Skip to content

Beneficiile ceaiului alb: Unul dintre cele mai valoroase tipuri de ceai

Ceașcă ceramică cu ceai alb înconjurată de frunze de ceai alb, vedere de sus.

Pe lângă ceaiul negru, arborele de ceai (Camellia sinensis) este folosit și pentru a face multe alte ceaiuri tradiționale (verde, oolong etc.). Unul dintre cele mai valoroase și utile este ceaiul alb. Acest ceai se caracterizează nu numai prin gustul său excepțional, ci și prin abundența de beneficii ale ceaiului alb. Ceaiul alb de cea mai înaltă calitate este cultivat și preparat în grădini de ceai certificate, similar cu ceaiul Darjeeling. Astfel de produse sunt mai scumpe, dar îndeplinesc cele mai înalte standarde.

Ce face ceaiul alb unic? 

Unicitatea ceaiului alb constă în modul în care este recoltat și prelucrat. Numai mugurii și frunzele tinere ale arborelui de ceai sunt recoltate. Acestea sunt culese atunci când sunt încă acoperite de puf alb-argintiu. Se recoltează o dată pe an, primăvara, cam de la jumătatea lunii martie până la începutul lunii aprilie. Ceaiul este cules manual numai pe vreme uscată.

Materia primă recoltată este uscată imediat în condiții naturale sau într-un mediu atent controlat. Prelucrarea ceaiului este minimă și aproape neafectată de procesul de oxidare. Ca urmare, se extrag aromele și gustul delicat și fin al ceaiului. 

O scurtă istorie 

Ceaiul alb provine din provincia Fujian (sud-estul Chinei). Se crede că numele său provine de la puful argintiu de pe frunzele de ceai. 

Tradiția consumului de ceai alb a apărut în China în jurul secolului al VII-lea și a fost popularizată și deosebit de apreciată de dinastia Song (960-1269). Pentru o lungă perioadă de timp, doar membrii familiei regale puteau bea această băutură. Există legende, care ar putea fi parțial adevărate, conform cărora numai tinerele virgine purtând mănuși albe puteau servi ceai alb unui conducător, ca simbol al onoarei și respectului. Acest ceai era echivalent cu un tribut adus împăratului.

Abia în secolul al XVIII-lea, consumul acestui ceai a devenit larg răspândit în societate. În această perioadă, ceaiul alb a devenit o marfă, dar de obicei nu a depășit provincia Fujian. Răspândirea lentă la nivel mondial a acestui ceai a fost influențată de subtilitățile de preparare a produsului, care făceau dificilă transportarea și conservarea materiei prime, care era prelucrată minim, fără a o strica. 

Pe măsură ce tehnicile de producție a ceaiului s-au îmbunătățit, ceaiul alb a fost fabricat dincolo de provincia Fujian. Astăzi, acesta este disponibil în multe părți ale lumii. Acest lucru se datorează și faptului că arborii de ceai nu sunt cultivați doar în China, făcând materia primă mai accesibilă producătorilor. 

Ceainic din sticlă și două cești de ceai alb - vedere de sus

Tipuri de ceai alb 

În lumea modernă, ceaiul alb se obține numai din arborele de ceai chinezesc sau, în provincia Fujian, se cultivă și hibrizi care sunt utilizați pentru a produce soiuri de ceai alb. În ciuda acestui fapt, citește cu atenție descrierea produsului sau roagă vânzătorul să îți ofere informații atunci când alegi un ceai. Cele mai populare și mai des întâlnite ceaiuri albe sunt menționate mai jos. 

BaiHao YinZhen 

Bai Hao Yin Zhen (“Păr alb ac de argint”). Ceaiul autentic provine din provincia Fujian din China și este obținut din muguri și frunze de arbore de ceai. Acest soi este cel potrivit, de calitate premium. Materia primă pentru acest tip de ceai este obținută numai din mugurii arborelui de ceai. Aceștia trebuie să fie uniformi, alungiți, în formă de ac, fără tulpini sau frunze și de o nuanță argintie. Acest ceai are o culoare auriu deschis și o aromă dulce, florală, cu o notă de pădure. 

Bai Mudan 

Bai Mudan (“Bujor alb”). Acesta este un soi mai nou, preparat în China și în alte părți ale lumii. Bujorul alb este, de asemenea, un ceai premium. Materia sa primă constă din două frunze și un boboc argintiu. Culoarea și aroma ceaiului sunt mai intense decât cele discutate mai sus. Acest ceai are, de asemenea, un gust dulceag cu un aftertaste de nucă. 

Shou Mei 

Shou Mei (Nobil, sprânceană cu viață lungă). Acest soi este ceva mai puțin valoros decât cele anterioare. De obicei, este obținut din toate materiile prime rămase care nu îndeplinesc standardul ceaiului alb premium. Este fabricat din materia primă recoltată la sfârșitul sezonului de recoltare și este, prin urmare, mai oxidat. Acest ceai are o culoare mai închisă și o aromă mai intensă, comparabilă cu cea a ceaiului oolong. 

DaBaiCha sau DaHoaCha 

DaBaiCha sau DaHoaCha (Fujian New Craft). Acesta este unul dintre cei mai noi membri ai familiei ceaiurilor albe, fiind introdus abia în anii 1970. Acest soi a fost introdus pentru a satisface cererea tot mai mare de ceai alb de pe piața chineză. Acest tip de ceai alb provine din comitatul Fuding din provincia Fujian. Este departe de ceaiul alb original. Frunzele sunt uscate, ușor rulate și deshidratate. Acest tip de ceai este mai oxidat, similar ca aspect cu ceaiul negru și are cea mai intensă aromă dintre toate ceaiurile albe. 

Ceașcă de ceai alb

Sfaturi pentru a păstra frunzele de ceai proaspete mai mult timp 

Ceaiul alb poate rămâne proaspăt și valoros tot anul dacă este depozitat corespunzător. Iată cum să îl păstrezi în acest fel: 

  • Păstrează întotdeauna frunzele de ceai într-un loc răcoros și întunecos. 
  • Ține ceaiul departe de căldură, lumină, oxigen și umiditate. 
  • Nu pune ceaiul la frigider. 
  • Păstrează ceaiul într-un recipient opac, etanș. 
  • Nu lăsa ceaiul să absoarbă mirosurile de la alte produse, deci păstrează o distanță față de cafea, condimente și alte produse cu mirosuri puternice. 

Beneficiile ceaiului alb

Datorită naturii ceaiului alb, acesta reține o proporție mult mai mare de compuși pe bază de plante care sunt benefici pentru sănătatea umană. Ceaiul alb este deosebit de bogat în polifenoli, care au proprietăți antioxidante ce afectează procesele inflamatorii și luptă împotriva radicalilor liberi. Ceaiul alb este superior ceaiului negru și ceaiului verde în ceea ce privește conținutul de antioxidanți. Cercetările au confirmat multe dintre proprietățile benefice ale ceaiului alb pentru sănătate.

  • Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ceaiul alb întărește imunitatea. Acesta protejează împotriva ciupercilor, bacteriilor și virușilor. 
  • Protejează organismul de efectele nocive ale razelor UV. Compușii chimici din ceaiul alb pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. 
  • Polifenolii pot preveni acumularea de colesterol rău în pereții vaselor de sânge. Controlul colesterolului “rău” din sânge ajută la reducerea riscului de boli de inimă. 
  • Catehinele și cofeina din ceai ajută organismul să ardă grăsimi, îmbunătățesc metabolismul și pot ajuta la controlul greutății. 
  • Datorită fluorurii, taninurilor și catechinelor, acest ceai este util pentru combaterea bacteriilor din placa dentară. 
  • Compuși precum catehinele din ceaiul alb pot reduce riscul de osteoporoză. 
  • Studiile în laborator au arătat că extractul de ceai alb inhibă celulele mai multor tipuri de cancer și le împiedică să se răspândească. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii, inclusiv pe oameni, pentru a trage concluzii mai ample. 
Ceai alb turnat din ceainic în ceașca din sticlă

Cofeina din ceaiul alb 

Ceaiul alb original (adică premium) conține mai puțină cofeină decât alte tipuri de ceai. Cu toate acestea, după cum s-a menționat mai sus, acesta poate veni cu proprietăți nutriționale diferite. Unele studii sugerează că acest ceai poate conține mai multă cofeină decât ceaiul negru sau verde. Totul depinde de locul în care a fost cultivat ceaiul și de modul în care a fost prelucrat. 

Conținutul de cofeină din orice băutură preparată dintr-un produs cofeinizat poate varia din cauza mai multor factori. De exemplu, ia în considerare calitatea materiei prime, cantitatea utilizată și metoda de preparare. Adică, cu cât materia primă este infuzată mai mult timp, cu atât băutura va avea mai multă cofeină. 

Dacă îți monitorizezi aportul de cofeină, verifică calitatea ceaiului atunci când îl cumperi. De asemenea, folosește mai puțină materie primă de ceai și un timp de infuzie mai scurt atunci când prepari ceaiul. Cei care nu au contraindicații la cofeină pot consuma între 2 și 4 cești zilnic, în funcție de nevoie. 

Prepararea ceaiului alb 

Folosește materie primă de ceai alb vrac pentru cea mai bună băutură, mai degrabă decât varianta ambalată. Are o aromă lejeră, răcoritoare, cu o gamă completă de epitete: floral, pe bază de plante, miere, fructat, cu aromă de pepene, piersică, caisă, vanilie, ciocolată, citrice, ierburi, blând, delicat, dulce… 

Ceaiul alb poate fi preparat de mai multe ori, dar sunt de preferat ceaiurile proaspete de fiecare dată pentru un gust aromat și expresiv. 

Folosește aceste ingrediente pentru o porție: 

  • 1-2 lingurițe de materie primă de ceai alb, 
  • 300 ml de apă. 

Se aduce apa la fierbere și se lasă 2 minute pentru a se răci la aproximativ 90 °C. Pune ceaiul într-un vas pentru prepararea ceaiului și toarnă peste el apa fiartă și răcită. Lasă ceaiul la infuzat timp de 3-5 minute. 

Dacă preferi un ceai mai puternic, poți adăuga mai multe frunze de ceai. Cel mai bine este să experimentezi până când găsești echilibrul potrivit de arome. 

Prim plan cu cană pe un birou alături de 2 caiete. In fundal o plantă

Ceai alb cu gheață 

Vei avea nevoie de: 

  • 4-8 lingurițe de frunze de ceai alb, 
  • 1 l de apă, 
  • 1 lămâie, 
  • 5 crenguțe de mentă proaspătă, 
  • miere după gust (opțional). 

Se pun frunzele într-un recipient termorezistent și se acoperă cu apă clocotită care s-a răcit la 90 °C. Se acoperă și se lasă să stea timp de aproximativ 5 minute. Strecoară ceaiul, adaugă miere, dacă dorești, și amestecă bine. Pune băutura preparată în frigider. Înainte de a bea, adaugă câteva felii de lămâie și crenguțe de mentă. Lasă timp de 1-2 minute pentru ca aromele să se combine, apoi toarnă în pahare. Poți adăuga lămâie și mentă direct în pahar ca un bonus. 

Ca ingredient în cocktailuri 

Barmanii folosesc ceaiul alb ca bază în multe cocktailuri, adesea pentru petreceri și cu alcool. Cu toate acestea, se pot face și cocktailuri răcoritoare pentru orice ocazie. Acestea sunt potrivite mai ales pentru zilele toride de vară. 

Un mojito răcoritor cu ceai 

Ingrediente: 

  • 3-6 lingurițe de materie primă de ceai alb, 
  • 700 ml de apă, 
  • 2 linguri de suc de lime,
  • un pumn de frunze de mentă,
  • 2 lingurițe de zahăr brun, 
  • cuburi de gheață. 

Într-un recipient termorezistent, se toarnă apa la 80-90 °C peste frunzele de ceai, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se strecoară ceaiul și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Pune cuburile de gheață, menta, zahărul brun și sucul de lime în pahare și toarnă peste ceaiul răcit. 

Dacă ai un shaker de cocktailuri, poți prepara cocktailul în el. Doar agită ingredientele pentru o porție (cu excepția mentei) și toarnă-l într-un pahar peste cuburile de gheață și mentă.

Ceai alb în ceașcă ceramică albă

Beneficiile ceaiului alb pentru frumusețea pielii 

Ceaiul alb aduce beneficii pentru sănătatea și frumusețea pielii datorită conținutului său extrem de ridicat în antioxidanți. Produsele cu acest ceai incluse în rutina zilnică de îngrijire a pielii sunt benefice deoarece: 

  • Combat daunele produse de radicalii liberi. 
  • Stopează procesele de îmbătrânire a pielii. 
  • Oferă rezistență la efectele nocive ale razelor UV. 
  • Sprijină producția și echilibrul de colagen și elastină din piele.

Efectele secundare ale ceaiului alb 

Această băutură poate provoca efecte secundare datorită conținutului său de cofeină. O supradoză de cofeină poate duce la dureri de cap, amețeli, tremurături, palpitații ale inimii și insomnie. De asemenea, poate apărea greața. 

Femeile însărcinate, cele care alăptează și cele cu tensiune arterială ridicată ar trebui să fie mai responsabile în utilizarea acestui ceai din cauza conținutului său de cofeină. 

Nu bea ceai alb înainte de a merge la culcare, deoarece cofeina pe care o conține poate provoca insomnie. 

Surse: 
https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-white-tea.htm
https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits
https://www.artoftea.com/blogs/tea-101/what-is-white-tea
https://www.delicious.com.au/recipes/iced-white-tea/0e65d2d7-1f38-434e-be9f-496f7a386508
https://www.hotteamama.com/blogs/news/white-tea-mojito-mocktail-recipe
https://www.dermadoctor.com/blog/why-is-white-tea-extract-beneficial-for-your-skin/
https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-white-tea-and-its-side-effects

Fotografii asociative de la © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *