Ceaiul din frunze de mure este un ceai medicinal cu gust plăcut. Este unic pentru proprietățile sale farmaceutice și curative, gustul blând și aroma delicată. Ceaiul din frunze de mure este perfect pentru cei care doresc să se încălzească într-o zi rece de iarnă și să bea o ceașcă de ceai parfumat. Este, de asemenea, un ajutor eficient pentru o durere în gât sau pentru stimularea imunității – beneficiile remarcabile ale ceaiului din frunze de mure.
Vei învăța cum să culegi frunzele de mure și să faci ceai în scop de vindecare, degustare și de senzație.
Cum arată murele și unde cresc?
Bineînțeles, frunzele de mure cresc pe tufișurile de mure. Murele (Rubus) sunt un arbust spinos, cu tulpini bienale, lemnoase și spinoase. Frunzele sunt compuse, de obicei în trei frunzulițe. Florile de mure sunt albe, uneori roz sau roșii. Ele sunt duble, grupate în ciorchini. Fructul este o boabă de mure. Multe drupe negre, purpurii sau roșii compun fructul.
Toate părțile murei au proprietăți medicinale și nutritive. Ceaiul de rădăcină de mure obișnuia să ajute la ameliorarea durerilor de naștere. Sucul din fructe de pădure era furnizat pentru a reduce colicile stomacale. De asemenea, oamenii mestecau frunzele pentru durerile dentare.
Murele cresc în zone umede, cum ar fi pădurile, pe malurile râurilor, lacurilor, pe marginea drumurilor și pe terase. În ultimii ani, zonele de cultivare a murelor s-au redus și au fost înlocuite de terenuri agricole, defrișări etc. Este mai ușor să cultivi singur acest arbust medicinal, dacă ai posibilitatea. Murele necesită puțină întreținere și sunt ușor de înmulțit. Dacă cultivi mure, vei putea oricând să le culegi frunzele pentru a face ceai.

Cum se prepară materia primă?
Bineînțeles, poți prepara ceai de mure din frunze de mure proaspete sau congelate. Cu toate acestea, este mult mai convenabil să ai frunze de mure uscate. Frunzele proaspete de mure nu sunt prospere în timpul iernii, când avem cea mai mare nevoie de ceaiuri vindecătoare.
Oamenii folosesc frunze de mure uscate sau fermentate. Este indicat să culegi frunzele atunci când tufele înfloresc. Fii atent, deoarece frunzele de mure au spini ca și tulpinile. Nu sunt la fel de ascuțiți, dar tot înțeapă. Poți culege frunzele cu mănuși. Acest lucru te va proteja și de spinii ascuțiți de pe tulpină. Alege numai frunze sănătoase, frumoase, fără boli sau dăunători.
Uscarea frunzelor de mure
Așază frunzele culese pe o cârpă sau o hârtie curată (se poate folosi și ziarul) și păstrează-le într-un loc bine ventilat și ferit de lumina directă a soarelui. O mansardă este perfectă. Și lasă-le să se usuce. Verifică după un timp și întoarce frunzele pentru a te asigura că se usucă uniform.
Pune frunzele uscate într-o pungă de hârtie sau de in, leagă-le și depozitează-le într-o cameră răcoroasă și bine ventilată. Frunzele uscate de mure pot fi folosite timp de 1-2 ani.

Ceai fermentat din frunze de mure
Fermentarea determină dacă frunzele de mure conțin mai multe proprietăți medicinale, vitamine și minerale decât cele uscate. Este un proces mai îndelungat și necesită mai multă răbdare, dar frunzele de mure fermentate vor dezvălui un gust și o aromă și mai intense.
Procesul de fermentare:
- Adună frunzele de mure, usucă-le ușor până când abia se ofilesc sau pune-le în congelator pentru o vreme.
- Răsucește frunzele, freacă-le între mâini sau bate-le cu făcălețul. Cheia acestui pas este descompunerea structurii frunzelor de mure și extragerea sucului.
- Răsucește, stoarce frunzele frecate și pune-le într-un borcan. Apasă bine frunzele pentru a te asigura că nu rămâne aer. Închide borcanele și pune-le cu capacul în jos într-un loc cald. Un balcon închis cu geamuri este foarte potrivit vara.
- Ține borcanele la cald timp de maximum 1-3 zile. Apoi, întinde frunzele fermentate pentru a le usca. Este esențial să desprinzi și întinzi fiecare frunză, astfel încât să nu rămână frunze răsucite și lipicioase.
- Așează frunzele uscate de mure într-un recipient de lut sau de sticlă închis ermetic. Depozitează-le într-un loc întunecat și răcoros, ferit de soare și de umezeală directă.
- Este indicat să consumi ceaiul fermentat abia după câteva luni. Acesta va fi mai aromat, mai bogat și mai eficient.
Sfat: Încearcă fermentarea cu alte plante, cum ar fi zmeura, coacăzele negre, căpșunile, cireșele, afinele etc.

Beneficiile ceaiului din frunze de mure
Ceaiul din frunze de mure a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru a fortifica organismul, pentru a calma sistemul nervos, pentru a îmbunătăți funcția intestinală și pentru a ameliora simptomele climaterice. De asemenea, a fost folosit pentru a trata diverse infecții ale gurii și gingiilor, dureri de dinți și chiar anemie. Ce alte beneficii are ceaiul de mure, te întrebi? Noi am evidențiat câteva dintre cele mai importante:
- Ceaiul din frunze de mure este folosit în mod obișnuit pentru a opri diareea și pentru a ameliora durerile de stomac. De asemenea, îmbunătățește digestia și normalizează funcția intestinală.
- Ceaiul din frunze de mure are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce îl face un ajutor benefic pentru durerile de gât și bolile gingivale. Acesta poate fi folosit ca apă de gură. Va fi și mai eficient dacă este amestecat cu ceai de salvie.
- Ca și frunzele de zmeur, frunzele de mure au proprietăți sudorifice și antiinflamatorii și pot fi folosite ca adjuvant pentru scăderea temperaturii.
- Studiile au confirmat eficiența compușilor din ceaiul din frunze de mure împotriva bacteriei H. pylori. Aceste bacterii sunt responsabile de multe afecțiuni ale stomacului.
- Acțiunea antibacteriană a ceaiului din frunze de mure ajută la combaterea infecțiilor renale și ale tractului urinar.
- Ceaiul din frunze de mure are un efect calmant, ceea ce îl face un remediu excelent pentru insomnie. De asemenea, poate ameliora simptomele unor boli precum isteria și nevroza.
- Este un ajutor indispensabil pentru bunăstarea femeilor. Ceaiul din frunze de mure este benefic pentru ameliorarea simptomelor climacterice și este deosebit de bun pentru reglarea bufeurilor. De asemenea, ameliorează durerile provocate de menstruație.
- Pe plan extern, ceaiul din frunze de mure este folosit ca spălătură facială pentru a tonifia, reafirma, ilumina și întineri pielea. De asemenea, poate fi folosit ca cataplasmă pentru pielea iritată și deteriorată. Este un remediu excelent pentru vindecarea mai rapidă a rănilor.

Ceai de frunze de mure: Efecte secundare
Ceaiul din frunze de mure este sigur pentru a fi folosit de toate persoanele. Cu toate acestea, înainte de a-l folosi în scopuri terapeutice, consultă-te mai întâi cu medicul tău.
Ceaiul din frunze de mure nu este recomandat în primele trei luni de sarcină. Femeile însărcinate, femeile care alăptează și copiii ar trebui să se consulte cu un medic pentru o utilizare ulterioară.
Ceaiul de mure poate dăuna sănătății stomacului și ficatului dacă este consumat în cantități mari. Taninurile sale pot provoca greață sau chiar vărsături. Laptele este un excelent contracarant al taninurilor, așa că poți încerca ceaiul din frunze de mure cu un strop de lapte.
Deși nu există suficiente date fiabile, se crede că în cantități mari, ceaiul din frunze de mure poate provoca o relaxare excesivă a mușchilor vezicii urinare. Persoanele cu probleme de incontinență ar trebui să îl consume cu atenție.
Ceaiul din frunze de mure: Cum se prepară?
Odată ce ai pregătit sau achiziționat materia primă pentru frunze de mure, prepararea acestui ceai este foarte simplă și rapidă. Și ne putem bucura de aroma minunată a murelor și de gustul deosebit și delicat al ceaiului.
Ingrediente:
1 linguriță de frunze de mure
un pahar de apă
Preparare: se acoperă frunzele de mure cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 4-5 minute. Se strecoară. Dacă se dorește, se aromatizează cu miere. Se bea fierbinte.
Se folosesc 1-2 pahare pe zi.
Sfat: Poți potența efectul terapeutic al ceaiului. Pur și simplu amestecă frunzele de mure cu alte plante sau frunze medicinale. Frunzele de mure funcționează bine cu frunze de zmeură, mentă, melissa, cimbru și salvie. Dacă adaugi câteva mure în ceaiul tău, acesta va fi și mai aromat și mai delicios.

Beneficiile ceaiului din frunze de mure: Fortificarea sănătății tale
Ceaiul de mure nu este o băutură pe care să o bei de plăcere, atunci când este rece. Îl bei pentru a vindeca organismul, așa că consumă-l în mod responsabil. Acest ceai întărește organismul, stimulează imunitatea, elimină toxinele și curăță corpul.
Ingrediente:
1 lingură de frunze de mure;
1 pahar de apă.
Preparare: se acoperă frunzele de mure cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 4 ore. Se strecoară.
Utilizare: se bea jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mese.

Ceaiul din frunze de mure pentru sângerări gingivale
Ceaiul din frunze de mure este ideal pentru igiena orală zilnică, în locul apei de gură. Este natural, fără alcool și funcționează la fel de eficient. Sau poate chiar mai eficient. Este potrivit și pentru copii. Amestecă frunzele de mure cu frunze de salvie pentru un efect și mai puternic. Folosește acest ceai ca apă de gură sau ca gargară pentru o durere de gât.
Ingrediente:
1 lingură de frunze de mure;
2 pahare de apă.
Mod de preparare: Se toarnă apă clocotită peste frunzele de mure, se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară. Se clătește gura de două ori pe zi. Nu uita să îți clătești gura înainte de culcare.
Ceaiul din frunze de mure este unic nu numai pentru gustul și aroma sa, ci și pentru proprietățile sale curative. Este un excelent remediu antibacterian și antiinflamator. Bucură-te de el cu moderație și responsabilitate!
Surse:
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1076/blackberry
https://www.vle.lt/straipsnis/gervuoge/
https://www.windellamaorganics.com/blog/2017/10/10/homegrown-blackberry-leaf-tea
https://www.euphoricherbals.com/blogs/blog/benefits-of-blackberry-leaf
https://www.tealife.com.au/blogs/tea-recipes-and-journal/the-benefits-of-blackberry-leaf-tea
https://www.livestrong.com/article/482521-side-effects-of-blackberry-tea/
Fotografii asociative din © Canva.