Aroma cardamomului este greu de confundat cu cea a altor mirodenii. Are un aer de calm, căldură și de acasă. După șofran și vanilie, este cel mai scump și popular condiment din lume. Și nu orice fel de condiment. Cardamomul a fost folosit ca medicament încă din cele mai vechi timpuri. Ceaiul de cardamom te încălzește, calmează, relaxează și ajută la menținerea unei sănătăți fizice bune. Acest ceai picant este un afrodisiac eficient și asigură o bună performanță sexuală bărbaților. Împărtășim cu tine cele mai valoroase beneficii ale ceaiului de cardamom și cum să prepari o băutură delicioasă.
Cardamom: Caracteristici și răspândire
Cardamomul (Elettaria) face parte din familia ghimbirului. Cardamomul adevărat (Elettaria cardamomum) este singura specie din gen. Este o plantă erbacee perenă, înaltă de 2-4 m, cu un rizom. Frunzele sunt lanceolate sau ovale, dispuse în două rânduri pe părțile laterale ale tulpinii. Florile sunt neregulate, grupate în inflorescențe în formă de panicule care cresc la baza tulpinii supraterane. Acestea au flori albe sau roz.
Fructul cardamomului este o păstaie sferică sau ovoidă cu trei lobi care conține 15-20 de semințe. Aceste semințe sunt condimentul parfumat al cardamomului. Semințele se coc în păstăi pe tot parcursul anului. Ele se coc în momente diferite. Cardamomul nu se poate recolta decât manual, unul câte unul, selectându-le pe cele necoapte înainte ca acestea să se spargă și să împrăștie prețioasele semințe.
Cardamomul crește în mod natural în India și Sri Lanka. Oamenii îl cultivă în multe regiuni tropicale și subtropicale sau îl cultivă în interior.

Un pic de istorie a cardamomului
Cardamomul este cunoscut și utilizat în Ayurveda și în medicina tradițională chineză de mii de ani. În Europa, romanii au fost primii care l-au folosit, dar abia în Evul Mediu cardamomul a devenit mai popular și mai cunoscut. La acea vreme, era vândut în farmacii ca medicament. Și, apropo, era extrem de scump. Cu toate acestea, se credea că nu există boală pe care cardamomul să nu o poată vindeca.
Astăzi, cardamomul rămâne un condiment popular în bucătăriile din India, Pakistan și țările din Asia de Vest. Cafeaua aromatizată cu cardamom este un fel de simbol al ospitalității în țările arabe.
În Europa, cardamomul este probabil cel mai popular condiment în țările scandinave. Aici, oamenii îl folosesc cel mai adesea pentru a da savoare produselor de patiserie dulci.
Ce este special la uscarea cardamomului?
Cardamomul diferă de multe alte mirodenii. În primul rând, oamenii recoltează păstăile înainte ca acestea să fie complet coapte. În al doilea rând, acestea au nevoie de tehnici de uscare diferite.
Astfel, fructele de cardamom sunt culese manual numai după ce planta are 2 ani. Păstăile sunt culese înainte de coacere pentru a preveni căderea semințelor. Acestea sunt apoi uscate în lumina directă a soarelui pentru a le împiedica să se deschidă. Procesul de uscare este apoi oprit, fructul este umezit, iar păstăile sunt uscate din nou până se usucă complet.
Cel mai bine este să cumperi cardamom doar păstăi, nu măcinat. A doua variantă își pierde rapid mirosul, gustul și proprietățile valoroase. Cel mai bine este să macini semințele chiar înainte de utilizare. Pe de altă parte, păstăile de cardamom nemăcinate rezistă extrem de mult timp și își păstrează toate calitățile valoroase.

Beneficiile ceaiului de cardamom
Încă de acum 3000 de ani, chinezii foloseau cardamomul pentru a trata tulburările digestive. Indienii și pakistanezii îl foloseau pentru a trata durerile de gât, infecțiile dinților și gingiilor, tuberculoza și obezitatea. În Ayurveda, cardamomul este folosit pentru tuse, dureri de cap, dureri de stomac și impotență. În Europa medievală, cardamomul era folosit pentru a trata orice boală. Și, apropo, în multe cazuri, a ajutat.
Și care sunt beneficiile ceaiului de cardamom, potrivit cercetărilor moderne?
- Ceaiul de cardamom poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acest efect determină proprietățile diuretice și antioxidante ale cardamomului.
- Acesta elimină toxinele și are proprietăți antiinflamatorii. Ceaiul este un tratament de succes pentru bolile cronice, persistente și autoimune.
- Acesta asigură o bună circulație a sângelui în organism, întărește pereții vaselor de sânge și le protejează de calcifiere. Ceaiul de cardamom poate ajuta la prevenirea formării trombilor.
- Calmează, relaxează, încălzește și întărește sistemul nervos. Potrivit pentru copiii sensibili, anxioși. Copiii cu crampe abdominale sau tulburări digestive și cu o bază nervoasă ar trebui să consume ceai de cardamom.
- Acesta reglează sucurile gastrice, îmbunătățește digestia și asigură o bună funcționare intestinală.
- Ceaiul de cardamom tratează inflamațiile gingiilor sau ale mucoasei bucale.
- De asemenea, este eficient în contracararea respirației “urât mirositoare”. Cardamomul este antibacterian și combate cu succes majoritatea bacteriilor bucale.
- Acest ceai este utilizat în Ayurveda pentru a echilibra glanda tiroidă atunci când aceasta este hiperactivă.

Doza zilnică recomandată de cardamom
Oricât de mari ar părea beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de cardamom, farmaciștii medievali aveau parțial dreptate: cardamomul este mai degrabă un medicament decât un condiment. Acesta este motivul pentru care există chiar și un aport zilnic de cardamom recomandat științific.
Nu trebuie să consumi mai mult de 500 mg/zi de pulbere sau extract de cardamom.
Cui nu îi este recomandat să consume cardamom și ceai de cardamom?
Cardamomul este un condiment cu un gust și un miros deosebit. Este o provocare evidentă să consumi mult din el. Este sigur pentru majoritatea oamenilor să îl folosească cu discernământ ca condiment și sursă de ceai. Cu toate acestea, unele persoane nu ar trebui să consume ceai de cardamom:
- femeile însărcinate și care alăptează.
- dacă ești alergic la cardamom. Aceeași situație apare și dacă ai o intoleranță la cardamom și ghimbir.
- în cazul unui ulcer gastric sau duodenal.
- boli tiroidiene, atunci când glanda tiroidă este subactivă.
Ceai de cardamom pentru eliminarea toxinelor
Este folosit în mod tradițional în Ayurveda pentru a elimina toxinele din organism. Acest ceai este, de asemenea, calmant și relaxant, îmbunătățește somnul și calmează sistemul nervos după o zi stresantă. Este potrivit și pentru copii, dar cu ceva mai puțin cardamom atunci când se prepară ceaiul.
Ingrediente:
- 1/3 linguriță de cardamom măcinat
- 1 cană de lapte
- 5 migdale
Mod de preparare:
Se înmoaie migdalele în apă caldă:
Se clătesc migdalele în apă fierbinte, se decojesc și se pun într-o cratiță cu laptele și cardamomul măcinat. Se aduce la fierbere timp de 2-3 minute, apoi se strecoară.
Utilizare recomandată: cel mai bine se ia înainte de culcare.

Beneficiile ceaiului de cardamom pentru tuse și răceală
Acest ceai nu numai că te va încălzi și te va ajuta să te faci bine, dar îți va îmbunătăți și starea de spirit, te va calma și te va relaxa. Apoi, recuperarea ta va fi mult mai ușoară și mai rapidă.
Ingrediente:
- 2 păstăi de cardamom
- 3 boabe de piper negru
- 2 căței de usturoi
- 1 baton de scorțișoară
- 2 cm de rădăcină de ghimbir (zdrobită)
- 2 linguri de lapte
- 250 ml de apă
Preparare: Pune toate ingredientele (cu excepția laptelui) într-o cratiță. Adu amestecul la fierbere. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se strecoară, se toarnă într-o cană și se adaugă laptele. Se poate adăuga o linguriță de miere.
Utilizare: bea o cană de două ori pe zi.
Beneficiile ceaiului de cardamom pentru digestie
Acest ceai este deosebit de eficient pentru tulburările digestive, dureri și crampe de natură nervoasă. Rezolvă problemele digestive, calmează și relaxează, și ameliorează nervozitatea, anxietatea și tensiunea. Este potrivit și pentru copiii care suferă de tensiune nervoasă.
Ingrediente:
- 1/3 linguriță de cardamom măcinat
- 1/2 linguriță de semințe de fenicul
- 2 frunze de mentă
- 1 pahar de apă
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele într-o cratiță, se dau în clocot și se fierb timp de 1-2 minute. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Se strecoară.
Utilizare: Se bea o cană de 1-2 ori pe zi.
Ceai de cardamom pentru excese alimentare
Acest ceai va ajuta în caz de exces alimentar, indigestie, stomac deranjat sau dificultăți cu mâncarea grasă, grea sau în exces.
Ingrediente:
- 1/3 linguriță de cardamom măcinat
- 1/3 linguriță de pulbere de ghimbir sau rădăcină rasă de ghimbir
- 2 cuișoare
- 1 pahar de lapte
Preparare: Se pun toate ingredientele într-o cratiță și se pun la fiert. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute și se strecoară.
Utilizare: se bea la nevoie după mese, dar nu mai mult de 1-2 căni/zi.
Cardamomul ca afrodisiac
Cardamomul a fost mult timp asociat cu beneficii legate de o bună sănătate sexuală. Acest ceai îi ajută pe bărbații cu impotență, în timp ce acționează ca un afrodisiac puternic pentru femei și poate ajuta la seducția oricărui bărbat.
Cum fac un afrodisiac din cardamom? Amestecă cardamomul, ghimbirul, vanilia și coaja de lămâie în părți egale. Pisează toate condimentele într-un mojar, adaugă-le într-o cratiță, acoperă-le cu apă și adu-le la fierbere. Se lasă la infuzat timp de 1-2 ore. Se strecoară și se toarnă într-o sticlă de sticlă sigilată. Folosește-l ca parfum și pregătește-te să atragi atenția bărbaților.
Există recomandări pentru cei care vor să înceapă dimineața revigorați și să nu le lipsească energia pe tot parcursul zilei. Adăugă un vârf de cuțit de semințe de cardamom măcinate la cafeaua de dimineață.
Surse:
https://teacultureoftheworld.com/blogs/all/8-incredible-health-benefits-of-cardamom-tea
https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20361714/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8862535/
https://www.food.com/recipe/cardamom-tea-166729