Skip to content

Beneficiile ceaiului de hibiscus: Nu doar pentru tinerețe fără bătrânețe…

Ceai de hibiscus

Nalba Africană: Flori încântătoare pentru un ceai roșu acrișor 

Hibiscusul (Hibiscus) este o plantă din familia malvaceelor (Malvaceae). Această familie este formată din câteva sute de specii de plante, atât anuale, cât și perene. Cele mai multe dintre ele sunt plante ornamentale. Dar numai una (Nalba Africană sau Roselle) este folosită pentru a produce renumitul ceai roșu de hibiscus. Și hai să aflăm beneficiile ceaiului de hibiscus, care te vor uimi.

Nalba Africană este originară din ținuturile tropicale ale Lumii Vechi și a fost introdusă abia mai târziu în America. Roselle este o plantă anuală sau perenă care crește în formă arbustivă până la o înălțime de 2-2,5 metri, cu frunze mari de 8-15 cm și flori frumoase de 8-10 cm în diametru. Oamenii folosesc aceste flori pentru prepararea ceaiului de hibiscus. 

Beneficiile miraculoase pentru sănătate ale ceaiului de hibiscus 

Beneficiile ceaiului de hibiscus sunt: 

  • Este recomandat pentru băut, gargară și infuzii pentru tratarea anginei și bronșitei. 
  • Acesta acționează ca un antioxidant, protejând celulele de efectele radicalilor liberi și eliminând moleculele distructive, protejând astfel organismul de îmbătrânire. 
  • Ceaiul ajută în cazul hipertensiunii arteriale și al colesterolului. 2-3 căni de ceai de hibiscus pe zi pot reduce hipertensiunea arterială fără a provoca efecte adverse. 
  • Ajută la tratarea ulcerațiilor pielii, rănilor, arsurilor și mușcăturilor de insecte ( se masează ceaiul pe piele sau se pune o floare de hibiscus). 
  • Oamenii folosesc acest ceai pentru menținerea frumuseții. Hibiscusul curăță și tonifică pielea și ajută la eliminarea ridurilor, petelor și oboselii ochilor. 
  • Îmbunătățește tractul digestiv. Îl poți folosi în timpul dizenteriei. 
  • Pentru frumusețea părului și prevenirea mătreții. 
  • Ceaiul de hibiscus susține sistemul imunitar datorită belșugului de vitamina C. 
  • Acesta combate inflamațiile din organism. 
  • Acest ceai ajută la tratarea bolilor de ficat. 
  • Băutura de hibiscus reduce riscul de boli oncologice. 
  • Îmbunătățește metabolismul, deci poate ajuta la gestionarea sau pierderea în greutate. Hibiscus conține fesolamină, care blochează o enzimă care descompune carbohidrații, astfel încât organismul absoarbe mai puține calorii. 
  • Ceaiul reduce anxietatea. 
Flori de hibiscus zdrobite și uscate

Cum se prepară ceaiul de hibiscus 

Poți bea ceaiul de hibiscus în două moduri: ca o băutură fierbinte iarna și ca o băutură rece vara. Ceaiul fierbinte are vitamina C, care îți stimulează imunitatea. Ceaiul de hibiscus rece te ajută să-ți normalizezi temperatura corpului. Îți menține corpul hidratat în vreme caldă. 

Pentru a prepara ceai de hibiscus fierbinte, adaugă o linguriță de petale de hibiscus zdrobite într-o cană, lasă-l să infuzeze aproximativ 5-10 minute în apă fierbinte, apoi bea-l. 

Dacă îți place să simți prospețimea ceaiului de hibiscus, încearcă următoarea rețetă. Această rețetă de ceai îți oferă o băutură răcoroasă, care va fi potrivită pentru zilele toride de vară. Să începem să preparăm acest ceai seara. Adaugă două linguri de flori de hibiscus tocate într-un vas. Toarnă peste ele 1 litru de apă rece. Apoi așteaptă până dimineața, fierbe acest amestec de apă și flori timp de aproximativ 5 minute și lasă-l să se răcească. Dacă ceaiul este prea acru pentru tine, poți adăuga miere. O crenguță de mentă proaspătă și câteva cuburi de gheață vor fi un decor minunat într-un pahar. Savurează! 

Beneficiile ceaiului de hibiscus pentru păr: Rețeta de mască 

Pentru a-ți hidrata scalpul, a reduce exfolierea, a-ți fortifica părul, a-i da o strălucire naturală, a stimula creșterea și a preveni încărunțirea părului, poți face acasă o mască de păr cu hibiscus bogată în antioxidanți. 

  1. Zdrobește o mână de petale uscate de hibiscus (de preferință într-o râșniță de cafea sau într-un blender de mare putere). De asemenea, poți cumpăra pudră de hibiscus gata preparată. 
  2. Prepară un decoct adăugând ierburile în apă fierbinte. Apoi spală-te pe cap cu acesta. Amestecul de pulbere de hibiscus, calendula, salvie sau alte ceaiuri de plante are un efect mai bun. Masează acest amestec la nivelul scalpului timp de aproximativ 10-15 minute (poartă o bonetă de duș pentru a preveni uscarea acestuia). 
  3. Clătește-ți bine părul după aceea. 

Ceai de hibiscus și sunătoare pentru îmbunătățirea somnului 

Dacă ai probleme cu somnul, te simți stresată sau anxioasă sau îți este greu să adormi noaptea, încearcă să prepari un ceai de hibiscus și sunătoare. 

Adaugă o jumătate de linguriță din fiecare floare zdrobită – hibiscus și sunătoare – într-o cană. Lasă ceaiul să infuzeze timp de 10-15 minute și apoi lasă ceaiul să se răcească ușor. Este esențial să îl bei chiar înainte de culcare. Acest ceai te va ajuta să te relaxezi și să adormi mai repede. 

Ceai de hibiscus în cești de sticlă alături de un ceainic

Efectele secundare ale hibiscusului

Chiar dacă conține multe substanțe benefice, unele persoane ar trebui să refuze acest ceai:

  • Este bogat în vitamina C, deci poate crește aciditatea stomacului dacă aveți gastrită. 
  • Ceaiul de hibiscus nu este indicat să fie consumat în timp ce luați vreun medicament. Este bine să discuți cu medicul tău despre potențiale interacțiuni. 

În timpul sarcinii, este indicat să se consume ceai de hibiscus cu prudență. Nu este indicat să prepari un ceai intens. Gustul blând al ceaiului este de preferat. Fii permanent cu ochii pe sănătatea ta. 

Surse: 
https://www.healthline.com/nutrition/hibiscus-tea-benefits
https://www.webmd.com/diet/hibiscus-tea-is-it-good-for-you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *