Ananasul este un fruct sănătos, dulce și suculent. Oamenii s-au apucat chiar să-l crească acasă ca plantă de apartament. Dar știi ce este ceaiul de ananas? Nu este doar suc de ananas (de exemplu, încălzit). Ceaiul de ananas se face și din coajă. Această băutură are proprietăți incredibil de benefice pentru sănătatea noastră. De asemenea, este absolut delicioasă. Așadar, te invităm să afli care beneficii ale ceaiului de ananas îți aduc cele mai multe avantaje. Veți găsi, de asemenea, câteva rețete fantastice.
Ceaiul de ananas: Din ce este făcut?
Nu este un secret faptul că decojești o bucată considerabilă din ananas pentru a te bucura de pulpa sa suculentă și dulce. Desigur, de multe ori decojim o parte din pulpă pentru a îndepărta orice coajă rămasă. Se îndepărtează destul de mult din ananas, nu-i așa? Așadar, nu arunca nimic când vei tăia un ananas data viitoare. Poți folosi coaja pentru a face un ceai delicios.
Ceaiul de ananas este o băutură populară în Jamaica. Aici, jamaicanii beau acest ceai ca o băutură caldă și rece. Ingredientele rețetei tradiționale sunt coaja de ananas, ghimbirul și zahărul. Este un ceai remarcabil de aromat și răcoritor. În continuare, vei afla care sunt beneficiile ceaiului de ananas.

Beneficiile ceaiului de ananas (în general)
Ananasul este apreciat în medicina populară. Acesta a fost utilizat în mod tradițional pentru a trata problemele digestive și procesele inflamatorii ale organismului. Această băutură are vitamina C, mangan, fosfor, zinc, calciu, potasiu și magneziu. De asemenea, este bogată în caroten și bromelaină. Și, deși ananasul conține o mulțime de zaharuri naturale, este 100% lipsit de grăsimi saturate și colesterol.
Avantajele ceaiului de ananas
- Coaja de ananas este deosebit de bogată în bromelaină. Conform diferitelor studii științifice, această enzimă ajută la combaterea proceselor inflamatorii.
- Este un mare ajutor împotriva constipației și a altor procese digestive. Ceaiul de ananas are și efectul de a alunga paraziții din organism.
- Vitamina C, abundentă în pulpa și coaja ananasului, este esențială pentru un sistem imunitar funcțional și pentru pereții sănătoși și puternici ai vaselor de sânge. Chiar mai mult, vitamina C ajută la absorbția fierului.
- Ceaiul de ananas este un ajutor excelent pentru sănătatea oaselor și a dinților. Conținutul său de mangan îmbunătățește starea oaselor și a dinților, făcându-le mai puternice și mai rezistente la cariile dentare.
- Ceaiul de ananas îmbunătățește sănătatea oaselor și a dinților. Manganul pe care îl conține le face mai puternice și mai rezistente la carii.
- De asemenea, este esențial pentru igiena orală și sănătatea mucoaselor. Substanțele ceaiului combat diverși microbi, în timp ce vitamina C susține sănătatea gingiilor.
- Enzima bromelaină fluidizează sângele. Ceaiul din coajă de ananas aduce beneficii persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui. De asemenea, ajută la asigurarea unei sănătăți vasculare și cardiace adecvate.
- Bromelaina ajută, de asemenea, la reducerea umflăturilor și a vânătăilor. Scurtează timpul de vindecare a rănilor. Ajută la reducerea durerilor musculare și a umflăturilor după diverse intervenții chirurgicale.
- Ceaiul de ananas este bogat în antioxidanți și betacaroten. Aceste substanțe fac băutura foarte benefică pentru sănătatea ochilor și protejează celulele împotriva cancerului.
- Ceaiul de ananas este folosit în medicina populară pentru a promova fertilitatea femeilor și a bărbaților.

Efectele secundare ale ananasului și ceaiului de ananas
Din păcate, în ciuda numeroaselor beneficii ale ananasului pentru organismul nostru, ceaiul de ananas nu este întotdeauna sănătos. Există circumstanțe în care consumul de fructe și ceai de ananas poate face rău în loc să ajute.
Ceaiul de ananas nu ar trebui să fie consumat:
- Este mai bine să-l eviți în timpul sarcinii (inclusiv cantități mari de ananas), deoarece aceeași enzimă benefică- bromelaină – poate provoca contracții uterine, sângerări uterine și avort spontan.
- Nu este recomandat persoanelor cu rinichi problematici.
- Pacienții care iau medicamente care inhibă excreția de potasiu din organism. Este mai bine să evite ceaiul de ananas, deoarece prea mult potasiu în organism poate fi fatal.
- Persoanele iau anticoagulante. Evitați- l înainte de operație.
- Din cauza conținutului natural de zahăr, nu este recomandat persoanelor cu diabet.
- Persoanele alergice la latex și polen de mesteacăn trebuie să bea ceai de ananas cu precauție. Poate apărea o alergie.
- Cantitățile excesive de ceai pot provoca arsuri la stomac.
Ceai de ananas: Cum să îl prepari?
Prepararea unei cești din acest ceai delicios este ușoară. Nu necesită mult timp și poate fi pregătită aproape fără ingrediente suplimentare. În plus, poți mânca în continuare pulpa suculentă a ananasului.
Ingrediente:
- 1 coajă de ananas;
- ½ cană pulpă de ananas zdrobită;
- 4 căni de apă.
Mod de preparare:
Se aduce apa la fierbere într-un vas. Apoi se adaugă coaja și pulpa de ananas. Se fierbe ananasul în apă timp de aproximativ 15 minute. Se lasă să se răcească și se strecoară.
Utilizare: se poate bea cald sau rece. Îl poți prepara și cu o linguriță de miere.

Ceai tradițional jamaican de ananas
Așa cum am menționat mai sus, aceasta este una dintre băuturile tradiționale din Jamaica. Rețeta a fost ușor modificată cu câteva ingrediente suplimentare pentru gust și aromă. Poți savura ceaiul atât cald, cât și rece. Este ideal pentru a fi răcorit cu înghețată și revigorant într-o zi toridă de vară.
Ingrediente:
- 1 miez și coajă de ananas;
- 1 tubercul de ghimbir (decojit și spălat);
- ¼ linguriță de turmeric;
- 1 baton de scorțișoară;
- 1 lingură de sirop de arțar;
- 3-4 pahare de apă.
Mod de preparare:
Spălă bine coaja de ananas sau lasă-o în apă și oțet timp de 30 de minute înainte de prepararea ceaiului.
Într-un vas se amestecă toate ingredientele, cu excepția siropului de arțar, și se fierb timp de 30-60 de minute. Se strecoară.
Adaugă siropul de arțar și gustă.
Ceai din coajă de ananas pentru stimularea imunității
Acest ceai are un efect profilactic pentru a ajuta la alungarea bolilor și la creșterea imunității. Beneficiile sale antiinflamatorii sunt potrivite pentru răceli.
Ingrediente:
- 1 coajă de ananas;
- 1 rădăcină de ghimbir de mărime medie (decojită, spălată și zdrobită);
- ½ linguriță de turmeric;
- 1 linguriță de cuișoare;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- 1 litru de apă.
Mod de preparare:
Se spală sau se ține în apă coaja ananasului.
Pune toate ingredientele (cu excepția sucului de lămâie) într-o cratiță, amestecă și fierbe timp de 10-15 minute.
Lasă să se răcească, strecoară și adaugă sucul de lămâie.

Ceai răcoritor de ananas și hibiscus
Acest ceai are un gust dulce și ușor. Acesta combină beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de coajă de ananas și hibiscus. Poți bea acest ceai ca o băutură caldă sau rece. Este excelent pentru stimularea imunității.
Ingrediente:
- 1 miez și coajă de ananas (bine spălate);
- ¼ cană de flori uscate de hibiscus;
- 5 cuișoare;
- ¼ cană de zahăr brun;
- 1 rădăcină mică de ghimbir (decojită, spălată și zdrobită);
- 1 baton de scorțișoară;
- 5 căni de apă.
Mod de preparare:
Adaugă toate ingredientele într-o cratiță și adu-le la fierbere. Se lasă să fiarbă timp de 45-60 de minute. Lasă băutura să se răcească, după care strecoară-o.
Surse:
https://www.eatingwell.com/article/8041688/what-is-pineapple-tea-can-it-help-relieve-allergies/
https://pharmeasy.in/blog/26-benefits-of-pineapple-for-health-skin-and-hair/
https://sweetpotatosoul.com/hibiscus-pineapple-skin-tea/
https://tastythriftytimely.com/pineapple-skin-ginger-turmeric-tea/
https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/have-you-ever-considered