Skip to content

Beneficiile ceaiului Pu-erh: Ceai chinezesc cu un gust și caracteristici unice

Cească cu ceai Pu-erh alături de frunze presate de ceai. Beneficiile ceaiului Pu-erh

Pu’er, sau ceaiul pu-erh, este cel mai vechi ceai chinezesc, cu un gust unic și proprietăți vindecătoare. Frunzele sunt recoltate de la arbori de ceai din provincia Yunnan pentru această băutură unică. Unii arbori de ceai sunt vechi de câteva mii de ani. Pu-erh era folosit doar în scopuri medicinale în antichitate. Beneficiile esențiale ale ceaiului pu-erh erau stimularea imunității și îmbunătățirea tonusului general al organismului. Chinezii antici îl beau pentru a se vindeca și credeau că este o sursă de frumusețe, tinerețe și longevitate.

Tipuri de ceai Pu-erh:

  • Ceai verde. Este produs prin metoda clasică de culegere și prelucrare a frunzelor de ceai. Acest ceai este făcut din frunze relativ mari, de culoare verde-maroniu. Ceaiul pu-erh verde nu are un miros perceptibil de fum sau de fructe uscate.
  • Ceai negru. Acest ceai este compus din frunze mici, de culoare închisă. Aroma este intensă, cu note puternice de pământ. Are un gust picant.
  • Ceai alb. Tehnologia de recoltare este similară cu cea a ceaiului verde. Caracteristica distinctivă a acestui ceai este învelișul alb al frunzelor și unele aspecte ale gustului. Tipul alb este aromat, cu o ușoară aromă de miere.
Ceai Pu-erh în cană de porțelan și ceainic tradițional chinezesc din lut. Beneficiile ceaiului Pu-erh

Beneficiile ceaiului Pu-erh

  • Accelerarea metabolismului. Persoanele care se confruntă cu surplusul de greutate ar trebui să cunoască această proprietate a ceaiului pu-erh. De asemenea, reduce pofta de mâncare.
  • Această băutură elimină toxinele și alte substanțe nocive din organism. Ceaiul ajută la normalizarea activității ficatului, care are adesea de suferit în condițiile vieții moderne, precum și a activității sistemului cardiovascular și a altor organe. Ceaiul Pu-erh poate reduce, de asemenea, daunele produse de tutun și alcool.
  • Ceaiul Pu-erh normalizează digestia. Dacă mănânci alimente grase, grele, dar bei ceai pu-erh, se reduce senzația de greutate la nivelul stomacului. Are un efect pozitiv atât asupra organelor interne, cât și asupra glandelor sebacee. Pielea se schimbă și devine curată și proaspătă. În plus, persoanele care suferă de boli ale tractului digestiv ar trebui să consume ceai pu-erh.
  • Ceaiul pu-erh încetinește procesele inflamatorii din organism și reglează glandele suprarenale.
  • Ceaiul Pu-erh este o băutură tonică și antifoboseală. Acest ceai conține, de asemenea, cofeină și poate fi comparabil cu cafeaua. Atunci când este consumat în mod regulat, acest ceai facilitează concentrarea și permite stocarea informațiilor din memorie.
  • Frunzele de ceai Pu-erh sunt bogate în vitaminele A, B, C, E, P și alte oligoelemente. Acestea îi conferă puternice proprietăți antibacteriene, antioxidante și chiar anticancerigene.
  • Acest ceai încântător conține diverse complexe de aminoacizi care reglează activitatea organelor individuale și permit funcționarea eficientă a întregului corp uman.

Important! Datorită proprietăților sale tonice, nu consuma ceaiul pu-erh înainte de culcare.

Prepararea ceaiului Pu’er 

Ceaiul Pu-erh se extrage din arborele de ceai comun, culegând doar cele mai bune frunze. Trebuie să le usuci și să le gătești la abur pentru a elimina excesul de umiditate. Zdrobește frunzele și continuă să le usuci la umbră. Apoi prepară o ceașcă excelentă de băutură pu-erh din frunzele uscate.

Poți găsi ceaiul pu-erh în supermarketuri, presat în cuburi, turte plate, pătrate și alte forme. Bineînțeles, poți cumpăra frunze de ceai vrac.

Ceai pu-erh în cană din sticlă transparentă. Beneficiile ceaiului Pu-erh

Prepararea ceaiului Pu-erh din frunze vrac

Poți prepara ceaiul pu-erh în apă sau lapte. Cel mai bun mod este să folosești un ceainic de lut sau un termos specific pentru ceremoniile de ceai. Cu toate acestea, ceainicul tău obișnuit sau doar o oală mică este în regulă. Cantitatea de lichid depinde de cantitatea de ceai pe care vrei să o prepari.

  • Umple oala cu lichid și pune-o la fiert de trei ori. Poți vărsa o treime din lichid după fiecare fierbere pentru a-l răci și apoi îl poți turna din nou. Nu este necesar, dar ajută la obținerea unui gust unic al ceaiului.
  • După cea de-a treia fierbere, se toarnă ceaiurile pu-erh. Cantitatea recomandată este de o linguriță pe cană (200 ml).
  • Se încălzește ceaiul la o temperatură de aproximativ 90 de grade. Este important să nu-l lași să fiarbă.
  • Așteaptă ca frunzele de ceai să se sedimenteze la fund și poți să îl bei.

Prepararea ceaiului Pu-erh presat

  • Alege un recipient de lut sau de sticlă și spală bucata de ceai pu-erh presat cu apă clocotită. Cel mai bine este să folosești un bol. Se rupe o bucată de 2-3 g pentru o ceașcă de ceai.
  • Zdrobește ușor frunzele de ceai. Nu trebuie să rupi frunzele în sine, ci doar să le separi una de alta!
  • Pune frunzele de ceai în recipientul pregătit și acoperiți-le cu apă fierbinte. Apa trebuie să acopere frunzele. Nu se lasă mai mult de o jumătate de minut. Procesul trebuie să spele praful de pe frunzele de ceai.
  • Înainte de a lua o ceașcă de mărimea dorită și de a adăuga frunzele de ceai clătite, scurge apa din vas. Toarnă din nou o altă parte de apă clocotită peste ele. Cantitatea recomandată de ceai este de o linguriță per ceașcă (200 ml).
  • Poți bea ceaiul, când acesta s-a răcit.

O mică surpriză neașteptată este că poți refolosi frunzele de până la 10 ori. Ceaiul își va păstra aroma și proprietățile.

Frunze de ceai pu-erh presate. Beneficiile ceaiului Pu-erh

Efecte secundare ale ceaiului Pu-erh

  • Pacienții cu probleme de tensiune arterială crescută nu ar trebui să consume ceaiul. Deoarece este o băutură tonică, crește tensiunea arterială. Îl poți savura cu prudență și fără să exagerezi.
  • Nu-l bea pe stomacul gol sau în timpul postului.
  • Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să bea acest ceai.
  • Persoanele cu boli genitale și ale tractului urinar nu ar trebui să bea acest ceai. De exemplu, urolitiaza este una dintre bolile prezente.
  • Ceaiul nu este potrivit pentru persoanele cu insomnie.
  • Nu este potrivit pentru persoanele cu glaucom. Ceaiul Pu-erh poate crește presiunea intraoculară.
  • Nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 6-8 ani.

Important! Una dintre proprietățile unice ale ceaiului pu-erh este efectul său de amețeală. Este relaxant și tonic în același timp, dar nu are nici efect alcoolic, nici narcotic. Poți obține acest efect de la ceaiul pu-erh dacă prepari ceaiul foarte intens.

Cercetări:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095754822000321

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996913001415

Fotografii asociative © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *