Ai băut vreodată ceai de trandafiri? Acesta este semnul că poate este momentul să îl încerci în sfârșit, dacă nu ai făcut-o încă. Pentru că este gustos și benefic pentru sănătatea ta. Ceaiul de trandafiri este o băutură parfumată, bogată în arome și istorie, strâns legată de diferite culturi și practici medicale.
O scurtă istorie a ceaiului de trandafiri
Ceaiul de trandafiri a apărut în urmă cu aproximativ 5.000 de ani în China antică, iar tradiția sa s-a răspândit în alte țări prin Arabia și Persia. Arabii, cunoscuți ca experți în plante, au descoperit utilizarea trandafirilor în băuturi și au început să producă ceai de trandafiri așa cum îl cunoaștem astăzi. În Evul Mediu, ceaiul de trandafir simboliza luxul și era servit ca băutură la întâlnirile din înalta societate. Impresionant, nu-i așa? Abia în secolul al XIX-lea, ceaiul de trandafiri a devenit o băutură de care se putea bucura oricine.
Acest ceai îți va încânta papilele și va fi benefic pentru sănătatea ta. Într-adevăr, așa este! În medicina populară antică, ceaiul de trandafir era folosit ca o modalitate naturală de a combate diverse boli și de a spori bunăstarea. De asemenea, era renumit pentru proprietățile sale calmante, care ajută la reducerea stresului și facilitează somnul. Astăzi, ceaiul de trandafiri este iubit în întreaga lume pentru proprietățile sale excepționale. Iar numeroasele sale variante permit fiecăruia să găsească un gust care i se potrivește.

Ce gust are ceaiul de trandafiri?
Gustul ceaiului de trandafir depinde de tipul de petale sau de muguri folosiți, unele varietăți fiind dulci, iar altele mai amare. Gustul petalelor și al mugurilor de trandafir este aproape la fel ca mirosul trandafirilor. Așadar, dacă îți place parfumul dulce, probabil că îți va plăcea și gustul ceaiului. Ceaiul de trandafir autentic are o aromă florală delicată, cu o ușoară dulceață. Deși aroma nu este foarte puternică, aroma de trandafir este minunată.
Sunt comestibile petalele și mugurii tuturor trandafirilor?
Da, toate speciile de trandafiri sunt potrivite pentru ceai. Trandafirii sălbatici, florile din grădina ta sau cele cumpărate de la piață sunt perfecte pentru acest lucru. Alegerea îți aparține. Atunci când faci ceai de trandafir sălbatic, nu uita să folosești unul organic, care nu este tratat cu substanțe chimice.
Deși toate soiurile de trandafiri sunt comestibile, nu toate au o aromă plăcută pentru ceai. Petalele parfumate ale trandafirilor conțin mult apreciatele uleiuri esențiale, ale căror extracte sunt folosite pentru a produce parfumuri și alte produse de înfrumusețare. O ceașcă de ceai de trandafiri scoate la iveală parfumul acestora. Cu toate acestea, cele mai bune soiuri pentru prepararea ceaiului sunt Rosa damascena, Rosa centifolia și Rosa gallica. Este esențial să alegi o aromă care ți se potrivește. Deși culoarea este relativ neimportantă.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de trandafir?
Ceaiul de trandafir miroase și are un gust delicios și are și beneficii pentru sănătate. Acesta conține antocianină, acid galic, kaempferol și quercetină. În mod tradițional, acest ceai a fost folosit pentru a îmbunătăți digestia, pentru a proteja sănătatea cardiovasculară și pentru a ameliora inflamațiile și diverse tipuri de dureri. Și asta nu e tot! Ceaiul de trandafir și extractele de trandafir pot avea efecte antimutagenice, antiinflamatorii, antimicrobiene, antidiabetice, antioxidante și antidepresive. Cu toate acestea, multe dintre potențialele beneficii pentru sănătate nu sunt încă fundamentate științific.

1. Sursă de antioxidanți
Ceaiul de trandafiri este bogat în antioxidanți. Un studiu a arătat că ceaiul de trandafir poate contribui la eliminarea radicalilor liberi mai eficient decât ceaiul verde. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile verzi și de trandafiri sunt la fel. În funcție de tip și de alți factori, acestea pot avea mai multe sau mai puține proprietăți antioxidante. Se crede că, adăugând câteva petale de trandafir la ceaiul negru sau verde, se poate crește și mai mult activitatea antioxidantă. Un alt studiu a arătat că ceaiul făcut din petale de trandafir poate avea o capacitate antioxidantă mult mai mare decât ceaiul din muguri de trandafir.
2. Îmbunătățește somnul
Ceaiul pur de trandafir nu conține cofeină, ceea ce înseamnă că îl poți savura chiar și chiar înainte de culcare. În plus, studiile au arătat că unii dintre compușii din extractele de trandafir au efecte hipnotice. Acest lucru poate fi benefic pentru a adormi mai repede.
3. Ameliorarea durerii
Extractele de trandafir pot ajuta la ameliorarea durerii, deoarece au un efect analgezic. Studiile au arătat că extractul de trandafir poate preveni în mod potențial convulsiile și poate ajuta persoanele cu boala Alzheimer.
4. Poate ajuta în cazul tulburărilor ciclului menstrual
Una dintre utilizările tradiționale ale trandafirilor este tratamentul tulburărilor ciclului menstrual. Studiile au arătat că ceaiul făcut din trandafiri poate ajuta de fapt foarte mult în tratarea acestor simptome, inclusiv în ceea ce privește durerile menstruale și reducerea anxietății.
5. Îmbunătățește digestia și ajută la pierderea în greutate
Petalele de trandafir pot ajuta la digestie și au un ușor efect laxativ. Ceaiul de trandafiri din plante pure este lipsit de calorii, ceea ce îl face ideal pentru persoanele care doresc să-și controleze greutatea corporală.

Rețete de ceai de trandafiri: Înainte de infuzare
Atunci când alegi o rețetă de ceai de trandafiri care îți place, asigură-te că trandafirii pe care îi alegi nu au fost niciodată stropiți cu pesticide și că nu cresc aproape de drum înainte de a te apuca să îi culegi. Cel mai bine este să culegi petale de trandafir care abia s-au deschis. Puteți folosi și petale uscate, dacă le ai, desigur.
Ceai clasic de petale de trandafir proaspete
Ingrediente:
- 1 sau 2 căni de petale de trandafir proaspete
- 3 căni de apă
- îndulcitor după gust (zahăr, miere, etc.)
Clătește petalele de trandafir în apă rece. Umple un ibric sau o oală mică cu trei căni de apă și las-o să dea în clocot. Adaugă petalele de trandafir și fierbe timp de 3-4 minute. Toarnă ceaiul în cești. Savurează!
Ceai de trandafiri cu vanilie
Ingrediente:
- Două linguri de petale de trandafir uscate
- 2 păstăi de vanilie, doar semințele
- 2 căni de apă
- Îndulcitor după gust (zahăr, miere, etc.)
Se prepară acest ceai în același mod ca și ceaiul clasic. Pune ingredientele într-un ibric mare cu apă clocotită. Fierbe timp de cel puțin 3-4 minute. Dacă dorești, adaugă îndulcitorul tău preferat.

Ceai de lămâie cu petale de trandafir
Ingrediente:
- 4 căni de apă
- 1 linguriță de extract de trandafir
- 1 lingură de petale de trandafir roșu
- Îndulcitor după gust (zahăr, miere, etc.)
- Sucul de la o lămâie
Amestecă toate ingredientele într-un ceainic și toarnă apă clocotită peste ele pentru a prepara acest ceai din petale de trandafiri roșii. Se lasă să fiarbă timp de 5 minute și se savurează.
Amestec de trandafir și ceai negru
Trandafirii fac casă bună cu multe ingrediente. Poți adăuga câteva petale în ceaiul tău preferat pentru a crea un amestec special de arome. Amestecul de trandafir și ceai negru este una dintre cele mai populare opțiuni de ceai de trandafir. Pentru a prepara acest ceai, vei avea nevoie de petale de trandafir uscate și ceai negru.
Ingrediente:
- 1 linguriță de ceai negru
- 1 cană de apă
- ½ linguriță de petale de trandafir uscate
- Miere (opțional)
Fierbe apa și las-o să se răcească timp de aproximativ un minut. Pune frunzele de ceai negru și petalele de trandafir într-un ceainic. Toarnă apa peste frunzele de ceai. Se lasă la infuzat timp de 3-5 minute. Strecoară și savurează.

Pot să beau ceai de trandafiri în fiecare zi?
Dacă faci ceai de trandafir folosind doar petale de trandafir sau muguri de trandafir, vei face o infuzie de plante și o poți bea zilnic. Infuziile din plante nu conțin cofeină. Asta înseamnă că sunt inofensive chiar și în cazul unui consum frecvent. Pe de altă parte, dacă faci amestecuri cu ceai verde sau negru și petale de trandafir, există unele restricții în ceea ce privește consumul acestora.
Are ceaiul de trandafiri efecte secundare?
Deși, în general, consumul de ceai de trandafiri este sigur, este posibil să apară unele efecte secundare, cum ar fi alergiile. Consultă-te întotdeauna cu medicul tău înainte de a adăuga noi flori, ierburi și plante în dieta ta. Mai ales, dacă ai deja o afecțiune medicală.
Surse:
https://simplelooseleaf.com/blog/herbal-tea/rose-tea/
https://rosaholics.com/blogs/rosaholics-bloggers/how-to-make-tea-with-rose-petals
https://www.halmaritea.com/blog/steps-make-rose-tea-properly-benefits/
https://www.onoteas.com/rose-tea-a-true-healing-concoction/
https://www.researchgate.net/publication/227635524_Rose_Petal_Tea
https://www.researchgate.net/publication/331311805_Effects_of_dried_Rose_Petals_Rosa
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/398377
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16154059/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757593/