Anasonul, sau, anasonul stelat, are un gust familiar pentru mulți. Produsele care scot în evidență această aromă destul de specifică de anason sunt siropurile de tuse, pastiluțele, acadelele și guma cu lemn dulce. Anasonul are un gust inconfundabil; fie este un favorit, fie nu este. Ai degustat vreodată un ceai de anason? Chiar și unul făcut din anasonul cultivat acasă, în straturi de plante aromatice? Oamenii folosesc semințele de anason pentru a face ceai de anason. Printre beneficiile ceaiului de anason se numără proprietățile sale vindecătoare și eficiența în tratarea unei game largi de afecțiuni.
Anasonul: Să ne familiarizăm
Anasonul (Anisum vulgare), cunoscut și sub numele de anason stelat (Pimpinella anisum L.), este o rudă apropiată a pătrunjelului, morcovilor, țelinei, coriandrului, feniculului și chimenului.
Anasonul este o plantă erbacee care crește până la 1 m înălțime. Seamănă cu o plantă de chimen. Are frunze de culoare verde închis dispuse pe trei niveluri. Frunzele inferioare sunt în formă de inimă, cele mijlocii cu trei lobi, iar cele superioare sunt penate, cu o margine dințată. Florile sunt albe, umbelate și grupate în vârful tulpinii. La sfârșitul verii, inflorescențele se maturizează în semințe medicinale.
Anasonul este originar din Egipt și din estul Mediteranei. Istoria spune că semințele de anason au fost aduse de călugării benedictini în Germania în jurul secolului al VIII-lea, de unde planta s-a răspândit în multe țări europene. Astăzi, anasonul crește sau este cultivat pe aproape toate continentele. Anasonul nu crește în mod natural în unele zone, dar este adesea cultivat ca plantă medicinală anuală.

Când se recoltează materia primă din anason
Trebuie să strângi semințele de anason cu proprietăți medicinale la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. De asemenea, poți recolta semințele înainte ca acestea să fie complet coapte. Metoda de recoltare este irelevantă, ceea ce nu are impact asupra calității finale a produsului, dar are impact asupra duratei procesului.
Coacerea semințelor de anason începe în jurul lunii iulie. Semințele sunt verzi în inflorescență atunci când nu sunt complet coapte. Acestea ar fi trebuit să cadă în momentul în care ai scuturat planta.
Semințele de anason se coc în jurul lunii septembrie. Cu toate acestea, ar trebui să verifici condițiile meteorologice. Uneori, înghețul poate împiedica coacerea completă. Odată ajunse la maturitate, semințele de anason capătă o culoare maro strălucitor și se sfărâmă atunci când planta este scuturată.
Experții recomandă recoltarea anasonului înainte ca acesta să fie complet copt.
Cum se colectează semințele de anason necoapte
- Taie florile de anason împreună cu tulpina (suficient de lungă pentru a le lega împreună).
- Strânge florile în mănunchiuri mici și atârnă-le cu capul în jos.
- Depozitează mănunchiurile într-o încăpere răcoroasă și aerisită.
- Așează un recipient sau hârtie (sau alt material) sub legături pentru a “prinde” semințele care se fărâmițează.
- Când semințele devin maro și se sfărâmă ușor, scuturăți bine mănunchiurile din când în când.
Cum se colectează semințele de anason coapte
- Colectarea semințelor de anason coapte în mod natural este un proces mai scurt. Pentru un flux de lucru mai ușor, iată câteva recomandări:
- Taie florile de anason (cu partea de tulpină) dimineața, în timp ce plantele sunt încă în rouă (acest lucru va reduce șansele ca semințele să cadă).
- Agață florile deasupra unei hârtii sau pânze căptușite, într-o încăpere uscată și caldă, și lasă-le să se usuce în mod natural.
- Când inflorescențele se ofilesc și semințele încep să se fărâmițeze, scutură-le.
Odată colectate, depozitează semințele de anason într-un recipient ermetic, cum ar fi un borcan, într-un loc întunecos și răcoros. Semințele își păstrează proprietățile benefice timp de un an. După aceea, eficacitatea lor începe să scadă. De altfel, poți semăna semințele de anason primăvara, dacă le-ai cules toamna.

Proprietăți benefice ale semințelor de anason
Cercetările istorice au arătat că în Egiptul antic, în jurul anului 1500 î.Hr., anasonul era un remediu pentru tratarea multor boli. În medicina populară, anasonul este încă folosit ca medicament pentru bolile respiratorii și tulburările digestive. Efectele terapeutice ale semințelor de anason sunt studiate de oamenii de știință.
Semințele de anason au o compoziție nutritivă bogată. Sunt sărace în calorii, dar bogate în minerale vitale, cum ar fi fierul, manganul și calciul. Semințele de anason conțin uleiuri esențiale cu componente de anetol și tarhon. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți – stimulatori imunitari care previn bolile cronice și inflamațiile.
Cercetările confirmă sau identifică multe domenii esențiale în care tratamentul cu anason este promițător:
- Anasonul este eficient în reducerea simptomelor depresiei. Efectele lor sunt chiar comparabile cu unele tipuri de antidepresive. Consumul de 600 mg până la 9 grame de anason pe zi este eficient în ameliorarea simptomelor depresiei.
- Un studiu de laborator a arătat că anasonul și uleiurile esențiale de anason au fost deosebit de eficiente împotriva anumitor tulpini de fungi, inclusiv a drojdiilor și a dermatofitelor, un tip de ciuperci care pot provoca boli de piele.
- Anetolul din anason suprimă dezvoltarea unei tulpini specifice de bacterii care cauzează holera.
- Anetolul din anason inhibă, de asemenea, în mod eficient, dezvoltarea bacteriilor care provoacă boli respiratorii. Anasonul este un remediu eficient împotriva tusei și un expectorant.
- Anasonul are un efect dovedit asupra reducerii mucusului nazal sau din gât. Într-un studiu clinic, aplicarea de anason a fost comparată cu cea a spray-ului nazal cu fluticazonă pentru rinita alergică. Spray-ul cu extract de anason a fost mai eficient în ameliorarea simptomelor rinitei alergice.
- Anasonul ajută la balonare. Are un efect laxativ ușor.
- Anasonul reduce secreția de acid gastric și previne formarea ulcerelor gastrice. Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe cercetări pentru a ajunge la concluzii mai ample.

Ceaiului de anason: Cum se prepară?
Anasonul are gust de lemn dulce. Nu este o coincidență faptul că lemnul dulce și anasonul formează un duo în dulciuri, băuturi etc.
Ceaiul de anason este folosit cel mai adesea în scopuri medicinale. Cu toate acestea, iubitorii de anason se pot bucura cu siguranță de el pentru un moment de răgaz.
Prepară acest ceai sub formă de decoct, care va maximiza proprietățile benefice ale anasonului. Folosește jumătate de linguriță de anason la fiecare cană de apă. Decoctul este ușor de preparat:
1. Lasă să fiarbă apa într-un ibric.
2. Adăugă semințele de anason în apa clocotită.
3. Fierbe timp de 2-3 minute.
4. Oprește focul, acoperă vasul și lasă să fiarbă la foc mic timp de 5 minute.
5. Se strecoară ceaiul și se bea.
Dacă folosești decoctul de anason pentru tratarea bolilor respiratorii, ia-l după cum urmează: 100 ml de ceai de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara.
Dacă folosești decoctul de anason pentru a ameliora afecțiunile digestive, cum ar fi balonarea și colicile, ia-l după cum urmează: bea o cană de ceai cu aproximativ 10 minute înainte de o masă completă.
Beneficiile ceaiului și uleiului de anason pentru frumusețea pielii
Uleiul esențial de anason este, în mod obișnuit, unul dintre ingredientele active din produsele cosmetice profesionale. Poți adăuga acest ulei și în produsele de înfrumusețare făcute în casă. Cu toate acestea, poți folosi decoctul de anason ca un produs eficient pentru îngrijirea pielii.

Mască de față elasticizantă cu decoct de anason
Ingrediente:
- 1 linguriță de decoct de anason,
- 2 linguri de brânză de vaci proaspătă,
- 1 lingură de morcov ras fin.
Se amestecă bine toate ingredientele până la omogenizare. Aplică masca pe față și las-o să acționeze timp de 10 minute. Se spală doar cu apă caldă.
Mască de față hidratantă cu decoct de anason
Ingrediente:
- 1 linguriță de decoct de anason,
- 2 linguri de castraveți rași,
- 1 lingură (sau puțin mai mult) de fulgi de ovăz.
Se pisează fulgii într-un mortar. Apoi amestecă-i până la o textură cremoasă și netedă. Dacă amestecul este prea lichid, se mai adaugă ovăz măcinat. Aplică masca obținută pe față și las-o să acționeze timp de 10 minute. Se îndepărtează cu apă călduță.
Beneficiile ceaiului de anason pentru femei. Poate fi un aliat binevenit în etapele cruciale ale vieții?
Substanțele din anason au proprietăți care imită efectele estrogenului. Acest lucru este important în timpul menopauzei, deoarece acest efect al anasonului poate reduce simptomele menopauzei.
În cadrul unui studiu de patru săptămâni, 72 de femei care sufereau de bufeuri au luat un placebo sau o capsulă care conținea 330 mg de anason de trei ori pe zi. Aproape 75% dintre participantele care au luat anason au declarat că severitatea și frecvența bufeurilor s-au redus.
Compușii din anason, în special uleiul esențial (anetolul), pot ajuta la prevenirea subțierii oaselor. Acest proces apare adesea în timpul menopauzei.
În ciuda acestor rezultate promițătoare, efectul anasonului asupra simptomelor menopauzei continuă să fie investigat.
Susținătorii medicinei populare promovează utilizarea ceaiului de anason pentru femeile care alăptează. Acesta stimulează glandele mamare și crește producția de lapte. Această proprietate a anasonului este, de asemenea, explorată de știința medicală. Cu toate acestea, nu au fost efectuate suficiente cercetări pentru a face o afirmație fermă cu privire la beneficiile ceaiului de anason. Pe de altă parte, studiile existente nu au documentat niciun efect secundar asupra bebelușilor alăptați la sân.
De altfel, anasonul poate afecta și mirosul laptelui matern, ceea ce poate să nu fie neapărat pe placul bebelușului. Punctul esențial este că femeile care alăptează nu ar trebui să abuzeze de acest ceai. O supradoză de ceai de anason poate dăuna atât bebelușului, cât și mamei.

Anasonul este un condiment excelent pentru asezonarea alimentelor
Atât semințele de anason întregi, cât și cele măcinate, pot fi adăugate la diverse mâncăruri. Cu toate acestea, Nu utiliza anasonul prea mult. Dacă ești un fan al anasonului sau poate că abia acum descoperi anasonul, îmbogățește-ți mâncarea nu doar cu arome suplimentare, ci și cu substanțe care favorizează sănătatea. Poți folosi anasonul:
- pentru deserturi,
- în produsele de patiserie,
- preparate din pește,
- preparate din carne de pasăre,
- mâncăruri cu legume,
- băuturi calde și reci,
- în combinație cu citrice sau condimente exotice.
Efecte secundare ale ceaiului de anason
Consumul moderat de ceai de anason este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor. Doza zilnică recomandată este de până la 20 de grame de anason pentru adulții care nu au contraindicații la acest produs. Se recomandă insistent să nu se depășească doza zilnică sigură de anason, deoarece aceasta poate provoca reacții alergice.
- Evită ceaiul de anason sau folosește-l numai după ce te-ai consultat cu medicul dacă:
- Ești alergic la plante din aceeași familie: fenicul, țelină, pătrunjel și chimen.
- Dacă ai sau ai avut cancer de sân sau endometrioză și iei medicamente hormonale pentru aceasta.
- Dacă ești însărcinată.
Surse:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16375827/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15368661/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250540/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15368661/
5. https://www.healthline.com/nutrition/anise
6. https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/anise/harvesting-anise-seed.htm