Skip to content

Beneficiile ceaiului de rozmarin: Este ideal pentru diabetici

Ceașcă cu ceai din rozmarin

Rozmarinul este probabil familiar pentru toată lumea. Știm că este o plantă de climă caldă asociată cel mai îndeaproape cu bucătăria mediteraneană și folosită în bucătărie. Dar te-ai gândit vreodată că poți folosi crenguțele de rozmarin pentru a prepara o ceașcă de ceai parfumat? Ceaiul de rozmarin aduce beneficii organismului nostru. 

Proprietățile vindecătoare ale rozmarinului 

Rozmarinul are proprietăți antioxidante puternice. Acest lucru se datorează compușilor chimici prezenți în această plantă – flavonoide, terpene, acid fenolic etc. – care sunt antioxidanți profunzi. Acesta este motivul pentru care rozmarinul are efecte pozitive asupra întregului organism, stimulând imunitatea, combătând radicalii liberi și având proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. 

În plus față de beneficiile ceaiului de rozmarin pentru sănătatea generală, planta poate fi, de asemenea, un tratament eficient pentru anumite afecțiuni. 

Rozmarinul este o sursă excelentă pentru a produce ulei de rozmarin și ulei esențial de rozmarin. 

Rozmarin uscat vărsat pe masă dintr-un borcan

Beneficiile ceaiului de rozmarin

Consumul de ceai de rozmarin poate stimula imunitatea, îmbunătăți digestia, stimula funcțiile creierului, controla simptomele stresului și anxietății și reduce durerile de cap. Acest ceai tratează anumite afecțiuni și boli. 

  • Studiile au arătat că anumiți compuși din ceaiul de rozmarin pot reduce nivelul zahărului din sânge și pot crește absorbția glucozei. Acest lucru este important pentru persoanele cu diabet care își monitorizează nivelul de zahăr din sânge.
  • Băutura din rozmarin acționează ca un diuretic natural. Aceasta poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism în cazurile de retenție de lichide în organism. 
  • Ceaiul de rozmarin poate îmbunătăți funcția hepatică și reduce durerile de cap cauzate de consumul excesiv de alimente grase. 
  • Ar trebui să bei acest ceai după o intervenție chirurgicală. Rozmarinul are un efect antiplachetar și poate îmbunătăți circulația sângelui și preveni formarea cheagurilor. 
  • Compușii din ceaiul de rozmarin pot ajuta la reducerea progresiei și severității unor boli precum cataracta și degenerescența maculară asociată vârstei. 
  • Ceaiul de rozmarin ajută la prevenirea efectelor negative ale îmbătrânirii creierului, cum ar fi boala Alzheimer. 
  • Această băutură poate îmbunătăți starea de spirit și memoria. 
Două cești de ceai de rozmarin decorate cu crenguțe de rozmarin

Prepararea și dozarea ceaiului de rozmarin 

Poți prepara ceai atât din rozmarin proaspăt, cultivat în casă, cât și din rozmarin uscat. Cu toate acestea, rozmarinul proaspăt are un potențial terapeutic mai bun datorită concentrației sale mai mari de uleiuri esențiale. Reține că rozmarinul proaspăt are o aromă mai blândă decât rozmarinul uscat. Prin urmare, pentru cel mai bun efect și cea mai bună aromă de ceai, este mai bine să folosești rozmarin proaspăt pentru ceai. 

Ceaiul de rozmarin are nevoie de două ingrediente: apă și rozmarin. Există patru etape principale în procesul de preparare a ceaiului, în care:

  • Se fierb aproximativ 300 ml de apă. 
  • Se pune 1 linguriță de frunze de rozmarin într-un ceainic. Și se acoperă cu apă. 
  • Se infuzează timp de 5-10 minute, în funcție de concentrația ceaiului pe care o dorești. 
  • Strecoară ceaiul și toarnă-l într-o ceașcă. Dacă preferi, îl poți îndulci cu miere sau sirop de agave. 

Bea ceai de rozmarin imediat după prânz sau cină, deoarece ajută digestia și reduce aciditatea și gazele. 

Dacă ceaiul de rozmarin a devenit unul dintre preferatele tale și nici nu-ți poți imagina ziua fără el, nu uita să faci o pauză de 1 lună după 3 luni. 

Ceaiul de rozmarin iubește improvizația 

Rozmarinul din ceai se bucură de compania altor arome. Ești liber să experimentezi cu diferite ingrediente și să creezi cele mai neașteptate combinații de arome atunci când prepari ceai de rozmarin. Există mici șanse de a strica acest ceai. 

  • Prepară ceai de rozmarin cu lapte (obișnuit sau din plante) și bucură-te de consistența cremoasă a băuturii. 
  • Adaugă un baton de scorțișoară în ceaiul tău – savuros atunci când afară este o zi caniculară. 
  • Folosește o crenguță de cimbru împreună cu rozmarinul pentru a intensifica puterile vindecătoare ale ceaiului. 
  • Adaugă ghimbir ras la o ceașcă de ceai de rozmarin; acest lucru te va încălzi și îți va întări organismul. 

Gândește-te la ce ți-ar plăcea să încerci și continuă această listă. 

Ceașcă de ceai din rozmarin decorată cu o felie de lămâie alături de crenguțe verzi de rozmarin, felii de lămâie și ghimbir

Cocktail cu ceai de rozmarin 

Ingrediente: 

  • 1-2 lingurițe de frunze de rozmarin, 
  • 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras, 
  • 10 struguri fără piele și fără sâmburi, 
  • 200 ml de apă. 

Mod de preparare: 

Se pun rozmarinul și ghimbirul într-un ceainic. Se toarnă apă clocotită la 95 °C, peste rozmarin, se acoperă și se lasă timp de 10 minute. După acest timp, se strecoară ceaiul. 

Pune strugurii într-un mixer electric, toarnă ceaiul și amestecă. Cocktailul este gata! 

Ceașcă de ceai de rozmarin într-un cadru festiv

Ceai de rozmarin cu fructe și fructe de pădure 

Această variantă de ceai de rozmarin poate fi preparată în funcție de gustul sau efectul dorit. Ceaiul este pe bază de rozmarin, miere și lămâie. Băutura se prepară în mod obișnuit prin fierberea și infuzarea ierburilor. Ceaiul de rozmarin este îndulcit cu miere și garnisit cu o felie de lămâie. 

Fructele și fructele de pădure pentru acest ceai sunt alese în funcție de preferințe și nevoi. Iată câteva idei: 

  • Rodiile sunt o sursă de magneziu. 
  • Fructele de pădure congelate sau proaspete (afine, zmeură, mure etc.) sunt bogate în fibre și au o dulceață naturală. 
  • Citricele (feliate) (portocale, grapefruit) sunt surse de vitamina C. 

Pune fructele alese împreună cu rozmarinul într-un vas pentru prepararea ceaiului, prepară ceaiul, așteaptă 10-15 minute, strecoară și bea. 

Ceai de rozmarin in cană ceramică

Ulei esențial de rozmarin: pentru tonifierea părului 

Uleiul esențial de rozmarin este un prim ajutor împotriva căderii părului. Iar studiile științifice au confirmat efectele și eficiența acestui ulei esențial.

Uleiul esențial de rozmarin ajută la controlul căderii părului în alopecia androgenică (calviție). 

Într-un studiu efectuat pe persoane cu această afecțiune, un amestec de ulei esențial de rozmarin frecat zilnic pe scalp timp de șapte luni a arătat o îmbunătățire semnificativă a stării părului în comparație cu cei care au folosit ulei de jojoba și de semințe de struguri. 

Într-un alt studiu, bărbații care chelesc și-au masat scalpul cu un amestec de ulei esențial de rozmarin de două ori pe zi timp de șase luni. Aceștia au observat o creștere a volumului părului – la fel ca cei care au folosit un promotor convențional de creștere a părului. 

În plus, uleiul de rozmarin a fost mai puțin susceptibil de a cauza efecte secundare, cum ar fi mâncărimea scalpului. Aceste rezultate sunt comparate cu cele ale altor tratamente pentru alopecia androgenetică. 

Ceai de rozmarin

Alte utilizări ale uleiului esențial de rozmarin 

Uleiul esențial de rozmarin este numai pentru uz extern. Datorită concentrației sale ridicate, este nevoie doar de câteva picături. Alternativ, folosește un produs diluat sau un amestec de uleiuri esențiale. Nu bea niciodată uleiul esențial de rozmarin.

Atunci când este utilizat în siguranță, produsul poate fi benefic pentru o gamă largă de situații. 

  • Masează uleiul esențial de rozmarin pe extremitățile înghețate, în special în cazul sindromului Raynaud (în care fluxul sanguin către extremități este afectat din cauza spasmelor capilare). Acest lucru va ajuta la încălzirea acestora. 
  • Dacă ești răcit, ai anxietate, dureri de cap sau o dispoziție proastă, folosește inhalații cu ulei de rozmarin. Puteți inhala parfumul uleiului sau puteți folosi un difuzor. 
  • Uleiul esențial de rozmarin poate servi și ca repelent natural, respingând insectele care sug sângele (acarieni și țânțari). 

Efectele secundare ale ceaiului de rozmarin în anumite situații

Nu uita să te consulți cu medicul înainte de a utiliza ceaiul de rozmarin în următoarele cazuri: 

  • Dacă iei medicamente pentru hipertensiune arterială. Rozmarinul poate avea un efect similar și poate provoca o tulburare periculoasă în organism prin interacțiunea cu medicamentele. 
  • Dacă suferi sau ai suferit de afecțiuni hepatice sau leziuni ale ficatului. Rozmarinul poate stimula eliberarea de bilirubină, ceea ce poate agrava evoluția bolii. 
  • Dacă iei diuretice. Rozmarinul stimulează, de asemenea, excreția de urină și poate interacționa cu medicamentele pentru a provoca pierderea excesivă de lichide și dezechilibrul electrolitic. 
  • Dacă suferi de epilepsie. Preparatele din rozmarin (ceai, ulei esențial etc.) pot provoca convulsii. 
  • Ceaiul de rozmarin nu trebuie administrat femeilor însărcinate și care alăptează sau copiilor sub 5 ani. 

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits
https://www.tuasaude.com/en/benefits-of-rosemary-tea/
https://goodfoodbaddie.com/rosemary-tea-recipe/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430900/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700080/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *