Scorțișoara este unul dintre cele mai populare și mai frecvent utilizate condimente din întreaga lume. Ea îmbunătățește gustul aproape tuturor lucrurilor, de la mâncăruri la deserturi. Versatilitatea scorțișoarei permite utilizarea ei pentru diverse gusturi alimentare. Ceaiul de scorțișoară este una dintre utilizările acestui condiment, unde beneficiile ceaiului de scorțișoară s-au exprimat la maximum.
Coaja de scorțișoară este un material pentru producția de ulei esențial. Uleiul intră în compoziția produselor de cofetărie, lichioruri, parfumerie și produse farmaceutice.
Despre scorțișoară pe scurt
Scorțișoara (Cinnamomum verum) este un arbore care aparține familiei Lauraceae. Se găsește în mod natural pe insula Sri Lanka din Oceanul Indian (cunoscută anterior sub numele de Ceylon). Scorțișoara este, de asemenea, cultivată în America de Sud, în Indiile de Vest și în Myanmar. Adevărata scorțișoară, cu o aromă plăcută, un gust ușor dulce și proprietăți benefice pentru organism.
Scorțișoara este un arbore veșnic verde care crește până la 10-15 m înălțime. Frunzele sale sunt lanceolate, mari, de un verde strălucitor și lucioase. Florile sunt mici, de culoare gălbuie, în ciorchini rari. Scoarța copacului este un condiment preferat și se extrage prin decojirea ei de pe crengile tinere. Când se usucă, scoarța capătă forma familiară a unor bețe răsucite, care sunt tăiate.
Scorțișoara se referă și la alte produse extrase din specii înrudite cu scorțișoara. Pe piață puteți găsi cassia chinezească (scorțișoară chinezească), scorțișoara vietnameză sau de Saigon și scorțișoara indoneziană. Deși toate aceste produse sunt considerate scorțișoară, este esențial să știți că ele conțin cumarină, o substanță cancerigenă. Consumul frecvent este toxic pentru ficat. Prin urmare, pentru a ajunge la beneficiile ceaiului de scorțișoară și la gust, trebuie aleasă scorțișoara autentică (Ceylon).

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de scorțișoară și ale condimentului de scorțișoară
În Ayurveda (medicina tradițională indiană), utilizarea scorțișoarei în scopuri de sănătate datează de mii de ani. Cercetările științifice privind efectele scorțișoarei asupra organismului uman nu au încă o istorie atât de lungă și rămân multe de descoperit. Cu toate acestea, există deja și surse credibile care susțin aceste beneficii ale condimentului și ceaiului de scorțișoară:
- Consumul de extract de scorțișoară reduce semnificativ inflamația și simptomele clinice ale artritei reumatoide.
- Scorțișoara este bogată în antioxidanți. Prin urmare, scorțișoara poate crește capacitatea organismului de a lupta împotriva radicalilor liberi și de a preveni bolile.
- Acest condiment conține compuși sănătoși pentru inimă care scad colesterolul rău și cresc colesterolul bun. Aceste proprietăți fac din scorțișoară un agent de succes pentru controlul hipertensiunii arteriale.
- Scorțișoara poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Efectele sale pot proteja împotriva diabetului de tip 2.
- Condimentul ajută la combaterea bacteriilor, ciupercilor și mucegaiului. De asemenea, poate preveni cariile dentare.
- Scorțișoara ameliorează durerile menstruale, poate ajuta la reducerea sângerărilor abundente și ameliorează simptomele sindromului premenstrual.
Caracteristicile ceaiului de scorțișoară
Pe lângă faptul că este folosită în mâncăruri, scorțișoara, fie că este sub formă de batoane sau măcinată, poate fi folosită și pentru a face un ceai aromat și sănătos. Un ceai de scorțișoară “de bază” necesită doar trei ingrediente: scorțișoară, apă și ceai obișnuit nud (de exemplu, negru). Poți folosi atât scorțișoara în batoane, cât și pudră. De altfel, puteți refolosi aceleași batoane de scorțișoară de 3-5 ori, atâta timp cât nu își pierd aroma. Cu toate acestea, bețișoarele trebuie să se usuce bine între utilizări pentru a nu mucegăi.
Prepararea ceaiului cu batoane de scorțișoară
Există două metode de preparare a ceaiului în care beneficiile ceaiului cu bețișoare de scorțișoară nu diferă de prepararea pudrei.
Ingrediente:
- 1 baton de scorțișoară;
- O cană de apă;
- 1 linguriță din plantele tale preferate.
Pune batonul de scorțișoară într-un vas pentru prepararea ceaiului acoperit cu apă clocotită, acoperă-l și lasă-l la infuzat timp de 10 minute. Adaugă ierburile și fierbe la foc mic timp de 1-2 minute. Trebuie să strecori ceaiul înainte de a-l bea. Se recomandă ca acest ceai să fie băut cald sau călduț.

Prepararea ceaiului cu pudră de scorțișoară
Ingrediente:
- ½-1 linguriță de pudră de scorțișoară;
- 1 cană de apă;
- 1 linguriță de ceai preferat (opțional).
Acoperă pudra de scorțișoară cu apă clocotită și lăsați-o să stea 3-5 minute. Acest ceai este gata să fie savurat! Totuși, poți adăuga ierburile tale preferate și îl poți încălzi timp de 1-2 minute.
Variante ale ceaiului de scorțișoară
Scorțișoara este un condiment foarte versatil, folosit pentru a aromatiza o varietate de ceaiuri. Este un ingredient comun în ceaiurile relaxante și de stimulare a imunității. Poți combina scorțișoara cu ghimbir, turmeric și miere pentru tratarea răcelii.
- Batoanele sau pudra de scorțișoară pot conferi ceaiului și mai multe arome și culori. Iată câteva idei pentru o ceașcă de ceai de scorțișoară:
- Una sau două felii subțiri de ghimbir vor da ceaiului o aromă picantă, savuroasă, ceea ce îi sporește beneficiile. Beneficiile ceaiului de ghimbir și scorțișoară îmbunătățesc sănătatea intestinelor, a creierului și a inimii și stimulează în mod natural imunitatea.
- Laptele (de vacă sau vegetal), mierea sau siropul de arțar vor da ceaiului o textură cremoasă care amintește de cafeaua târzie.
- Adăugarea sucului de lămâie în ceai îi conferă un gust dulce-acrișor natural. De asemenea, sucul de lămâie schimbă culoarea ceaiului într-un galben pal.
- Dacă preferi portocaliul, acesta se potrivește perfect cu ceaiul de scorțișoară. Adaugă suc de portocale sau puțină coajă rasă de portocală.
- Merele și scorțișoara sunt o altă combinație clasică. Adaugă mere uscate sau folosește suc proaspăt stors. Beneficiile ceaiului de mere și scorțișoară includ scăderea inflamației și a nivelului de zahăr din sânge, o mai bună sănătate a inimii și, eventual, pierderea în greutate.
- Scorțișoara, turmericul, piperul negru și mierea sunt o altă combinație care este deosebit de utilă împotriva răcelii.
- Frunzele de dafin adăugate la ceaiul de scorțișoară îi dau o aromă neobișnuită, picantă. Această combinație crește eficiența pierderii în greutate. Este unul dintre principalele beneficii ale ceaiului de scorțișoară și frunze de dafin.
- Cuișoarele adăugate la o ceașcă de ceai de scorțișoară dau un gust plăcut picant, dar cresc nivelul de zahăr din sânge. Ține cont de acest lucru, dacă ai probleme de sănătate. Beneficiile ceaiului de cuișoare și scorțișoară: pentru a ajuta la reducerea stresului, pentru a te relaxa mai bine și pentru a îmbunătăți calitatea somnului.
- Un vârf de cuțit de nucșoară, piper cayenne etc. poate conferi, de asemenea, o aromă inedită, picantă, ceaiului de scorțișoară.

Scorțișoara în produsele cosmetice
Scorțișoara are proprietăți antiseptice eficiente pentru îngrijirea pielii problematice, predispuse la acnee. De asemenea, este eficientă în combaterea radicalilor liberi și în prevenirea îmbătrânirii pielii. Scorțișoara are un efect benefic de exfoliere și de iluminare a pielii. Un alt “bonus” al scorțișoarei pentru frumusețe este că umple buzele!

Mască de față cu scorțișoară pentru acnee
Amestecă 1 linguriță de pudră de scorțișoară cu 1 lingură de miere. Aplică un strat subțire din această pastă pe față și las-o să acționeze timp de 15 minute. Apoi, clătește cu apă călduță.
Mască cu scorțișoară pentru mărirea buzelor
Amestecă câteva picături de ulei esențial de scorțișoară cu 1 linguriță de ulei de măsline. Aplică acest amestec din abundență și temeinic pe buze și lasă-l să acționeze timp de 5 minute. Ar trebui să simți o senzație de furnicături. Îndepărtează masca cu un șervețel și clătește cu apă.
Scrub cu scorțișoară pentru înmuierea pielii picioarelor
Amestecă 1 lingură de pudră de scorțișoară și 1 lingură plină de sare grunjoasă. Adaugă 1 lingură de miere și 2 linguri de ulei de măsline în acest amestec și amestecă bine până când devine omogen și gros. Freacă acest scrub pe pielea umedă a picioarelor timp de câteva minute și clătește cu apă caldă.
Consumul de ceai de scorțișoară și posibilele efecte secundare
Scorțișoara adevărată (Ceylon) este sigură pentru consum în majoritatea cazurilor. Consumul zilnic recomandat este de 1-2 căni de ceai sau 1-2 lingurițe de scorțișoară în mâncare. Consumă scorțișoara cu alimente pentru a ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Bea ceaiul de scorțișoară dimineața sau seara, înainte de culcare.
Totuși, fii atent când folosești scorțișoara în cazul diabetului. Dacă iei medicamente care afectează nivelul glicemiei, consultă-ți medicul înainte de a folosi scorțișoara. Administrarea scorțișoarei împreună cu aceste medicamente poate scădea periculos nivelul glicemiei.
Este vital să știi că produsele legate de scorțișoară (discutate la început) afectează negativ ficatul. Înlocuitorii scorțișoarei adevărate, utilizați în cantități echivalente, pot provoca indigestie, vărsături și dureri de cap. Pe termen lung, aceștia pot duce, de asemenea, la probleme grave de sănătate prin deteriorarea ficatului sau provocarea cancerului.
Surse:
https://www.britannica.com/plant/evergreen-plant
Shishehbor F, Rezaeyan Safar M, Rajaei E, Haghighizadeh MH. Consumul de scorțișoară îmbunătățește simptomele clinice și markerii inflamatori la femeile cu artrită reumatoidă. J Am Coll Nutr. 2018;1-6. doi:10.1080/07315724.2018.1460733
Kizilaslan N, Erdem NZ. Efectul diferitelor cantități de consum de scorțișoară asupra glicemiei la persoanele adulte sănătoase. Int J Food Sci. 2019;2019:4138534. doi:10.1155/2019/4138534. doi:10.1155/2019/4138534
https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-tea-benefits
https://www.myglamm.com/glammstudio/cinnamon-benefits-for-skin
Fotografii asociative de la © Canva.