Planta exotică floarea pasiunii îți poate înfrumuseța grădina, aducând încântare privirilor și bucurie sufletului. Floarea pasiunii poate să dea un plus de culoare (la propriu și la figurat) mâncării tale. De asemenea, planta îți poate sprijini sănătatea și, mai ales, emoțiile. Ceaiul pasiunii poate fi cheia pentru cei care caută calmul emoțional și pentru cei care se luptă cu insomnia.
Ce este o floarea pasiunii?
Floarea pasiunii (Passiflora) este o plantă tropicală cățărătoare, originară din America Centrală și de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Africa și Asia, cu excepția Europei. A fost introdusă în Europa în secolul al XVI-lea ca una dintre moștenirile cuceririi Lumii Noi.
Se cunosc peste 500 de specii ale acestei plante. Floarea pasiunii este plantă erbacee cu obicei de creștere cățărător, care se înfășoară în jurul trunchiurilor copacilor, sau tulpinile lor pot fi lemnoase. Toate speciile de passiflora sunt plante spectaculos de frumoase, cu frunze mari, penate (în 3 sau 5 părți), de un verde strălucitor, și flori de o frumusețe exotică. Toate fructele pasiunii se coc și se transformă în fructe de pădure suculente. Doar aproximativ 60 de specii sunt comestibile.
Unele specii de fructul pasiunii, pe lângă faptul că sunt frumoase și produc fructe comestibile, au și proprietăți medicinale. Aceste din urmă calități au dus la includerea fructului pasiunii în medicina populară.

Floarea pasiunii: plantă frumoasă și plantă medicinală
Nu este surprinzător faptul că indienii americani au fost primii oameni care au folosit în practică proprietățile curative ale florii pasiunii. Popoarele indigene din America Centrală și de Sud foloseau floarea pasiunii ca un calmant pentru a ameliora tensiunea emoțională și pentru a-i ajuta să adoarmă. Floarea pasiunii este încă cea mai apreciată în medicina populară datorită proprietăților sale.
Floarea pasiunii cu flori roz (Passiflora incarnata), numită de obicei floarea patimilor, are proprietăți vindecătoare. Această specie de passiflora are frunze trifoliate. Produce flori simple, compuse, de culoare albastru-roșcat, parfumate, cu un diametru de 7-9 cm. Produce fructe comestibile, de mărime medie, de culoare verde.
Întreaga parte supraterană a fructului pasiunii (frunze, tulpini și flori) este folosită de obicei pentru ceaiul de fructul pasiunii. Adună materia primă pentru ceaiul medicinal atunci când planta începe să înflorească. Pisează și usucă planta de passiflora pentru a produce un ceai care are un efect calmant, relaxant și liniștitor asupra sistemului nervos.

Proprietăți benefice ale florii patimilor
Passiflora conține glicozide cianogene, flavonoide (apigenină, rutină), alcaloizi, sapanarină și fitosteroli. Aceste ingrediente active conferă plantei proprietăți curative.
Medicina populară a folosit această plantă de secole. Dar ce spun studiile clinice despre beneficiile sale pentru sănătate?
“Phytotherapy Research” (2011) a publicat un studiu în care participanții cu tulburări ușoare de somn au băut ceai de passiflora zilnic timp de șapte zile. Aceștia au raportat că s-a îmbunătățit calitatea somnului. Cercetările preliminare sugerează că floarea pasiunii poate ajuta la reducerea insomniei și a anxietății. Aceasta se datorează faptului că substanțele din plantă cresc nivelul de acid gamma-aminobutiric (GABA) din creier. GABA este un aminoacid natural care reduce activitatea sistemului nervos central. Acest lucru are ca rezultat un corp relaxat, o stare de spirit îmbunătățită, o posibilă ameliorare a durerii și o mai bună calitate a somnului.
Studii fiabile au arătat, de asemenea, că floarea pasiunii este destul de eficientă în reducerea simptomelor tulburării de anxietate generalizată. În plus, are mai puține efecte secundare în comparație cu produsele eliberate pe bază de rețetă.
Cercetătorii au studiat efectul calmant al florii pasiunii asupra anxietății induse de frică. Două focus grupuri la care au participat persoane cu frică și anxietate înainte de o intervenție chirurgicală au înregistrat rezultate încurajatoare. Pacienții care au consumat ceai de floarea pasiunii au manifestat mai puțină anxietate decât cei care au luat un placebo.

Ceaiul de passiflora: Ușor de preparat
Prepară ceaiul de passiflora ca majoritatea celorlalte ceaiuri din plante: infuzează-l în apă fierbinte. Oamenii descriu ceaiul pasiunii ca având o aromă ușoară cu o aromă pământie. Este potrivit pentru a fi băut cu miere florală, care scoate în evidență notele florale.
Folosește următoarele proporții de ingrediente, pentru a prepara o ceașcă de ceai:
- două lingurițe (sau 2 g) de planta pasiunii uscată,
- o cană (aproximativ 250 ml) de apă.
Prepară ceaiul într-o ceașcă. Acoperă apoi cu o farfurie timp de 6-8 minute, strecoară și bea. Alternativ, fierbe-l la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, vei obține un ceai mai concentrat.
Bea înainte de culcare. Ar trebui să observi rezultatele după șapte zile, dacă bei o ceașcă zilnic.
Variante ale ceaiului din floarea pasiunii
Poți amesteca ceaiul de passiflora cu alte ierburi cu efect calmant. Se obține o varietate de arome și un efect terapeutic mai bun.
Pentru a crește calitatea somnului, folosește amestecuri de floarea pasiunii cu mușețel sau rădăcină de valeriană. Floarea pasiunii îndulcește, de asemenea, gustul și mirosul neplăcut al ceaiului de valeriană. Poate fi o soluție viabilă pentru persoanele care cu greu tolerează valeriana.
Ceaiul de passiflora și roiniță este un sedativ util. Combinația produce o aromă ușoară de citrice – un tonic pentru dispoziție.

Ceaiul de frunze de zmeur și passiflora pentru ameliorarea durerilor menstruale
Remediile populare te pot ajuta să te simți mai bine dacă ai menstruații dureroase. Prin urmare, ceaiul de passiflora și frunze de zmeură este o opțiune.
Pentru ceai, vei avea nevoie de:
- părți egale de câte 1 linguriță din fiecare plantă uscată de floarea pasiunii și frunze uscate de zmeur,
- o cană standard (aproximativ 250-300 ml) de apă.
Pune frunzele de ceai într-un ceainic și umple-l cu apă clocotită. Se infuzează timp de 20 de minute, se strecoară și se bea.
Bea acest ceai de mai multe ori pe zi, în funcție de nivelul durerii.
Fructele pasiunii: Un produs pentru sănătate
Cel puțin 60 de specii de fructul pasiunii produc fructe comestibile. Poți consuma semințele și pulpa nutritivă a fructului, cu excepția cojii.
Fructul pasiunii conține un nivel ridicat de vitaminele A și C, calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, niacină și vitamina B6. Pulpa fructului pasiunii este bogată în fibre alimentare, o componentă valoroasă a oricărei diete pentru reglarea sistemului digestiv și menținerea sănătății intestinale. Fructul pasiunii are un indice glicemic (IG) scăzut. Este recomandat persoanelor cu diabet. În plus, consumul de fructul pasiunii poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale.

Efecte secundare ale ceaiului din floarea pasiunii
Floarea pasiunii, ca majoritatea celorlalte plante medicinale, poate avea efecte secundare. Riscul acestora crește dacă preparatele din ceaiul pasiunii sunt supradozate.
Studiile au arătat că un consum zilnic de 800 mg de plantă uscată de floarea pasiunii poate provoca somnolență, mișcări necoordonate (ataxie) și dezorientare. În schimb, 3,5 g pe zi de extract de floarea pasiunii este o doză periculoasă care poate provoca efecte secundare adverse.
Nu consuma passiflora împreună cu sedative sau consultați mai întâi medicul înainte de a recurge la această combinație.
Nu consumați passiflora în timpul sarcinii; aceasta poate provoca contracții uterine. Nu există date suficiente pentru a stabili dacă este sigur consumul de passiflora în timpul alăptării. Prin urmare, pentru a proteja copilul, ceaiul pasiunii nu este recomandat femeilor care alăptează.
Surse:
https://www.nccih.nih.gov/health/passionflower
https://www.britannica.com/plant/passion-flower
https://www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/passion-flower-tea
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21294203/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2941540/
https://www.researchgate.net/publication/227531401_Passionflower_in_the_treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324383
https://www.therighttea.com/passion-flower-tea.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324383
https://www.therighttea.com/passion-flower-tea.html
Fotografii asociative din © Canva.