Chaga nu este o ciupercă obișnuită din supermarket sau un topping obișnuit pentru pizza, însă își găsește din ce în ce mai des locul în cămara oamenilor.
Așadar, ce face ca această ciupercă cu aspect ciudat să fie atât de excepțională și de căutată?
Descoperă beneficiile ceaiului de ciuperci Chaga, care fac din acesta o componentă valoroasă a rutinei tale de wellness.
Unde cresc ciupercile Chaga?

Ciupercile Chaga (Inonotus obliquus) sunt ciuperci parazite care cresc pe mesteceni în natură. Sunt comune în regiunile cu temperaturi subarctice, inclusiv Rusia, Siberia, Canada, Alaska, părți ale Europei de Nord și unele zone nordice ale Statelor Unite.
Le vei găsi adesea sub formă de bucăți neregulate, cu aspect carbonizat, numite conuri, pe scoarța copacilor. Acestea arată ca niște cărbuni la exterior, în timp ce interiorul este moale, maro auriu și asemănător plutei.
Oamenii au folosit aceste ciuperci în medicina tradițională încă din cele mai vechi timpuri.
Pe alte gazde, cum ar fi arinul, frasinul, fagul și plopul, ciupercile Chaga arată ca un petic de lemn putrezit și nu conțin aceiași compuși benefici.
Beneficiile ceaiului de ciuperci Chaga
Iată de ce ar trebui să încerci ceaiul de ciuperci Chaga:
Susține sănătatea intestinală
Chaga este un element de bază în medicina orientală, cu o lungă istorie de utilizare pentru îmbunătățirea digestiei și tratarea problemelor digestive.
Conform cercetărilor, Chaga favorizează dezvoltarea bacteriilor bune în tractul gastrointestinal. Acesta conține complexe de melano-glucani, compuși care luptă împotriva microbilor și care pot echilibra flora intestinală.
Stresul oxidativ apare atunci când nu există suficienți antioxidanți pentru a combate radicalii liberi. Un studiu a arătat că Chaga a redus deteriorarea celulelor prin suprimarea acestei reacții în sângele pacienților cu boli inflamatorii intestinale (IBD).
Un studiu similar a avut rezultate comparabile – extractele de Chaga au redus la minimum inflamația și leziunile din țesuturile colonului șoarecilor cu colită, un alt tip de IBD.
Protejează inima
Ceaiul Chaga face minuni pentru inima ta datorită conținutului său ridicat de polizaharide.
Un studiu pe animale a arătat că acest compus favorabil inimii poate reduce colesterolul rău, stimulând în același timp colesterolul bun la șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Acest efect de echilibru ajută la prevenirea bolilor de inimă.
De asemenea, s-a demonstrat că polizaharidele pot reduce hipertensiunea arterială prin blocarea enzimelor care pot contracta vasele de sânge.

Reduce inflamația
Inflamația este răspunsul natural al organismului nostru la leziuni și infecții. Ea devine o problemă atunci când este cronică, cauzând diverse boli, de la astm la cancer.
Un studiu a constatat că extractele alcoolice din Chaga sunt pline de acid fenolic, cunoscut pentru combaterea inflamației și neutralizarea toxinelor dăunătoare.
Atunci când este infuzat în apă clocotită în afara unui pliculeț de ceai timp de șase minute, acesta eliberează un răspuns inflamator și mai puternic.
Protejează ficatul
Bogată în antioxidanți, Chaga combate toxina microcistină, care poate provoca stres oxidativ și deteriorarea celulară a ficatului.
De asemenea, este bogată în acid betulinic, un compus bine studiat care poate combate leziunile hepatice și fibroza induse de alcool.
În plus, are o mulțime de polizaharide care pot proteja ficatul de toxine.
Luptă împotriva cancerului
Un studiu a constatat că ciupercile Chaga au prezentat importante proprietăți anticancerigene și antitumorale datorită următorilor compuși:
- Betulin
- Acid betulinic
- Inotodiol
Acești agenți biologici pot ajuta la combaterea cancerului prin încetinirea creșterii celulelor canceroase și prin declanșarea morții celulelor mutante.
Extractele de Chaga vizează doar celulele canceroase, spre deosebire de tratamentele moderne care dăunează și celulelor sănătoase.
Efectele secundare ale ciupercii Chaga
Într-un studiu de caz, un pacient a prezentat simptome de afecțiuni renale acute după ce a luat cantități excesive de pulbere Chaga (10-15 grame pe zi) timp de trei luni.
Chaga este, de asemenea, un aliment bogat în oxalați, ceea ce poate crește riscul de pietre la rinichi. Dacă ai un istoric de pietre la rinichi și alte probleme renale, evită cu orice preț ceaiul Chaga.
În plus, Chaga poate interacționa cu alte medicamente. Dacă iei anticoagulante, insulină sau alte medicamente pentru diabet, este mai bine să te abții. Chaga poate scădea glicemia și încetini și mai mult coagularea sângelui.
Și în timp ce ciuperca are proprietăți inflamatorii, ea poate, de asemenea, să îți revigoreze sistemul imunitar. Aceasta este un cuțit cu două tăișuri pentru persoanele cu probleme autoimune.
Nu uita, bea ceaiul Chaga cu moderație și consultă-ți medicul dacă te gândești să îl incluzi în mod regulat în dieta ta.
Cum se prepară ceaiul din pudră de ciuperci Chaga

Dacă ești aventuros, poți căuta singur ciupercile. Mergi în pădure în timpul iernii, când masa neagră iese în evidență pe pătura albă de zăpadă, și folosește un topor mic pentru a îndepărta ciuperca din copac. Poate ai noroc în nordul țării sau în zonele montane, exclusiv în pădurile de mesteacăn, și găsești această ciupercă în timpul iernilor friguroase.
La noi nu se găsește ciuperca Chaga întreagă în supermarketuri sau piețe, însă poți încerca sa comanzi online din străinătate. Cu toate acestea, vei găsi pulbere de Chaga în multe farmacii și online.
Acum, iată cum să prepari pulberea Chaga:
- Spală ciupercile Chaga sub jet de apă. Folosește o perie cu peri moi și o cârpă pentru a îndepărta toată murdăria și resturile, acordând o atenție sporită crestăturilor.
- Cu o daltă, îndepărtează crusta neagră până când expui interiorul portocaliu ars, unde se află aurul nutritiv.
- Întinde un ziar, ia un tocător și taie Chaga în bucăți de 2-3 cm. Sau, învelește bucățile într-un prosop de bucătărie și rupe-le în bucăți mai mici cu un ciocan.
- Aranjează bucățile de Chaga pe o tavă, asigurându-te că nu sunt supraaglomerate.
- Lasă-le să se usuce la aer într-un loc însorit timp de 6-8 săptămâni sau până se usucă și se sfărâmă. Nu ai timp? Pune-le într-un cuptor setat la 50°C și lasă-le să se coacă timp de opt ore.
- După ce s-au uscat complet, măcină ciupercile până obții o pudră fină folosind o râșniță de cafea, un blender sau chiar un mojar și un pistil.
- Transferă pudra Chaga proaspăt măcinată într-un recipient închis ermetic și depoziteaz-o într-un loc răcoros și uscat. Poți folosi pulberea timp de până la un an.
Rețetă simplă de ceai de ciuperci Chaga
Ai crede că Chaga neagră, sălbatică ar putea avea un gust puternic și amar. Dar, surpriză! Un ceai Chaga de înaltă calitate este destul de blând, ușor dulce și cu o notă de arome fructate.
Iată o rețetă rapidă pentru prepararea unei cești (240 ml) de ceai de ciuperci Chaga:
- Adaugă 2-3 lingurițe de pulbere Chaga într-un pliculeț de ceai sau într-un infuzor pentru ceainic.
- Toarnă apă fiartă în ceașcă sau ibric.
- Lasă la infuzat timp de 10-15 minute și îndepărtează pliculețul de ceai.
- Îndulcește-l cu zahăr, miere sau sirop de arțar.
- Opțional: Adaugă lapte pentru o alternativă fără cofeină la cafeaua ta de dimineață.
Gânduri finale
Iată care sunt beneficiile ceaiului de ciuperci Chaga pentru a sprijini sănătatea și bunăstarea ta.
Ca în cazul oricărei băuturi pe bază de plante, vorbește cu medicul tău înainte de a adăuga ceaiul Chaga la rutina ta zilnică. Și nu uita, moderația este esențială, așa că savurează responsabil!
Lucrări de cercetare:
https://www.researchgate.net/publication/319625825_A_Critical_Review_on_Health
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18997282/
https://academic.oup.com/ibdjournal/article/17/Suppl_2/S71/4636480
https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591?reload=true&part=1
https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2021.783641/full
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2022/8251344/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590257122000384
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299921008426
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1534735418757912