Ceaiul roșu, cunoscut sub numele de rooibos, nu este… deloc ceai. Ei bine, cel puțin din punct de vedere tehnic. Este o băutură preparată din frunzele fermentate ale așa-numitului arbust de ceai roșu (Aspalathus linearis), membru al familiei de plante Fabaceae. Ceaiul roșu provine din Africa de Sud și de nicăieri altundeva. Aici, acesta crește doar într-o anumită regiune din sud-vestul țării, Sederberg Highlands. Ai gustat deja această aromă specific africană? Am adunat câteva informații care te vor încuraja să prepari o cană plină de beneficii ale ceaiului rooibos.
Ceaiul roșu este lipsit de cofeină
Fie că eviți cu totul cofeina sau doar cauți o alternativă pentru seară, ceaiul roșu este o alegere 100% sigură. Unele ceaiuri, cum ar fi ceaiul alb, sunt înșelător de blânde, dar pot avea un efect tonic asupra unui organism sensibile În cazul ceaiului Rooibos, poți sta liniștit. În plus, ceaiul Rooibos îți revigorează paleta gustativă.
Ceaiul Rooibos este dulce în mod natural
Rooibos conține oligozaharide unice. Acești compuși dau ceaiului o dulceață subtilă, astfel încât chiar și cei mici vor fi fericiți să îl bea fără zahăr suplimentar.
Ceaiul roșu are o aromă răcoritoare cu note de miere, un corp robust și o aromă dulce și bogată. Culoarea sa profundă de chihlimbar amintește de unele ceaiuri negre și poate fi un substitut excelent pentru acestea din urmă. Cu toate acestea, nu fii surprins să vezi rooibos verde. Aceasta este aceeași plantă, dar nu a fost supusă unui proces de fermentare. Acest lucru poate rezulta în arome ușor diferite.

Ceaiul roșu: (aproape) fără tanin
Știi senzația aceea în care ți se face gura pungă atunci când bei un ceai remarcabil de robust? Gura se usucă din cauza conținutului ridicat de taninuri, așa că vrei să o clătești cu multă apă. Ceaiul roșu are foarte puține taninuri. Este blând și nu va deveni amar, chiar dacă îl uiți accidental în ceainic pentru mai mult timp. Înseamnă că este o băutură excelentă pentru a potoli setea și nu necesită lichide suplimentare pentru a se reechilibra.
Alte beneficii ale ceaiului Rooibos
Vitaminele C, E și beta-carotenul sunt unii dintre cei mai vitali și deficitari antioxidanți. Ceaiul roșu are o mulțime din acești compuși. Iar corpul nostru absoarbe bine antioxidanții. Ceaiul roșu este, de asemenea, bogat în oligoelemente, de la magneziu, zinc și potasiu la fier. Astfel, poți bea rooibos ca o băutură izotonică naturală pentru a restabili echilibrul electrolitic după o activitate intensă și în caz de indigestie.

Cum se prepară ceaiul roșu
Beneficiile ceaiului rooibos constau în versatilitatea sa. Îl poți bea cald sau rece, cu apă sau lapte; este chiar transformat într-un espresso! Sună neobișnuit, dar un producător de ceai oferă o materie primă măcinată special, numită “espresso roșu”. Ca și cafeaua, aceasta poate fi preparată cu succes într-un aparat espresso și folosită pentru a face latte și alte băuturi tipice meniului de “cafea”.
Ceaiul roșu este complet neutru din punct de vedere al temperaturii; spre deosebire de ceaiul verde sau alb, poți turna apă fiartă peste frunzele de rooibos. Nu riști să pierzi nimic din aromă. Rooibos poate fi infuzat a doua oară, dar intensitatea gustului și aromei va fi redusă. Când vine vara, încearcă preparatul de ceai roșu la modă – pune frunzele de ceai cu apă rece și lasă la frigider peste noapte. Diluează concentratul rezultat cu înghețată, ornează cu citrice sau alte fructe care îți plac și bucură-te de o explozie de gust benefică pentru sănătate!
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/rooibos-tea-benefits
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rooibos