Mulți oameni cunosc, folosesc și chiar cultivă busuioc. Este un condiment esențial în bucătăria italiană și merge bine cu preparatele din paste. Este popular atât proaspăt, cât și uscat. Dar știai că ceaiul de busuioc este la fel de notabil? Află la ce afecțiuni poate ajuta și ce alte beneficii ale ceaiului de busuioc merită descoperite.
Ce este busuiocul?
Busuiocul (Ocimum basilicum) este folosit pentru mâncare și ceai. Este originar din sudul Asiei, dar crește bine și în alte țări. Busuiocul este o plantă erbacee anuală. Face parte din familia plantelor Lamiaceae. Crește până la 30-70 cm înălțime. Tulpina este accentuată, ramificată și cu patru trunchiuri. Planta are frunze cu pețiol, ovate, verzui sau roșu-violet.
Busuiocul de cultură înflorește de obicei în luna iulie. Florile pot fi rozalii, roșiatic-violete, grupate în mănunchiuri de câte trei în axila frunzelor. Odată ce înflorește, poți recolta și usca busuiocul pentru a face ceai. Frunzele de busuioc proaspete sau uscate sunt folosite pentru condimentare.
Seamănă busuiocul la începutul lunii aprilie într-o seră, sau pe tot parcursul anului pe pervazul ferestrei. În timpul sezonului rece este necesară o iluminare suplimentară și un loc luminos și cald pentru creștere.

Cum se usucă busuiocul?
Poți usca frunzele tinere de busuioc, culese înainte ca planta să înflorească. Sau culege întreaga parte supraterană a busuiocului, odată ce a înflorit. Desigur, dacă cultivi busuioc acasă, pe pervazul ferestrei, poți face și ceai de busuioc din frunze proaspete.
Deoarece busuiocul acumulează o cantitate mare de apă, este indicat să îl usuci într-un suport specializat pentru uscare sau în cuptor. Atunci când îl usuci în cuptor, întinde busuiocul într-un strat cât mai subțire posibil și setează cuptorul la 90-100 °C. Verifică procesul de uscare din când în când și întoarce frunzele.
Dacă încerci să usuci busuiocul, alege o cameră întunecată, uscată, bine ventilată și protejată de lumina directă a soarelui. Întinde frunzele în strat subțire pe o cârpă. Apoi leagă tulpinile și frunzele uscate într-un mănunchi și agață-le cu susul în jos pe terasă. Aceste mănunchiuri trebuie să fie cât mai înguste posibil pentru o mai bună circulație a aerului și o uscare mai rapidă.
Cu toate acestea, uscarea naturală este riscantă, deoarece busuiocul este dificil de uscat, se înnegrește rapid și mucegăiește.
Ar trebui să pisezi materia primă uscată de busuioc cu degetele. Apoi păstrează această masă în pungi etanșe de hârtie sau de in într-un loc întunecos, bine ventilat și uscat.

Congelarea busuiocului
O altă modalitate excelentă de a prepara busuiocul este să îl congelezi. Adună frunzele sau partea supraterană, spală-le bine, scurge-le foarte bine, toacă-le mărunt și pune-le în pungi pentru congelator. Adaugă 1-2 lingurițe de busuioc din congelator pentru a face ceai sau pentru a aroma mâncărurile atunci când este nevoie.
Nu este recomandat să congelezi frunze întregi de busuioc. Acest lucru duce la pierderea formei și a aspectului atunci când sunt decongelate. Cele tocate sunt, de asemenea, mai ușor de dozat pentru prepararea ceaiului.
Beneficiile ceaiului de busuioc pentru sănătate
Există un motiv pentru care busuiocul a fost întotdeauna considerat o plantă crucială. Acesta a reprezentat o plantă regală pentru francezi, un semn de dragoste pentru italieni și o plantă sacră pentru indieni. Busuiocul nu este remarcabil doar pentru mirosul și gustul său, ci și pentru proprietățile sale medicinale și nutriționale.
Are vitaminele K și A, mangan, magneziu, caroten, fitoncide și rutină. Consumul de ceai de busuioc poate stimula imunitatea și poate ajuta în caz de răceală, gripă și alte afecțiuni. Ceaiul de busuioc are un efect tonic care poate înlocui cafeaua.
Beneficiile ceaiului de busuioc sunt:
- Are proprietăți antibacteriene. Unele studii arată că busuiocul poate chiar combate sau încetini dezvoltarea unor bacterii rezistente la antibiotice.
- Este un excelent antioxidant care protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi.
- Are proprietăți antiinflamatoare similare medicamentelor populare precum ibuprofenul și aspirina. Ceaiul de busuioc este deosebit de eficient în tratarea inflamațiilor intestinelor și articulațiilor.
- Vitamina K din ceai asigură o bună absorbție a calciului, care este esențial pentru oase.
- Aceasta întărește pereții vaselor de sânge și asigură astfel o bună sănătate vasculară.
- Manganul crește viteza și puterea impulsurilor nervoase, astfel încât ceaiul de busuioc poate ajuta la menținerea unei bune funcții cognitive pentru mai mult timp.
- Poate ajuta în caz de răceală, gripă și febră.
- Compresele cu ceai de busuioc tratează rănile pielii și dermatitele. Aceste comprese sunt benefice și pentru calmarea ochilor roșii.

Cine nu ar trebui să bea ceai de busuioc?
În ciuda utilizării busuiocului ca plantă aromatică și medicinală, unele persoane sunt sfătuite să nu consume ceai de busuioc sau alte preparate din busuioc.
Ceaiul de busuioc nu este recomandat:
- Pentru persoanele cu un nivel scăzut al zahărului din sânge, busuiocul are un efect de scădere a zahărului și poate provoca hipoglicemie.
- Pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, acesta reduce fertilitatea.
- La femeile însărcinate, poate provoca sângerări, contracții uterine și avort spontan.
- Pacienții, care iau anticoagulante. Cei care iau medicamente cum ar fi diazepam, fentobarbital sau scopolamină trebuie să se asigure că discută cu medicul lor despre consumul de ceai de busuioc sau alte preparate. Busuiocul poate afecta efectele acestor și ale altor medicamente.
- Persoanele alergice la plantele din familia Lamiaceae ar trebui, de asemenea, să se abțină de la consumul de busuioc.
Beneficiile ceaiului de busuioc pentru gripă
Busuiocul are proprietăți tonice și este vital pentru recuperarea după gripă. De asemenea, fortifică imunitatea și ajută la depășirea mai rapidă a bolii.
Ingrediente:
- 1 lingură de busuioc;
- 1 pahar de apă.
Mod de preparare: Se acoperă busuiocul cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Se strecoară.
Utilizare: bea un pahar de ceai de 2-3 ori pe zi.
Sfat: Dacă ai febră, este indicat să adaugi un vârf de cuțit de piper negru măcinat la ceaiul de busuioc pentru a ajuta la scăderea temperaturii.

Beneficiile liniștitoare ale ceaiului de busuioc
Printre beneficiile acestui ceai de busuioc se numără calmarea sistemului nervos, îmbunătățirea stării de spirit și ajutor în caz de depresie. De asemenea, va opri vărsăturile și greața.
Ingrediente:
- 1 lingură de plantă de busuioc (tulpini, frunze și flori);
- 1 pahar de apă.
Mod de preparare:
Pune busuiocul într-un vas și toarnă peste un pahar de apă clocotită. Se fierbe timp de aproximativ 5-10 minute și se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se strecoară.
Utilizare: Se bea ¼ pahar de patru ori pe zi, înainte de mese.
Sfat: Este recomandat ca acest ceai să fie băut dimineața, aromatizat cu miere, pentru a îmbunătăți performanța și a menține mintea ageră pe tot parcursul zilei.
Beneficiile ceaiului de busuioc pentru răceli
Acest ceai este recomandat pentru răceli, tuse, secreții nazale și nas înfundat. Nu numai că te va face să te simți mai bine, dar te va ajuta și să lupți împotriva microbilor, să te faci bine mai repede și să te recuperezi după boală.
Ingrediente:
- ¼ linguriță de plantă de busuioc
- ¼ linguriță de rădăcină de ghimbir zdrobită sau pulbere
- ½ linguriță de scorțișoară
- 1 pahar de apă
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele într-un ibric și se acoperă cu un pahar de apă clocotită. Se fierb timp de aproximativ 5 minute și se lasă la foc mic pentru încă 5-10 minute. Se strecoară.
Utilizare: Bea un pahar de 2-3 ori pe zi.

Ceaiul de busuioc este o băutură caldă cu proprietăți vindecătoare și ajută la ameliorarea diferitelor afecțiuni. Este, de asemenea, o băutură minunat de răcoritoare. Vara poți prepara ceai rece cu frunze proaspete de busuioc. În plus, o frunză de busuioc aruncată în apă o dezinfectează. Și, bineînțeles, dă băuturii un gust și un miros plăcut.
Surse:
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/holy-basiil-uses-and-risks
https://www.rxlist.com/supplements/basil.htm
https://www.lybrate.com/topic/basil-benefits-and-side-effects
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-basil