Skip to content

Beneficiile ceaiului de brusture: Medicament pentru inima, ficatul și frumusețea ta

Cana de sticlă cu ceai de brusture în prim plan pe o masă rustică. Alături, o rădăcină de brustrure și frunze verzi. Ceaiului de brusture.

Ceaiul de brusture este unul dintre cele mai sigure, mai gustoase și mai eficiente ceaiuri detoxifiante și vindecătoare folosite în medicina tradițională și chineză. Acesta este cunoscut și folosit de mii de ani. Ceaiul de rădăcină de brusture este cel mai popular și mai eficient, conținând cele mai benefice și vindecătoare substanțe. Farmaciile vând, de asemenea, ceai de rădăcină de brusture, astfel încât poți cumpăra materia primă gata preparată pentru a face ceaiul. Cu toate acestea, poți obține mai multe beneficii ale ceaiului de brusture dacă recoltezi chiar tu rădăcinile sau frunzele de brusture. 

Originea și aspectul brusturelui

Brusturele (Arctium) aparține genului Asteraceae. Brusturele se remarcă prin dimensiunile sale impresionante: poate crește până la 2 m înălțime, iar rădăcinile sale pot ajunge la 15 m adâncime. Mărimea sa impresionantă este motivul pentru care și-a primit numele; arktos înseamnă urs în limba greacă. Frunzele sunt, de asemenea, mari, larg cordiforme sau ovale, cu jumătatea superioară verde, cea inferioară gri și pufoase. Brusturele este ușor de recunoscut după frunzele sale țepoase. Acestea sunt globuloase, cu mai multe flori, care cresc în vârful ramurilor, cu spini foarte fini. 

Brusturele este răspândit în Europa, Asia și Africa de Nord. De obicei, cresc în tufișuri, în zonele ripariene și în pustietăți. Cu toate acestea, în unele țări europene (de exemplu, Franța, Belgia, China și Japonia), oamenii cultivă brusturele ca legumă pe câmp. Aceștia îi folosesc rădăcinile ca aliment, de obicei în supe, în locul cartofilor. 

Ceaiului de brusture 1

Care este asocierea dintre brusture și banda Velcro? 

Cunoaștem cu toții așa-numita bandă Velcro. Este o bandă adezivă care înlocuiește șireturile de pantofi. Ce comoditate, nu-i așa? Dar care este o poveste impresionantă despre originea acestei benzi? Un inginer elvețian, George de Mestral, se afla la vânătoare în munți cu câinele său, când a dat peste o sculptură a unui starling în 1941. Inginerul a fost atât de intrigat din cauză că brusturele s-a agățat bine de hainele sale. El s-a întors și le-a studiat la microscop. Opt ani mai târziu, a folosit principiul naturii lipicioase a ciorchinilor de brusture pentru a crea banda Velcro folosită pe scară largă în prezent.

Ceaiului de brusture 2

Beneficiile ceaiului de brusture pentru frumusețe și sănătate 

Ar trebui să prepari ceai din frunze de brusture numai din frunzele de brusture culese din locuri curate și ecologice. Acest lucru este ideal în fermele vechi, în subpădure, unde brusturelui îi place de obicei să crească și să se înmulțească. Culege frunzele de brusture până în luna septembrie. Atât cele proaspete, cât și cele uscate sunt potrivite pentru prepararea ceaiului, dar proprietățile lor medicinale diferă. 

Ceaiul de frunze proaspete de brusture ameliorează bolile de ficat, întărește organismul și face părul strălucitor și sănătos. Prepararea acestui ceai este simplă: 

Spală câteva frunze de brusture mici sau una mare, rupe-le ușor, toacă-le mărunt, pune-le într-o cană și toarnă apă clocotită peste ele. Acoperă și lasă la infuzat timp de aproximativ 10-15 minute. Poți aromatiza ceaiul cu miere sau cu o felie de lămâie. 

Ceaiul din frunze și flori uscate de brusture are proprietăți de curățare a sângelui și antiinflamatoare. Folosește acest decoct pentru tratarea bolilor de piele (psoriazis, eczeme, dermatite etc.) și toarnă-l în cadă, când faci baie. Mod de preparare:  

Spalăți, pisează și adăugați câteva frunze mici sau una mare de brusture într-un vas. Adaugă câteva flori de brusture și toarnă câteva căni de apă peste amestec. Se aduce la fierbere, iar după aceea se fierbe timp de 5 minute. Se acoperă și se lasă timp de 10-15 minute. Se strecoară în căni. Dacă ai de gând să folosești decoctul într-o baie, fă-l mai intens, adăugând mai multe frunze și flori. 

Ceainic din sticlă transparenta cu ceai de brusture. Ceaiului de brusture.

Beneficiile ceaiului de rădăcină de brusture: de la medicament la poțiune de dragoste 

Toate părțile plantei de brusture sunt potrivite pentru vindecare. Dar rădăcina de brusture este cea mai valoroasă parte a plantei. În special, este bogată în inulină, un excelent substitut al zahărului. Deci, rădăcina de brusture ar trebui folosită de persoanele cu diabet și de cele care riscă să îl dezvolte. În plus, rădăcina de brusture are proprietăți urinare, biliare și sudorifice. 

Medicina populară din unele țări consideră că ceaiul de rădăcină de brusture are un efect afrodiziac. Deși nu există suficiente studii pe oameni pentru a confirma această afirmație. Este întotdeauna posibil să testezi tu însuți impactul ceaiului. 

Când și cum se recoltează materia primă pentru ceaiul de rădăcină de brusture? 

Este esențial să știi că ar trebui să culegi rădăcinile de brusture între septembrie și octombrie. Culege doar rădăcinile din primul an al plantei. Trebuie să sapi rădăcinile la sfârșitul lunii aprilie sau mai dacă planta este mai bătrână. Desigur, cel mai bine este să colectezi rădăcini de brusture care cresc în zone curate și organice. Acest lucru asigură un beneficiu maxim posibil pentru organism. 

În al doilea an de creștere, brusturele își consumă toată energia pentru a dezvolta tulpina, astfel că rădăcinile își pierd proprietățile benefice. În plus, acestea încep, treptat, să devină mai puțin lemnoase. Rădăcinile lemnoase nu mai sunt potrivite pentru consum. 

Prepararea rădăcinilor de brusture: Dezgroapă rădăcinile din pământ, curăță-le de pământ și spală-le în apă rece. Taie partea superioară, deasupra solului, și toacă rădăcinile în bucăți de 10-15 cm lungime.

Poți folosi atât brusturele proaspăt, cât și cel uscat pentru a prepara ceai. Rădăcinile uscate de brusture pot rezista foarte mult timp, până la 5-6 ani, dacă sunt păstrate corespunzător. Și nu își pierd deloc proprietățile medicinale și nutritive. Rădăcinile uscate de brusture au nevoie să fie depozitate într-un loc întunecat și răcoros. Păstrează-le în pungi de pânză sau de hârtie. 

Rădăcină de brusture uscată și tăiată subțire. Ceaiului de brusture.

Cum se prepară ceaiul de rădăcini de brusture 

Pentru a prepara ceai din rădăcini de brusture, aveți nevoie de 1-2 rădăcini de brusture (aprox. 50-100 g) și 4 căni de apă (1 litru). 

Dacă ai de gând să folosești rădăcini proaspete de brusture, spală-le bine sub jet de apă rece și taie-le în bucăți mici. Dacă sunt uscate, pregătește cantitatea indicată. 

Se aduce o oală cu apă la fierbere și se adaugă rădăcinile de brusture. Ceaiul se fierbe timp de aproximativ 10 minute, apoi se oprește aragazul, se acoperă oala și se lasă ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute. Se aromatizează ceaiul de rădăcini de brusture, dacă este nevoie. Este potrivit pentru a fi băut atât la cald, cât și rece. 

La prepararea ceaiului de rădăcină de brusture, poți adăuga și ghimbir, cuișoare sau un baton de scorțișoară. Acest lucru îi va da un plus de savoare și aromă și va avea beneficii suplimentare pentru sănătate. 

Ceaiului de brusture 4

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului din rădăcină de brusture 

Să aruncăm o privire la beneficiile ceaiului de brusture pentru sănătate mai jos: 

  • Ceaiul de rădăcină de brusture ajută la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Acest ceai conține vitamina C, magneziu și potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale. În plus, polifenolii din ceai îmbunătățesc circulația sângelui prin dilatarea pereților vaselor de sânge, permițând nutrienților și oxigenului să circule mai ușor prin corpul nostru. 
  • Ceaiul de rădăcinoase asigură buna funcționare a sistemului digestiv. Flavonoidele și lactonele din ceai stimulează secreția de enzime digestive: acid gastric, bilă și enzime, care ajută la o mai bună descompunere și absorbție a substanțelor nutritive. 
  • Ceaiul de rădăcini este un prebiotic natural. Așa cum am menționat mai sus, rădăcinile de brusture sunt bogate în inulină. Inulina este o fibră prebiotică care hrănește și promovează creșterea bacteriilor bune din intestinele noastre. Inulina se eliberează cel mai bine în apă caldă, așa că ceaiul este o modalitate excelentă de a extrage inulina din rădăcinile de brusture. În plus, inulina conferă ceaiului de brusture gustul său dulce. Nici măcar nu este nevoie să fie îndulcit în continuare. 
  • Ceaiul din frunze de brusture este un puternic antioxidant natural care favorizează procesele de detoxifiere din organismul nostru, eliminând reziduurile și alte substanțe nocive și protejând împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. 
Ceaiului de brusture 5

Beneficiile ceaiului de brusture: Frumusețea părului și a pielii 

Beneficiile ceaiului de brusture pentru piele și păr sunt duble: pe de o parte, fortifică organismul din interior, curăță ficatul și elimină toxinele și reziduurile acumulate, înfrumusețându-ne astfel pielea și părul din interior. Pe de altă parte, poate fi folosit sub formă de apă pentru clătirea părului și sub formă de cataplasmă pe pielea iritată, alergică și cu mâncărimi. 

Ceaiul de rădăcină de brusture este recomandat în special adolescenților, atunci când dezechilibrele hormonale provoacă diverse probleme ale pielii: erupții, roșeață și acnee. Administrarea zilnică a acestui ceai îmbunătățește semnificativ starea pielii. Atunci când este administrat extern, acest ceai reduce roșeața, iar aspectul punctelor negre luminează și netezește pielea. 

Ceaiul din frunze de brusture, folosit ca remediu pentru păr, conferă acestuia un aspect frumos, sănătos și strălucitor. De asemenea, calmează și vindecă scalpul. Iar ceaiul din rădăcină de brusture poate ajuta la reducerea căderii părului, deoarece conține substanțe care stimulează foliculii de păr și favorizează creșterea. 

Ce efecte secundare are Ceaiului de brusture? 

Înainte de a consuma ceai de brusture, este vital să ne amintim că este un medicament, nu o băutură. Asigură-te că te consulți cu medicul sau farmacistul înainte de a lua orice fel de medicamente. 

Ceaiul de brusture nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, copiilor, persoanelor alergice la familia coneflower sau celor cu probleme renale. 

Surse: 

https://www.vle.lt/straipsnis/varnalesa/

https://www.wildfoodie.co.uk/post/burdock-root-tea-healthful-beverage

https://www.tea-and-coffee.com/blog/burdock-tea-root-benefits

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *