Ceaiul de oregano este unul dintre cele mai populare ceaiuri din plante; este delicios de savurat ca băutură sau medicament. Este potrivit atât pentru imunitate și prevenirea diferitelor boli, cât și ca adjuvant la tratament. Aceste beneficii ale ceaiului de oregano sunt cruciale.
Origanum face parte din familia mentei (Lamiaceae). Sunt cunoscute aproximativ 20 de specii. Este o plantă erbacee perenă. Frunzele sale sunt ovate sau larg lanceolate, iar florile sale sunt bisexuate și unisexuate, grupate în panicule. Corola este tubulară, roz, roșie, violet sau albă. Planta crește până la 80 cm înălțime.
Această plantă perenă este originară din America de Nord și de pe coasta mediteraneană. Este cel mai răspândită în Europa, Africa de Nord și Asia. În mod obișnuit crește o singură specie de oregano (Origanum vulgare). Planta crește pe pajiști, pe versanți și în păduri rare. Poți cumpăra semințe de oregano din magazine și îți poți cultiva propria plantă cu succes.
Recoltarea și uscarea oregano
Oamenii recoltează de obicei oregano în timpul sezonului de înflorire, în iunie-august. Lăstarii tineri, frunzele și florile sunt valoroase. Planta uscată are o aromă picantă și un gust amar, acru, ușor astringent.
Ar trebui recoltată departe de zonele industriale și de autostrăzi, deoarece absoarbe multe substanțe nocive în zonele poluate. Trebuie culese când sunt uscate și netede, de preferință în prima jumătate a zilei. Lăstarii tineri și părțile superioare înflorite ale plantei trebuie recoltate la o lungime maximă de 20-30 cm. Recomandările pentru uscarea oregano includ uscarea acestuia în mănunchiuri subțiri sau împrăștierea pe hârtie sau pânză. Realizează acești pași în interior sau în exterior, cu ventilație adecvată și protejat de lumina directă a soarelui.
Oregano uscat trebuie depozitat în pungi de pânză sau borcane de sticlă bine închise. Acestea au un termen de valabilitate de 2 ani.

Beneficiile ceaiului de oregano pentru sănătate
Atât medicina tradițională, cât și cea populară recunosc beneficiile ceaiului de oregano. Bogăția proprietăților vindecătoare ale acestei băuturi se datorează compoziției plantei. Oregano conține uleiuri esențiale, fenoli, taninuri, carvacrol, acid ascorbic și timol. De asemenea, conține oligoelemente și macroelemente: fier, iod, sodiu, calciu, potasiu, fosfor și magneziu. Carvacrolul și timolul sunt doi compuși, care sunt asociați cu proprietăți antivirale. Oregano conține, de asemenea, compuși cu proprietăți antibacteriene puternice.
Oregano este bogat în antioxidanți – compuși care ajută la combaterea inflamației și a daunelor cauzate organismului de către radicalii liberi dăunători. Știm cu toții că acumularea radicalilor liberi poate duce la multe boli cronice, de la cancer la boli de inimă.
Beneficiile ceaiului de oregano
Ceaiul de oregano are următoarele proprietăți benefice și poate să ajute la:
- reducerea tensiunii nervoase și a stresului.
- ameliorarea depresiei și a insomniei;
- normalizarea tractului digestiv;
- poate elimina umflăturile datorită efectului său diuretic;
- ameliorarea diferitelor tipuri de dureri de cap, greață și vărsături;
- îmbunătățirea metabolismului;
- îmbunătățirea apetitului;
- întărirea sistemului imunitar.
Oregano este excelent pentru femei. Acesta poate reduce inflamația organelor genitale feminine și poate normaliza ciclul menstrual. Medicii prescriu uneori ceai de oregano în timpul menopauzei pentru a ameliora sau elimina simptomele neplăcute.

Cum să faci ceai de oregano?
Vei obține ceaiuri parfumate și sănătoase dacă le prepari corespunzător. Asigură-te că păstrezi oregano acoperit după preparare pentru a ajuta proprietățile vindecătoare și aroma de oregano să iasă la iveală. Poți aroma ceaiurile de oregano și le poți spori proprietățile benefice cu următoarele ingrediente: miere sau propolis, lapte sau smântână, o felie de lămâie și frunze de mentă.
Ceaiul din plante de oregano cu miere și lămâie este benefic în timpul sezonului rece. Acesta acționează ca un remediu terapeutic și profilactic împotriva răcelii.
Mierea și lămâia nu trebuie adăugate în ceai atunci când este fierbinte. Răcește o băutură pentru a-i păstra toate proprietățile benefice.
Variante de ceai de oregano și alte plante aromatice
Rețetele de ceaiuri de oregano sunt simple. Prepară aceste ceaiuri direct în ceașca din care le vei bea.
- Ceai de flori de oregano. Adaugă 2 lingurițe de flori de oregano într-o cană. Și acoperă-le cu apă clocotită. Acoperă ceașca cu un capac sau o farfurioară și las-o timp de 10 minute.
- Ceai de oregano și cimbru. Se infuzează câte 1 linguriță de oregano și cimbru într-o cană. După ce ai acoperit o ceașcă, lasă băutura la infuzat timp de 10 minute. Acest ceai te va revigora. O singură doză este de o jumătate de cană (aproximativ 100 ml). Beți o dată pe zi timp de 4-5 zile.
- Ceai de oregano și sunătoare. Se infuzează câte 1 linguriță de oregano și sunătoare într-o cană. Acoperă ceașca și lasă la infuzat timp de 7-10 minute. Acest ceai este potrivit în special pentru persoanele stresate, anxioase, fără somn și deprimate.
Orice ceai de plante trebuie băut imediat după preparare. Ar trebui să fie încă cald.

Efectele secundare ale ceaiului de oregano
În plus față de gama largă de beneficii terapeutice, ceaiul de oregano poate provoca probleme grave de sănătate dacă este luat prea des sau infuzat puternic.
- Persoanele cu ulcer gastric sau duodenal, boli ale organelor interne (rinichi, ficat), boli cardiovasculare și hipertensiune ar trebui să evite ceaiul de oregano.
- De asemenea, sugarii sau copiii sub 12 ani nu ar trebui să consume ceai de oregano.
- Bărbații nu ar trebui să-l bea frecvent, deoarece utilizarea regulată poate reduce potența.
- Ceaiul de oregano stimulează contracțiile uterine și poate provoca avort spontan sau naștere prematură. Asta înseamnă că femeile ar trebui să îl evite în timpul sarcinii.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/oregano
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/
https://www.healthline.com/nutrition/6-oregano-benefits