Skip to content

Beneficiile ceaiului de soc: O băutură puternic antiinflamatoare

Cana cu ceai din flori de soc si fructe. Beneficiile ceaiului de soc

Florile de soc sau pur și simplu socul (Sambucus) aparțin genului Sambucaceae. Este un arbust cu frunze caduce, adesea cu miros neplăcut sau un copac mic, ale cărui flori și fructe de pădure sunt folosite pentru a face ceai de soc. Planta este răspândită în Europa, Asia, Africa și America de Nord și de Sud. Frunzele sunt compuse, nepereche și penate. Florile sunt grupate în panicule sau inflorescențe umbelate. Florile sunt albe sau gălbui. Fructele de soc produc fructe de pădure negre sau roșii. Planta este cunoscută pentru beneficiile ceaiului de soc.

Floarea de soc este clasificată ca o plantă medicinală. Cele mai comune specii de soc sunt socul negru (Sambucus nigra), socul canadian (Sambucus canadensis), Sambucus williamsii, Sambucus peruviana, Sambucus australis, socul roșu (Sambucus racemosa). În prezent, Germania și Austria sunt principalii producători de fructe de soc din lume.

Istoria arată că, încă din Egiptul antic, socul negru a tratat numeroase boli în diverse formule medicinale, precum și în bucătărie. Locuitorii de pe coasta mediteraneană și din regiunile învecinate au folosit timp de mulți ani diverse părți ale plantei, chiar și amerindienii. Există dovezi că, încă din secolul al V-lea î.Hr., Hipocrate, Dioscoride și Pliniu au descris utilizarea medicamentelor preparate din soc negru.

Beneficiile socului negru bazate pe cercetări

Studiile științifice au arătat că socul negru, în special boabele, conțin compuși activi din punct de vedere biologic cu proprietăți antivirale.

Aproximativ 300 de studii clinice au fost efectuate în China pentru a controla COVID-19 din martie 2020. Prin urmare, aproximativ 50 au fost cu remedii tradiționale chinezești, iar 14 au fost combinate cu medicina occidentală. Analizele studiilor clinice au arătat că anumite extracte din plante de soc negru, pelargonium african sau iarbă de grâu tratează eficient bolile respiratorii. Studiile de laborator au demonstrat activitatea antivirală a polifenolilor din soc negru și pelargonium african împotriva coronavirusurilor umane.

Medicamentele folosesc scoarța, frunzele, florile, fructele și rădăcinile de soc negru pentru producerea de medicamente. Socul negru nu este considerat otrăvitor. Au fost raportate cazuri izolate de otrăvire a animalelor și a oamenilor după ingerarea scoarței, frunzelor, fructelor, rădăcinilor și tulpinilor. Cercetările au arătat că toate părțile plantei conțin sambunigrină și glicozide cianogenice otrăvitoare, cu excepția florilor și a fructelor coapte. În prezent, preparatele medicinale și ceaiurile folosesc florile și fructele coapte ale socului negru pentru a spori beneficiile ceaiului de soc.

Fructe de soc coapte in natură. Beneficiile ceaiului de soc

Beneficiile ceaiului de flori de soc 

În urma unor cercetări extinse, s-a confirmat faptul că florile și fructele de soc negru sunt o sursă naturală de compuși bioactivi cu puternice proprietăți antioxidante. Oamenii îl folosesc în scopuri terapeutice, precum și pentru prevenirea multor boli.

  • Infecții respiratorii
  • Dureri de cap
  • Ateroscleroză
  • Diabet
  • Artrita
  • Cancer

Pe lângă flavonoide, acizii fenolici din fructele de soc conțin polizaharide peptice, care joacă un rol esențial în sistemul imunitar uman.

Medicina populară știe că florile de soc servesc adesea ca prim remediu pentru răceală și gripă. Este, de asemenea, un ceai util pentru diverse afecțiuni inflamatorii, deoarece are proprietăți drenante și dezinfectante pentru urină.

Recoltarea florilor și a boabelor de soc

Culege florile de soc la sfârșitul lunii mai și în iunie. Florile care nu au înflorit încă și cele care sunt arse de soare și uscate nu trebuie recoltate. De asemenea, este important să nu culegi toate florile dintr-un singur arbust, deoarece socul se coace în toamnă, cu fructele sale excelente. Întinde florile de soc colectate pe o față de masă pentru a ține la distanță insectele. Se recomandă să nu speli florile. Ca toate plantele aromatice, usucă-le într-o încăpere umbrită și aerisită, ferită de lumina directă a soarelui. Depozitează florile uscate de soc în pungi de pânză timp de până la un an. Florile de soc și preparatele gata de utilizare sunt disponibile în farmacii.

Fructele de soc se coc între august și septembrie. Deshidratează și usucă boabele la 60-65 °C.

Poți găsi cu ușurință arbori de soc pe ulițele de la țară, în pădurile mixte de foioase și de-a lungul malurilor râurilor. Nu uita, nu culege materiale de soc care cresc în apropierea drumurilor, a străzilor aglomerate și a zonelor urbane.

Cana cu ceai de soc și fructe de soc și dulceata in borcan pe masa. Beneficiile ceaiului de soc

Beneficiile ceaiului de soc: Rețetă cu rozmarin și mere

Acest ceai nu este doar delicios, ci și sănătos. Poate ajuta în cazul durerilor de spate și al nevralgiilor. Poate fi băut atât cald, cât și răcit.

Vei avea nevoie de:

  • 100 g de fructe de soc
  • 100 g mere
  • 2 crenguțe de rozmarin
  • 1 lingură de cimbru

Taie mărul în felii subțiri și pune-l într-un bol termorezistent împreună cu celelalte ingrediente. Dacă vrei, poți curăța mărul de coajă. Toarnă apă clocotită peste toate; acoperă cu un capac și un prosop. Lasă la infuzat timp de 15-30 de minute și savurează o băutură aromată și gustoasă.

Ceai de fructe de soc din fructe de pădure

Pentru 1 litru de ceai, vei avea nevoie de:

  • un ceainic sau un alt recipient rezistent termic;
  • 4 lingurițe de fructe de soc uscate;
  • 1 litru de apă;
  • zahăr sau alt îndulcitor la alegere;
  • 1/2 portocală sau lămâie (opțional).

Adu apa la fierbere, după care las-o să se răcească ușor. Între timp, pune florile de soc într-un ceainic. Toarnă apă fierbinte, fiartă, peste ele. Spală bine portocala sau lămâia și taie-o în felii. Pune feliile în ceainic și lasă-le timp de 10 minute. Apoi puteți strecura (deși nu este necesar) și bea.

Sirop de soc in sticla cu dop si flori de soc alaturi. Beneficiile ceaiului de soc

Sirop de flori de soc

Acest sirop de flori de soc este perfect pentru stimularea sistemului imunitar.

Vei avea nevoie de:

  • sticle sterilizate sau alte recipiente de sticlă pentru păstrarea siropului;
  • 3 linguri de flori de soc;
  • trei litri de apă;
  • 3 kg de zahăr;
  • 2 linguri de suc de lămâie.

Acoperă florile de soc cu apă și lasă-le peste noapte. A doua zi, se scurg bine și se adaugă zahărul în lichid. Se aduce la fierbere siropul rezultat și se ia de pe foc. Când siropul s-a răcit puțin, se adaugă sucul de lămâie. Toarnă siropul în recipiente sterilizate cât timp este încă fierbinte.

Beneficiile și rețeta ceaiului de flori de soc

Florile de soc sunt folosite pentru a face un ceai antiinflamator pentru bolile renale, inflamațiile intestinelor, bolile pancreatice și biliare și bolile respiratorii.

Vei avea nevoie de:

  • O cană pentru prepararea ceaiului;
  • 1 lingură de flori de soc negru;
  • 500 ml de apă clocotită.

Acoperă florile de soc cu apă clocotită și infuzați-le timp de 5-10 minute. Puteți strecura ceaiul înainte de a-l bea. Acest ceai trebuie băut cu 20 de minute înainte de mese.

Amestecă florile de soc în părți egale cu flori de tei pentru a intensifica puterea florilor de soc. De asemenea, se mai poate adăuga puțin cimbru medicinal și salvie.

Doua cani din sticla cu ceai de soc ornate cu flori de soc, in cadru rustic. Beneficiile ceaiului de soc

Posibile efecte secundare ale ceaiului de flori de soc

Studiile științifice au dovedit efectele secundare imunologice ale ceaiului de soc. Polenul de flori de soc poate provoca o reacție alergică caracterizată prin rinită și dificultăți de respirație la persoanele alergice la polenul de graminee.

S-a demonstrat că fructele proaspete de soc negru provoacă efecte neurologice adverse, cum ar fi slăbiciune, amețeli și amorțeală a membrelor.

Consumul de fructe de soc nu este recomandat 

  • femeilor însărcinate și care alăptează 
  • copiilor cu vârsta sub 2 ani

Important! Ține cont de faptul că glicozidele cianidinice otrăvitoare se acumulează în toate părțile arborelui de soc. În plus, consumul excesiv de flori de soc poate provoca greață și diaree.

Consultă medicul înainte de a consuma preparate din fructe de soc!

Surse:

https://www.webmd.com/diet/elderberry-tea-is-it-good-for-you

https://www.healthline.com/nutrition/elderberry

https://www.health.com/health-benefits-of-elderberry-7506026

Fotografii asociative de la © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *