cum ar fi dureri de stomac, vărsături, toxicitate hepatică, tulburări ale ritmului cardiac și reacții alergice, deci consultă un specialist medical și fii prudent atunci când îl bei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *