Skip to content

Beneficiile ceaiului de fenicul: Primul leac pentru colici, balonare și crampe

Ceașcă de ceai de fenicul alături de un ceainic din ceramică și un bol cu semințe de fenicul.

Feniculul: O plantă cunoscută încă din Evul Mediu. 

Feniculul este o plantă cunoscută încă din Evul Mediu și era atârnat deasupra ușilor pentru a alunga spiritele rele. În zilele noastre, feniculul nu mai este un mod de protecție, dar ceaiul de fenicul este unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste pentru orice, de la colici la boli de ochi. Se spune că feniculul poate da putere și prelungi viața. Să vedem ce beneficii ne poate aduce ceaiul de fenicul.

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o specie de plantă din familia țelinei, o plantă înaltă de până la 80-150 cm, cu o tulpină tubulară și flori galbene. Frunzele superioare sunt penat-divizate, frunzele inferioare au pețiol lung, inflorescențele au formă umbelată, iar florile înfloresc din iulie până în august. 

Poți culege și usca singur semințele de fenicul, dar poți face și un ceai delicios și sănătos. Poți usca semințele de fenicul culese timp de 2 sau 3 zile la soare sau, pentru a grăbi procesul, poți usca semințele în cuptorul cu microunde timp de câte 30 de secunde, verificându-le frecvent. Când semințele sunt uscate, zdrobește-le pentru a elibera mai mulți nutrienți și uleiuri bogate. 

Beneficiile ceaiului de fenicul pentru sănătate 

Feniculul este o plantă utilizată pe scară largă și poți obține beneficiile ceaiului de fenicul din consumul băuturii vindecătoare. Toate părțile feniculului, inclusiv frunzele, semințele și bulbul în sine, sunt folosite ca alimente și condimente în bucătării. Ceaiul de fenicul este delicios, dar mulți oameni aleg să îl bea pentru beneficiile feniculului pentru sănătate. 

Beneficiile ceaiului de fenicul și ale ceaiului de semințe de fenicul

  • Are efect antimicrobian și este un agent antiviral. Dacă simți că te paște o răceală, bea ceai de fenicul pentru a-ți stimula sistemul imunitar. 
  • Ceaiul de fenicul ajută în următoarele afecțiuni prin relaxarea mușchilor netezi ai sistemului digestiv: constipație, balonare și reducerea acumulării de gaze. 
  • Ceaiurile de fenicul pot trata spasmele mușchilor stomacului cauzate de simptomele colonului iritabil, colita ulcerativă, boala Crohn etc. 
  • Detoxifică organismul și stimulează metabolismul și urinarea. 
  • Potrivit pentru utilizare în cazuri de hipertensiune arterială. 
  • Benefic pentru bolile oculare: îmbunătățește vederea, ajută în cazul conjunctivitei și ajută la prevenirea glaucomului. 
  • Pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceaiul de fenicul are un efect similar medicamentelor antihiperglicemiante standard. 
  • Pentru menstruația dureroasă, feniculul ajută la stoparea contracțiilor uterine dureroase. 
  • Acesta acționează ca un antioxidant natural, combătând radicalii liberi care pot provoca inflamații în organism și boli cronice (cancer, boli de inimă și boli respiratorii). Antioxidanții ajută la prevenirea stresului oxidativ.
  • În cazurile de apetit crescut, acestea ajută la reducerea acestuia, evitând supraalimentarea incontrolabilă și îmbunătățind digestia. Persoanele supraponderale ar trebui să încerce ceaiul de fenicul, care reduce senzația de foame și crește sațietatea. 
  • Pentru sistemul respirator, curăță mucusul și ajută la secreția nazală. 
  • Pentru ameliorarea durerii, funcționează similar cu aspirina. 
  • Este benefic pentru anxietate, reducerea stresului și relaxare atunci când treci printr-o perioadă dificilă. 
  • Reglează hormonii. 
  • Bun pentru îmbunătățirea respirației-antibacterian, elimină agenții patogeni care cauzează respirația urât mirositoare. Pentru a te trezi dimineața cu o respirație mai fresh, bea ceai de fenicul seara, înainte de a merge la culcare. 
  • Îmbunătățește memoria. 
Ceașcă de ceai de fenicul  cu rădăcini de fenicul alături și semințe de fenicul

Beneficiile ceaiului de fenicul: Crește libidoul și sânii 

Ceaiul de fenicul a fost cunoscut ca un stimulent al libidoului, în special pentru bărbați. Acesta acționează ca un stimulent care poate spori dorința sexuală. Pentru bărbați, ceaiul de fenicul acționează, de asemenea, ca un remediu care poate ameliora problemele vezicii urinare și ale prostatei și poate îmbunătăți orgasmul. 

Sânii tind să se mărească pe măsură ce fetele se maturizează datorită estrogenului, progesteronului și hormonilor de creștere care acționează asupra organismului. Consumul de ceai de fenicul, care conține estrogen, îți poate aduce o ușoară mărire a sânilor. Fetele care beau acest ceai se vor maturiza ceva mai devreme. În Asia de Sud-Est, acest ceai este popular printre bărbații transgender care doresc să aibă sâni mai mari. 

Cum se prepară ceaiul de fenicul?

Gustul ceaiului de fenicul amintește ușor de lemnul dulce. Are o aromă relaxantă și un gust final subtil amar. Poți să-ți usuci semințele de fenicul. O altă opțiune este să cumperi ceai de fenicul de la aproape orice supermarket sau magazin naturist. Nu le confunda, însă, cu semințele de chimen, pentru că arată asemănător.

Ceai din fructe de fenicul 

De asemenea, poți prepara ceai din fructe de fenicul; cumpără-l din farmacii sau supermarketuri. Usucă singur fructele de fenicul tăiate mărunt. 

Adaugă 1 linguriță de fructe de fenicul uscate într-o cană. Acoperă cu apă clocotită. Acoperă cana și las-o timp de aproximativ 10 minute; strecoară înainte de a bea. Se consumă 1 cană de 3 ori pe zi.

Ceai clasic de fenicul 

Ceaiul de fenicul este ușor de preparat: adaugă o jumătate de linguriță de semințe de fenicul zdrobite într-o cană și prepară cu apă fierbinte. Bea după 5-10 minute, când s-a așezat. De asemenea, poți folosi o strecurătoare sau o pungă de ceai. Cu cât ții mai mult timp semințele în apă, cu atât ceaiul este mai puternic și aroma mai intensă. 

Sită cu semințe de fenicul peste o ceașcă cu infuzie de fenicul.

Ceai de fenicul și ghimbir 

Fierbe într-un vas 3 căni de apă. Adaugă apoi 1 lingură de semințe de fenicul zdrobite și 1 lingură de rădăcină de ghimbir zdrobită. Fierbe timp de 3-5 minute, apoi lasă să se răcească ușor. Se strecoară într-o cană, și se îndulcește cu miere. Savurează!

Ceai de fenicul cu lapte 

Pentru aromă, poți face ceai de fenicul cu lapte, mai ales pe timp de iarnă, pentru a fi băut cald. 

  • Se adaugă 500 ml de apă într-un ibric și se aduce la fierbere. 
  • Pune 1 lingură de semințe de fenicul tocate și 1 lingură de ceai negru vrac, și fierbe timp de 3 minute. 
  • Adaugă 100-200 ml de lapte la decoct și fierbe la foc mic timp de aproximativ 5 minute pentru a se combina aromele. 
  • Dacă îți place scorțișoara, adaugă un baton sau un praf la infuzie. Acesta dă ceaiului o aromă mai savuroasă. 
  • Strecoară ceaiul printr-o sită înainte de a-l turna într-o ceașcă. 

Beneficiile ceaiului din semințe de fenicul pentru frumusețea ta 

Tratamentele de înfrumusețare cu produse cosmetice din fenicul făcute în casă îți pot face pielea sănătoasă și strălucitoare. Vom folosi semințele de fenicul în acest scop. Acestea nu numai că îți curăță pielea de acnee, pete întunecate și pigmentare, dar ajută și la a o face mai netedă și mai luminoasă. 

Ritual de curățare facială cu semințe de fenicul la domiciliu 

Produs de curățare facială cu semințe de fenicul 

Acest produs de curățare facială extrage tot praful și impuritățile din stratul superior al pielii și oferă feței o strălucire naturală, lăsând-o mai netedă și mai suplă. 

Macină 1 lingură de semințe de fenicul până obții o pudră grosieră, apoi amestecă cu 1 lingură de iaurt natural și 1 lingură de miere până obții o pastă omogenă. Aplică acest cleanser pentru a curăța pielea și masează timp de aproximativ 10 minute. Apoi, clătește fața și usucă-o cu un prosop. 

Scrub facial cu fenicul 

După curățarea feței, folosește un scrub cu semințe de fenicul pentru a ajuta la exfolierea celulelor moarte ale pielii și la eliberarea porilor. 

Amestecă 1 lingură de fulgi de ovăz și 1 lingură de semințe de fenicul. Adaugă apă și adu fiertura la punctul de fierbere. Așteaptă ca scrubul să se răcească, aplică-l și masează-ți fața timp de aproximativ 15 minute. După aceea, clătește fața cu apă curată și usucă-o prin tamponare.

Tonic facial cu fenicul 

Tonicul facial cu fenicul îți va reîmprospăta pielea și, cu o utilizare regulată, îți va face fața mai clară și mai luminoasă. 

Fierbe 1 cană de semințe de fenicul în apă (pune suficientă apă pentru a acoperi semințele) timp de 15-20 de minute, până când toate substanțele esențiale sunt eliberate. După răcire, adaugă 2-4 picături de ulei esențial de fenicul. După ce ai strecurat decoctul pentru a separa lichidul de semințe, toarnă tonicul într-o sticlă de sticlă de culoare închisă, cu o duză de pulverizare și pulverizează fata în funcție de nevoie.

Tratament cu aburi cu semințe de fenicul 

Acest tratament cu aburi cu semințe de fenicul hidratează fața, deschide porii și pregătește pielea pentru etapa următoare – o mască de față sau un exfoliant pentru tot corpul. 

Adaugă câteva semințe de fenicul într-un aparat de aburi și stai cu fața la abur, rotindu-te astfel încât aburul să ajungă pe părțile laterale ale feței. Răsfață-ți fața în acest fel timp de cel puțin 5 minute. 

Acest tratament este foarte potrivit și pentru saună. Toarnă ceai puternic de fenicul pe pietrele fierbinți, iar aburul se va răspândi în toată sauna. Aburul are efect asupra feței și a pielii de pe tot corpul. 

Mască de față cu semințe de fenicul 

Pentru a face o mască de față cu semințe de fenicul, macină semințele de fenicul într-o pulbere grosieră, apoi adaugă o lingură de făină și o linguriță de turmeric cu miere și lapte. Adaugă suficient lapte pentru a obține un terci cremos care este ușor de aplicat pe față. Această mască te va ajuta cu toate problemele pielii tale și îți va oferi o luminozitate sănătoasă. 

Efectele secundare ale ceaiului de fenicul 

Nu există un aport zilnic recomandat privind cantitatea de ceai de fenicul care este sigură de băut. Deoarece ceaiul de fenicul afectează digestia, începe cu o ceașcă și vezi cum reacționează corpul tău la consumul acestuia. 

Este o idee bună să eviți ceaiul de fenicul dacă: 

  • Ești însărcinată: aștepți un copil. Estrogenul din ceaiul de fenicul poate deruta organismul femeii însărcinate, care este deja stresat de fluctuațiile hormonale. Acest ceai poate provoca contracții uterine care duc la naștere prematură. 
  • Unele mame obișnuiau să le dea bebelușilor lor ceai de fenicul pentru a ameliora colicile abdominale. Cu toate acestea, acest ceai conține estradiol, care a fost identificat ca fiind un estrogen și un posibil cancerigen în caz de perturbare hormonală, ceea ce îl face nesigur pentru consum nu numai de către sugari, ci și de către adulți. 
  • Nu este indicat să consumi ceai de fenicul atunci când alăptezi, deoarece acest ceai este transmis bebelușului prin lapte, împreună cu prezența estradiolului, care este considerată o cauză de îngrijorare. 
  • Dacă ești alergic la morcovi, țelină sau pelin, ar trebui să eviți și ceaiul de fenicul, care face parte din familia țelinei. 
  • Nu bea ceai de fenicul dacă iei anticoagulante sau dacă ai tulburări de sângerare. 
  • Fetele tinere pot dezvolta sâni mai devreme în cazul consumului de ceai de fenicul. 

Ca multe plante, feniculul este studiat ca medicament. În ciuda posibilelor sale efecte secundare pentru unele grupuri de persoane, acesta poate avea beneficii semnificative pentru sănătate. Pentru mulți, ceaiul de fenicul poate fi un remediu sigur și eficient pentru diverse afecțiuni. Incepe să bei ceai de fenicul încet, cu o concentrație mai mică și în cantități mici, monitorizându-ți starea generală și acordând atenție posibilelor efecte secundare asupra organismului tău. Îți recomandăm întotdeauna să consulți medicul de familie cu privire la consumul de ceaiuri din plante. 

Surse de informare: 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319651
https://www.healthline.com/health/fennel-tea
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-fennel-tea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *