Ceaiul de merișoare este unul dintre preferatele sezonului rece, datorită cumulului de factori benefici pentru sănătate: fructoză, pectine, glucoză, proteine, acizi organici, vitamine, săruri minerale și multe altele. Fructele de pădure sunt cunoscute și folosite din cele mai vechi timpuri. Strămoșii recunoșteau și beneficiile ceaiului de merișoare.
Descoperă mai multe despre merișoare
Merișoarele (Oxycoccus palustris) sunt semiarbuști pereni, veșnic verzi, care cresc până la 5-10 cm înălțime și produc lăstari proeminenți, înrădăcinați, cu o lungime de până la 40-100 cm în multe locuri. Frunzele sunt groase, cu petale scurte, au o lungime de 6-12 mm și margini curbate în jos. Jumătatea superioară a frunzelor este verde închis, iar cea inferioară este verde-albăstruie. Florile sunt grupate în axilele părții superioare a frunzelor de la 1-4 lăstari maturi. Buchețelele roz au o lungime de 2-5 cm și sunt glabre, iar corola are un diametru de 6-7 mm.
Merișoarele înfloresc din mai-iunie, dar uneori florile simple se deschid în iulie. Fructul este de culoare roșu închis sau roșu cu o nuanță albăstruie, în formă de ou, sferă sau pară, cu un diametru de 12-18 mm, cu mai multe semințe mici. Merișoarele se coc în septembrie. Merișoarele se ascund de păsări printre mușchi de turbă și rămân intacte, întregi și nerecoltate până la sfârșitul primăverii sau începutul verii anului următor.
Merișoarele cresc în mlaștini, mlaștini intermediare, lacuri și păduri de pini. Adesea le poți găsi pe landă și pe turbă acidă. Merișoarele sunt răspândite în nordul Asiei, Europa și America de Nord. Cu toate acestea, rezervele lor sunt relativ scăzute, deoarece o mare parte din habitatul potrivit a fost defrișat și turba excavată, iar oamenii au început să le cultive.
Deoarece merișoarele conțin acid benzoic ca agent de conservare, poți depozita boabele culese pentru o perioadă lungă de timp, fără a le prelucra. Păstrează afinele într-un loc răcoros pe toată durata iernii, acoperite cu apă clocotită pentru a preveni putrezirea. Odată culese și curățate, afinele pot fi congelate.
Oamenii adoră să mănânce fructele de pădure crude și le folosesc pentru a face gemuri, compoturi, oțet, sucuri presate, băuturi răcoritoare, bomboane și băuturi alcoolice.

Beneficiile merișoarelor
Mulți oameni clasifică merișoarele ca fiind un superaliment, datorită conținutului ridicat de nutrienți și antioxidanți. Merișoarele conțin până la 5% zaharuri, în principal monosacaride, până la 3,6% acizi organici (citric, benzoic, ursolic, malic etc.) și aproximativ 1% pectină, vitamine, flavonoide și minerale.
Merișorul este o plantă nutritivă cu o lungă tradiție de utilizare în medicina populară și este foarte potrivit pentru întărirea organismului.
Beneficiile ceaiului de merișor
- Poți prepara ceai de merișoare și îl poți bea atunci când ai febră.
- Este potrivit pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor urinare. Nivelul ridicat de proantocianidine antioxidante din merișoare poate ajuta la împiedicarea aderării anumitor bacterii la pereții tractului urinar. În acest fel, merișoarele ajută la combaterea infecțiilor. Suplimentele cu merișoare sau sucul de merișoare proaspăt stors (sucul disponibil în comerț nu are acest efect) tratează eficient infecțiile tractului urinar.
- Includerea merișoarelor în dieta zilnică poate reduce riscul de boli cardiovasculare și crește nivelul colesterolului “bun”.
- Ceaiul de merișor poate ajuta la încetinirea evoluției cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, determinându-le să moară, și prin reducerea inflamației din organism.
- Datorită proantocianidinelor lor, aceste fructe de pădure pot ajuta la protejarea danturii de bacteriile care cauzează carii și acționează ca o măsură preventivă împotriva bolilor gingivale.

Cum se prepară ceaiul de merișoare
Vei avea nevoie de:
- 1 litru de apă,
- 200 g de merișoare,
- 1 baton de scorțișoară.
Mod de preparare:
- Se toarnă apa într-o cratiță, se adaugă batonul de scorțișoară și se fierbe.
- Se zdrobesc jumătate din merișoare (100 g) cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se pot strecura merișoarele.
- Adaugă 100 g de merișoare în apa clocotită și piureul din 100 de grame de merișoare zdrobite.
- Ia vasul de pe foc și lăsați-l să stea, acoperit, cel puțin 10 minute.
- Îl poți turna în căni, îl poți aromatiza cu miere sau cu îndulcitorul tău preferat și îl poți savura.
Puteți adăuga la această rețetă diverse mirodenii, precum cuișoare, anason stelat, cardamom etc., împreună cu batonul de scorțișoară. Dacă vrei să îl aromatizezi cu lămâie, portocală sau grapefruit, adaugă feliile în ceai după ce acesta s-a răcit în ceașcă.
Ceai din frunze de tei, cimbru și merișor
Nu doar merișoarele sunt potrivite pentru ceaiuri, ci și frunzele. Le poți amesteca cu flori de tei și cimbru; acest ceai îți va oferi proprietățile benefice ale celor trei plante. Teiul va calma, cimbrul va inspira, iar frunzele de merișor vor combate inflamațiile și vor stimula imunitatea.
Vei avea nevoie de:
- 1 linguriță de frunze de tei,
- o linguriță de cimbru,
- 1 linguriță de frunze de merișor,
- 1 litru de apă,
- Îndulcitor (miere, zahăr sau îndulcitorul tău preferat).
Mod de preparare:
Se pun ierburile într-o cratiță sau ceainic și se acoperă cu apă clocotită.
Se lasă la infuzat aproximativ 5-10 minute, apoi se strecoară în cești. Îndulcește cu miere sau cu îndulcitorul tău preferat, apoi savurează.

Kvass de merișoare
Vei avea nevoie de:
- 1,5 kg de merișoare,
- 800 g de zahăr,
- 40 g de drojdie,
- 10 l de apă.
Procesul de preparare:
- Se clătesc merișoarele cu apă fierbinte, se pun într-o cratiță și se fierb timp de 10 minute.
- Se strecoară fructele de pădure și se pasează.
- Se spală de mai multe ori cu decoctul rezultat și se strecoară din nou.
- Adaugă zahărul în decoctul de afine.
- Când decoctul s-a răcit, se adaugă drojdia pasată cu zahărul.
- Când lichiorul s-a închegat, se toarnă în sticle, se închide cu dop și se păstrează într-o cameră rece.
- Rachiul va fi gata de băut după 2-3 zile.
Merișoare pentru frumusețea ta
Merișoarele au proprietăți antiinflamatorii și antivirale și conțin acizi naturali, ceea ce le face ideale pentru tratarea acneei, a petelor, a cicatricilor fine și a porilor blocați. Stoarce puțin suc de merișoare pentru a umezi un bețișor de bumbac sau un tampon. Aplică pe piele și lasă-l să se usuce. (Sucul de afine cumpărat din magazin nu va avea aceleași proprietăți eficiente ca și sucul proaspăt stors).
Pentru a îndepărta pigmentarea pielii, amestecă puțin suc de merișoare proaspăt stors cu câteva grame de făină, aplică-l pe piele ca o mască și masează timp de 10-15 minute. Apoi clătește cu apă.
Merișoarele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, așa că luptă împotriva radicalilor liberi și conferă pielii tale o strălucire și o elasticitate tinerească. Amestecă suc de afine proaspăt stors cu iaurt natural și masează pe față timp de 5 minute. Apoi clătește-te cu apă rece.
Sucul de afine proaspăt stors cu suc de portocale va fi o bombă de vitamina C și va stimula producția de colagen. Colagenul ajută la transportarea oxigenului și a substanțelor nutritive către piele, conferindu-i elasticitate și fermitate. Se lasă această mască pe față timp de 10 minute, apoi se clătește cu apă rece.

Efecte secundare ale merișoarelor
Merișoarele sunt un aliment natural cu beneficii pentru sănătate. Dar asta nu înseamnă că sunt potrivite pentru toată lumea. Este esențial să știi că afinele și sucurile și ceaiurile acestora trebuie evitate dacă:
- Aciditatea stomacului tău este ridicată.
- Iei anticoagulante. Administrarea de merișoare poate crește efectele anticoagulantelor.
- Ești predispus la calculi de tip oxalat de calciu; produsele pe bază de afine pot favoriza formarea de pietre la rinichi.
- Ești însărcinată sau alăptezi. Nu se știe foarte bine dacă merișoarele afectează negativ sarcina sau copilul alăptat.
- În cazul în care afinele sunt utilizate în scop terapeutic și nu preventiv, de exemplu, în cazul infecțiilor urinare, este bine să consulți medicul înainte de a le lua.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863270/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039576/
Fotografii asociative © Canva.