Isopul este o plantă aromatică și medicinală fabuloasă. De asemenea, este adesea folosit în cosmetică și parfumerie datorită mirosului său deosebit. Desigur, planta este cultivată ca plantă ornamentală datorită aspectului său remarcabil. Cea mai comună utilizare este sub formă de ceai de isop în scopuri medicinale. Să ne familiarizăm: în ce cazuri beneficiile ceaiului de isop sunt remarcabile și în ce cazuri nu ar trebui să îl folosești?
Ce este isopul?
Planta este cunoscută și numită isop în majoritatea țărilor, dar are alt nume și semnificație în unele culturi.
În ebraică, ezov înseamnă “iarbă sacră”. Această plantă este menționată în Biblie ca o plantă purificatoare și sfântă. Ea semnifică iertarea păcatelor, autopurificarea și curățirea templelor și a altor locuri sfinte. Romanii antici foloseau isopul pentru a alunga ciuma. În Evul Mediu, isopul a devenit nu atât o plantă sacră, cât o simplă plantă aromatică. Oamenii îl foloseau pentru a condimenta mâncărurile din carne și pentru a aroma vinul.
Isopul (Hyssopus) este o plantă ornamentală și este cultivat în prezent în straturile de flori sau de mirodenii. Este un semiarbust din familia Lamiaceae, care crește până la 20-80 cm, în funcție de soi. Tulpinile sunt erecte, ramificate și lemnoase la bază. Frunzele sunt aproape fără pedunculi, aromate, liniare sau alungite, lungi de 2-4 cm.
În primul rând, Hyssopus officinalis este o plantă ornamentală. Produce flori purpurii, mai ales în lunile iulie și septembrie. Cu toate acestea, alte soiuri au flori albastre, albe și roz. De asemenea, acestea diferă în înălțime și densitate.
În al doilea rând, isopul este o plantă erbacee și medicinală. Toate părțile sale sunt intens aromate. Florile sunt pline de nectar, atrăgând albinele. Mierea de isop este de cea mai bună calitate. Ceaiul din isop este un remediu pentru multe afecțiuni.

Când se recoltează materia primă medicinală a isopului?
Materia primă din plantele de anul întâi se recoltează o dată pe an, toamna. În anii următori se poate recolta de două ori pe an: în iulie și în septembrie. Vârfurile înflorite ale isopului se culeg împreună cu frunzele.
Trebuie să colectezi materia primă medicinală numai pe vreme uscată. Culege-o dimineața, dar așteaptă până când se usucă roua.
Leagă în mănunchiuri firele de isop și agață-le cu capul în jos pe verandă. Alege pentru uscare o încăpere uscată, bine ventilată și ferită de lumina directă a soarelui. După uscare, mărunțește materia primă și păstrează-o în pungi de hârtie sigilate. Își păstrează proprietățile medicinale timp de 1-2 ani atunci când este depozitată corespunzător.

Beneficiile ceaiului de isop
Medicina populară a folosit isopul și preparatele sale pentru o perioadă semnificativ de lungă. Cu toate acestea, știința încă investighează proprietățile medicinale ale isopului. Totuși, primele cercetări relevă multe beneficii ale ceaiului de isop și ale plantei.
Isopul conține o gamă largă de substanțe active care sunt benefice pentru sănătate.
- acizi organici;
- substanțe taninoase;
- uleiuri esențiale;
- glicozide;
- flavonoide;
- minerale;
- rășini;
- vitamina C.
Beneficiile ceaiului de isop pentru bolile respiratorii
În mod tradițional, medicina populară folosea ceaiul de isop pentru a trata afecțiunile respiratorii, cum ar fi răceala, gripa, tusea și bronșita, și pentru a ameliora simptomele astmului. Acesta stimulează expectorația, fluidizând secrețiile. De asemenea, este foarte potrivit pentru clamarea durerilor de gât, deoarece proprietățile sale antiinflamatorii și antimicrobiene combat cu succes diferitele bacterii care provoacă durerile de gât.
Ingrediente:
- 1 lingură de plantă uscată de isop (sau 3 linguri proaspete);
- 250 ml de apă;
- ¼ suc proaspăt de lămâie;
- 1 lingură de miere.
Mod de preparare:
Acoperă ierburile cu apă clocotită și lasă-le la infuzat timp de 10 minute. Se strecoară și se adaugă sucul de lămâie și mierea. Se amestecă bine. Utilizare: Se bea cald de 1-2 ori pe zi.

Beneficiile ceaiului de isop pentru sănătatea femeilor
Isopul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Asta înseamnă că planta poate fi utilă în tratamentul infecțiilor tractului urinar. În plus, calmează și relaxează mușchii și este deosebit de valoroasă pentru menstruația dureroasă și ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (de exemplu, dureri de cap, dureri musculare, dureri de stomac).
Ingrediente:
- 25 g de plantă de isop zdrobită;
- 2 căni de apă;
- 1 lingură de sirop de arțar sau de agave (opțional).
Mod de preparare: Se toarnă apă clocotită peste isop și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Se strecoară. Poți adăuga sirop după preferință deoarece ceaiul de isop are un gust amar. Bea 1-2 căni pe zi.
Beneficiile ceaiului de isop: pentru îmbunătățirea digestiei și tratarea ulcerelor
Isopul stimulează secreția și producția de bilă, care semnalează organismului să înceapă procesele digestive. În plus, planta calmează spasmele intestinale și tratează procesele inflamatorii din intestine.
Unele studii științifice au arătat că isopul tratează eficient ulcerele gastrice și peptice. Acesta conține substanțe care ajută la depășirea principalelor substanțe chimice responsabile de ulcer: urează și a-chimotripsină.
Ingrediente:
- 2-3 linguri de plantă de isop proaspătă sau 1 lingură de plantă de isop uscată
- 2 căni de apă
Mod de preparare: se acoperă planta de isop cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se strecoară.
Utilizare: se bea cald sau rece, în funcție de nevoie, dar nu mai mult de 1-2 căni pe parcursul zilei.

Beneficiile ceaiului de isop pentru creșterea imunității
Această plantă are proprietăți antioxidante și antivirale, ceea ce o transformă într-un ceai indispensabil pentru întărirea imunității. În plus, ceaiul de isop combate cu succes mulți viruși. Unele studii științifice au confirmat eficiența sa în combaterea virusului herpes simplex și prevenirea reproducerii acestuia.
În plus, sunt în curs de desfășurare cercetări care relevă substanțele active ale isopului în tratamentul HIV. Cu toate acestea, sunt încă necesare studii detaliate pentru a confirma acest lucru.
Apropo, isopul este și un tonic, așa că bea acest ceai în loc de cafea dimineața. Avantajul isopului este că nu conține cofeină.
Ingrediente:
- 1 lingură de plantă uscată de isop sau 2 linguri de plantă proaspătă
- ½ lingură de rădăcină de ghimbir tocată
- ½ felie de lămâie
- 2 căni de apă
- 2 lingurițe de miere (opțional)
Mod de preparare:
Se acoperă ierburile de isop și ghimbirul cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Se strecoară, se adaugă o felie de lămâie și se aromatizează cu miere. Se amestecă bine. Se folosește 1 cană dimineața.
Ceai de isop calmant
Beneficiile ceaiului de isop includ, de asemenea, proprietăți calmante, relaxante și de ameliorare a durerii. Acest ceai este potrivit pentru calmarea după o zi încărcată. La fel de bine îl poți bea pentru insomnie, stres, tensiune constantă sau isterie.
Ingrediente:
- ½ linguriță de plantă uscată de isop sau 6-8 frunze proaspete
- ½ lingură. de mentă uscată sau 2 crenguțe proaspete
- 1 lingură de mușețel uscat sau 10-15 flori proaspete de mușețel
- 3 căni de apă
Mod de preparare: Acoperă ierburile cu apă clocotită și fierbe timp de 3-5 minute. Se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se strecoară.
Utilizare: Se bea 1 cană seara după o zi încărcată sau înainte de culcare. Sau bea o cană într-o situație stresantă pentru a te calma.

Cine nu ar trebui să consume băuturi cu isop?
Pe cât de sacră a fost considerată o plantă precum isopul, din păcate, la fel ca majoritatea plantelor medicinale, poate cauza anumite efecte secundare. De asemenea, nu este indicat ca unele persoane să o consume din cauza potențialelor riscuri.
Nu ar trebui să consumi ceai de isop în aceste situații:
- Mamele care alăptează deoarece reduce lactația.
- Este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate provoca avort spontan.
- Copiilor, persoanelor care suferă de epilepsie sau alte tulburări nervoase deoarece poate provoca convulsii.
- Nu este recomandat persoanelor alergice la plantele din familia Lamiaceae.
- Atunci când persoanele suferă de boli renale sau de tensiune arterială scăzută.
În general, toată lumea ar trebui să consume ceai de isop în mod responsabil și cu moderație. Acesta este o cauză relativ frecventă a efectelor secundare, cum ar fi stomacul deranjat, anxietatea și tremurăturile. Deși aceste efecte secundare sunt de obicei minore, ar trebui să încetezi imediat consumul de ceai de isop atunci când le observi.
De asemenea, înainte de a utiliza ceaiul de isop pentru a trata boli, consultați-ți mai întâi medicul sau farmacistul.

Surse:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-hyssop
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548391/
https://www.mdpi.com/2223-7747/10/4/711
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052413/
https://southsidepermaculturepark.org/recipes/stress-free-hyssop-tea/
https://www.netmeds.com/health-library/post/hyssop-a-herbal-wonder-with-bounteous-health-benefits