Este greu să ne imaginăm o vară fără căpșuni. Dar știai că beneficiile căpșunilor nu se rezumă doar la fructele roșii? Știai că multe rețete de ceaiuri și decocturi includ frunze de căpșuni? Ceaiul din frunze de căpșuni are parte de substanțe precum agrimoniu, flavonoide și chiar mai mulți acizi care ajută la protejarea organismului împotriva tuturor tipurilor de bacterii. Frunza de căpșuni, ceaiul de muguri și decoctul sunt folosite pentru răceli și boli ale gâtului, diaree, ameliorarea stresului sau a tensiunii nervoase și chiar pentru hemoroizi.
Despre căpșuni
Căpșunul (Fragaria x ananassa) face parte din familia trandafirilor (Rosaceae). Este o plantă erbacee perenă de cultură care produce fructe de pădure. Căpșunile sunt originare din Europa de Vest la începutul secolului al XVIII-lea și, în cele din urmă, s-au răspândit în întreaga Europă. Astăzi, căpșunile sunt cultivate pe toate continentele lumii. Selecționerii au dezvoltat mai mult de 2 000 de soiuri.
Colectarea, uscarea și depozitarea materiilor prime de căpșuni
Frunzele de căpșuni se recoltează cel mai bine atunci când planta înflorește. În acest stadiu, ele sunt cele mai bogate în substanțe benefice. Culege frunzele într-o zi însorită, după ce a căzut roua. Acestea trebuie să fie uscate și să nu fie deteriorate.
De asemenea, poți culege și usca lăstarii de căpșuni. Aceștia sunt excelenți ca materie primă medicinală pentru prepararea ceaiurilor și infuziilor.
Ca în cazul tuturor ierburilor, usucă frunzele și lăstarii de căpșuni decojiți la umbră sau într-o încăpere bine ventilată, amestecând din când în când. Păstrați materia primă medicinală uscată în pungi de pânză, într-un loc întunecos, timp de până la un an.

Beneficiile frunzelor de căpșuni
Nu mulți oameni știu că frunzele de căpșuni au multe proprietăți vindecătoare. Practicanții de medicină tradițională cred în unanimitate că ceaiul din frunze uscate de căpșuni ajută la ameliorarea următoarelor afecțiuni:
- vasoconstricție
- slăbiciune
- greață
- diaree
- dureri abdominale
- durere și rigiditate articulară
- dureri de stomac
- boli ale splinei
- scorbut
- tuse
Beneficiile ceaiului din frunze de căpșuni sunt susținute de oamenii de știință pe baza diferitelor studii. Aceștia afirmă că:
- Fructele de căpșuni, precum și frunzele lor, sunt bogate în vitamina C. Acest grup de vitamine este cunoscut pentru eficiența în combaterea răcelii.
- Frunzele de căpșuni conțin, de asemenea, diferite tipuri de taninuri, alcaloizi și cobalt.
- Frunzele de căpșun proaspete, abia culese, sunt eficiente ca remediu pentru ulcerele pielii și inflamațiile purulente.
- Frunzele de căpșun au o compoziție bogată care ajută cu succes organismul să lupte împotriva pneumococului, stafilococului și streptococului.
- Dacă ești predispus la conjunctivită (de cel puțin 1-2 ori în 24 de luni), ceaiul din frunze de căpșun poate fi o măsură profilactică împotriva acestei boli.
- Ceaiul din frunze de căpșuni poate ajuta în cazul unei boli grave, cum ar fi cancerul. Utilizarea pe termen lung a acestui ceai încetinește creșterea celulelor stem canceroase.

Ceaiul din frunze de căpșuni pentru oprirea sângerărilor
Ceaiul din frunze de căpșuni poate ajuta la oprirea sângerărilor hemoroidale. Bea câteva înghițituri pe zi.
Acest ceai poate ajuta și la problemele femeilor. Dacă ai perioade menstruale abundente, ceaiul din frunze de căpșuni va încetini sângerarea și îți va da energie.
Vei avea nevoie de:
- 1 lingură de frunze uscate de căpșuni
- 200 ml de apă fierbinte
Mod de preparare:
Toarnă apă fierbinte peste frunzele de căpșuni și lasă-le la infuzat timp de 40 de minute. După aceea, strecoară ceaiul și bea. Ia câteva înghițituri pe zi.

Ceai din frunze de căpșuni pentru diaree
Prepară o soluție rapidă pentru diaree: bea 200 ml de ceai din frunze de căpșuni. În câteva ore, starea ta se va îmbunătăți, iar problema diareei va fi rezolvată.
Vei avea nevoie de:
- 2 lingurițe de frunze uscate de căpșuni
- 200 ml de apă fiartă
Mod de preparare:
Acoperă frunzele de căpșuni cu apă fiartă, fierbinte și lasă-le la cald timp de 30 de minute. Dacă nu îți plac frunzele care plutesc, strecoară ceaiul și bea-l după aceea.
Ceai din frunze de trifoi și frunze de căpșuni
Acest ceai poate fi de mare ajutor în perioadele de stres sau anxietate. Bea 200 ml de 2-3 ori pe zi.
Vei avea nevoie de:
- 1 linguriță de frunze uscate de căpșuni
- 1 linguriță de frunze uscate de trifoi
- 200 ml de apă fierbinte
Mod de preparare:
Amestecă frunzele de căpșuni și trifoi, acoperă cu apă fiartă și lasă la infuzat timp de 20 de minute. Poți strecura ceaiul înainte de a-l bea și, dacă dorești, îl poți aroma cu o linguriță de miere.

Decoct din frunze de căpșuni
Dacă ai avut parte de multă încordare mentală, acest decoct din frunze de căpșuni te poate ajuta să-ți revii. Bea 1 lingură de patru ori pe zi pentru a te simți mai bine.
Vei avea nevoie de:
- 2/3 lingură frunze de căpșuni
- 200 ml de apă fierbinte
Mod de preparare:
Se toarnă apă clocotită peste frunzele de căpșuni și se lasă timp de 3 minute. După aceea, se lasă la odihnit timp de o oră. Poți strecura ceaiul.
Ceai din muguri de căpșuni
Dacă ai tuberculoză, acest ceai poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Bea acest ceai în doze mici pe parcursul zilei. Cura de tratament recomandată este de 30 de zile și 7 zile de pauză. Se repetă cura după cum este necesar.
Vei avea nevoie de:
- 10 lăstari uscați de căpșuni
- 0,5 l de apă fiartă
Mod de preparare:
Toarnă apă fierbinte, fiartă, peste lăstarii de căpșuni și lasă la infuzat timp de 50-60 de minute. Strecoară căpșunile și lasă-le la infuzat timp de 50 de minute înainte de a bea ceaiul.

Ceai din frunze de drăcilă, păpădie și căpșuni
Acest ceai de păpădie, drăcilă și frunze de căpșuni este potrivit pentru diabet. Poate fi băut de 3-4 ori pe zi, câte 200 ml.
Vei avea nevoie de:
- 10 g de păpădie (frunze, tulpini sau flori)
- 5 g frunze de căpșuni
- 10 g frunze de afin
- 400 ml de apă fierbinte
Mod de preparare:
Se amestecă toate ierburile și se infuzează în apă fierbinte, clocotită, timp de 20 de minute. Poți strecura cu 20 de minute înainte de a o bea.

Frunze de căpșuni pentru frumusețea ta
S-ar putea să fii surprinsă, dar frunzele de căpșuni sunt folosite și în cosmetologie. Acestea pot ajuta la reducerea pigmentării pielii și pot oferi pielii hidratarea de care are nevoie. De asemenea, merită menționat faptul că spălarea cu ceai de frunze de căpșuni întinerește vizibil pielea. Vrei ca pielea ta să strălucească? Atunci, bea 150 ml de ceai din frunze de căpșuni în fiecare zi. Vei observa o atenuare a roșeții, mai puține mâncărimi, dispariția strălucirii de grăsime și o piele mai fină.
Vei avea nevoie de:
- 2 lingurițe de frunze uscate de căpșuni
- 150 ml de apă fierbinte
Mod de preparare:
Toarnă apă fierbinte peste frunzele de căpșuni și lasă-le 10-15 minute.
Posibile efecte secundare ale ceaiului din frunze de căpșuni
Chiar dacă ceaiul și decocturile din frunze de căpșuni pot fi benefice pentru organism, acestea pot provoca efecte secundare.
- Frunzele de căpșuni nu ar trebui să fie consumate abuziv de femeile însărcinate, deoarece pot încetini absorbția fierului în organism, pot reduce nivelul hemoglobinei sau pot provoca avort spontan.
- De asemenea, acest ceai nu ar trebui să fie consumat de mamele care alăptează.
- Frunzele de căpșuni nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani pentru a evita posibile dermatite.
- Materialul din frunze de căpșun ar trebui să fie utilizat cu moderație sau deloc de către cei cu o aciditate ridicată a sucurilor gastrice.
- Frunzele de căpșun nu ar trebui consumate de persoanele cu afecțiuni hepatice sau hipertensiune arterială persistentă.
- Ca toate plantele, frunzele de căpșun trebuie utilizate cu prudență. Consultă medicul dacă este cazul.
Surse:
https://www.herbazest.com/herbs/strawberry
Studii:
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.6b00857?cookieSet=1
https://www.researchgate.net/publication/336457867_STRAWBERRY
Fotografii asociative de la © Canva.