Ceaiul Oolong este fabricat din frunzele arborelui de ceai Camellia sinensis. Oolong ocupă o poziție intermediară între tradiționalul ceai negru și cel verde. Acesta reprezintă adevărata măiestrie a prelucrării ceaiului. Aspectul, corpul și gustul ceaiului pot varia foarte mult în funcție de regiunea în care este cultivat și de modul în care este prelucrat. Ceaiul Oolong reprezintă doar aproximativ 2% din ceaiul produs și consumat la nivel mondial. Deși este inferior altor ceaiuri în ceea ce privește popularitatea, merită descoperit, deoarece depășește alte ceaiuri în ceea ce privește variația gustului. Să descoperim beneficiile ceaiului oolong.
Oolong: “Dragonul negru”
Oolong este un ceai tradițional chinezesc. Tradus literal, oolong înseamnă “dragon negru”. Există mai multe versiuni ale originii acestui nume. Denumirea unică descrie forma distinctivă a frunzelor. Acestea își schimbă forma atunci când se toarnă apă peste ele. Alții cred că numele se datorează șerpilor negri care se înfășoară în jurul ramurilor plantei de ceai.
Cu toate acestea, specia de ceai oolong a fost descoperită în Taiwan. Taiwanezii produc ceai oolong de calitate superioară. Cel mai bun oolong taiwanez este în mod tradițional mai puțin oxidat (între 10% și 40%), rezultând o culoare mai verde și o aromă mai ușoară decât oolong-ul chinezesc.
Ceaiul oolong tradițional se asociază cu Taiwan și China. Dar poți găsi producție de oolong în India, Sri Lanka, Japonia, Thailanda și Noua Zeelandă.
Varietatea de arome a ceaiurilor Oolong
Ceaiul Oolong diferă de la o țară la alta, sau chiar de la o fermă la alta. Această caracteristică a ceaiului Oolong este comparată ilustrativ cu vinul franțuzesc.
Variațiile de aromă sunt foarte diferite în funcție de varietatea de materii prime, de condițiile de creștere și de metoda de producție. Unii arbori de ceai cresc în munți îndepărtați, acoperiți de ceață, în timp ce alții prosperă în zonele temperate, la poalele dealurilor acoperite cu bambus. Unii producători recoltează primăvara pentru a da ceaiului o aromă florală și de ierburi. În timp ce alții recoltează iarna, acesta prezintă note bogate de pădure.
În termeni generali, oolong este un ceai parțial oxidat. Cu toate acestea, oxidarea în frunzele de oolong poate varia de la 8% la 80%. Ceaiul Oolong poate avea mai multe caracteristici ale ceaiului negru sau mai multe caracteristici ale ceaiului verde, în funcție de metoda de prelucrare aleasă de producător.

Cum se prepară ceaiul Oolong
Procesul de preparare a ceaiului Oolong constă în mod tradițional din opt etape:
- Ofilirea. Frunzele culese sunt așezate la soare pentru a se usca și devin mai moi și mai flexibile.
- Răcirea. Frunzele de ceai uscate își micșorează volumul și încep să putrezească pe măsură ce se răcesc.
- Rularea. Odată ce frunzele încep să se încovoaie, trebuie rulate ușor. Această acțiune rupe pereții celulari ai ceaiului, permițând oxigenului să ajungă pe o suprafață mai mare. Frunzele încep apoi să oxideze.
- Oxidarea. Durata acestui proces determină culoarea și gustul ceaiului oolong. Ceaiul Oolong se oxidează între 8 și 80 la sută. Ceaiul mai puțin oxidat va fi mai apropiat de verde. Cele mai oxidate vor fi comparabile cu ceaiul negru.
- Prăjirea. Următorul pas este prăjirea frunzelor de ceai oxidate. Acest lucru produce o aromă unică a ceaiului.
- Modelarea finală. În această etapă, frunzele de ceai oolong capătă aspectul lor final ca produs. Aceasta depinde de alegerea și priceperea producătorului. De obicei, ceaiul Oolong se prezintă sub formă de bile pufoase sau onduleuri.
- Uscarea. Oamenii îl pot depozita și transporta pentru o perioadă lungă de timp. Dacă ceaiul mai are ceva umiditate, va putrezi și se va deteriora.
- Sortarea manuală. În cele din urmă, frunzele de ceai sunt sortate în funcție de formă, dimensiune și culoare. Pachetele de ceai oolong sunt formate din frunzele care îndeplinesc standardul ales.
Compoziția și beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Oolong
Beneficiile ceaiului Oolong combină proprietățile ceaiului negru și verde. Datorită metodelor de producție ușor diferite, băutura oolong transpune și aceste proprietăți în mod diferit.
O ceașcă de băutură oolong conține cantități mici de calciu, magneziu și potasiu. Polifenolii antioxidanți (teaflavine, tearubigene și catehine) din acest ceai întăresc imunitatea și combat deteriorarea organismului de către radicalii liberi. Ceaiul Oolong conține L-teanină, un aminoacid. Aceste substanțe influențează pozitiv capacitatea de relaxare și funcția cognitivă.

Beneficiile ceaiului Oolong
Oamenii de știință studiază efectele beneficiilor ceaiului oolong asupra organismului. Până în prezent, există constatări limitate privind eficacitatea ceaiului oolong pentru anumite afecțiuni ale organismului. Dar efectele pozitive generale ale ceaiului nu sunt puse la îndoială.
- Consumul de ceai oolong poate ajuta la ameliorarea stresului și la relaxare.
- Această băutură poate ajuta la reglarea metabolismului și la pierderea în greutate.
- Ceaiul Oolong poate menține nivelul zahărului din sânge, ceea ce ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2. Cu toate acestea, dovezile științifice cu privire la acest aspect sunt încă controversate și este nevoie de mai multe cercetări.
- Consumul de ceai oolong poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au confirmat încă definitiv aceste beneficii ale ceaiului oolong.
- Băutura poate ajuta la creșterea densității minerale osoase și la întărirea smalțului dinților. Studiile au arătat că oamenii aveau o densitate minerală osoasă totală cu 2% mai mare, datorită consumului zilnic de ceai negru, verde sau oolong timp de 10 ani. Există, de asemenea, o legătură dovedită între consumul de ceai și o mai bună sănătate dentară.
- Acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor eczemelor. Un studiu din 2001 a implicat 118 persoane cu cazuri severe de eczemă. Subiecții au băut zilnic 1 litru de ceai oolong în plus față de tratamentul lor obișnuit. După o lună, aceștia au prezentat o îmbunătățire “semnificativă până la moderată”, cu semne de ameliorare deja vizibile după 1-2 săptămâni.

Cofeina din ceaiul Oolong
Oamenii cred că conținutul de cofeină din ceaiul oolong este mai mare decât în ceaiul verde, dar mai mic decât în ceaiul negru. Cu toate acestea, totul depinde de modul de preparare a ceaiului oolong și de gradul de oxidare. Ceaiul oolong mai puțin oxidat va avea un conținut mai scăzut de cofeină. Iar ceaiul mai oxidat are un conținut mai ridicat de cofeină.
Conținutul de cofeină al unei cești de oolong poate varia. Depinde de cantitatea de ceai brut pe care o folosești și de cât timp îl lași la infuzat.
De obicei, o ceașcă de băutură oolong poate conține aproximativ 38 mg de cofeină.
Autoritățile responsabile cu siguranța alimentară (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) recomandă un consum zilnic sigur de cofeină. Acesta este de aproximativ 400 mg de cofeină pe zi. Aceasta este echivalentă cu aproximativ 1,4-2,4 litri de ceai oolong. Măsurată în cești standard, aceasta ar corespunde la 6-10 cești de ceai oolong.
Cu toate acestea, aceasta nu este în niciun caz o regulă. Ar trebui să consumi băutura oolong cu moderație, mai degrabă decât la maximum. Mai ales dacă consumi alte produse cofeinizate alături de ceaiul oolong în timpul zilei, există riscul de supradozaj de cofeină.
Prepararea ceaiului Oolong
În funcție de tehnica utilizată pentru procesarea ceaiului oolong, aroma poate varia de la lejeră la intensă, de la dulce și florală, la astringentă și bogată. De asemenea, culoarea ceaiului preparat poate varia de la verde sau auriu la maro.
Pentru prepararea ceaiurilor oolong cu niveluri diferite de oxidare se folosesc temperaturi diferite ale apei și timpi de infuzare diferiți. Cu cât ceaiul este mai puțin oxidat, cu atât este mai potrivit pentru infuzie în apă fiartă și ușor răcită. De asemenea, este indicat să nu se înmoaie oolong-ul, deoarece aroma ceaiului poate fi distorsionată. Oolong-ul de înaltă calitate poate fi împărțit de 3-5 ori. De fiecare dată, va apărea o aromă diferită.
Recomandarea generală pentru prepararea ceaiului oolong este următoarea:
Pune o linguriță (2 g) de frunze de ceai oolong într-o ceașcă și acoperă-le cu apă la aproximativ 90 °C. Lasă ceașca acoperită timp de 3 minute pentru a permite ceaiului să își elibereze gustul și aroma.
Nu este recomandat ca ceaiul Oolong să fie băut cu aditivi, cum ar fi laptele. Aditivii pot strica aroma deosebită și delicată a ceaiului.

Ceai Oolong cu gheață
Ingrediente:
- 4 lingurițe de ceai oolong
- 750 ml de apă rece filtrată.
Pune frunzele de ceai într-o sticlă cu dop și umple-o cu apă rece, filtrată. Pune dopul la sticlă și lasă la infuzat la temperatura camerei timp de 1 oră. Apoi dă sticla la frigider și ține-o timp de cel puțin 12 ore, dar ideal peste noapte. Agită ceaiul înainte de a-l bea și toarnă-l într-un pahar cu cuburi de gheață. Cu toate acestea, poți să bei și direct din sticlă.
Băutura oolong preparată la rece are mai puține taninuri, mai puțină cofeină și un gust mai dulce.
Milky sau Milk Oolong
Milky, sau Milk Oolong, este un ceai taiwanez distinctiv, cu un gust și o textură cremoase. Este un tip de ceai oolong foarte popular datorită gustului și aromei sale plăcute, blânde. Mai există și alte denumiri pentru varianta cu lapte, cum ar fi “Silk ulong”, “Jin Xuan”, “Nai Xiang” sau “Golden Lily”.
Cuvântul “lapte” nu implică utilizarea laptelui în acest ceai. Ceaiul oolong cu lapte nu conține produse lactate. Dacă vezi cuvântul “lapte” în ingredientele de pe ambalajul de oolong cu lapte, ai de-a face cu un oolong cu lapte fals. Adesea, produsele de calitate inferioară folosesc diverse arome pentru a ajuta la crearea aromei și gustului de lapte oolong.
Cum se fabrică ceaiul Milk Oolong
Ceaiul Milk Oolong este obținut din frunzele unui arbore de ceai cultivat la altitudini medii și mari în munții Taiwanului. Oamenii îl recoltează primăvara și toamna. Ceaiul Milk Oolong are o oxidare și o prăjire reduse. Acest lucru creează o aromă florală delicată, un gust și o textură cremoase. Frunzele plantei de lapte au o culoare verde bogată, asemănătoare ceaiului verde, și o formă sferică distinctivă.
Frunzele de ceai culese sunt mai întâi întinse pe rogojini și uscate. Odată uscate, frunzele trebuie tasate ușor și frământate pentru a le descompune celulele interne și a stimula oxidarea. Frunzele se oxidează la o temperatură controlată până când capătă gustul și aroma dorite. La sfârșitul procesului de oxidare, frunzele se prăjesc pentru a elimina excesul de umiditate și a extrage aroma delicată. după aceea, frunzele tratate sunt gata să fie rulate în bile de formă neregulată.

Prepararea de Milk Oolong
Ai nevoie de:
- 1-2 lingurițe de ceai de lapte,
- 1 cană (aprox. 240 ml) de apă.
Pune ceaiul într-o cană și acoperă-l cu apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 1-2 minute și savurează ceaiul delicios.
Poți prepara ceaiul de lapte de mai multe ori. Dacă ceaiul este de bună calitate, acesta își va păstra aroma și textura chiar și după câteva ture. Cu fiecare infuzie, frunzele se vor desface din ce în ce mai mult.
Efectele secundare ale ceaiului Oolong
Băuturile Oolong sunt folosite de secole și, în general, sunt considerate sigure. Cu toate acestea, conțin cofeină, care poate provoca efecte adverse. Cele mai frecvente efecte secundare ale cofeinei apar atunci când oamenii o consumă în exces. Acest lucru poate duce la anxietate, dureri de cap, tulburări de ritm cardiac, hipertensiune arterială și insomnie.
Dacă trebuie să îți monitorizezi aportul de cofeină, consumă băuturile oolong mai responsabil sau evită-le.
Femeile însărcinate ar trebui să limiteze consumul de băuturi oolong. În timpul sarcinii, femeile ar trebui să consume maximum 200 mg de cofeină pe zi.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/oolong-tea-benefits
https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-oolong-tea.htm
https://fullleafteacompany.com/pages/what-is-oolong-tea-health-benefits-characteristics-prep
https://tecompanytea.com/blogs/tea-atelier/what-is-milk-oolong-tea