Versatilitatea lămâii fascinează oamenii, iar aciditatea sa face parte de mult timp din bucătăria noastră. Fie că ești un fan al experimentării cu deserturi sau doar îți place ceaiul sau apa proaspătă cu lămâie, sucul de lămâie poate fi folosit în multe feluri de mâncare. Lămâia este, desigur, cunoscută pentru gustul său acru și aroma sa plăcută. Dar știai că lămâia are multe proprietăți benefice care ne susțin sănătatea? Beneficiile ceaiului de lămâie – despre acest subiect vei afla în acest articol.
Lămâia, cu culoarea sa galbenă strălucitoare și mirosul răcoritor, este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. Chinezii și egiptenii antici apreciau acest fruct pentru proprietățile sale vindecătoare și puterea unică de a stimula imunitatea. Astăzi, lămâia este cultivată în multe țări. Popularitatea sa nu scade niciodată datorită versatilității sale în alimentație și cosmetică.
Vitaminele din lămâie
Lămâile conțin multe vitamine și nutrienți care ne pot fortifica organismul.
- Vitamina C. Lămâile sunt o sursă bună de vitamina C, care stimulează imunitatea, combate infecțiile, vindecă rănile și multe altele. Potrivit FoodData Central al Departamentului Agriculturii din SUA, o lămâie conține aproximativ 31 mg de vitamina C. Aportul zilnic recomandat pentru bărbați este de 90 mg, iar pentru femei de 75 mg.
- Calciu. Lămâile conțin calciu, care este esențial pentru funcția musculară, secreția hormonală, contracția vaselor de sânge etc.
- Potasiu. Lămâile conțin potasiu, care ajută la buna funcționare a mușchilor și nervilor.
- Acid folic. Această substanță se găsește și în lămâi. După cum știm, acidul folic previne malformațiile congenitale ale coloanei vertebrale și ajută la dezvoltarea globulelor roșii.

Beneficiile ceaiului și fructelor de lămâie
Lămâile sunt un adevărat miracol al Mamei Natură care ne îmbogățește dieta și viața de zi cu zi. Din câte știm, beneficiile lămâilor pentru sănătate sunt incontestabile. Îți place să storci suc proaspăt de lămâie direct în ceaiul tău de dimineață sau te bucuri de gustul acestui fruct? Ei bine, există mai multe motive pentru care ar trebui să integrezi sucul de lămâie în rutina ta zilnică.
- Ameliorează durerile de gât. Apa caldă amestecată cu miere și lămâie este un remediu popular pentru durerile de gât. Acest amestec poate calma durerile de gât în timpul sezonului rece.
- Previne și ajută la combaterea cancerului. Studiile au arătat că lămâile pot avea proprietăți anti-cancer. Un studiu a constatat că compoziția chimică a lămâilor poate ajuta la prevenirea dezvoltării tumorilor orale. Alte studii au legat fructele și sucurile de citrice de efectele anti-cancer. Chiar și compușii chimici ai cojii de citrice au potențiale efecte anticancerigene.
- Previn pietrele la rinichi. Sucul de lămâie crește cantitatea de citrat din urină, deci acest lucru ajută la prevenirea pietrelor la rinichi. Citratul se leagă de calciu și astfel ajută la prevenirea pietrelor la rinichi.
- Ajută la digestie. Pulpa și coaja de lămâie conțin pectină, o fibră solubilă. Aceasta stimulează producția de enzime digestive în ficat, ajutând la eliminarea reziduurilor din organism. Fructele bogate în fibre pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de constipație.
- Reglează nivelul zahărului din sânge. Consumul de fructe bogate în fibre poate menține nivelul glucozei din sânge, ajutând la prevenirea creșterii acestuia. Acest lucru poate reduce riscul de diabet sau poate ajuta persoanele cu diabet să-și gestioneze afecțiunea.
- Ajută la pierderea în greutate. Pectina de lămâie te ajută să te simți sătul pentru mai mult timp, făcând pierderea în greutate mult mai rapidă. Studiile arată că un aport crescut de fibre, în special din surse cu densitate scăzută, cum ar fi fructele, poate reduce greutatea corporală și nivelul de grăsime.
- Ameliorarea afecțiunilor pielii. Lămâile au proprietăți antibacteriene naturale și acizi alfa-hidroxilici, la fel ca multe medicamente pentru acnee fără prescripție medicală. Ele pot ilumina, exfolia și ajuta la îndepărtarea punctelor negre. Lămâile aplicate pe scalp au fost, de asemenea, cunoscute pentru a ajuta cu mătreața. Vitamina C din lămâi stimulează, de asemenea, sinteza colagenului.

Beneficiile apei cu lămâie
Apa cu lămâie este un excelent început de zi. Nu numai că îi oferă corpului o senzație răcoritoare, dar te ajută și să scapi de toxine. Aciditatea sucului de lămâie stimulează stomacul și promovează o digestie mai bună. În plus, abundența de vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamațiilor. Unele persoane raportează că au observat o îmbunătățire a aspectului pielii lor și o scădere în greutate. Ei se simt mai energici după ce beau apă cu lămâie în mod regulat.
Cum faci apa cu lămâie perfectă?
Prepararea apei cu lămâie nu este doar ușoară; este și distractivă. Ia o lămâie proaspătă și taie-o în felii sau stoarce-i sucul. Toarnă puțin suc de lămâie într-un pahar cu apă caldă. Adăugați câteva frunze de mentă sau o linguriță de miere pentru un plus de aromă. Unora le place să facă apă cu lămâie seara, să o lase la macerat peste noapte și apoi să o bea dimineața. Dar cel mai important lucru este să experimentezi și să găsești combinația ta preferată de arome! Așa că începe-ți fiecare dimineață cu un pahar de apă de lămâie sănătoasă și răcoritoare și bucură-te de beneficii!
3 moduri de a prepara cel mai gustos ceai de lămâie
Ceaiul de lămâie este o băutură delicioasă, caldă sau rece! Te poți bucura de ceai cald de lămâie cu miere dacă ai o durere în gât. Sau răcorește-te într-o zi caldă de vară cu un pahar de ceai de lămâie rece. Nu ezita să experimentezi cu diverse ingrediente, cum ar fi infuzii de fructe proaspete, siropuri sau alcoolul tău preferat. Opțiunile sunt nelimitate!

Nr. 1: Ceai fierbinte cu miere și lămâie
- 1 lingură (15 ml) de suc de lămâie
- 2 linguri (30 ml) de miere
- 1 cană (240 ml) de apă fierbinte
- 1 pliculeț de ceai negru
- o felie de lămâie pentru decor (opțional)
Fierbe apa și toarnă-o într-o cană. Se pune pliculețul de ceai negru în apa fierbinte timp de 3-4 minute.
Când ceaiul s-a infuzat, scoate pliculețul din ceașcă. Dacă nu îți place gustul ceaiului negru sau nu vrei ca acesta să conțină cofeină, poți sări peste acest pas. Multe persoane apreciază ceaiul fierbinte cu miere și lămâie care nu conține alt ceai. Pe de altă parte, beneficiile ceaiului negru cu lămâie sunt valoroase.
Între timp, beneficiile ceaiului cu miere și lămâie includ alte opțiuni esențiale, așa că nu ezita să adaugi miere. Nu uita să amesteci până când nu mai există miere pe fundul ceștii. Adăugați o felie de lămâie proaspătă în ceașcă pentru decor. Pentru un ceai mai dulce, adaugă mai multă miere sau zahăr.

Nr. 2: Ceai rece cu lămâie
Ingrediente:
- 4 căni (950 ml) de apă
- 1 cană (200 g) de zahăr
- 1/4 linguriță (1,5 g) de bicarbonat de sodiu
- 10 pliculețe de ceai negru
- 6 sucuri de lămâie (120-180 ml)
- 4 căni cu cuburi de gheață (950 ml)
Fierbe apa și toarnă-o într-o cană termorezistentă. Se amestecă zahărul și bicarbonatul de sodiu în apa fierbinte. Se amestecă cu o lingură cu coadă lungă până când zahărul se dizolvă. Se pun la înmuiat pliculețele de ceai negru în cană timp de 10 minute. După 10 minute, scoate cu grijă pliculețele din cană cu o lingură. Cu o a doua lingură, se stoarce lichidul din pliculețe.
Toarnă sucul în cană și amestecă ceaiul. Puteți turna mai puțin suc dacă băutura este prea acră. La final, adaugă gheață și savurează!
Dacă vrei să ai parte de beneficiile ceaiului de lămâie și ghimbir, adaugă puțin ghimbir proaspăt la ceaiul fierbinte de lămâie. Aproximativ 2,5 cm de ghimbir proaspăt ar trebui să fie suficient. Această cantitate ar trebui să ofere beneficii de aromă, digestive și calmante. Poți folosi ghimbir măcinat, dar nu va avea același gust și aceleași beneficii pentru sănătate precum ghimbirul proaspăt. Aproximativ 1/4 linguriță (1,75 g) de ghimbir măcinat este echivalent cu aproximativ 1 lingură (15 g) de ghimbir proaspăt.

Nr. 3: Ceai de lămâie cu sirop
Să facem un sirop aromat pentru a infuza ceaiul de lămâie cu o nouă esență. Menta sau zmeura sunt aromele perfecte pentru a complimenta gustul ceaiului fierbinte sau rece.
Ingrediente:
- 1 cană (200 g) de zahăr alb
- o cană (240 ml) de apă
- 1 cană (25 g) de frunze de mentă sau 1 cană (125 g) de zmeură proaspătă
Se aduce apa și zahărul alb la fierbere. După ce a dat în clocot, se ia amestecul de pe foc și se încorporează frunzele de mentă și zmeura proaspătă.
Lasă la infuzat timp de aproximativ 30 de minute, apoi strecoară lichidul într-un borcan de sticlă și folosește-l pentru ceai de lămâie.
Surse:
https://health.clevelandclinic.org/7-reasons-to-start-your-day-with-lemon-water-infographic/
https://www.starhealth.in/blog/lemon
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/a-complete-guide-to-lemons/
https://www.wikihow.com/Prepare-Lemon-Tea