Ceaiul de canabis este o băutură din ce în ce mai populară. Din ce în ce mai mulți oameni devin interesați de canabis și descoperă beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de canabis. Să facem cunoștință cu canabisul și să aflăm cum se prepară ceaiul de canabis.
Canabisul este un gen de Magnoliophyta din familia Cannabaceae. Există trei specii de canabis: sativa (Cannabis sativa), indica (Cannabis indica) și cânepa sălbatică (Cannabis ruderalis). Cannabis sativa este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Semințele sale și resturile de fire de cânepă au fost descoperite în așezările din Neoliticul mijlociu ale unor populații (mileniul al III-lea î.Hr. sau a doua jumătate a mileniului al II-lea î.Hr.).
Este interesant faptul că canabisul era împărțit în două sexe: plantele feminine erau numite grâne, iar cele masculine erau numite păpădii. Plantele masculine sunt mai mici decât cele feminine, cresc mai repede și înfloresc mai devreme. Planta este medicinală, nutritivă, crește rapid și este rezistentă la buruieni și dăunători. Nu toate țările au legalizat cultivarea canabisului, iar pe alocuri aceasta este încă supusă controlului statului.
Beneficiile ceaiului de canabis
De milenii, oamenii recunosc ceaiul de canabis pentru proprietățile sale curative. Știința a dovedit deja că utilizarea canabisului are multe beneficii, inclusiv în ceaiul de canabis pe care îl produce planta. Poți face ceai de canabis din fibre de cânepă, astfel încât acesta nu este halucinant, nu are efecte secundare nedorite și este un produs complet sigur pe care oricine îl poate bea, zi sau noapte.
Beneficiile ceaiului de canabis pentru sănătate
- Întărește sistemul imunitar și alte funcții corporale. Conține puternicul antioxidant vitamina C, esențială pentru absorbția calciului, magneziului și fierului și pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
- Terpenele (compuși organici volatili) din canabis relaxează sistemul nervos central, ceea ce este deosebit de important în lupta împotriva oboselii cronice, a tulburărilor de somn și a depresiei. Ceaiul de canabis este liniștitor fără a provoca somnolență, ci mai degrabă relaxant în mod plăcut, ameliorând stresul și tensiunea, ceea ce îl face potrivit pentru cei care lucrează într-un mediu stresant și doresc să-și îmbunătățească calitatea somnului.
- Acesta normalizează ficatul, stomacul, splina și pancreasul; normalizează microflora intestinală; scade ușor tensiunea arterială; normalizează sistemul cardiovascular și sistemul nervos; și conține vitamina B3.
- Acizii grași esențiali Omega-3 ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.
- Fitocanabinoizii din canabis au proprietăți antireumatice, antipiretice, antivomitive și antiinflamatorii.
- Îmbunătățește funcționarea tractului digestiv.
- Susține echilibrul hormonal prin conținutul de acid gama-linoleic.
- Detoxifiază organismul și favorizează regenerarea celulară, având ca rezultat un ten mai frumos.
- Ameliorează durerile cronice, durerile dentare și vânătăile.
Diferența dintre ceaiul de canabis tânăr și matur
Poți prepara băuturi din canabis tânăr sau matur și vor avea proprietăți ușor diferite.
Ceaiul de canabis tânăr este făcut dintr-o plantă de canabis imatur și este folosit ca supliment de vitamine și clorofilă. Poți cumpăra ceai de canabis juvenil în pliculețe sau vrac – doar frunze uscate. Ceaiul de canabis tânăr crește numărul de celule roșii din sânge, detoxifică organismul, previne pietrele la rinichi, favorizează regenerarea celulară, îmbunătățește digestia, stimulează sistemul imunitar, ajută în caz de insomnie și are grijă de echilibrul hormonal.
Ceaiul de canabis matur folosește florile și frunzele plantei de canabis mai bătrâne. Acestea conțin niveluri mult mai ridicate de canabinoizi (CBD), vitamine și clorofilă decât ceaiul de canabis tânăr. Ceaiul de canabis matur îmbunătățește pofta de mâncare, funcția digestivă și sănătatea inimii și ameliorează simptomele de greață, durerile cronice, afecțiunile respiratorii, pancreatita, convulsiile și simptomele bolii Alzheimer.
Canabisul și sistemul endocanabinoid
Sistemul endocannabinoid (ECS) a fost introdus abia în anii 1990 și este un domeniu relativ nou și semnificativ. Acesta îndeplinește funcții esențiale pentru noi toți. Studiile inițiale privind ECS sugerează o posibilă legătură cu diverse funcții de menținere a imunității: calitatea somnului, foamea și reglarea memoriei. Cel mai cercetat domeniu este interacțiunea extinsă a sistemului endocannabinoid cu activitatea sistemului nervos.
Canabinoizii care se găsesc în canabis (CBD, CBDA, CBC etc.) contribuie la facilitarea absorbției canabinoizilor naturali și la menținerea lor intactă pentru mai mult timp. CBD joacă un rol în procesul de reglare echilibrată a organismului cu alte substanțe vitale pentru om.
Ceaiul de canabis pentru sarcină, alăptare și bebeluși
Substanțele active din canabis pătrund în bariera placentară și trec în laptele matern, afectând astfel dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări în acest domeniu, așa că nu există nicio recomandare de a consuma ceai în timpul sarcinii, alăptării sau al copilăriei și nici de a vă consulta medicul de familie.

Cum se prepară ceaiul de canabis
Ceaiul trebuie pregătit corespunzător pentru a scoate la iveală toate beneficiile ceaiului de canabis.
- Pune într-o cană 1 linguriță de flori de canabis, frunze sau un amestec din cele două. Cu cât sunt mai multe flori sau frunze, cu atât gustul este mai intens.
- Se aduce apa la fierbere și se lasă să fiarbă timp de 1-2 minute, până când este ușor caldă. Apa nu trebuie să fiarbă.
- Se infuzează florile sau frunzele de ceai de canabis și se lasă timp de 15 minute, până când ceaiul a extras și eliberat toate proprietățile sale benefice.
- Adăugarea unui vârf de cuțit de unt, a unui strop de smântână sau a puțină miere în ceai nu numai că va îmbogăți gustul obișnuit, dar va spori și absorbția proprietăților benefice ale ceaiului.
Ceai de cânepă cu lapte
- Amestecă 1 linguriță de canabis mărunțit, 0,5 grame de unt, 1 cană de lapte integral și 1 linguriță de extract de vanilie. Veganii pot folosi băuturi din semințe de cânepă în loc de lapte.
- Poți folosi un blender sau un robot de bucătărie pentru a amesteca rapid ingredientele într-o masă omogenă.
- Dacă ai timp, ține acest amestec la rece pentru a permite ingredientelor active să se lege între ele.
- Toarnă amestecul în 250 ml. de apă clocotită și fierbe, amestecând, timp de 10-15 minute. Dacă ceaiul începe să se îngroașe, mai adaugă puțină apă.
- După ce ai luat ceaiul de pe foc, lasă-l să se răcească timp de 3-5 minute și strecoară-l printr-o sită fină.
- Poți adăuga lapte, smântână sau zahăr, miere și condimente.

Ceai CBD
Oamenii pot cumpăra ceai CBD în pliculețe de ceai. Dar îl poți prepara și acasă, adăugând câteva picături de ulei CBD în ceaiul tău obișnuit. Cu toate acestea, un lucru important de știut este că uleiul CBD nu se dizolvă în apă, așa că trebuie să adaugi grăsime în ceai, cum ar fi unt sau ulei de cocos, pentru a ajuta organismul să absoarbă CBD-ul. CBD are beneficii foarte asemănătoare pentru organism cu cele ale ceaiurilor de canabis maturate, printre care:
- ameliorează simptomele migrenei;
- ameliorează durerea;
- îmbunătățește funcțiile organismului;
- ajută la combaterea insomniei, a anxietății și a epuizării nervoase.
Atenție: uleiul de cânepă este proaspăt presat, în timp ce CBD este o extracție de CO2 amestecată cu ulei vegetal.
Ceai de rădăcină de cânepă
Pregătirea ceaiului din rădăcină de canabis durează mai mult decât cea a ceaiului din flori sau frunze de canabis. Mai întâi, trebuie să cureți și să usuci bine rădăcinile de canabis. Cu toate acestea, poți cumpăra ceai de rădăcină de canabis și din magazine. Ceaiul din rădăcină de cânepă se prepară folosind aceeași metodă ca în cazul ceaiului din flori sau frunze de cânepă și are aceleași proprietăți ca și celelalte tipuri de ceai de cânepă.
Aromatizează un ceai amar de rădăcină de canabis cu scorțișoară, anason, cardamom sau alte condimente pentru a-i da un gust specific.
Acest ceai a fost folosit ca medicament încă din cele mai vechi timpuri. Rădăcina de canabis, ca și cânepa însăși, conține compuși chimici benefici care ajută organismul uman să se refacă.
Ceai de cânepă și mentă
- Adaugă într-o cană o jumătate de linguriță de flori sau frunze de cânepă și o jumătate de linguriță de mentă. Poți ajusta ușor proporțiile ierburilor, după gust; adaugă mai mult din una și mai puțin din cealaltă. Tăria ceaiului va depinde, de asemenea, de cantitatea de ierburi.
- Așadar, toarnă apă fierbinte peste ierburi și lasă-le să se infuzeze timp de cel puțin 5 minute. Cu cât ceaiul este lăsat mai mult timp la infuzat, cu atât aroma este mai intensă.
- Singura condiție pentru prepararea ceaiului cu canabis este să se adauge puțină grăsime, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, smântână, lapte etc., deoarece canabinoizii benefici sunt solubili în grăsimi și sunt, astfel, absorbiți mai bine de organism.
- Poți prepara ceaiurile de mai multe ori.

Ceai fermentat din frunze de canabis
Fermentarea este o modalitate de preparare a ceaiului de cânepă. Ceaiul fermentat are un gust și o aromă mai pronunțate. Fiecare producător folosește propria metodă, așa că nu te mira dacă vei găsi în altă parte informații despre ceaiuri care sunt fermentate diferit.
Modul tradițional de fermentare a ceaiului de canabis:
- Strânge frunzele de canabis, întinde-le pe o terasă mare.
- Strânge câteva frunze de canabis în palma mâinii, răsucește-le pentru a extrage puțin suc și pune-le într-un borcan. Încearcă să presezi frunzele răsucite cât mai strâns posibil, fără a lăsa spații de aer.
- Odată ce borcanul este plin, închide-l și lasă-l într-un loc cât mai cald (evită lumina directă a soarelui) timp de cel puțin o zi. Este ideal dacă temperatura aerului din acel loc este de cel puțin 22-24 °C. Oprește procesul de fermentare cel mai devreme după o zi și cel mai târziu după trei zile.
- Scoate frunzele de canabis din borcan, taie-le la dimensiunea dorită și usucă-le într-un deshidrator de alimente sau într-un cuptor preîncălzit. Temperatura optimă de uscare este de 50-55 °C.
- Bea ceaiul fermentat la câteva luni după ce l-ai preparat și depozitează-l în borcane închise ermetic pentru a-i păstra aroma.
Ceea ce funcționează pentru unul poate să nu fie potrivit pentru altul
În 2018, cercetătorii danezi au descoperit că pacienții care iau warfarină ar trebui să se abțină de la ceaiul de canabis, deoarece metaboliții de canabis pot reduce coagularea sângelui. Unele articole sugerează că canabisul poate accentua evoluția tulburării bipolare, fără a predispune la dezvoltarea tulburării bipolare. Dacă ești alergic la alte plante sau ierburi medicinale, este posibil să fii alergic la ceaiul de canabis. Alergiile se pot manifesta prin erupții cutanate, nas care curge, ochi roșii și, mai rar, reacții anafilactice.
Surse:
https://lt.wikipedia.org/wiki/Kanap%C4%97
https://doi.org/10.1016/J.ANAI.2015.01.004
Fotografii asociative © Freepik.