Coada Șoricelului (Achillea) aparține genului Asteraceae. Coada Șoricelului este o plantă perenă, care este sursa beneficiilor vindecătoare ale ceaiului din această plantă. Sunt cunoscute aproximativ 115 specii. Este mai frecventă în Europa, Asia și Marea Mediterană. Cele mai multe dintre aceste plante cresc pe pajiști deschise, pe versanți și în subarboret.
Frunzele de coada-șoricelului sunt opuse, continue sau cu lobi penați. Inflorescențele sunt în formă umbelată și compuse din flori mici, albe sau galbene, uneori roșiatice.
Coada Șoricelului medicinală este Achillea millefolium, Achillea moschata și Achillea alpina. Coada Șoricelului cultivată ca plantă ornamentală este Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Achillea salicifolia și Achillea tomentosa. Mai multe alte specii sunt semănate și cultivate ca plante ornamentale.

Beneficiile ceaiului de coada-șoricelului
Coada Șoricelului este folosită de mii de ani pentru proprietățile sale naturale de vindecare. Cercetările științifice dovedesc ceea ce medicina populară apreciază cel mai mult la această plantă. Coada Șoricelului ar putea ajuta în tratarea afecțiunilor menționate mai jos.
- Reducerea inflamației pielii. Coada Șoricelului acționează ca un agent antiinflamator și antioxidant atunci când este aplicată pe piele. Un studiu controlat aleatoriu cu voluntari a arătat că Coada Șoricelului a ajutat la remedierea pielii iritate.
- Reducerea simptomelor de dismenoree. Există dovezi care susțin utilizarea plantei Coada Șoricelului pentru ameliorarea durerii în timpul ciclului menstrual. Într-un studiu controlat aleatoriu, ceaiul de Coada Șoricelului a redus durerea la femeile cu dismenoree.
- Diminuarea simptomelor sclerozei multiple. Un studiu controlat aleatoriu a arătat o reducere a atacurilor acute la persoanele cu scleroză multiplă care au consumat 250 mg sau 500 mg de ceai de Coada Șoricelului zilnic timp de un an. În acest studiu, Coada Șoricelului servește ca terapie adjuvantă. A fost utilizată în combinație cu medicația de menținere.
- Pentru sindromul colonului iritabil. Coada Șoricelului este uneori utilizată pentru a trata sindromul intestinului iritabil datorită efectelor sale antispasmodice. Studiile au arătat că aceasta poate ameliora spasmele din mușchii intestinali.
- Pentru vindecarea rănilor. Încă din Grecia antică, coada-șoricelului a fost folosită pentru a face cataplasme și unguente pentru tratarea rănilor. Un studiu medical a constatat că extractele de frunze de coada-șoricelului au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care ajută la vindecarea rănilor.
- Pentru a reduce inflamația. Deși inflamația este o reacție naturală a organismului, inflamația cronică poate provoca daune celulelor, țesuturilor și organelor. Cercetările au arătat că extractele de Coada Șoricelului reduc inflamația și hidratează pielea. Alte studii arată că planta Coada Șoricelului poate reduce, de asemenea, inflamația la nivelul ficatului, ceea ce poate ajuta la tratarea bolii ficatului gras non-alcoolic. Coada Șoricelului a fost, de asemenea, folosită cu succes în combaterea febrei.
Beneficiile ceaiului de Coada Șoricelului pentru creier
Coada Șoricelului ameliorează simptomele anumitor afecțiuni ale creierului, precum Alzheimerul, Parkinsonul și encefalomielita. (Encefalomielita este o inflamație a creierului și a măduvei spinării cauzată de o infecție virală). În plus, studiile au constatat că antioxidanții din coada-șoricelului au un efect anticonvulsiv, ceea ce o face un tratament promițător pentru persoanele cu epilepsie.
Flavonoidele și alcaloizii din ceaiul de Coada Șoricelului pot ameliora simptomele de depresie și anxietate. Studiile au arătat că alcaloizii derivați din plante din ceaiul de Coada Șoricelului reduc eliberarea de corticosteron, un hormon care crește în timpul stresului cronic.

Cum se prepară ceaiul de coada șoricelului
Uneori, coada-șoricelului face parte din amestecuri de ceaiuri pentru o varietate de afecțiuni. Poți cumpăra astfel de ceaiuri din magazine sau farmacii, unde ceaiul este de obicei în plicuri pregătite pentru cumpărare. Cu toate acestea, în funcție de cum te simți și de natura afecțiunii tale, poți combina tu însuți coada-șoricelului cu alte ierburi vindecătoare.
Ceai clasic de coada-șoricelului
Acest ceai de Coada Șoricelului clasic, ușor amar, îmbunătățește digestia și ajută la combaterea răcelii. De asemenea, poate ajuta la probleme precum mătreața, mâncărimea scalpului, scalpul gras, căderea părului sau părul cărunt dacă bei cel puțin o ceașcă din acest ceai zilnic.
Ia 1 linguriță de Coada Șoricelului uscată sau proaspătă, acoperă cu 200-250 ml de apă clocotită și lasă la infuzat timp de cel puțin 10 minute. După ce ceaiul s-a răcit, strecoară-l și asezonează-l cu o felie de lămâie și o linguriță de miere.
Ceai de coada-șoricelului care reduce febra
Aceasta este o rețetă romă de ceai care a fost transmisă din generație în generație timp de mai multe secole. Ceaiul preparat conform acestei rețete este eficient în reducerea febrei. Bea 1/2 cană (aproximativ 100 ml) la fiecare 30 de minute în caz de febră. Când începi să transpiri, redu ceaiul la 1/2 cană la fiecare oră și bea până când febra scade.
Vei avea nevoie de:
- Un recipient de 1,5 l pentru a prepara ceaiul;
- 1 l de apă clocotită;
- 2 lingurițe de flori de soc;
- 2 lingurițe de frunze de mentă;
- 1 linguriță de flori și frunze de coada-șoricelului.
Se pun toate ierburile într-un recipient de 1,5 litri și se acoperă cu apă clocotită. Lasă-le timp de 30-45 de minute pentru a se infuza bine.
Ceai de lemn-dulce, ghimbir și coada-șoricelului
Acest ceai delicios de coada-șoricelului, cu proprietățile vindecătoare ale lemnului dulce și ghimbirului, este potrivit pentru răceli și febră. Lemnul-dulce este deosebit de util pentru afecțiunile respiratorii, în timp ce coada șoricelului și ghimbirul sunt benefice pentru transpirație.
Vei avea nevoie de:
- O ceașcă de ceai;
- 1 lingură de frunze sau flori proaspete de coada șoricelului tocate;
- ½ linguriță de rădăcină de lemn dulce măcinată;
- ½ linguriță ghimbir proaspăt decojit și ras;
- 200-250 ml de apă clocotită.
Se amestecă coada șoricelului, lemnul dulce și ghimbirul într-un vas și se acoperă cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă să stea timp de 3-5 minute. Poți strecura înainte de a bea.
IMPORTANT! Dacă ai hipertensiune arterială, fă ceaiul fără lemn-dulce.

Ceai de coada-șoricelului și mentă
Acest ceai de coada-șoricelului și mentă, consumat o singură cană pe zi timp de o lună, poate ajuta la refacerea și reglarea ciclului menstrual. De asemenea, poate ajuta în caz de greață; bea ceaiul cu înghițituri mici până când greața se ameliorează.
Vei avea nevoie de:
- O ceașcă pentru ceai;
- 1 crenguță de coada șoricelului (uscată sau proaspătă);
- 1 linguriță de mentă uscată sau mentă verde;
- ½ linguriță rădăcină de lemn-dulce (opțional);
- 250 ml de apă.
Pune toate ingredientele într-un ibric și acoperă-le cu apă clocotită. Acoperă ceaiul și lasă-l timp de 20 de minute. Îl poți strecura înainte de a-l bea.
Ceai răcoros din frunze de zmeur și coada-șoricelului
Ceaiul de coada soricelului și frunze de zmeur poate ajuta în cazul diareei.
Vei avea nevoie de:
- 2 lingurițe de frunze uscate de zmeur
- 1 linguriță de coada șoricelului uscată;
- 200 ml de apă clocotită;
- câteva grăunțe de sare de mare;
- 2-3 cuburi de gheață.
Se pun zmeura și coada șoricelului într-o cratiță, se acoperă cu apă clocotită și se lasă timp de 15 minute. Se strecoară ceaiul, se adaugă sare și cuburi de gheață. Se amestecă până când gheața se topește. Ceaiul trebuie să fie la temperatura camerei sau mai rece.
IMPORTANT! Nu bea acest ceai dacă iei diuretice sau anticoagulante.

Beneficiile uleiului de coada-șoricelului
Uleiul de Yarrow poate fi benefic.
- Pentru păr. Folosirea uleiului de coada șoricelului te poate ajuta să ai un păr sănătos și frumos. Dacă ai un scalp gras, adaugă 15 picături de ulei de coada-șoricelului în apă călduță și clătește-ți părul. Acest lucru îți va menține părul sănătos și lipsit de excesul de grăsime. De asemenea, preîntâmpină vârfurile despicate și conferă volum părului.
- Pentru piele. Coada șoricelului are proprietăți antiinflamatoare active care accelerează vindecarea pielii și reduc ridurile. Câteva picături de ulei pe pielea curată oferă o hidratare excelentă și poate proteja împotriva infecțiilor bacteriene. De asemenea, poate preveni erupțiile cutanate și acneea.
Cum se prepară uleiul de coada-șoricelului
Vei avea nevoie de:
- Borcan de 1,5 l;
- 1 litru de ulei de măsline de calitate;
- 2 căni (400 ml în total) de coada-șoricelului uscată;
- 2-3 linguri de rozmarin uscat (nu este necesar, dar dă o aromă distinctivă și sporește proprietățile benefice).
Pune rozmarinul și coada-șoricelului într-un borcan și acoperă-le cu ulei. Pune borcanul într-un loc întunecos și păstrează-l la temperatura camerei. Agită-l în mod regulat. După 3-4 săptămâni, se strecoară uleiul și se folosește.

Recoltarea plantei de coada șoricelului
Coada Șoricelului înflorește între iulie și octombrie. Este indicat să le culegi pe vreme însorită. Ele conțin cea mai mare concentrație de uleiuri esențiale în această perioadă.
Atunci când culegi coada-șoricelului pentru uz medicinal, taie-o la aproximativ 15 cm, împreună cu inflorescența. Recoltează și frunzele pentru a face ceai.
Ca în cazul tuturor plantelor, usucă coada șoricelului recoltată într-o încăpere bine ventilată, ferită de lumina directă a soarelui. De asemenea, le poți usca într-un cuptor, dar la o temperatură care să nu depășească 40 °C. Coada șoricelului uscată trebuie păstrată într-o pungă de pânză timp de până la 2 ani.
Efectele secundare ale ceaiului de coada-șoricelului
Ceaiul de coada șoricelului nu este recomandat în următoarele cazuri:
- Copii cu vârsta sub 6 ani
- Femei însărcinate și care alăptează
- Dacă ai tensiune arterială scăzută
- Persoanele predispuse la alergii. Dacă ești alergic la crizanteme, mușețel sau calendula, este posibil să fii alergic și la coada-șoricelului. Aceste plante aparțin aceluiași gen – Asteraceae.
Chiar și persoanele perfect sănătoase nu ar trebui să bea des ceai de coada șoricelului. Băutura va fi benefică dacă o bei nu mai mult de două ori pe zi timp de o săptămână. După aceea, ia o pauză de cel puțin 10 zile.
IMPORTANT! Asigură-te că îți consulți medicul înainte de a consuma ceai de coada șoricelului pentru tratament.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232110/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19075697/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411730418X?via%3Dihub