Crăițele sunt o floare familiară în pepiniera noastră. Ele au și alt nume: tagetes. Florile sunt unice, cu un parfum condimentat, le poți recunoaște cu ușurință. Crăițele sunt atât de puțin pretențioase încât cresc în mod natural ca buruieni în unele țări. Dar asta nu este tot. Știi beneficiile ceaiului de crăițe pentru sănătate? Sigur nu ești surpins că se prepară ceai din gălbenele – este pretutindeni și alături de crema de gălbenele, parte din lunga tradiție a leacurilor băbești autohtone. Dar ceaiul de crăițe te poate surpinde! Însă, nu este cazul! Ceaiul de crăițe are proprietăți medicinale benefice.
Iar dacă vrei să afli care sunt acestea, citește mai departe.
Crăițele ca plantă
Crăițele (Tagetes spp.) aparțin genului Asteraceae. Aceste flori sunt originare din climatele temperate, subtropicale și tropicale din America de Nord și de Sud.
Ele sunt cultivate în straturi de flori ca plante ornamentale în multe țări. Crăițele sunt, de asemenea, plantate printre legume, datorită faptului că acționează ca protecție naturală împotriva dăunătorilor, mai ales a nematozilor.
Este o plantă anuală cu flori erecte, bogat ramificate. În funcție de soi, acestea variază în înălțime, dimensiune, număr de flori și culoare. Frunzele sunt opuse, uneori opuse la vârful lăstarului și uneori divizate pinat de 1-3 ori.
Florile sunt grupate în raceme, care cresc singure la vârful lăstarilor. Înflorește în perioada iunie-septembrie cu flori galbene, portocalii, maro, de culoarea lămâii, pătate și roz. Înflorește mai mult atunci când se culeg florile continuu.
Fructul crăițelor este o păstaie lungă, uneori aplatizată.
Cele mai frecvent cultivate crăițe în straturile de flori sunt crăițele franceze (Tagetes patula) și crăițele africane (Tagetes erecta). De asemenea, sunt comune crăițele pitice (Tagetes tenuifolia), tarhonul mexican (Tagetes lucida), crăițele sălbatice (Tagetes minuta) și Tagetes filifolia.

Sunt toate florile de crăițe potrivite pentru prepararea ceaiului?
După cum putem vedea, există o mare varietate și tipuri de crăițe. Întrebarea este: sunt toate crăițele bune pentru sănătate? Și este posibil să preparăm și să bem ceai din toate?
Doar crăițele de culoare galbenă și portocalie sunt potrivite pentru prepararea ceaiului. Acestea sunt crăițele franceze și crăițele africane. Alte specii și soiuri sunt cultivate doar ca plante ornamentale.
Din ce este făcut ceaiul de crăițe?
Pentru prepararea ceaiului de crăițe se folosesc doar florile plantei. Acestea pot fi folosite proaspete, abia culese, uscate sau congelate.
Poți culege florile în orice moment în timpul înfloririi. Se culeg numai flori tinere, deschise, nedezvoltate și fără pete cu tulpina. Usucă florile culese în cuptor sau în deshidrator, sau congelează-le.
Florile destinate uscării sau congelării trebuie culese numai pe vreme uscată. Este nevoie de rouă uscată și flori bine dezvoltate.
Poți folosi florile de crăițe uscate și zdrobite drept condiment pentru mâncăruri savuroase din pește și carne și pentru aromatizarea supelor și salatelor. În bucătăria georgiană, crăițele sunt unul dintre cele mai populare condimente.

Ce gust are ceaiul de crăițe?
Deoarece ceaiul de crăițe are un miros înțepător, ciudat și puternic, te poți întreba dacă acest ceai este gustos. Cu toate acestea, ceaiul de crăițe are o aromă destul de plăcută de citrice, cu o notă de anason. Are o amărăciune ușor piperată, dar mai puțin decât ceaiul de calendula.
Beneficiile ceaiului de crăițe
Ca majoritatea ierburilor amare, ceaiul de crăițe elimină paraziții din organism. Are proprietăți de inducere a transpirației și diuretice. Este potrivit pentru utilizare în timpul răcelilor.
Care sunt alte beneficii pentru sănătate ale ceaiului de crăițe?
- Este bogat în eter de luteină, esențială pentru ochi sănătoși. Această substanță absoarbe până la 90% din razele ultraviolete și protejează organismul (în special ochii) de acestea. În plus, eterul de luteină este mai bine absorbit decât luteina simplă.
- De asemenea, conține beta-caroten, care este baza vitaminei A. Această vitamină este esențială pentru o vedere bună și pentru întreținerea sistemului imunitar. În plus, betacarotenul este un antioxidant puternic cu proprietăți antiinflamatoare.
- Ceaiul de crăițe curăță toxinele din organism și îmbunătățește sănătatea ficatului și a vezicii biliare.
- Protejează împotriva bolilor gastrointestinale și intestinale, ulcerelor stomacale și gastritei.
- De asemenea, ameliorează durerile de dinți și inflamațiile.
- Cataplasma de crăițe tratează eczema și alte boli de piele.
- Este de neînlocuit în tratamentul durerilor articulare. De aceea, este deosebit de eficientă pentru artrită.

Efectele secundare ale ceaiului de crăițe
Ceaiul de crăițe este sigur pentru majoritatea oamenilor dacă este consumat în cantitățile recomandate și cu moderație. Cu toate acestea, persoanele alergice la Asteraceae nu ar trebui să consume acest ceai. Fie femeile însărcinate, fie cele care alăptează ar trebui să evite ceaiul de crăițe.
Dacă nu ești sigur cu privire la utilizarea sau doza de ceai de crăițe, consultă medicul sau farmacistul.
Beneficiile ceaiului de crăițe împotriva paraziților
Majoritatea paraziților care trăiesc în organism nu pot tolera plantele amare. Prin urmare, ceaiul de crăițe este un remediu natural excelent pentru a-i alunga din organism.
Ingrediente:
- 1 lingură de flori proaspete de crăițe
- 300 ml de apă
Preparare: Se acoperă cu apă clocotită, se infuzează și se lasă să se răcească. Se strecoară.
Utilizare: Se administrează 2 linguri de infuzie de 3 ori/zi, înainte de mese. Folosește această metodă timp de 2 săptămâni.

Ceai de crăițe pentru bolile pancreatice
Ceaiul de crăițe este potrivit pentru diverse afecțiuni ale pancreasului, ficatului și bilei. Medicina populară folosește ceaiul de crăițe pentru tratarea și prevenirea diabetului.
Ingrediente:
- 1 floare de crăiță zdrobită
- 1 pahar de apă
Mod de preparare: Zdrobește florile, acoperă-le cu apă și adu-le la fierbere. Se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute. Se strecoară.
Utilizare: bea ¼ pahar de 4 ori pe zi.
Ceai de crăițe pentru artrită
Ceaiul de crăițe are beneficii pentru ameliorarea artritei. Acesta ameliorează durerea și inflamația. Băutura acționează ca un diuretic natural, ajutând la eliminarea lichidelor acumulate.
Ingrediente:
- 1 lingură de flori de crăițe uscate și tocate
- 1 pahar de apă
Mod de preparare: Se toarnă un pahar de apă clocotită peste flori și se lasă la infuzat timp de 2 ore. Apoi se strecoară.
Utilizare: se iau 2 linguri de băutură, de 3-4 ori pe zi. Durata unei cure este de 1,5 luni. Efectul durează aproximativ 6 luni. Dacă este necesar, repetă tratamentul ulterior.

Beneficiile ceaiului de crăițe pentru gripă și răceală
Acest ceai de crăițe aduce beneficii inhalărilor fierbinți și este eficient în ameliorarea secrețiilor nazale, desfundarea nasului, facilitarea respirației, combaterea virușilor și bacteriilor și te ajută să te recuperezi mai repede.
Ingrediente:
- 8-10 flori mici de crăițe (proaspete sau uscate)
- 1 litru de apă
Mod de preparare: Prepară acest ceai imediat într-un termos. Acoperă florile cu apă clocotită și lasă-le la infuzat timp de o oră.
Consum: Se bea întreaga cantitate în timpul zilei.
Ceaiul de crăițe este neobișnuit în multe regiuni, la fel ca și utilizarea sa în alimentație. Cu toate acestea, este un ceai vindecător, benefic și foarte benefic pentru sănătatea noastră. Dacă nu cultivi crăițe, poți cumpăra ceai din flori de crăițe din farmacii sau magazine specializate.
Surse:
https://frolicandfare.com/how-to-make-marigold-tea/
https://www.rxlist.com/supplements/tagetes.htm
https://www.planetayurveda.com/library/marigold-tagetes-erecta-uses-and-health-benefits/
https://housing.com/news/tagetes-erecta-marigold/