Zmeura (Rubus) face parte din genul Rosaceae, care include zmeura și murele. Se cunosc aproximativ 120 de specii de zmeură. Cele două cele mai comune sunt zmeura roșie (Rubus idaeus) și zmeura arctică (Rubus arcticus) în Europa și Asia. Din fructele și frunzele acestor arbuști se obține un delicios ceai de zmeură. Poți beneficia de beneficiile de neegalat ale ceaiului de zmeură, în special pentru răceli.
Zmeura este un arbust peren sau un semiarbust. Tulpina este abruptă, cățărătoare, de obicei spinoasă și înaltă de 1-3 m. Frunzele sunt simple sau compuse. Florile sunt bisexuate, albe, purpurii sau roz. Boabele sunt roșii sau galbene. Acestea conțin carbohidrați, acizi organici, potasiu, calciu, fier, vitamina C, provitamina A, vitamina B, substanțe aromatice și acid salicilic. Consumă fructe de zmeură proaspete sau prelucrate.
Zmeura este o plantă cultivată de multă vreme. Crește cel mai bine la adăpost, pe soluri umede și moi. Atât zmeura sălbatică, cât și zmeura cultivată în casă, din grădină, este potrivită în scopuri medicinale.
Recoltarea, uscarea și congelarea zmeurei
Fructele de zmeur se recoltează între iulie și august, iar frunzele între iunie și septembrie. O zi senină este cea mai bună, după ce roua s-a uscat.
Rămurerelele uscate cu flori și frunze sunt folosite și pentru ceai. Materia primă medicinală colectată se întinde în strat subțire și se usucă la umbră sau într-o încăpere ventilată, ferită de lumina directă a soarelui. După uscare, zmeura poate fi depozitată în saci de pânză timp de până la un an.
Poți congela fructele de zmeură pentru iarnă, întregi sau zdrobite, cu sau fără zahăr. În primul rând, spală-le și scurge-le, apoi pune-le la congelator într-un singur strat de folie de aluminiu pentru o vreme. După aceea, ccongelează-le- pune fructele în pungi sau cutii pentru congelator și pune-le în congelator pentru maximum un an. Zmeura congelată își păstrează mai bine substanțele nutritive decât cea uscată. Se dezgheață rapid atunci când sunt înmuiate în apă rece.

Beneficiile ceaiului de zmeură
Beneficiile pentru sănătate ale zmeurei sunt cunoscute în medicina populară încă din cele mai vechi timpuri. Cercetările științifice recente au confirmat, de asemenea, proprietățile lor vindecătoare.
- Frunzele de zmeur sunt o sursă bună de antioxidanți. Acestea sunt deosebit de bogate în compuși antioxidanți, cum ar fi ellagitanii, acidul hidroxibenzoic și antocianii. Antioxidanții pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea împotriva inflamațiilor și a bolilor cronice. În plus, frunzele de zmeură conțin cantități mici de acizi elagici, care prezintă un efect anticancerigen. Deși este nevoie de mai multe cercetări privind potențialul frunzelor de zmeură de a lupta împotriva cancerului, rezultatele curente sunt promițătoare.
- Îmbunătățește starea de bine în timpul sarcinii. Moașele folosesc de mult timp ceaiuri din plante de zmeură pentru a ajuta la depășirea problemelor negative legate de sarcină și naștere. Interesant este faptul că, într-un studiu, 38% din 121 de femei însărcinate au băut ceai din frunze de zmeură în timpul sarcinii. Unele femei folosesc, de asemenea, acest ceai în timpul sarcinii timpurii pentru a reduce greața și vărsăturile. Unele studii sugerează că beneficiile ceaiului din frunze de zmeură includ contribuția la întărirea uterului.
- Poate ajuta la scurtarea travaliului. Unele studii sugerează că ceaiul din frunze de zmeură poate ajuta la scurtarea duratei travaliului și la reducerea utilizării intervențiilor la naștere. Un studiu mai vechi a constatat că femeile care au băut ceai din frunze de zmeură mai târziu în timpul sarcinii au fost mai puțin predispuse să folosească diverse intervenții și au fost mai puțin predispuse să nască prematur. Deși este nevoie de mai multe cercetări, se crede că o naștere mai ușoară, cu mai puține intervenții, poate reduce hemoragia postpartum.
Ceaiul de zmeură în medicina populară
Medicina populară recunoaște ceaiul de zmeură ca fiind un remediu excelent pentru răceli. Chiar și practicienii medicinei tradiționale prescriu adesea acest ceai. Ceaiul de zmeură ajută la reducerea febrei. Este un remediu popular sigur și poate fi administrat în siguranță copiilor mai mari. Cu condiția ca copilul să nu fie alergic la fructe de pădure sau să nu aibă intoleranță specifică. Poți include zmeura în alimentația copiilor începând cu vârsta de 2 ani. Ceaiul de zmeură se administrează inițial copilului sub forma a 1 lingură pe zi. Ulterior, proporțiile sunt crescute treptat.
În plus, poți folosi toate părțile zmeurului: frunze, fructe, tulpini și crenguțe. Ia ceai de zmeură dacă ai febră. Se recomandă ca adulții să bea 1-3 căni pe zi.

Rețete de ceai de zmeură
Toate ceaiurile de zmeură sunt potrivite pentru tuse, febră și transpirații. După ce ai băut o ceașcă din acest ceai, trebuie să te întinzi și să te acoperi bine. Dulceața de zmeură are, de asemenea, aceleași proprietăți ca și ceaiul de zmeură. Fructele nu-și pierd aproape deloc proprietățile atunci când sunt fierte. Prin urmare, la fel ca și ceaiul, consumul de dulceață de zmeură poate ajuta la reducerea temperaturii și la recuperarea persoanelor cu răceli și boli respiratorii – acestea sunt beneficii esențiale ale ceaiului de zmeură.
Ceai de tulpini de zmeură cu ace de pin
Vei avea nevoie de:
- un recipient rezistent termic;
- 50 g de tulpini de zmeură uscate;
- câteva boabe de zmeură uscate;
- 5-10 ace de pin verzi;
- 1 litru de apă.
Taie tulpinile de zmeură în bucăți și aruncă-le în apa clocotită. Se fierbe timp de 15-20 de minute la foc mic. Adaugă acele de pin și zmeura în ceaiul fiert. Lasă oala acoperită pentru încă 30-45 de minute. După aceea, se strecoară și se bea.
Ceai de zmeură și fructe de pădure
Vei avea nevoie de:
- o ceașcă de ceai pentru preparare;
- 1-2 lingurițe de zmeură uscată;
- 200 ml de apă clocotită.
Acoperă zmeura uscată cu apă clocotită și las-o la infuzat timp de 5-10 minute. Nu strecura ceaiul înainte de a-l bea, pentru a te bucura de fructe

Ceai de frunze de zmeur
Vei avea nevoie de:
- un recipient rezistent termic;
- 2 lingurițe de frunze de zmeură uscate sau proaspăt tocate;
- 400 ml de apă clocotită.
Acoperă frunzele de zmeur cu apă clocotită și lasă-le la infuzat timp de aproximativ 20 de minute. Strecoară ceaiul înainte de a-l bea. Acest ceai poate ajuta la tratarea inflamațiilor tractului respirator și a gastritei.
Ceai de frunze de soc și zmeură
Vei avea nevoie de:
- Un bol pentru prepararea ceaiului
- 2 lingurițe de frunze uscate de scoruș de munte
- 2 lingurițe de frunze uscate de zmeură
- 1 lingură de miere
- 1 l de apă.
Se toarnă apă clocotită peste scorușele și zmeura uscate. Se lasă câteva ore, apoi se strecoară și se adaugă o lingură de miere. Adaugă 1/3 cană din ceaiul preparat și umple restul cu apă fierbinte, fiartă.

Dulceață de zmeură
Vei avea nevoie de:
- un vas larg pentru dulceață (o cratiță mare, de exemplu)
- borcane curate, încălzite, de mărimea dorită pentru păstrarea gemului;
- 1 kilogram de zmeură;
- 500 de grame de zahăr pentru dulceață;
Îndepărtează tulpinile de la zmeura spălată. Pune zmeura într-o cratiță și toarnă zahărul pentru dulceață. Se amestecă totul ușor și se apasă fructele pentru a extrage sucul. Se aduce oala la fierbere și, odată ce a dat în clocot, se fierbe timp de aproximativ 5 minute, amestecând constant. Se ia oala de pe foc, apoi se îndepărtează spuma. Se strecoară gemul în borcanele mici pregătite. Se închide cu capace și se lasă gemul să se răcească. Păstrează gemul într-un loc întunecat și răcoros.
Ce efecte secundare poate provoca ceaiul de zmeură?
Ceaiul de zmeură este sigur pentru majoritatea oamenilor. Chiar și atunci când apar efecte secundare, acestea sunt ușoare. Unele dovezi anecdotice sugerează că ceaiul din frunze de zmeură poate:
- Să aibă proprietăți laxative.
- În ciuda aspectelor sale pozitive, poate avea efecte nocive asupra femeilor însărcinate. Deși nu există recomandări oficiale cu privire la cantitatea de ceai pe care o poți bea, majoritatea surselor recomandă să nu depășești 1 ceașcă sau 220 ml pe zi în primul trimestru și 1-3 cești (220-660 ml) pe zi în al doilea și al treilea trimestru. Aceleași recomandări se aplică și în cazul alăptării.
- Dăunează persoanelor cu diabet. Zmeura interacționează cu medicamentele care reglează zahărul și trebuie folosită cu prudență dacă ai diabet.
- Poate avea efecte secundare la copiii cu vârsta sub 2 ani.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931538/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32608435/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28135203/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35188267/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7871383/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11370690/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407953/
Fotografii asociative din © Canva.