Ceaiul de afine din frunze sau fructe este unul dintre cele mai populare ceaiuri din lume. Și știi de ce? Antioxidanții sunt de câteva ori mai abundenți în frunze decât în fructele sau în alte părți ale arbustului. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile acestui ceai de afine, merită să-ți faci provizii de frunze sau afine uscate.
Poate ai auzit că nutriționiștii se referă adesea la afine ca la un “superaliment”. Afinele au fost populare și căutate datorită antioxidanților pe care îi conțin. Aceste substanțe luptă împotriva radicalilor liberi în ultimele decenii.
Afinele europene (Vaccinium myrtillus, nu cele americane) sunt o plantă originară din emisfera nordică. Asta înseamnă, că poți găsi această plantă crescând în multe părți ale lumii. Dacă ești suficient de norocos să cultivi afine în grădina ta (sau știi unde să le găsești), poți recolta frunzele și boabele crude și le poți folosi pentru a face ceai pentru a te încălzi și pentru sănătatea ta pe timp de iarnă.

Cum se culeg și se usucă frunzele de afine pentru ceai?
Culegerea frunzelor de afine începe cu grijă: nu culege frunze pătate, galbene sau care nu sunt în cea mai bună stare. Vei observa că o plantă sănătoasă va avea nuanțe roșii sau mov. Alege frunzele de la plantele tinere din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie.
Când frunzele sunt gata să se usuce, așează-le în strat subțire pe o suprafață plană (cum ar fi o tavă de copt). Cu cât întinzi frunzele în strat mai subțire, cu atât se usucă mai repede și își păstrează astfel aroma delicată. În mod ideal, usucă frunzele într-un mediu întunecat și răcoros. După o săptămână sau mai mult, frunzele de afine vor fi suficient de uscate și vei putea face prima ta ceașcă de ceai!
Care sunt beneficiile ceaiului de afine?
Este greu de crezut câte beneficii poate avea o plantă aparent banală pentru sănătatea noastră. Se pare că ceaiul de afine poate fi o alegere pentru oricine suferă de simptome de cataractă, imunitate slabă, demență, boala Alzheimer, infecții renale, colesterol ridicat, hipertensiune, osteoporoză, metabolism deficitar, deficiențe nutritive și anemie.

Poate îmbunătăți funcția cardiacă
Ceaiul de afine poate îmbunătăți funcția cardiovasculară. În primul rând, conținutul ridicat de potasiu poate acționa ca un vasodilatator. Acesta reduce tensiunea arterială și riscul de ateroscleroză, accident vascular cerebral și atac de cord. În al doilea rând, concentrația ridicată de proantocianidine din ceaiul de afine reduce riscul de boli de inimă.
Poate îmbunătăți funcția creierului
Antioxidanții din frunzele de afine și din ceaiul de fructe de pădure protejează creierul de stresul oxidativ și de acumularea de plăci. Aceste substanțe încetinesc progresia bolii Alzheimer, a demenței și a altor boli, iar compușii activi din frunzele și boabele de afine pot ajuta la protejarea împotriva acestui fenomen.
Poate îmbunătăți digestia
Acidul galic din afine este un antioxidant natural care poate reduce multe tipuri de inflamații, inclusiv cea a stomacului. Acesta poate optimiza digestia, reduce disconfortul, crampele și balonarea și ameliorează simptomele de constipație și diaree, ajutând la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin.

Poate fortifica sistemul imunitar
Vitamina C și antocianii din ceaiul de afine ne pot stimula sistemul imunitar. Vitamina C stimulează producția de celule albe din sânge și acționează ca un antioxidant. Antocianinele pot urmări radicalii liberi și îi pot neutraliza înainte de a provoca mutații celulare sau apoptoză.
Poate îmbunătăți vederea
Ceaiul din frunze de afine este bogat în vitamina A, ceea ce înseamnă că această băutură poate ajuta la protejarea și întărirea vederii. Vitamina A funcționează ca un antioxidant, care previne degenerarea maculară a retinei și încetinește apariția cataractei.
Ceaiul de afine poate îmbunătăți funcția renală
Cei doi acizi din acest ceai (acidul elagic și hipuric) pot ajuta la detoxifierea peretelui vezicii urinare prin creșterea acidității urinei. În plus, aceste componente active ale ceaiului de afine pot reduce numărul de oxalați din organism, care pot duce la apariția pietrelor la rinichi.
Cum se prepară ceaiul de afine?
Prepară ceai de afine din frunze, din fructe sau dintr-o combinație a celor două. Cu toate acestea, este posibil să faci ceai și din muguri. Usucă frunzele cât timp afinele sunt în sezon. Culege o cană de fructe pentru a face ceai din ele, dacă preferi. Poți refrigera sau usca boabele.

Ceai tradițional din frunze de afine
Încearcă ceaiul din frunze de afine și descoperă acest gust unic. Ceaiul tradițional din frunze de afine are, de obicei, un gust proaspăt, fructat, cu o nuanță ușor acrișoară. Dar nu uita că gustul este subiectiv.
Ingrediente:
- 2 căni de apă
- două linguri de frunze uscate de afine
- o linguriță de miere sau zahăr (opțional)
Pune apa într-un vas și adu-o la fierbere. Adaugă frunzele uscate în apa fierbinte și fierbe-le în timp ce reduci focul. După ce fierbe, lasă ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute, apoi strecoară-l. Poți adăuga miere după gust sau îl poți servi cu înghețată, dacă vrei o băutură răcoritoare.

Ceai de afine din frunze și fructe
Există o rețetă destul de simplă de ceai de afine. Ceaiurile din frunze și fructe de pădure sunt cu adevărat răcoritoare și delicioase dacă sunt îmbogățite cu smântână.
Ingrediente:
- 10-12 afine proaspete sau congelate
- 2-3 lingurițe de frunze uscate de afine
- 2 căni de apă
- o linguriță de miere sau zahăr (opțional)
- o lingură de smântână (opțional)
Spală bine fructele proaspete, apoi prepară ceaiul cu ele și nu folosi fructe uscate. Toarnă două căni de apă într-un ceainic și lasă apa să fiarbă. Adaugă afinele și lasă-le la infuzat în apa fierbinte timp de 10-15 minute. La final, adaugă ingredientele tale preferate: miere, smântână sau zahăr. Și gata!
Ceai de afine din muguri
Ceaiul din muguri de afine are, de obicei, un gust proaspăt și ușor, cu o aromă subtilă de afine. Nu uita că aroma poate varia în funcție de calitatea, tipul de lăstari și de celelalte ingrediente pe care le folosești. Îți recomandăm să încerci această rețetă și să o adaptezi după gustul tău!
Ingrediente:
- 1-2 linguri de muguri de afine uscate sau proaspete
- 500 ml de apă clocotită
- sirop de agave, miere sau alți îndulcitori, după gust (opțional)
Verifică mai întâi dacă mugurii de afine proaspeți sau uscați sunt curați, dacă îi folosești. Pune mugurii de afine într-o cană sau într-un ceainic. Toarnă apă clocotită și lasă la infuzat timp de aproximativ 5-7 minute. După ce s-a scurs timpul, strecoară ceaiul și aromatizează-l cu miere sau sirop de agave, după gustul tău.
Unde mai poți folosi frunzele de afine?
Frunzele de afine sunt versatile și le poți folosi practic oriunde. Iată câteva idei despre modul în care poți folosi frunzele de afine:
- Experimente culinare în bucătărie. Adaugă frunze de afine uscate în supă, sosuri sau marinade. Acestea dau o aromă subtilă și ușor acrișoară mâncărurilor tale preferate.
- Realizarea de deserturi. Frunzele de afine sunt perfecte pentru aromatizarea deserturilor: înghețată, prăjituri, iaurturi sau budinci. Poate fi un nou mod de a da aromă și culoare preparatelor tale dulci.
- Tratamente de înfrumusețare acasă. Folosește frunzele de afine în amestecuri cosmetice, cum ar fi măștile de față sau de păr. Proprietățile lor antioxidante pot contribui la ameliorarea calității pielii sau a părului.
- Pernuțe aromatice. Creează cu ușurință o pernuță parfumată punând frunze uscate de afine într-o pungă mică de pânză și legând-o. Mirosul de afine poate fi calmant și relaxant după o zi lungă.
- Detalii decorative. Frunzele de afine pot face detalii decorative unice. Încorporează-le în obiecte de artizanat, în diverse soluții de decorare a casei și în ornamente.
Efecte secundare ale ceaiului de afine
Ceaiul de afine este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, ceaiul poate provoca o reacție alergică pentru cei sensibili la afine; aceasta se poate manifesta prin urticarie, umflături și dificultăți de respirație. Reține că ceaiul de afine poate interacționa cu anumite medicamente. Așadar, cel mai bine este să consulți un medic înainte de a-l include în dieta ta.
Surse:
www.backyardgardenlover.com
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814613010029
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf980145d
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf010653e
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/blueberry-tea.html
https://halmiratea.com/2021/01/09/1753/
Fotografii asociative din © Canva.