Skip to content

Beneficiile ceaiului Darjeeling: Calitate premium dintr-o locație secretă

Ceai Darjeeling în cană de porțelan alături de ceaininc. Ceaiului Darjeeling

Există doar un singur tip de ceai din lume care este egal în valoare cu șampania. Acesta este ceaiul Darjeeling. Numele său provine de la localitatea Darjeeling din Bengalul de Vest, India. Din copacii de ceai crescuți la poalele munților Himalaya din această regiune se produce ceai Darjeeling autentic, cu un gust deosebit, care nu are egal în altă parte. Solul de pe dealurile din Himalaya, aerul rarefiat și precipitațiile abundente conferă frunzelor o aromă florală unică și un gust fructat, în special de struguri muscat, dar și beneficiile exclusive ale ceaiului Darjeeling.

Ceai Darjeeling cu indicație geografică certificată 

Ceaiul Darjeeling este clasificat ca fiind un ceai negru, dar este mai aproape de oolong datorită procesului de oxidare mai scurt. Caracteristicile de aromă ale ceaiului Darjeeling au note gustative tipice ceaiului negru și ceaiului verde.

Numai ceaiul certificat de către Tea Board of India poate purta numele Darjeeling. Această organizație recunoaște oficial aproximativ 90 de grădini de ceai ca având dreptul de a-și eticheta produsele ca ceai Darjeeling.

Din 2004, ceaiul Darjeeling este o indicație geografică protejată. Acesta a devenit primul produs indian căruia Organizația Mondială a Comerțului i-a acordat protecție juridică pentru o indicație geografică. În 2011, ceaiul Darjeeling a fost declarat indicație geografică protejată în Uniunea Europeană.

Ceaiul Darjeeling este predispus la contrafacere, la fel ca majoritatea lucrurilor exclusiviste și scumpe. Cea mai frecventă modalitate este adăugarea unei mici cantități de ceai Darjeeling în diverse amestecuri de ceai și denumirea sonoră a acestuia. Prin urmare, pentru a cumpăra un produs autentic, trebuie să se acorde atenție compoziției, etichetării și, bineînțeles, prețului. Adevăratul ceai Darjeeling nu poate fi ieftin. În medie, 100 de grame de acest ceai pot costa în jur de 100 de lei.

Cutie din lemn sculptat cu ceai Darjeeling. Ceaiului Darjeeling

Cum se obține ceaiului Darjeeling? Ce determină gustul său?

Ceaiul este recoltat de patru ori pe an, iar fiecare recoltă îi conferă ceaiului un gust distinct, diferit. Ceaiul brut este cules manual la fiecare 5-10 zile. De obicei, se culeg cele două frunze de sus și mugurul, dar, în funcție de produsul care urmează să fie realizat, uneori se poate culege doar mugurul sau atât mugurul, cât și frunza de sus.

Ceaiul Darjeeling este aromat, dar își pierde aroma atunci când este expus la aer pentru o perioadă lungă de timp. Ceaiul este deosebit de sensibil la umiditate, la lumina directă a soarelui, la căldură și la mirosurile străine moderate. Având în vedere acest lucru, ar trebui să păstrezi ceaiul Darjeeling într-un recipient închis ermetic, într-un loc întunecat. Ceaiul își păstrează gustul și proprietățile aromatice timp de doi ani de la colectare.

4 perioade de recoltare a frunzelor de Darjeeling 

Prima recoltare a ceaiului are loc primăvara, între martie și mai. Acestea sunt primele frunze ale arborelui de ceai care intră în vegetație după perioada de repaus din timpul iernii. Prima recoltă este cea mai valoroasă, iar ceaiul are un gust plăcut, blând, o aromă florală și o culoare deschisă. Frunzele servesc, de asemenea, la prepararea ceaiului alb.

A doua recoltă are loc în lunile mai și iunie. Este unică, deoarece oamenii încep să culeagă frunzele atunci când anumite insecte care mestecă frunzele le atacă. În această perioadă, frunzele eliberează substanțe chimice de apărare, iar în frunze începe un proces natural de oxidare. Acest lucru conferă ceaiului aroma sa distinctivă de muscat. A doua recoltă are, de asemenea, produse foarte apreciate, egale cu prima.

Cea de-a treia recoltă de ceai are loc între iulie și septembrie, când începe sezonul musonic la poalele Himalayei. Această perioadă de recoltare este specifică datorită frunzelor care cresc rapid în timpul vremii calde și umede, însă acestea sunt mai puțin aromate. Cea de-a treia recoltă are un ceai mai puțin valoros, care face parte din amestecurile de ceai. Mai mulți producători îl folosesc pentru a face ceai verde sau alb. Cea de-a treia recoltă are un preț mai mic, așa că face parte din piața de consum intern.

A patra recoltă are loc în octombrie și noiembrie, când apar ultimele frunze de ceai după sezonul ploios, înainte ca planta să intre în repaus. Ceaiul recoltei de toamnă are o aromă similară cu cea de-a doua recoltă, dar mai puțin pronunțată. Ceaiul din această recoltă este mai închis la culoare decât cel din recoltele anterioare.

Câmp cu ceai Darjeeling verde. Ceaiului Darjeeling

Istoria ceaiului Darjeeling

Arborele de ceai chinezesc (Camellia sinensis) a fost plantat pentru prima dată în Darjeeling în 1841 de către Archibald Campbell, un britanic care a lucrat pentru o companie din Indiile de Est în zona acoperită de junglă și slab populată, pentru a construi o stațiune montană în Indiile de Est pentru britanicii din Calcutta. La acea vreme, britanicii căutau o nouă sursă de ceai și experimentau cultivarea plantei de ceai în diferite zone coloniale din India. În Darjeeling, cultivarea de arbori de ceai chinezești s-a dovedit a fi un succes.

Prima grădină comercială pentru acest tip de ceai a fost lansată în Darjeeling în 1856. Au existat 39 de astfel de grădini până în 1866. Grădina de ceai Makaibari a fost prima din regiune care a avut o fabrică de prelucrare a ceaiului pentru uscarea și oxidarea frunzelor de ceai. Această prelucrare tehnologică a ceaiului era necesară pentru exportul produsului în Marea Britanie. Ceaiul avea nevoie de mai multe luni pentru a călători și trebuia găsită o modalitate de a-l aduce înapoi fără a-și pierde calitățile prețioase.

După independența Indiei, în anii 1950, toate grădinile de ceai au fost vândute unor companii indiene și gestionate în conformitate cu legislația indiană. Multe dintre grădinile de ceai din regiunea Darjeeling au fost certificate organic, iar Tea Board of India a încercat să autentifice ceaiul și să promoveze acest patrimoniu de ceai la nivel internațional. La începutul secolului XXI, acest lucru a fost realizat. Ceaiul Darjeeling este astăzi unul dintre cele mai valoroase ceaiuri din lume.

Ceai Darjeeling uscat pe farfurie din alama. Ceaiului Darjeeling

Beneficiile ceaiului Darjeeling: De ce ar trebui să îl savurezi?

Ca orice alt tip de ceai obținut din frunzele arborelui de ceai chinezesc, ceaiul Darjeeling are proprietăți benefice. Frunzele arborelui de ceai sunt bogate în substanțe chimice care favorizează sănătatea. Acestea includ antioxidanți, polifenoli și fitochimicale (flavonoide). Acești compuși activează procesele din organism care echilibrează metabolismul, stimulează imunitatea și luptă împotriva radicalilor liberi. Savurarea unui ceai de calitate are un efect pozitiv nu numai asupra bunăstării emoționale, ci și asupra bunăstării fizice.

  • Ceaiul Darjeeling este o băutură hipocalorică care echilibrează metabolismul. Drept urmare, poate fi folosit în dietă ca substitut al băuturilor mai calorice.
  • Ceaiul Darjeeling are efecte antibacteriene și antimicrobiene. Oamenii de știință investighează modul în care aceste proprietăți ar putea îmbunătăți sănătatea orală și trata infecțiile bacteriene din tractul digestiv.
  • Ceaiul Darjeeling poate avea proprietăți anticancerigene. Un studiu in vitro a dezvăluit efectul anticancerigen al ceaiului Darjeeling.
  • Ceaiul Darjeeling poate avea un efect calmant. Un studiu a constatat că aroma ceaiului Darjeeling a îmbunătățit starea emoțională în timpul situațiilor stresante.
  • Ceaiul Darjeeling poate contribui la protejarea sistemului nervos și a sănătății creierului.
Ceaiului Darjeeling 8

Prepararea și consumul de ceai Darjeeling

Gustul ceaiului Darjeeling este descris ca având o aromă florală cu note lemnoase și un gust fructat (struguri, prune, caise, piersici, ananas sau citrice). De asemenea, are o aromă mai blândă și mai puțin intensă decât alte ceaiuri. Culoarea ceaiului Darjeeling este, de obicei, galben-aurie, chihlimbar, portocalie sau maro. Conține, de asemenea, cofeină, aproximativ 50 de miligrame per ceașcă, ceea ce este mai mare decât ceaiul verde, dar mai puțin decât ceaiul negru.

Pregătirea unei cești din acest ceai este simplă. Vei avea nevoie de:

  • 1 linguriță de ceai Darjeeling,
  • 1 cană de apă.

Pune ceaiul într-un recipient pentru prepararea ceaiului. Încălzește apa la o temperatură de 85-95 °C și toarnă-o peste ceai. Lasă la infuzat timp de 3-5 minute și savurează.

Acest ceai este apreciat pentru gustul său excepțional și aroma sa blândă. Așadar, nu-l bea cu aditivi. Totuși, aceasta nu este o regulă. Poți aromatiza ceaiul în funcție de gust (miere, lapte, lămâie, etc.).

Ceaiul Darjeeling conține cofeină, așa că cel mai bine este să îl bei la prânz sau la începutul după-amiezii. Evită să bei acest ceai pe stomacul gol dacă ești sensibil.

Datorită conținutului său ridicat de tanin, poți combina acest ceai cu alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi mâncărurile făinoase.

Improvizații Darjeeling 

Poți prepara băuturi gourmet din frunze de Darjeeling, potrivite pentru a fi savurate într-o zi călduroasă de vară sau pentru a te încălzi în timpul iernii reci. Mai jos sunt câteva rețete care folosesc ceaiul Darjeeling în diverse combinații.

Ceaiului Darjeeling 10

Iced Darjeeling Latte cu gheață 

Pentru a prepara 2 porții de Darjeeling latte, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 lingurițe de frunze de ceai Darjeeling,
  • 250 ml de apă,
  • 150 ml de lapte rece (preferatul tău),
  • ½ linguriță de pudră de scorțișoară,
  • 1 linguriță de pudră de ghimbir,
  • 4 linguri (rase) de zahăr pudră.

Toarnă apa într-o cratiță, pune-o la fiert și oprește-o. Adaugă scorțișoara, ghimbirul, zahărul pudră și frunzele de ceai la scurt timp după aceea. Acoperă oala și las-o să stea timp de 4-5 minute. Apoi strecoară amestecul și lasă-l să se răcească la temperatura camerei. Adaugă cuburile de gheață în două pahare și toarnă ceaiul răcit și laptele. Se amestecă ușor și se mai adaugă puțină scorțișoară înainte de servire.

Iced Darjeeling cu miere și lămâie

Ingrediente:

  • 4 căni de apă,
  • 4 lingurițe de frunze de ceai Darjeeling,
  • 2-3 linguri de miere,
  • 1 lămâie.

Se pune apa la fiert și se oprește. Se adaugă frunzele de ceai și se lasă la infuzat timp de aproximativ 12 minute. Se adaugă mierea și 1-2 linguri de suc de lămâie cât timp ceaiul este încă cald. Se dă ceaiul la frigider pentru o oră sau mai mult. Se scoate din frigider chiar înainte de a-l bea.

Ceaiului Darjeeling 44

Ceai Darjeeling cu mușețel

Poți aduce beneficiile mușețelului în ceaiul Darjeeling.

Ingredientele pentru acest ceai sunt:

  • 1 cană de apă,
  • 1-2 lingurițe de frunze de ceai Darjeeling,
  • 1 linguriță de flori uscate de mușețel.

Pune mușețelul într-o ceașcă. Se aduce apa la 90-95 °C și se toarnă peste mușețel. Se lasă să stea timp de 1 minut. Adaugă apoi frunzele de ceai Darjeeling, amestecă și lasă la infuzat încă 5 minute. Înainte de a-l bea, îl poți strecura.

Darjeeling cu lapte și turmeric

Există o altă combinație surprinzătoare de ceai Darjeeling. Îl puteți completa cu lapte și turmeric.

Ingredientele pentru acest ceai sunt:

  • ½ cană de apă,
  • 1 linguriță de frunze de ceai Darjeeling,
  • 1-2 linguri de lapte,
  • 1 linguriță de pulbere de turmeric,
  • 1 linguriță de miere,
  • 4 migdale (înmuiate, curățate de coajă și tocate).

Se aduce totul la fierbere. Apoi adaugă frunzele de ceai și fierbe încă 30 de secunde. Oprește focul, apoi strecoară ceaiul. Adaugă mierea și presară migdalele înainte de a-l bea.

Efecte secundare ale ceaiului Darjeeling

Consumul excesiv de ceai Darjeeling poate fi dăunător. Cele mai frecvente efecte secundare sunt:

  • Greață și constipație,
  • Scăderea absorbției de fier,
  • Înnegrirea smalțului, stratul exterior al dinților.
  • Din cauza conținutului său de cofeină, ceaiul nu este recomandat femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, copiilor mici sau persoanelor cu tensiune arterială ridicată.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Darjeeling_tea

https://www.thespruceeats.com/tea-flushes-in-darjeeling-765194

https://www.healthline.com/nutrition/darjeeling-tea

Fotografii asociative din © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *