Coada calului este una dintre cele mai comune plante și este considerată de obicei o buruiană. Este, de asemenea, o plantă remarcabil de viguroasă care este dificil de stârpit. Cu toate acestea, nu întreaga plantă este demnă de mânia ta.
Această plantă este extrem de bogată în proprietăți benefice care pot fortifica organismul și pot vindeca multe afecțiuni. Ceaiul de coada-calului a fost folosit în medicina populară timp de secole, deoarece se cunosc beneficiile ceaiului de coada calului.
Ce fel de plantă este?
Această plantă este străveche și din abundență. Are nume diferite în folclor. Dacă auzi oamenii vorbind despre equisetum sau iarba șarpelui, trebuie să știi că probabil vorbesc despre planta coada-calului. Traducerea literală a denumirii latine Equisetum (Equus + seta) înseamnă “păr de cal”.
Coada calului aparține unei familii de plante preistorice care există încă de acum 230 de milioane de ani. Există mai mult de 30 de specii de plante din familia Equisetaceae. Acestea sunt răspândite aproape în întreaga lume, cu excepția Antarcticii, Noii Zeelande și Australiei.
Poți recunoaște cu ușurință coada-calului după tulpinile sale goale, înguste, asemănătoare stufului sau bambusului. Aceasta este principala caracteristică care leagă toate speciile de coada-calului. Alte caracteristici variază ușor de la specie la specie.
Coada calului preferă solurile umede, acide, nisipoase și cu pietriș. Plantelor le place soarele deplin. Ele cresc din primăvară până toamna. Aceste ferigi nu înfloresc și nu produc semințe. Ele se reproduc prin spori, care sunt niște tulpini de culoare maronie care cresc la începutul primăverii și dispersează sporii. După ce tulpinile de primăvară dispersează sporii, acestea mor și în locul lor cresc tulpini verzi de vară. Tulpinile vegetative ale coada-calului mor la primul îngheț. Sistemul radicular adânc și bine dezvoltat, în care planta stochează energia, face din coada-calului o plantă rezistentă.

Coada-calului de câmp
Cea mai discutată și utilizată în mod obișnuit în scopuri medicinale este coada-calului de câmp, sau cu un alt nume, este coada-calului comună (Equisetum arvense L.).
Tulpinile vegetative (de vară) ale plantei coada-calului de câmp sunt ramuri verzi în formă de spini care cresc în jurul tulpinii în etape. În aparență, planta seamănă cu un molid mic. Este o plantă foarte răspândită, întâlnită în special în zonele rurale deschise, cum ar fi pajiștile, câmpurile etc. De asemenea, crește în grădini și solarii, mai ales dacă condițiile solului sunt acide și umede.
Materia primă medicinală din coada calului
Poți prepara materia primă medicinală din întreaga parte supraterană a plantei de coada-calului. Culege-o pe tot parcursul verii, din iunie până în septembrie. Taie partea superioară a pedunculului, lăsând aproximativ 5 cm de tulpină. Trebuie să recoltezi materia primă medicinală într-o zi senină și uscată.
Planta se usucă la nu mai mult de 45 °C într-un loc bine ventilat și ferit de lumina directă a soarelui.
Atunci când este uscată corespunzător, planta are culoarea verde deschis și un miros și un gust acrișor, fără intensitate. Depozitează materia primă medicinală uscată într-un recipient etanș, într-un loc întunecos. Aceasta își păstrează proprietățile benefice timp de până la patru ani.

Lucruri importante de știut despre ceaiul de coada calului
Doar plantele uscate se pot folosi pentru a face ceai medicinal de coada calului, decocturi, tincturi, infuzii etc.
Coada calului proaspătă poate avea efecte toxice.
Nu recolta tulpinile de primăvară ( de fructificare) ale coada-calului de câmp pentru uz medicinal.
Pipirigul
Pipirigul (Equisetum hyemale) este o altă specie de coada-calului prezentă în mod natural în multe zone. Preferă solurile sărace, cum ar fi solurile nisipoase și cu pietriș, și ține companie unor plante precum Calluna, pinul etc.
Pipirigul are o tulpină ramificată cu un con la vârf. Se deosebește de coada-calului prin faptul că nu are ramuri.
Această specie este cultivată și în scopuri ornamentale, ca ornament de grădină, în special în apropierea cursurilor de apă. Tulpina goală, asemănătoare stufului, este folosită pentru a face buchete ornamentale sau compoziții din tulpini uscate.
Pipirigul este un abraziv natural. Este utilizat pentru curățarea vaselor și lustruirea lemnului, sau metalului.
Ca materie primă medicinală, pipirigul este utilizat mai rar. Cu toate acestea, are și proprietăți benefice, cum ar fi proprietățile sale de excretor urinar.
Colectarea și prepararea materiei prime medicinale din pipirig sunt aceleași cu cele din coada calului.

Cât de bogată este coada-calului?
Coada calului este bogată în substanțe active benefice pentru sănătatea generală a organismului. Ea conține flavonoide, alcaloizi, substanțe taninoase și amare, minerale, rășini și vitamina C. Principalele beneficii pentru sănătate ale coada-calului se datorează antioxidanților și acidului silicic, care sunt mai abundenți în aceasta decât în orice altă plantă.
Beneficiile ceaiului de coada calului
În general, coada-calului este benefică pentru stimularea imunității, curățarea toxinelor din organism și îmbunătățirea metabolismului. De asemenea, are efecte vindecătoare asupra anumitor zone ale corpului.
- Aceasta ajută la tratarea osteoporozei și promovează sănătatea oaselor. Siliciul din coada calului stimulează regenerarea țesutului osos, crește densitatea acestuia și previne dezvoltarea oaselor fragile.
- Acționează ca un diuretic natural. Acest efect este unul dintre cele mai importante motive pentru care este apreciată în medicina populară.
- Ceaiul de coada calului poate fi folosit pentru a ameliora simptomele de incontinență și nevoia bruscă de a urina.
- Este eficient în tratarea bolilor de piele și dezinfectarea rănilor.

Ceai de coada calului: Cum se prepară și cum se consumă?
Ceaiul de coada-calului este o băutură folosită cel mai frecvent în scopuri de sănătate sau terapeutice. Poți prepara singur materialul vegetal uscat și crud din coada-calului sau îl poți cumpăra din magazine specializate. În farmacii, preparatele medicinale din coada-calului sunt disponibile și sub formă de capsule sau tinctură.
Pentru a prepara ceai de coada-calului, urmează acești pași:
Ia 2-3 lingurițe de material uscat de coada calului și fierbe 200 ml de apă. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. După aceea, strecoară ceaiul și bea. Este recomandată prepararea de ceai proaspăt pentru fiecare ceașcă.
Bea 1-2 căni de ceai pe zi, de preferință după mese. Evită să bei acest ceai seara. De asemenea, acest ceai nu trebuie consumat mai mult de 1 săptămână, deoarece efectul diuretic poate duce la eliminarea excesivă de minerale.

Decoct de coada-calului pentru uz extern
Proprietățile de eliminare a toxinelor și antiseptice ale decoctului îl fac potrivit pentru uz extern ca baie terapeutică, cataplasmă și gargară.
Pentru a prepara decoctul, vei avea nevoie de următoarele:
- 4 linguri de plantă uscată de coada calului,
- 400 ml de apă.
Pune materia primă de coada calului într-o cratiță și acoperă-o cu 200 ml de apă clocotită. Se fierbe timp de încă 30 de minute, se oprește focul și se lasă să stea timp de încă 10 minute. Apoi strecoară decoctul și adaugă încă 200 ml de apă fiartă, caldă. Poți bea din acest decoct o jumătate de pahar, de trei ori pe zi, după mese.
Folosește acest decoct extern.
- Pentru spălarea și dezinfectarea rănilor umede, greu vindecabile.
- Pentru tratarea bolilor de piele, cum ar fi eczema.
- Cataplasme pentru ameliorarea durerilor articulare.
- Băi de detoxifiere.
Pregătește o baie dacă ai infecții urinare. Pune 3 mâini de plantă uscată de coada calului în apă fierbinte, așteaptă 10 minute și stai în baia pregătită până când apa se răcește complet.

Coada calului ajută la vindecarea rănilor postpartum
Studiile medicale au arătat că preparatele pentru epiziotomie (incizie perineală) cu plantă de coada-calului ajută femeile care au suferit episiotomie în timpul nașterii. Cele 108 femei care au născut în cadrul studiului au folosit un unguent cu extract de coada calului de două ori pe zi timp de 10 zile. Acest lucru a accelerat vindecarea rănilor și a redus durerea.
Poți aștepta efecte similare de la cataplasmele și spălăturile făcute cu un decoct de coada-calului. Cu toate acestea, nu există încă studii clinice care să confirme acest lucru.
Coada calului: Primul ajutor pentru căderea părului
Studiile arată că beneficiile ceaiului de coada-calului includ sănătatea părului datorită conținutului său de siliciu și antioxidanți. În special, acesta poate ajuta la prevenirea căderii părului și la stimularea creșterii părului.
În cadrul unui studiu de 3 luni, femeile au luat zilnic două capsule de plantă uscată de coada calului. Rezultatele au fost fără echivoc: a fortificat părul și a stimulat creșterea părului.
Alte studii în care subiecții au folosit preparate cu coada calului au arătat, de asemenea, rezultate foarte asemănătoare.
Așadar, dacă ai o problemă cu căderea părului, poți încerca ceaiul de coada calului ca măsură preventivă, dar la intervale scurte.

Efectele secundare ale ceaiului de coada calului
Se administrează prparate din coada calului, inclusiv ceai, timp de până la o săptămână. După aceea, este necesară o pauză. De asemenea, nu bea mai mult de 2 cești pe zi.
Evită să bei ceai de coada-calului dacă:
- Iei medicamente antiretrovirale pentru tratamentul HIV.
- Ai afecțiuni renale severe.
- Dacă ești alergic la nicotină (planta conține această substanță).
- Dacă ai o carență de vitamina B1 (tiamină) (în special pentru consumatorii de alcool).
- Ai diabet (coada calului poate provoca hipoglicemie).
- Ai un deficit de potasiu (poate elimina prea mult potasiu din organism).
- Dacă ești alergic la morcovi.
- Ești însărcinată sau alăptezi.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/horsetail
https://www.verywellhealth.com/horsetail-4692253
https://smallgrains.wsu.edu/weed-resources/common-weed-list/horsetail/
https://www.tuasaude.com/en/horsetail-tea/