Ceaiul de mușețel este o băutură echilibrată, cu multe proprietăți benefice. Acest ceai este bogat în antioxidanți care pot promova sănătatea și pot reduce riscul apariției unor boli grave. Este, de asemenea, o băutură care ajută la îmbunătățirea somnului și a digestiei, fiind, de asemenea, benefică pentru frumusețea ta.
Unele persoane apreciază ceaiul de mușețel ca o alternativă decafeinizată la ceaiul negru sau verde. Gustul blând și ușor dulceag al ceaiului de mușețel fascinează multe persoane. Bineînțeles, merită să ne amintim că mușețelul este o plantă și nu ar trebui să fie folosit în exces.
Pe scurt despre mușețel
Mușețelul (Matricaria recutita) este planta folosită pentru a face ceea ce este cunoscut în mod obișnuit sub numele de ceai de mușețel. Mușețelul este o plantă erbacee anuală, de obicei ramificată, cu frunze penate și flori albe. Crește pe câmpuri, pe marginea drumurilor și în apropierea caselor.
Florile înfloresc în perioada mai-septembrie și doar florile de mușețel fără tulpini sunt culese și folosite pentru medicamente și ceaiuri. Mușețelul are nevoie de uscare într-o încăpere bine aerisită, ferită de lumina directă a soarelui, întins în strat subțire. De asemenea, este important să nu se usuce prea mult florile de mușețel, care trebuie să rămână galben-verzui, parfumate și cu gust amărui

Beneficiile ceaiului de mușețel
Florile de mușețel sunt bogate în proprietăți medicinale, antiinflamatorii, antimicrobiene și regeneratoare, datorită vitaminelor, uleiurilor esențiale, cartilajelor, cumarinelor, colinei, acidului salicilic, mucilagiilor și altor substanțe. Aceste flori au un puternic efect terapeutic, nu din cauza constituenților lor, ci pentru că toate aceste substanțe acționează sinergic, potențându-și reciproc acțiunea. Mușețelul este folosit în medicină pentru tratarea și recuperarea diferitelor afecțiuni interne și externe:
- Ceaiul de mușețel este util pentru inhalații în caz de răceală și ca clătire în cazul durerilor de gât și al infecțiilor bucale.
- Pentru afecțiuni digestive și duodenale, precum flatulența și diareea, ameliorează spasmele intestinale și acumularea de gaze în intestine. Indicat pentru afecțiuni ale stomacului: ulcer, reflux, gastrită.
- Mușețelul este cunoscut popular ca o aspirină naturală, datorită capacității sale de a ameliora durerile articulare, reumatismul sau alte dureri cauzate de leziuni și inflamații. Te ajută în cazul durerilor de spate și al febrei.
- Este potrivit pentru tratarea tumorilor maligne (conține flavonoidul apigenin – un agent anticancerigen), inflamații ale rinichilor și alte inflamații din organism.
- Pentru durerile de dinți sau de gingii, scoate florile de mușețel înmuiate în ceaiul preparat, frământă-le și aplică-le direct sub buză, pe gingie.
- Potrivit pentru tratarea leziunilor externe ale pielii, pentru întărirea părului și pentru mătreață.
- Stimulează transpirația, este potrivit pentru bolile hepatice și este un agent de deviere a bilei.
- Folosește decoctul de mușețel pentru a înmuia mâinile și picioarele în situații de transpirație abundentă.
- Este potrivit pentru a fi folosit înainte de culcare, deoarece calmează și îmbunătățește calitatea somnului.
Cercetătorii au realizat mai multe studii pentru a dovedi beneficiile ceaiului de mușețel. Potrivit acestora, mușețelul poate:

Ceaiul de mușețel poate îmbunătăți calitatea somnului
Mușețelul conține apigenin, un antioxidant care acționează asupra anumitor receptori din creier care favorizează somnolența și reduc insomnia.
Într-un studiu, femeile care au născut și care au băut ceai de mușețel timp de două săptămâni după naștere au raportat o calitate mai bună a somnului decât femeile care nu au făcut acest lucru. De asemenea, acestea au raportat semnificativ mai puține simptome de depresie.
Un alt studiu a constatat că persoanele care au băut 270 ml de ceai de mușețel de două ori pe zi, timp de 28 de zile, au fost cu 1/3 mai puțin predispuse să se trezească noaptea și au adormit cu 15 minute mai devreme decât cele care nu au făcut-o.
Ceaiul poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Studiile arată că ceaiul de mușețel poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Proprietățile antiinflamatorii ale mușețelului pot preveni deteriorarea celulelor pancreatice, care apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este persistent ridicat.
Un studiu la care au participat 64 de persoane cu diabet a constatat că cei care au băut ceai de mușețel la mesele zilnice timp de opt săptămâni au avut niveluri medii de zahăr din sânge semnificativ mai scăzute decât cei care au consumat apă.
Ceaiul de mușețel poate îmbunătăți funcția digestivă
Nu există nicio îndoială că o digestie adecvată este esențială pentru sănătatea ta generală. Studiile au arătat că mușețelul poate îmbunătăți eficient digestia și poate preveni anumite tulburări digestive. În mai multe studii pe animale, ceaiul de mușețel ajută la diaree, reduce aciditatea stomacului și ajută la prevenirea ulcerului gastric. Există, de asemenea, multe afirmații neconfirmate potrivit cărora ceaiul de mușețel are un efect calmant asupra stomacului și este folosit pentru a reduce greața, gazele și chiar constipația.

Ceaiul de mușețel poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer
Mușețelul conține antioxidantul apigenin. Studiile in vitro au arătat că apigenin luptă împotriva celulelor canceroase, în special împotriva cancerului de sân, gastrointestinal, de piele, de prostată și uterin. În plus, un studiu la care au participat 537 de persoane a constatat că cei care au băut ceai de mușețel de 2-6 ori pe săptămână au avut semnificativ mai puține cazuri de cancer tiroidian decât cei care nu au făcut acest lucru.
Ceaiul din flori de mușețel poate îmbunătăți funcția cardiacă
Ceaiul de mușețel este bogat în clasa de antioxidanți flavonoide. Aceste substanțe au fost studiate datorită potențialului lor de a reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol, ambii indicatori importanți ai riscului de boli de inimă.
Cercetătorii au implicat 64 de pacienți diabetici într-un studiu. Acesta a constatat că cei care au băut ceai din flori de mușețel la mese au avut niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol total, trigliceride și colesterol LDL “rău” decât cei care au băut apă.
Ceaiul de mușețel pentru bebeluși
Dacă bebelușul tău este neliniștit, eventual se confruntă cu dureri de burtă, flatulență sau îi dau dinții, atunci poți încerca ceaiul de mușețel. Pune o linguriță de mușețel în 100 ml de apă clocotită și strecoară după 5 minute.
Diluează zece picături de ceai în 10 ml de apă și administrează-l de 2-3 ori pe zi unui bebeluș cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 luni.
Poți da ceai de mușețel nediluat (10-50 ml) de 2-3 ori pe zi bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 2-6 luni, în funcție de vârsta copilului.
Acest ceai este recomandat ca remediu ușor nu doar de medicina populară, ci și de medici.
Ceaiul de mușețel este atât pentru femei, cât și pentru bărbați
Deși nu este recomandat femeilor însărcinate, ceaiul de mușețel este ideal pentru relaxarea mușchilor abdominali după naștere. De asemenea, este excelent pentru ameliorarea durerilor menstruale.
Întrucât mușețelul conține antioxidantul apigenin, acesta face minuni în stoparea creșterii diferitelor tumori, inclusiv a cancerului de sân, ovarian și, în cazul bărbaților, a celui de prostată.

Cum se prepară ceaiul de mușețel
Acest ceai îmbunătățește pofta de mâncare și funcțiile tractului digestiv. Adaugă o linguriță de flori uscate de mușețel într-o ceașcă de dimensiuni standard (250 ml) și toarnă apă clocotită. Se lasă la infuzat și se lasă să se răcească timp de aproximativ 15 minute. Poți aromatiza ceaiul cu miere și/sau lămâie.
Pregătește un ceai de mușețel mai concentrat, infuzând o lingură de flori de mușețel într-o ceașcă, pentru inflamații acute sau tulburări digestive. Bea-l rece de 2-3 ori pe zi.
Infuzie de mușețel pentru păr și clătire
Femeile care vor să își întărească rădăcinile părului pentru a-l face moale și strălucitor trebuie să îl clătească cu un decoct de mușețel. Acest extract va da părului o ușoară tentă blondă și va îndepărta mătreața.
Adaugă două linguri de flori de mușețel la o cană (250 ml) și toarnă apă clocotită pentru a face o infuzie de mușețel pentru păr. Lasă la infuzat timp de cel puțin 15 minute, apoi folosește decoctul după ce s-a răcit. Acest decoct este potrivit și pentru clătirea gurii și a gâtului pentru a reduce durerile de gât sau leziunile mucoaselor.
Comprese cu mușețel: pentru ameliorarea durerilor, pentru față și pentru ochi
Multe persoane folosesc cataplasmele de mușețel pentru a reduce inflamațiile și pentru a dezinfecta rănile. Flavonoidele din ceaiul de mușețel pătrund de la suprafața pielii în straturile mai profunde, păstrând tinerețea pielii. Compresele cu mușețel previn îmbătrânirea pielii, vindecă pielea și reduc iritațiile. Este potrivit pentru iritațiile, inflamațiile și lăcrimarea ochilor.
Adaugă un litru de apă într-un ibric și cinci linguri de mușețel uscat. După ce a dat în clocot, poți continua procesul timp de până la 15 minute. Lasă la infuzat vreme de până la încă 15 minute până când devine mai limpede, apoi strecoară. Umezește tifonul cu acest decoct, stoarce-l și aplică-l pe zona dureroasă a feței. Dacă ai răbdare, lasă-l să acționeze 15-20 de minute sau mai mult.
Pentru compresele pentru ochi, poți face o cantitate mai mică de decoct. Umezește discuri de bumbac sau bucăți de vată și aplică-le pe ochi pentru cel puțin 15-20 de minute. Acest tratament poate fi, de asemenea, un moment de calm și relaxare pentru a elibera stresul și tensiunea, mai ales dacă te întinzi și asculți muzică liniștitoare sau altă muzică preferată. Dacă ești mai obosit, poți trage și un pui de somn.

Efecte secundare ale ceaiului de mușețel
Unele persoane ar trebui să evite ceaiul de mușețel, iar acestea sunt:
Cele care sunt alergice la alte plante sau au febră de fân (sau cel puțin să-l folosească cu prudență),
- Aceia care iau anticoagulante,
- Persoanele care iau alte medicamente: ceaiul de mușețel nu trebuie băut cu mai mult de 2 ore înainte sau cel puțin 2 ore după administrarea medicamentelor, deoarece ceaiul de mușețel interferează cu absorbția unor medicamente,
- Femeile însărcinate: în timpul sarcinii, mușețelul stimulează contracțiile uterine și poate provoca naștere prematură,
- Persoanele obosite și șoferii, deoarece ceaiul de mușețel poate induce somnolență.
- Persoanele cu unele afecțiuni ale stomacului, cum ar fi ulcerul sau inflamațiile, ar trebui să bea ceai de mușețel de câteva ori pe zi, timp de o lună, dar niciodată în exces. Bea ceaiul în scop terapeutic, dar nu ca profilaxie; utilizarea frecventă a ceaiului de mușețel îi reduce eficiența și poate provoca efecte secundare.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea
Articole științifice:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26483209/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25194428/
https://academic.oup.com/eurpub/article/25/6/1001/2467362
Fotografii asociative de la © Canva.