Skip to content

Beneficiile ceaiului de dude: Cea mai bună alegere pentru diabet

Ceaiul de Dude in pahar din sticlă alături de un bol cu dude

Dudul este planta care hrănește viermii de mătase care țes coconii de fire de mătase. Aceste insecte se hrănesc doar cu frunze de dude, așa că nu ar exista mătase fără dude. Dar arborele de dud nu este valoros pentru omenire doar pentru capacitatea sa de a produce țesături valoroase. Copacul produce fructe delicioase și bogate în vitamine. Frunzele sale sunt bogate în substanțe benefice și au o gamă largă de aplicații în alimentația de zi cu zi. Frunzele acestei plante sunt folosite pentru a face ceaiul de dude sănătos, care este deosebit de benefic în tratamentul diabetului și pentru alte beneficii ale ceaiului de dude.

Dudele: Locuri de cultivare

Dudele (genul Morus) este un arbore originar din regiunile temperate din Asia și America de Nord. Se cunosc aproximativ 10 specii de dude. Următoarele specii de dud sunt cele mai populare: alb, roșu și negru. Este ușor de identificat specia, datorită culorii fructelor.

Dudul crește până la 15 metri înălțime. Frunzele sale sunt diferite, chiar și atunci când cresc pe același copac. Unele sunt ovale, asemănătoare cu frunzele de tei, în timp ce altele sunt curbate, ca strugurii. Ambele au margini dințate. Copacul înflorește la sfârșitul primăverii până la sfârșitul lunii mai. Fructele se coc în septembrie și august. 

Fructele de dud sunt seamănă vizual cu zmeura sau murele, doar că sunt mai mari. Fructele albe sunt dulci, în timp ce fructele roșii și negre sunt dulci-acrișoare. 

Dude coapte și necoapte în copac. Ceaiul de Dude

Câteva modalități de recoltare a frunzelor de dud 

Cercetările arată că efectele lor vindecătoare depind de perioada anului în care oamenii culeg frunzele de dud.

Recomandări generale pentru recoltarea frunzelor de mur: 

  • Cel mai bun moment pentru a culege frunze de dud este primăvara sau la începutul verii, când frunzele sunt tinere. 
  • Dacă intenționezi să folosești acest ceai pentru a controla diabetul, culege frunzele în luna iunie.
  • Nu culegeți frunze bătrâne, deteriorate. 
  • Culegeți maximum o treime din frunzele de pe o singură ramură sau copac. 

Păstrează prospețimea frunzelor de dud culese într-un recipient ermetic în frigider. Frunzele proaspete de dud pot rezista până la câteva luni, dacă recipientul este vidat ermetic. 

Odată culese, poți usca frunzele de dud. Împrăștie-le într-un singur strat pe o suprafață curată și uscată, cum ar fi o tavă de copt sau un grătar, și pune-le într-o zonă bine ventilată, departe de lumina directă a soarelui. Întoarce ușor frunzele la fiecare câteva zile pentru a asigura o uscare uniformă. Acest lucru va ajuta la prevenirea apariției mucegaiului sau a ciupercilor în materia primă. 

Așează frunzele de dud complet uscate și fragile într-un recipient etanș, închis ermetic. Dacă este posibil, depozitează frunzele întregi. Fărâmițează-le doar înainte de a face ceaiul. Depozitează frunzele de dud uscate într-un loc întunecos și răcoros. 

Dude coapte pe masă. Ceaiul de Dude

Beneficiile ceaiului de dude

Medicina tradițională chineză a folosit timp de secole frunzele de dude în scopuri medicinale. Acestea au fost folosite mai întâi pentru a trata febra și problemele digestive. 

Frunzele de dud conțin mulți compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, sunt bogate în vitamina C și minerale precum zinc, fosfor, fier, calciu, potasiu și magneziu. Frunzele de dude sunt bogate în polifenoli-antioxidanți care pot ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. 

Studiile științifice au confirmat multe dintre proprietățile curative ale frunzelor de dud: 

  • Acest ceai îi ajută pe pacienții diabetici să își regleze nivelul de zahăr din sânge. 
  • Este sărac în calorii și nu conține cofeină, ceea ce îl face o alegere bună pentru cei care își monitorizează greutatea sau încearcă să reducă aportul de cofeină. 
  • Promovează creșterea bacteriilor intestinale, ceea ce ajută la menținerea unei funcții intestinale sănătoase. 
  • Extractul de frunze de dud este mai eficient decât vitamina C în eliminarea radicalilor liberi. Prin urmare, ceaiul din frunze de dud poate fi un instrument eficient pentru a reduce riscul de boli cronice. 
  • Ceaiul de dude poate fi eficient în reducerea colesterolului din sânge. 
Ceai din dude in pahar ceramic deasupra unor frunze de dud frumos aranjate. Ceaiul de Dude

Ceai de dude din frunze: Ușor de preparat

Pentru a prepara ceaiul din frunze de dud nu ai nevoie decât de frunze de dud și apă fierbinte. Poți folosi atât frunze de dud proaspete, cât și uscate pentru a prepara ceaiul. Gustul, aroma și culoarea ceaiului din frunze de dud amintesc de ceaiul verde proaspăt. 

Pentru 2 căni de ceai, vei avea nevoie de: 

  • 2-3 linguri de frunze de dud proaspăt tocate sau 2-3 lingurițe de frunze de dud uscate, 
  • 2 căni de apă filtrată. 

Pune frunzele de dud într-un vas pentru prepararea ceaiului și acoperă-le cu apă clocotită și ușor răcită. Acoperă recipientul și lasă-l la infuzat timp de 10-15 minute. Strecoară ceaiul înainte de a-l servi. 

Variante de ceai din frunze de dude 

Dacă vrei să te bucuri de o aromă mai variată a ceaiului din frunze de dud sau să sporești puterile curative ale ceaiului, poți face acest lucru explorând diferite combinații ale ingredientelor ceaiului. Iată câteva idei: 

  • Ceaiul de dude și frunze de mentă este răcoritor, cu o aromă plăcută și liniștitoare. Adaugă câteva frunze de mentă în vasul de preparare a ceaiului împreună cu frunzele de dud și prepară ceaiul. 
  • Ceaiul din frunze de dud și lămâie are un gust plăcut de citrice și o doză dublă de vitamina C. Stoarce sucul de la o jumătate de lămâie într-o ceașcă de ceai strecurat înainte de a-l bea. 
  • Ghimbirul și frunzele de dud sunt picante și îmbietoare, deosebit de eficiente pentru răceli. Pune câteva felii de ghimbir proaspăt în ceașca de ceai împreună cu frunzele de dud și prepară ceaiul. 

Ceaiul de dude din fructe. De ce nu? 

Dudele se consumă de obicei proaspete sau conservate. Cu toate acestea, dudele sunt foarte hrănitoare și delicioase. Poți să le transformi într-o băutură gustoasă și răcoritoare. Te poți bucura de un ceai dulce și cald de dude într-o zi răcoroază sau de o băutură rece și răcoritoare dindude în timpul verii. Iată câteva idei: 

  • Folosește gem de mure pentru a prepara băutura. Pune-o direct într-o ceașcă sau o cană și bea-o caldă sau rece. 
  • Folosește dude proaspete, pasate, pentru băutură. Pune-le la fiert într-un vas, acoperă-le cu apă și fierbe-le pentru o vreme. Se bea cald sau rece. 
  • Folosește dude congelate pentru băutură. Prepară și consumă ceaiul în același mod ca și în cazul fructelor proaspete. 

Ice Tea cu Dude

Acest ceai rece cu dude și gheață te va ajuta să te răcorești într-o zi călduroasă de vară. 

Ingrediente: 

  • 3-4 lingurițe de ceai verde crud, 
  • 1 cană de dude proaspete (dacă nu ai aceste fructe, le poți înlocui cu aceeași cantitate de mure sau afine), 
  • 4 căni de apă, 
  • câteva frunze de mentă, 
  • câteva felii de lămâie proaspătă sau de lime (opțional), 
  • cuburi de gheață. 

Prepararea ceaiului: 

  1. Zdrobește fructele de pădure (de exemplu, într-un robot de bucătărie) și treceți-le printr-o sită. Strecoară fructele de pădure printr-o sită.
  2. Pune ceaiul verde într-un ceainic. Umpleți-l cu apă fiartă la 90 °C. Adăugați frunzele de mentă în ceai și stoarceți sucul de la o lămâie sau de la o limetă, dacă doriți. Lăsați ceaiul să se infuzeze timp de aproximativ 10 minute, apoi turnați sucul de fructe de pădure și amestecați bine. 
  3. Adaugă cuburi de gheață în pahare și toarnă ceaiul preparat printr-o strecurătoare (sau strecoară-l înainte de a-l turna în pahare). 
Frunze de dud prim plan in natura. Ceaiul de Dude

Frunze de dud pentru gătit 

Datorită compoziției lor nutritive bogate, care este benefică pentru sănătatea organismului, frunzele de dud sunt folosite într-o gamă largă de mâncăruri și drept condiment. 

Utilizările frunzelor de dud în bucătărie sunt multe și variate. Se folosesc doar frunzele tinere pentru mâncare. Frunzele deteriorate care au început să-și schimbe culoarea în galben nu sunt potrivite. 

Uimește-te pe tine și pe cei din jur adăugând în meniul tău preparate cu frunze de dud: 

  • Adaugă-le în salate proaspete. Ele au calități nutritive superioare spanacului! 
  • Pune-le în tocănițe de legume. 
  • Adaugă-le alături de carne, brânză de vaci sau alte produse și pune-le la fiert. 
  • Macină frunzele de dud uscate și folosește pulberea ca un condiment versatil. Adaugă-le în produse de patiserie, iaurt, terci etc. 

Un cocktail sănătos cu frunze de dud 

Acest smoothie este cel mai bun mic dejun. Dar îți va oferi și un impuls în timpul zilei sau o cină ușoară și sănătoasă. Pentru a-l prepara, veți avea nevoie de: 

  • 500 ml de apă, 
  • 1 măr, 
  • 1 banană, 
  • 6 frunze de dud (proaspete sau uscate), 
  • suc de lămâie (după gust), 
  • 1 linguriță de semințe de chia. 

Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se pasează până la omogenizare. Poftă bună! 

Pahar cu smoothie din dude. Ceaiul de Dude

Decoct din frunze de dud pentru sănătatea și frumusețea pielii 

Ceaiul din frunze de dud are proprietăți antioxidante și de iluminare a pielii. Utilizarea externă a acestui ceai poate ajuta în cazul problemelor de piele. Decoctul din frunze de dud poate fi folosit ca un tonic pentru curățarea și iluminarea pielii. 

Prepară un decoct din 1 lingură de frunze uscate de dud și 500 ml de apă. Pune frunzele într-o oală, acoperă-le cu apă și adu-le la fierbere. Stinge focul și lasă decoctul într-un vas acoperit timp de 30 de minute. Se strecoară decoctul și se lasă să se răcească complet. Umezește un tifon sau un disc de bumbac cu remediul preparat și curăță fața afectată de acnee rănită sau pielea afectată de eczeme. 

Efecte secundare ale ceaiului de dude 

Ceaiul de dude este considerat, în general, sigur pentru consum. Rareori pot apărea efecte secundare. Acestea pot include probleme digestive, cum ar fi diareea, greața și vărsăturile. Dacă ai simptome nedorite, nu mai bea ceai de mure și consultă-ți medicul. 

Există informații contradictorii cu privire la utilizarea ceaiului din frunze de dud în timpul sarcinii și alăptării. Unele surse susțin că acest ceai este sigur atât pentru mamă, cât și pentru făt, în timp ce altele spun că nu există suficiente date credibile pe această temă. 

În timpul sarcinii și alăptării, cel mai bine este să consulți un profesionist din domeniul sănătății înainte de a consuma orice ceai din plante. 

Surse: 

https://www.tea-and-coffee.com/blog/mulberry-tea-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/mulberry-leaf#precautions

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28878804/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130672/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5321430/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29530616/

https://atonce.com/blog/how-to-make-mulberry-tea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *