Lavanda reprezintă ceea ce numim simplitate absolută. Atât prin aspect, cât și prin aromă, această plantă încântă ochii, calmează corpul și revigorează sufletul încă din cele mai vechi timpuri. Ceaiul de lavandă îți va aduce pace interioară și revigorare emoțională. Efectul calmant și cu rol de echilibrare este principalul punct forte al unei căni cu ceai de lavandă. Dar nu numai atât. Lavanda are o gamă mai largă de efecte pozitive asupra corpului uman. Proprietățile benefice ale lavandei pot veni, de asemenea, în completarea multor aspecte din viața noastră de zi cu zi.
Lavandă: Scurtă descriere
Lavanda (Lavandula angustifolia) este un gen din familia de plante Noteliaceae (Lamiaceae). Este cel mai des întâlnită în regiunile și climatele calde și însorite din toate țările din Lumea Veche. Unele varietăți de lavandă cresc în climatele mai reci și mai umede. Prin urmare, oamenii cultivă hibrizi specifici. Toate soiurile de lavandă au o aromă minunată și pot fi folosite în alimentație.
Lavanda este, în general, un arbust mic care crește până la 60 cm înălțime. Frunzele lor sunt înguste, alungite și acoperite cu peri mici. Culoarea frunzelor este verde-cenușiu. Florile de lavandă sunt de culoare mov deschis, în formă de clopot și grupate în vârful tulpinilor.
În lumea modernă, lavanda este cultivată în plantații și furnizează materie primă pentru numeroase parfumerii, produse cosmetice și de igienă. Afacerea cu lavandă este cea mai dezvoltată în regiunea Provence (sud-estul Franței).

Când se recoltează lavanda?
Există o multitudine de scopuri pentru utilizarea lavandei: ceai, mâncăruri, buchete aromatice și uleiuri esențiale. Florile de lavandă sunt cele mai frecvent utilizate. Calitatea materiei prime este necesară pentru a obține produse eficiente din lavandă. Urmează sfatul de a lua în considerare fazele de înflorire ale plantei atunci când alegi materia primă de lavandă pentru diferite scopuri:
- Recoltează florile de lavandă pentru ceai și mâncăruri înainte ca acestea să se deschidă.
- Recoltează inflorescențele pentru buchete de lavandă uscată parfumată atunci când primele flori sunt complet deschise.
- Recoltează florile pentru producția de ulei esențial de lavandă atunci când majoritatea florilor au înflorit.
- Recoltează inflorescențele pentru buchete de lavandă când aproximativ jumătate din flori au înflorit.
Florile de lavandă se taie cu două treimi din tulpină, lăsând două frunze la baza fiecărei tulpini verzi. Evită să tai partea lemnoasă a plantei.
Culege lavanda într-o zi însorită și uscată, când roua de dimineață se usucă complet. Recoltează lavanda la cel puțin 24 de ore de la ultima ploaie sau orice altă umezeală. În caz contrar, ar putea apărea ciupercile și mucegaiul din materia primă a lavandei.

Recoltarea lavandei: Cum se pregătește?
Leagă florile de levănțică recoltate în mănunchiuri mici, de mărimea unui pumn. Poți folosi în acest scop ață, sfoară sau benzi de cauciuc. Leagă lavanda ferm, fără a strânge prea tare. Ține lavanda departe de lumina directă a soarelui.
Următoarele sunt recomandări pentru uscarea calitativă a lavandei neprelucrate:
- Lavanda se usucă cel mai bine în mod natural, cu legăturile atârnate cu inflorescențele în jos, pe o sfoară, într-o cameră întunecoasă, caldă, uscată și bine ventilată. Florile de lavandă uscate în acest mod își vor păstra culoarea și parfumul natural.
- Dacă nu ai o cameră separată potrivită pentru uscarea naturală a lavandei, poți face acest lucru, de exemplu, într-un dulap din lemn, cu o circulație a aerului asigurată de un ventilator. Sau montează rafturi și usucă lavanda în straturi subțiri, într-un loc întunecos, uscat, cald și aerisit.
- Încercați să usuci lavanda în dispozitive speciale de uscare a alimentelor. Această metodă este mai rapidă decât uscarea naturală a lavandei. Cu toate acestea, calitatea materiilor prime poate să nu fie la fel de bună ca atunci când este uscată în mod natural. Aranjează lavanda în strat subțire pe tăvile deshidratorului și pune-o la uscat la 37-40 °C.
- Nu este recomandat să usuci lavanda în cuptor. Materia primă își va pierde uleiurile esențiale.
Este nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru a usca lavanda în mod natural. Timpul exact depinde de condițiile de uscare. Lavanda se usucă complet în 24-48 de ore într-un deshidrator de alimente.
Tulpina de lavandă devine complet casantă, se rupe ușor și nu se îndoaie – lavanda este deja uscată.
Recoltarea lavandei: Cum să o depozitezi?
Florile de lavandă uscate se folosesc pentru ceai sau pentru gătit, curățând tulpinile de lavandă complet deshidratate. Cel mai bine este să păstrezi florile uscate de lavandă într-un recipient de sticlă care se închide ermetic.
Florile de lavandă cumpărate de la magazin sunt de obicei în pungi de hârtie sau în pachete sigilate. Protecția produsului în aceste ambalaje împotriva umezelii și a contactului cu alte produse este un aspect important. Ceaiul din frunze de lavandă uscate este, de asemenea, disponibil în supermarketuri. Această materie primă este preparată numai din frunzele răsadurilor de lavandă din primul an.
Buchetele de lavandă sunt atârnate în dulapuri, așezate în vaze, așezate în cutii de depozitare, etc.
Lavanda uscată zdrobită se pune în saci de in și se folosește ca aromă și ca repelent de insecte.

Beneficiile ceaiului de lavandă
Lavanda este bogată în vitaminele C și A, calciu, aminoacizi, uleiuri esențiale și taninuri. Toți acești compuși chimici naturali sunt benefici pentru sănătatea generală a oamenilor.
Preparatele din lavandă, cum ar fi ceaiul, uleiul esențial etc., sunt folosite în scopuri medicinale, cum ar fi tratarea insomniei, depresiei, durerilor de cap și a durerilor musculare. Aceste flori ajută, de asemenea, la tratarea multor alte afecțiuni și la echilibrarea organismului.
Ceaiul de lavandă (inclusiv băile) calmează și relaxează spasmele musculare.
Băutura de lavandă ajută în cazul nervozității, anxietății și al palpitațiilor cardiace aferente. Studiile arată că compușii din lavandă pot stimula anumite zone ale creierului, promovând un efect calmant și îmbunătățind starea de spirit.
Ceaiul de lavandă ajută la combaterea insomniei. Potrivit mai multor studii științifice, ceaiul de lavandă ajută la liniștea creierului și stimulează producția de dopamină, reducând producția de cortizol, hormonul stresului. Un astfel de studiu a arătat că lavanda mărește durata fazei de somn profund.
Ceaiul de lavandă poate ajuta în cazul problemelor digestive, cum ar fi diareea, greața și crampele stomacale. Proprietățile antiinflamatorii ale lavandei ajută la calmarea mușchilor stomacali iritați care provoacă dureri de stomac. Ceaiul de lavandă reduce, de asemenea, gazele și balonarea. Mirosul de lavandă stimulează producția de bilă, care ajută organismul să descompună mai eficient alimentele.
Ceaiul de lavandă este bogat în antioxidanți și compuși antibacterieni, care consolidează rezistența generală a organismului la efectele negative ale mediului și ajută la protejarea împotriva răcelilor, inflamațiilor și infecțiilor bacteriene și virale.
Cum se prepară ceaiul de lavandă?
Puteți face ceai de lavandă din flori proaspete, abia culese din grădină sau uscate. Dacă alegi să prepari o băutură din flori proaspete, ai nevoie de mai multă materie primă pentru a face un ceai concentrat. Prepară ceaiul doar din flori de lavandă, sau combinate cu alte plante aromatice, cum ar fi chimen, mentă, melissa, cimbru, salvie etc.
Ceaiul de lavandă are un gust și o aromă delicată. Este potrivit pentru mâncăruri picante, pe care le puteți savura după o zi obositoare sau stresantă. Bea ceaiul de lavandă atât cald, cât și rece, cu gheață.
Prepară ceaiul de lavandă ca și alte ceaiuri din plante și infuzează materia primă în apă fierbinte.
Pentru a prepara ceaiul de lavandă, vei avea nevoie de:
- o linguriță plină cu flori de lavandă uscate sau două lingurițe pline cu flori de lavandă proaspete
- 200 ml de apă.
Adaugă materia primă de lavandă într-un infuzor de ceai (sau o ceașcă) și umple-l cu apă clocotită. Lasă recipientul acoperit timp de 10 minute. Ceaiul liniștitor și care îți va îmbunătăți starea de spirit este gata pentru a fi savurat!

Ceai de lavandă și mușețel pentru un somn bun
Acest ceai din plante este perfect pentru un somn odihnitor. Ca și lavanda, ceaiul de mușețel are proprietăți calmante care te ajută să te relaxezi și să dormi liniștit.
Prepară ceaiul din flori proaspete sau uscate de lavandă și mușețel.
Folosește câte o linguriță de lavandă și mușețel pentru 1 cană de ceai. Acoperă materia primă cu apă clocotită și lasă la infuzat timp de 10 minute. Strecoară-l înainte de a-l bea.
Ceai de lavandă și mentă
Această combinație de plante are un efect revigorant, ușor tonic. Acest ceai este potrivit pentru a fi consumat rece pentru a vă reîmprospăta într-o zi călduroasă de vară.
Prepară acest ceai într-un ibric de dimensiuni medii. Pentru ceai, vei avea nevoie de:
- ¼ cană de flori de lavandă uscate sau proaspete,
- 1 cană de frunze de mentă proaspete sau uscate,
- 300 ml de apă.
Pune florile de lavandă și frunzele de mentă într-un ibric, toarnă apă și adu la fierbere. Reduce focul la mediu și fierbe timp de 5-10 minute. Cel mai bine este să tot guști ceaiul pe măsură ce fierbe. Oprește focul când ai obținut gustul dorit. Strecoară ceaiul și bea-l cald, sau toarnă-l într-un pahar cu gheață și savurează-l rece.
Lavanda în dietă: Frumoasă, gustoasă și utilă
Folosește florile de lavandă în diverse tocănițe, preparate din pește și carne, sosuri, supe și deserturi. Lavanda conferă mâncărurilor o aromă florală delicată.
Oamenii folosesc lavanda, una dintre cele mai populare plante comestibile, pentru a decora mâncăruri și deserturi. Acestea ajută la crearea unei estetici subtile în mâncare.
Florile de lavandă, sunătoarea, oregano, busuioc, rozmarin, salvie, cimbru, fenicul și dashi alcătuiesc renumitul amestec de condimente Provence.

Ceai de lavandă pentru bunăstarea femeii
În perioadele dificile din viața unei femei, ceaiul de lavandă poate ajuta la îmbunătățirea stării de bine și a calității vieții atunci când hormonii sunt dezechilibrați.
Studiile efectuate în 2016 au arătat că un consum regulat de ceai de lavandă și aromaterapia cu lavandă, de două ori pe zi, timp de 20 de minute, poate ajuta la gestionarea bufeurilor și a transpirațiilor din perioada menopauzei.
Datorită efectului său calmant și relaxant, ceaiul de lavandă poate ajuta la ameliorarea crampelor și a durerilor menstruale.
Efecte secundare ale ceaiului de lavandă
Există foarte puține date privind efectele secundare ale ceaiului de lavandă. Acest ceai este considerat sigur pentru consum. Cu toate acestea, ca orice alt ceai, poate provoca efecte nedorite la anumite persoane și în anumite situații.
Persoanele alergice la levănțică sau la alte plante pot avea reacții alergice precum dificultăți de respirație, erupții cutanate și iritații ale gâtului.
Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite ceaiul de lavandă, deoarece nu există date suficiente cu privire la siguranța ceaiului în timpul sarcinii sau alăptării.
Băieții ar trebui să își limiteze consumul de ceai de lavandă în timpul pubertății. Studiile au arătat că preparatele de lavandă pot provoca ginecomastie, adică mărirea țesutului mamar, la băieții imaturi. Această afecțiune dispare atunci când aceștia încetează să mai bea ceai de lavandă.

Lavanda pentru multe ocazii
Iată câteva idei de utilizare a lavandei uscate:
- O pungă de tifon, pânză etc. pentru comodă, dulap, baie, etc.
- Ingrediente pentru săpun artizanal, unguent, cremă, exfoliant de corp, etc.
- Materie primă pentru ulei esențial de lavandă și parfum natural.
- Repelent natural pentru a alunga țânțarii, muștele, moliile etc.
- Pentru prepararea sau îmbunătățirea produselor alimentare, cum ar fi siropul, kombucha, zahărul de lavandă, etc.
- Pentru a elimina mirosul din cotețele păsărilor de curte, pentru a dezinfecta pentru a respinge insectele și pentru a presăra lavandă uscată peste cuiburile păsărilor de curte.
- Acționează ca un îngrășământ organic, respinge insectele și dă o aromă plăcută la mulcirea solului pentru ghivece.
Surse:
https://www.kosmetikosdnr.lt/ingredient/lavandula-angustifolia-oil
https://www.everydayhealth.com/diet/what-are-possible-benefits-lavender
https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/how-to-make-lavender-tea
https://senchateabar.com/blogs/blog/lavender-tea
https://senchateabar.com/blogs/blog/how-to-make-lavender-tea
https://www.bhg.com/how-to-harvest-lavender-7374019
https://homesteadandchill.com/how-to-harvest-dry-lavender/
Fotografii asociative © Canva.