Skip to content

Beneficiile ceaiului Chai: O băutură condimentată cu o mulțime de avantaje

Cana ceramica cu ceai Chai pe o masă rustică, înconjurată de condimente. Ceaiului chai

Una dintre cele mai populare variante de ceai este ceaiul Chai. Are un gust unic și este la modă! Este disponibil în cafenelele unor branduri celebre și sub formă de amestecuri gata preparate în multe supermarketuri. Mai mult, beneficiile ceaiului Chai te vor surprinde.

Câteva cuvinte despre această băutură: este un ceai negru condimentat, cu gust exotic, cu lapte. Își are originea în India și a fost inspirată de coloniștii britanici, deoarece le plăcea să bea ceai negru cu lapte. Prin urmare, pentru a prepara tradiționalul Chai cu mirodenii, se amestecă ceaiul negru cu lapte integral. De exemplu, se folosește lapte de bivoliță sau de vacă integral și condimente precum rădăcina de ghimbir, păstăi sau semințe de cardamom, scorțișoară, anason stelat și piper negru.

Interesant este faptul că “ceaiul Chai” înseamnă “ceai ceai”. O denumire mai corectă ar trebui să fie “Masala Chai”, care înseamnă “ceai condimentat” în limba hindi și care reprezintă esența acestei băuturi populare.

Condimente Chai

Ceea ce noi numim ceai Chai este Masala Chai, unul condimentat. Condimentele Chai sunt un amestec clasic de condimente tari cu o aromă distinctivă. Acestea includ cardamom, scorțișoară, ghimbir, cuișoare, piper negru, anason stelat și nucșoară. În mod tradițional, aceste condimente sunt combinate cu o bază de ceai negru, lapte integral și un îndulcitor, cum ar fi zahărul din trestie nerafinat, pentru a prepara o băutură.

Concentrează-te asupra calității condimentelor Chai atunci când le alegi. Atunci când cumperi un amestec gata preparat, alege produse organice și proaspete. 

Condimente pentru Chai prim plan in bol de lemn. Ceaiului chai

Variante de Chai

Folosește ceai negru de origine indiană pentru Chai clasic, completat cu condimente Chai, lapte și îndulcitor. Mai recent, s-au creat diverse combinații de condimente Chai pentru a satisface diferite gusturi și nevoi. Prin combinarea diferitelor condimente, poți obține o varietate de arome ale obișnuitului Chai clasic:

  • Poți adăuga un pic de ardei iute la amestecul tradițional de condimente Chai pentru un efect termic și un gust mai picant.
  • Folosește măr, scorțișoară, cardamom, cuișoare, felii de portocală și ardei roz în ceaiul Chai pentru o aromă mai fructată. Combinația acestor condimente este ideală pentru a crea o atmosferă de Crăciun. 
  • Combină condimentele clasice de scorțișoară, cardamom, rădăcină de ghimbir, anason stelat, cuișoare și piper negru cu ceai roșu sud-african (Rooibos) pentru a obține Chai decafeinizat.
  • Amestecă lemongrass, scorțișoară, coriandru, fenicul, chimen și cardamom pentru o versiune mai citrică de Chai. Alege ceaiul verde ca bază.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Chai (în general)

Consumul de Chai este o experiență savuroasă și este și benefic. Condimentele, ceaiul negru sau alte tipuri de ceai au proprietăți benefice pentru organism.

În general, întreaga combinație de ingrediente este benefică pentru stimularea imunității și combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. Cu toate acestea, acest ceai poate ameliora simptomele anumitor afecțiuni sau poate promova tratamentul.

Ceaiului chai 9

Beneficiile ceaiului Chai

  • Dacă ești răcit sau ai dureri de gât, bea Chai clasic. Cu siguranță te va face să te simți mai bine sau chiar te va ajuta să eviți o boală mai complicată. Ingrediente precum ceaiul negru, ghimbirul, scorțișoara, cardamomul și cuișoarele au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii necesare pentru a trata răcelile.
  • Dacă organismul tău suferă de inflamații, ingredientele antiinflamatorii ale ceaiului Chai te ajută să reziști. 
  • Ceaiul negru, scorțișoara, cardamomul și cuișoarele contribuie la sănătatea inimii. Flavonoidele din aceste condimente și frunze de ceai întăresc vasele de sânge și previn apariția plăcii pe pereții vaselor de sânge. Scorțișoara ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
  • Taninurile din ceaiul negru sunt benefice pentru sistemul digestiv. Împreună cu ghimbirul, ameliorează simptomele de indigestie. Ghimbirul ajută în caz de greață. Acest ceai ameliorează simptomele grețurilor matinale la femeile însărcinate.
  • Deoarece ceaiul negru conține cofeină, iar condimentele chai sunt revigorante, consumul acestui ceai crește energia și vigilența și îmbunătățește concentrarea.
  • Ceaiul chai poate îmbunătăți funcția cognitivă. Scorțișoara și ghimbirul sunt cele mai benefice la acest capitol. Ceaiul negru are un efect pozitiv asupra funcției cerebrale.
  • O ceașcă de ceai Chai parfumat și rafinat poate relaxa perfect și chiar ameliora durerile fizice musculare cauzate de tensiune.

Cofeina din Chai

Chai cu ceai negru conține cofeină. Alege amestecuri cu ceai roșu sud-african (Rooibos) pentru cele decofeinizate, sau folosește ceai verde cu mai puțină cofeină.

Chiar și Chai-ul clasic este făcut cu ceai negru, dar mai puțin cofeinizat decât cel tradițional. Explicația constă în faptul că este diluat cu lapte și îmbogățit cu condimente Chai. O ceașcă de ceai Chai clasic (240 ml) conține în jur de 25 mg de cofeină. Este vorba de o jumătate de ceașcă de ceai negru sau de un sfert dintr-o ceașcă de cafea obișnuită.

Un pahar transparent cu Chai în prim plan. Condimente și un ibric în plan secundar. Ceaiului chai

Cum se prepară ceaiul Chai clasic

La prepararea ceaiului Chai clasic, cantitatea de ingrediente depinde de volum, de intensitatea și caracterul picant al aromei și de gustul dulce preferat pe care vrei să îl obții. Prin urmare, rețeta de mai jos conține doar ingredientele necesare, dar cantitatea acestora trebuie să o stabilești tu însuți. Totuși, nu folosi condimente în exces, deoarece gustul ceaiului poate fi prea intens.

Vei avea nevoie de:

  • ceai negru (de preferință indian),
  • cardamom (de preferință păstăi sau semințe),
  • batoane de scorțișoară,
  • rădăcină de ghimbir (proaspătă sau măcinată),
  • cuișoare,
  • boabe de piper negru,
  • anason stelat,
  • nucșoară (întreagă),
  • apă,
  • lapte natural integral (puteți folosi lapte vegetal),
  • îndulcitorul preferat (zahăr din trestie, miere etc.).

Condimentele pentru ceai pot fi întregi, ușor zdrobite sau măcinate grosier într-o moară de piper. Folosirea condimentelor proaspete în cantități mici produce cea mai bună versiune a ceaiului.

Cel mai bun lapte pentru acest ceai este un lapte cât mai sărac în grăsimi, cu excepția cazului în care ai intoleranță la lapte, caz în care îl poți înlocui cu laptele vegetal. Cei mai buni înlocuitori ai laptelui sunt laptele de ovăz sau crema de caju.

Raportul dintre lapte și apă în ceaiul Chai clasic ar trebui să fie de două părți de apă la o parte de lapte. Dar dacă preferi un ceai mai lăptos, folosește părți egale de lapte și apă.

Instrucțiuni:

  • Zdrobește condimentele (dacă vrei să le folosești zdrobite),
  • Pune apa la fiert într-un ibric.
  • Adaugă ceaiul și condimentele.
  • Redu focul la minim și fierbe timp de 2 minute.
  • Toarnă laptele și oprește focul sau, dacă preferi o consistență mai cremoasă, adu ceaiul și laptele la fierbere și apoi oprește focul.
  • Strecoară ceaiul printr-o sită și toarnă-l în cești.
  • Adaugă îndulcitor în ceașcă, dacă dorești.

Profesioniștii în domeniul ceaiului recomandă prepararea ceaiului într-o oală din oțel inoxidabil. Aceasta ar trebui să împiedice lipirea de pereți în timp ce încălzești ceaiul cu lapte.

Ceașcă de Chai cu anason. Ceaiului chai

Concentrat de ceai Chai

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți prepara ceaiul Chai concentrat pentru a prepara mai repede băutura ta preferată. Pentru a prepara aproximativ 0,5 litri de concentrat, vei avea nevoie de:

  • 2,5 lingurițe de ceai negru,
  • 20 boabe întregi de piper negru,
  • 5 bucăți de cuișoare,
  • 5 păstăi de cardamom,
  • 1 baton de scorțișoară,
  • 1 anason stelat,
  • aproximativ 10 cm de ghimbir proaspăt, tăiat în felii
  • 2,5 pahare de apă.

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie uscată, la foc mic, se rumenesc ușor boabele de piper, cuișoarele, cardamomul, scorțișoara și anasonul stelat timp de aproximativ 2 minute. Când condimentele încep să emane aroma, se ia tigaia de pe foc și se lasă să se răcească. Când condimentele s-au răcit, se macină cu o râșniță de cafea sau de condimente până se obține o pulbere grosieră.
  2. Toarnă apa într-o cratiță, adaugă ghimbirul și condimentele măcinate și adu totul la fierbere. Odată ce a dat în clocot, se fierbe amestecul la foc mic timp de 20 de minute. Cel mai important este să nu îl lași să ajungă la fierbere, deoarece condimentele vor deveni amare.
  3. Apoi adaugă lingurițele, oprește focul, acoperă vasul și lasă-l să stea timp de 10 minute.
  4. Strecoară concentratul de ceai Chai preparat și toarnă-l într-o sticlă curată și închisă ermetic. Când se răcește, se pune la frigider și se consumă în decurs de o săptămână.

Când vrei o ceașcă de Chai, ia 1 parte din ceaiul concentrat și amestecă-l cu 1 parte de apă caldă și 1 parte de lapte cald. Îndulcește dacă dorești și savurează. Dacă vrei să faci o versiune latte de Chai, folosește 1 parte de ceai concentrat și 2 părți de lapte.

Chai Latte în pahar cu picior si spuma de lapte. Ceaiului chai

Chai Latte

Chai latte este o variantă a ceaiului Chai clasic. Principala diferență între un ceai Chai clasic și un Chai latte este că acesta din urmă se prepară cu lapte cald, bătut. Iată cum îl poți prepara:

Pune toate ingredientele pentru ceaiul Chai într-o cratiță mică, la foc mediu, și adu-le la fierbere. Apoi, oprește focul, acoperă și lasă-l să stea timp de aproximativ 10 minute. Apoi strecoară-l și toarnă-l în cești.

Spumează laptele cald cu un mixer de lapte sau cu un tel electric și turnați-l peste ceai. Îndulcește dacă dorești.

Chai vegan

Baza de ceai Chai vegan este un Chai clasic. Principala diferență este că această versiune folosește lapte vegetal. Alege o combinație de ingrediente pentru a-i da un pic mai multă dulceață.

Pentru ceaiul Chai vegan, veți avea nevoie de:

  • 1,5 căni de lapte vegetal neîndulcit (migdale, soia, ovăz, nucă de cocos etc.),
  • o cană de apă,
  • 1 linguriță de ceai negru crud,
  • 1 linguriță de cardamom măcinat (sau 8 păstăi de cardamom verde),
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată,
  • ½ linguriță de ghimbir proaspăt ras fin,
  • 2 anason stelat,
  • 2-3 cuișoare (sau un vârf de cuțit de semințe întregi de fenicul),
  • ¼ linguriță de extract de vanilie pură,
  • Pentru îndulcire (opțional), 1 lingură de miere sau 2 linguri de zahăr din nucă de cocos.

Pregătește ceaiul în același mod ca și versiunea clasică Chai. Mai întâi, fierbe toate condimentele într-o cratiță timp de aproximativ 10 minute. Apoi, stinge focul, adaugă ceaiurile și lasă-le la infuzat timp de 5 minute. Strecoară ceaiul, toarnă-l într-o ceașcă și umple-o cu lapte vegetal cald. Îndulcește dacă este nevoie.

Poți face decoctul de condimente cu lapte vegetal pentru un Chai vegan decofeinizat. 

Vedere de sus - cana de sticlă cu Chai ornat cu anason stelat

Pudra Chai: versiunea rapidă a ceaiului

Poți cumpăra în supermarketuri pudră de amestec de ceai Chai produsă în masă. Pur și simplu toarnă apă fierbinte peste ea și ceaiul este gata! Pudra Chai este un produs adaptat la nevoile lumii moderne. Au fost dezvoltate multe arome, de la Chai clasic până la cele fructate și exotice. Pudra Chai este un “ceai instant”. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva lingurițe de pulbere Chai într-o ceașcă, să torni apă fierbinte peste ea și să amesteci bine.

Efecte secundare ale ceaiului Chai

Principalul motiv pentru care ceaiul Chai poate avea efecte nedorite este cofeina pe care o conține. Consumul unei cantități prea mari de cofeină poate duce la probleme de sănătate neplăcute, cum ar fi anxietatea, probleme de ritm cardiac, dureri de cap și tensiune arterială ridicată.

O cantitate maximă de 400 mg de cofeină este, de obicei, inofensivă pentru persoanele care nu au probleme de sănătate. Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite cofeina sau să consume cel mult de 200 mg pe zi.

Ghimbirul din ceaiul chai poate afecta în mod negativ persoanele cu tensiune arterială scăzută sau cu niveluri reduse de zahăr. Persoanele care iau anticoagulante ar trebui, de asemenea, să își limiteze consumul de ghimbir.

De asemenea, ceaiul Chai clasic nu este potrivit pentru persoanele intolerante la lactoză.

Surse:

https://artfultea.com/blogs/wellness/chai-tea-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/chai-tea

https://masalaandchai.com/masala-chai/

Fotografii asociative © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *