Skip to content

Beneficiile ceaiului de roiniță: Pentru un somn odihnitor

Ceașcă de ceai de roiniță

Roinița (Melissa officinalis) este o specie din familia Lamiaceae, genul Melissa. Este o sursă excelentă pentru o băutură relaxantă. Beneficiile ceaiului de roiniță includ utilizarea frecventă seara pentru a ajuta la liniștirea minții și îmbunătățirea calității somnului. 

Roinița este o plantă erbacee perenă care crește până la 30-120 cm înălțime. Tulpina este înaltă, ramificată și acoperită cu peri. Frunzele și tulpinile produc un ulei esențial plăcut cu aromă de lămâie. Această substanță îți permite să o bei rece în zilele toride de vară și caldă în sezonul rece. 

Florile sunt grupate în grupuri de 3-12, iar corola este albicioasă, roz sau roz pal. Fructele de roiniță sunt nuci maro închis. Această specie crește în câmpii, grădini și livezi. 

Datorită aromei plăcute a uleiului esențial, roinița intră în compoziția unor lichioruri, parfumuri și medicamente. Planta este bogată în uleiuri esențiale, substanțe amare, acizi organici, tanini și alte substanțe, cum ar fi vitamina C. 

Pentru scopuri medicinale, se culeg frunzele în iunie-septembrie, când planta este în floare. 

Beneficiile ceaiului de roiniță

  • Ceaiul de roiniță poate reduce stresul, anxietatea și nervozitatea, te ajută să te relaxezi și îți îmbunătățește starea de spirit. Dacă te confrunți cu stres psihologic la locul de muncă și cu efectele acestuia asupra dispoziției tale, ar trebui să bei ceai de roiniță în timpul pauzelor. 
  • Bea ceai de roiniță atunci când suferi de insomnie sau ai un somn agitat. Acesta va ajuta la reducerea neliniștii și a tulburărilor de somn. Combină roinița cu valeriana și bea înainte de culcare pentru un efect mai pronunțat. 
  • Ceaiul de roiniță îți poate ajuta tractul digestiv dacă ai dureri de stomac. Adaugă 1 linguriță de frunze tocate de melissa la mâncare sau la un smoothie. 
  • Roinița poate ajuta la starea de greață. De îndată ce simți primele simptome de greață, bea puțin ceai. 
  • Această băutură este benefică și pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS) și a crampelor menstruale. Ceaiul este cel mai eficient pe tot parcursul ciclului, nu doar atunci când simptomele au apărut deja. 
  • Acesta poate ameliora durerile de cap ușoare. Pentru dureri mai severe, poate fi mai eficient să se consume frunze zdrobite de melisa cu alimente (de exemplu, adăugă o linguriță la un smoothie). 
  • Bea ceai pentru durerile de dinți și pune frunze de roiniță pe buze. Poți folosi ulei esențial de melissa diluat cu un alt ulei pe bază de plante pe care îl ai. 
  • Ceaiul de roiniță poate scădea tensiunea arterială, protejând în același timp împotriva problemelor cardiace grave. 
  • Utilizează ceaiul extern pentru afecțiunile pielii. 
Roiniță verde prim plan în natură

Beneficiile ceaiului de roiniță pentru copii și bebeluși 

Ceaiul de roiniță pentru copii este liniștitor și calmant. Acesta ameliorează frica, anxietatea și iritabilitatea și reduce durerea și insomnia. Oferă această băutură bebelușilor încă de la 9 luni. Roinița amestecată cu levănțică va calma și mai mult copilul. Dă-le copiilor doar ceai proaspăt preparat, călduț și neîndulcit. Pentru a evita gustul amar, prepară-l mai puțin tare. Dacă trebuie să bei ceaiul de roiniță zilnic, fă acest lucru timp de maximum 2 săptămâni, apoi ia o pauză de cel puțin 2 săptămâni. 

Studiile au arătat că ceaiul de roiniță pentru bebelușii care sunt alăptați este inofensiv și sigur de utilizat împreună cu mușețelul și feniculul. Acesta ajută bebelușii care suferă de colici, diaree și alte boli. Cu toate acestea, consumă acest ceai în cantități mici; cantități mai mici în laptele matern nu vor fi dăunătoare. 

Caracteristicile ceaiului de roiniță

Acest ceai are un gust de citrice cu o notă de mentă și o aromă de lămâie. Această băutură minunată merge bine în combinație cu alte ierburi sau ceaiuri. O poți îndulci cu diferiți îndulcitori, așa că îți poți folosi imaginația și poți încerca să descoperi arome noi. 

Poți cumpăra frunze de roiniță din aproape orice piață. Chiar mai mult, poți încerca să le cultivi în grădina ta, în grădina din balcon sau chiar acasă, pe pervazul ferestrei. Frunzele uscate sau proaspete, proaspăt culese din roinița care crește în grădina ta, pot fi folosite pentru ceaiul de roiniță făcut în casă. 

Recoltarea frunzelor 

Dacă vrei să usuci frunze de roiniță, culege-le o dată înainte ca planta să înceapă să înflorească. Acesta este momentul în care plantele acumulează cei mai mulți antioxidanți și uleiuri esențiale, ceea ce conferă mai multe beneficii pentru sănătate și un gust mai bun. Taie frunzele de roiniță la nivelul tulpinii, chiar deasupra celui de-al doilea rând de frunze. Tăierea plantei în acest fel va încuraja creșterea noilor lăstari și va spori randamentul. Spală frunza proaspătă cu apă rece și usucă-o.

Alternativ, poți usca melisa tăind tulpinile, legându-le în mănunchiuri și agățându-le într-o cameră bine ventilată, ferită de lumina soarelui. Depozitează frunzele uscate de roiniță într-un recipient închis ermetic sau într-o pungă de hârtie, într-un loc întunecos. Frunzele uscate își vor păstra gustul premium timp de câteva luni.

Ceașcă de ceai de roiniță

Cum se prepară ceaiul de roiniță

Pentru a face ceai de roiniță, veți avea nevoie de: 

  • 1 lingură de frunze uscate de roiniță sau 2 mâini de frunze proaspete 
  • 1 litru de apă 
  • îndulcitorul tău preferat (miere, zahăr, agave sau alt sirop). 

Pune frunzele de roiniță într-un ibric sau ceainic și acoperă-le cu apă clocotită. Lasă plantele la infuzat timp de 5-10 minute înainte de a turna în cești. Apoi aromatizează cu îndulcitorul. Poți combina roinița cu alte ierburi care îți plac. 

Sun Tea din roiniță: Pentru o zi toridă de vară 

Nu ai nevoie de un ceainic pentru a prepara acest ceai, așa că îl poți face cu ușurință în natură. 

Pentru rețetă, aveți nevoie de: 

  • O carafă mare de sticlă 
  • 4 linguri de roiniță uscată sau 8 linguri de frunze proaspete 
  • 2 litri de apă rece 
  • Expunerea la lumina soarelui 

Pune frunzele de roiniță într-un recipient de sticlă și toarnă apa. Lasă recipientul afară, în lumina directă a soarelui timp de 3-4 ore pentru a permite ceaiului să se infuzeze. Toarnă în cești și servește cu cuburi de gheață. 

Ceainic cu ceai de roiniță pe masă în grădină alături de cești de ceai

Posibile efecte secundare ale roiniței

Este puțin probabil ca consumul de ceai de roiniță, chiar și zilnic, să provoace efecte secundare. Riscul crește dacă se consumă frunzele de roiniță cu alimente. În acest caz, nu consuma mai mult de 2 g pe zi timp de maximum 4 luni. După aceea, ar trebui să faci o pauză. 

Dacă se consumă prea multă roiniță, efectele secundare pot include dureri de cap, urinare dureroasă, creșterea temperaturii, greață, vărsături, dureri de stomac, amețeli și alergii. 

Ceaiul de roiniță pare a fi o alegere acceptabilă în timpul sarcinii, deoarece este calmant, ajută la îmbunătățirea apetitului, reduce greața etc. Cu toate acestea, ar trebui să utilizezi acest ceai cu moderație. Prea mult din el poate avea efectul opus: plantele pot provoca dureri de cap sau chiar avort spontan. 

Dacă suferi de vreo afecțiune medicală sau iei medicamente (în special pentru glaucom, tulburări tiroidiene sau tranchilizante), ar trebui să consulți medicul înainte de a consuma frunze sau suplimente cu roiniță. 

Surse de cercetare: 
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711306000250
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874116302732?via%3Dihub
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16041731/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *