Skip to content

Beneficiile ceaiului de ceapă: Un remediu pentru tuse și fortifiant pentru inimă

Pahar cu ceai de ceapă înconjurat de ceapă roșie și galbenă. Ceaiul de ceapă

Atunci când o tuse sâcâitoare ne lovește în perioada de schimbare de anotimp, căutăm adesea diverse remedii populare pentru a o calma. Dacă nu ai niciun medicament împotriva tusei prin preajmă, există întotdeauna o ceapă prin casă, ceea ce înseamnă că există și un ceai de ceapă sănătos. Și cine spune că această băutură trebuie consumată doar pentru episoadele de tuse? Ceaiul este bogat în antioxidanți puternici care protejează inima, îmbunătățesc somnul și fac viața mai ușoară pentru diabetici. Asta înseamnă că încă o ceașcă de ceai de ceapă îți aduce beneficii în viața de zi cu zi, stimulând imunitatea și prevenind bolile. Așadar, ți-ai făcut deja ceaiul de ceapă? 

Despre ceapă 

Ceapa (Allium cepa) este un membru al familiei Amaryllidaceae pe care o cunoaștem ca fiind o legumă populară la nivel mondial, folosită în mod obișnuit la gătit. Ca ingredient, este folosită în întregime: atât frunzele și ceapa, cât și cojile, care sunt folosite și pentru a face ceaiul din coji de ceapă. Frunzele tubulare goale, ascuțite, alungite, de culoare verzuie, cresc din bulb. Căpățâna de ceapă este, din punct de vedere botanic, partea subterană a tulpinii. 

Mai nou, foile de ceapă – pielea subțire, aurie, albă sau roșie care acoperă capetele de ceapă – sunt, de asemenea, utile în bucătării sau în case. Planta este bienală sau perenă, ceea ce înseamnă că o tulpină robustă crește în anul următor. Florile sunt rotunde, formând inflorescența în formă de umbră.

Ceapă galbenă întreagă prim plan

Care sunt caracteristicile cepei? 

Ceapa este o legumă ieftină care conține componente valoroase pentru sănătate. Compușii din ceapă au o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte anticancerigene, antiplachetare, activitate antiasmatică și efecte antimicrobiene. Substanțele fitochimice, antocianine și cel puțin 17 flavonoide din ceapă pot ajuta la reducerea riscului de boală Parkinson, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Quercetina, o substanță foarte apreciată din ceapă, are proprietăți antioxidante care combat afecțiunile inflamatorii (cancer, diabet, scăderea tensiunii arteriale, radiațiile UV și procesele de îmbătrânire). 

În plus, ceapa este o sursă excelentă de vitaminele B6, B9 și C. Ea este bogată în potasiu, mangan și cantități mai mici de alte minerale. Atunci când este consumată ca legumă, furnizează doar 39 kcal/100 g și 1,7 g de fibre.

Beneficiile ceaiului de ceapă

Ceaiul de ceapă, ca și ceapa însăși, conține flavonoide, quercetină, vitamine și minerale care pot crește nivelul de antioxidanți din sânge. Substanțele sunt cele care trebuie puse pe un piedestal, pentru că ele fac toată treaba. Un ceai bogat în acești compuși ajută la prevenirea răcelilor și a tusei odată cu schimbarea anotimpurilor. Mai important, poate stimula imunitatea și poate oferi energie. Ceaiul de ceapă prezintă caracteristici semnificative în controlul hipertensiunii și al stresului și în prevenirea inflamațiilor și a bolilor pe care le provoacă. Dar hai să intrăm în detalii mai jos. 

Pahar de sticlă cu ceai de ceapă pe masa din bucătărie

Ceaiul de ceapă pentru tuse 

Una dintre cele mai comune utilizări ale ceaiului de ceapă este un tratament împotriva tusei enervante și severe. Acest ceai poate proteja împotriva acestor simptome și a bolilor asociate prin creșterea nivelului de antioxidanți din sânge și întărirea imunității. Ceapa conține compuși antibacterieni și antiinflamatori puternici care ajută la prevenirea răcelilor, tusei și gripei. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea disconfortului respirator. 

Ceapa și astmul – dușmanii supremi 

În sprijinul afirmației că ceapa este excelentă pentru tuse, sunt de pus la socoteală proprietățile sale antiastmatice. Deoarece ceapa poate relaxa mușchii din trahee, pacienții cu astm se simt mai bine mai repede și pot respira mai ușor în timp ce consumă această legumă.

Acest lucru nu este o coincidență, după cum a demonstrat un studiu realizat în 2016 pe șobolani cu astm alergic. Rezultatele au arătat că extractul apos de ceapă a redus infiltrarea celulară și inflamația pulmonară la șobolanii cu astm alergic. 

Reglează nivelul de colesterol din sânge 

Ceapa este bogată în quercetină, care poate ajuta la controlul nivelului de colesterol din sânge. Aceasta face acest lucru prin stimularea producției de colesterol bun și prin scăderea colesterolului rău din organism. Acest lucru asigură o bună sănătate a inimii, iar aceste rezultate le poți obține consumând zilnic 1-2 căni din această băutură. 

Ceaiul de ceapă controlează nivelul de zahăr din sânge 

Ceaiul de ceapă este benefic și pentru diabet. Un mic studiu realizat în 2010 pe 84 de persoane cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 a constatat că consumul a 100 g de ceapă roșie crudă 4 ore mai târziu a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge și riscul de spike-uri glicemice. Un studiu realizat în 2020 pe șobolani diabetici hrăniți cu o dietă care conținea 5% pulbere de ceapă uscată timp de opt săptămâni a arătat niveluri mai scăzute de zahăr din sânge, trigliceride și colesterol. Proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante ajută la reducerea simptomelor diabetului. 

Benefică pentru sistemul digestiv 

Ceapa este o sursă decentă de inulină, care este benefică pentru sănătatea intestinelor. Consumul regulat de ceai de ceapă va ajuta la menținerea sănătății intestinelor și la prevenirea unor afecțiuni precum indigestie, constipație, balonare și alte probleme. 

Beneficiile ceaiului de ceapă pentru un somn mai bun 

O ceașcă de ceai de ceapă în fiecare zi te ajută să dormi mai bine. Ceapa conține aminoacidul L-triptofan, care este un sedativ natural. De asemenea, ajută la reducerea nivelului de stres, ceea ce ajută la un somn mai bun. 

Ceapă tocată și ceapă întreagă pe un tocător din lemn. Ceaiul de ceapă

Utilă pentru inimă și vasele de sânge 

Numeroasele beneficii ale ceaiului de ceapă pentru inimă și vasele de sânge pot fi menționate aici. Substanțele flavonol și quercetină din ceaiul de ceapă ajută la controlul tensiunii arteriale. Sulful poate fi găsit în ceai, care ajută la subțierea sângelui și previne formarea cheagurilor de sânge. Flavonoidele și polifenolii acționează ca antioxidanți și ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge prin protejarea pereților împotriva daunelor oxidative, a inflamației și a acumulării de trigliceride. În acest fel, ceaiul de ceapă reduce eficient problema nivelului ridicat de colesterol și a circulației deficitare, prevenind hipertensiunea, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. 

Ceapa împotriva cancerului 

Ceapa poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac, de colon și ovarian. Mai multe studii științifice au demonstrat acest lucru. Într-o trecere în revistă a studiilor din 2015, cercetătorii au dat concluzii semnificative. Aceștia au spus că persoanele care mănâncă cea mai multă ceapă au fost cu 22% mai puțin diagnosticate cu cancer de stomac.

Într-o analiză din 2014 a 16 studii care au implicat în total 13 333 de persoane, cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat cea mai multă ceapă au avut un risc cu 15% mai mic de cancer colorectal decât cele care au consumat cel mai puțin. Studiile in vitro sugerează că compusul onionina A din ceapă poate contribui la reducerea dezvoltării tumorilor și la încetinirea răspândirii cancerului ovarian. 

Ceaiul de ceapă luptă împotriva germenilor 

Numeroase studii au arătat că ceapa este eficientă împotriva microbilor precum Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus – agenți patogeni umani semnificativi. Iar cercetările recente arată că ceapa poate combate și flagelurile secolului XXI: Helicobacter pylori și Vibrio cholerae. 

Ceai de ceapă în pahar vedere de sus. Ceaiul de ceapă

Cum se prepară ceaiul de ceapă? 

Odată familiarizat cu beneficiile incomensurabile ale ceaiului de ceapă, pregătește ingredientele și ustensilele pentru a-l prepara. Deși cea mai simplă versiune a ceaiului poate fi făcută doar din ceapă, îți propunem o rețetă cu ingrediente suplimentare pentru a îmbunătăți gustul și imunitatea. Vei avea nevoie de: 

  • o ceapă tocată mărunt 
  • 2-3 căței de usturoi 
  • o linguriță de miere 
  • 1-2 căni de apă 
  • 1-2 frunze de dafin 
  • suc de lămâie (opțional) 
  • scorțișoară (opțional) 

Mod de preparare: 

  1. Pune apa într-o cratiță și adu-o la fierbere. 
  2. Adaugă în apa clocotită ceapa tocată, cățeii de usturoi zdrobiți și frunzele de dafin. 
  3. Lasă totul să fiarbă un timp, apoi strecoară.
  4. Se strecoară ceaiul printr-o sită și se toarnă într-o ceașcă. 
  5. Adaugă miere și pudră de scorțișoară după gust. Poți adăuga și suc de lămâie pentru o aromă mai bogată. Dacă dulceața nu ți se potrivește, adaugă un vârf de cuțit de sare și piper și folosește-l ca pe un bulion. 

Pentru efecte de lungă durată (cum ar fi scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului sau controlul tensiunii arteriale), bea o cană zilnic, cel puțin o vreme. 

Ceai de ceapă în cană de porțelan alături de foi de dafin. Ceaiul de ceapă

Efecte secundare ale ceaiului de ceapă 

Cu toate acestea, este posibil să nu toată lumea să se bucure de beneficiile ceaiului de ceapă. Unele persoane ar trebui să evite acest ceai sau să analizeze bine situația din cauza efectelor adverse nedorite ale acestuia. Iată care sunt efectele secundare ale cepei și ale ceaiului făcut din ea: 

  • Respirație urât mirositoare. Conținutul ridicat de sulf din ceapă duce la un miros înțepător și neplăcut. Vestea bună este că ceaiul are mult mai puțin miros decât ceapa proaspătă. 
  • Scăderea semnificativă a glicemiei. În unele cazuri, modificările nivelului de zahăr nu sunt de ajutor. Persoanele cu diabet ar trebui să își verifice nivelul de zahăr din sânge înainte de a consuma aceste legume și ceai pentru a se asigura că nu scade prea mult. 
  • Tulburări gastrointestinale (iritații ale stomacului, vărsături, greață și arsuri la stomac) dacă sunt consumate în cantități excesive. 
  • Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să își limiteze consumul de ceapă, deoarece aceasta provoacă adesea arsuri la stomac în această perioadă. 
  • Ceapa poate scădea tensiunea arterială. Persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială ar trebui să fie atente atunci când le iau. 
  • Ceapa este incompatibilă cu sau interacționează cu unele medicamente. De exemplu, aspirina crește sensibilitatea la ceapă. 
  • Consumul de ceapă reduce coagularea sângelui datorită proprietăților sale anticoagulante. Combinarea cepei cu medicamente anticoagulante poate crește riscul de sângerare și vânătăi. În general, ceapa trebuie evitată de cei care au dificultăți de coagulare a sângelui. 
  • Persoanele alergice la grâu și țelină pot fi, de asemenea, alergice la ceapă. 

Deși menționăm mai multe proprietăți dăunătoare, știm cu toții că ceapa este o legumă extraordinară. Dacă ai folosit-o cu succes până acum, nu te opri. Dacă observi efecte adverse asupra sănătății sau dacă începi să iei anumite medicamente, consultă-ți medicul. 

Surse:

https://www.livescience.com/45293-onion-nutrition.html

https://www.thehealthsite.com/fitness/diet/brew-some-onion-tea-a-cup-a-day

https://healthiersteps.com/13-health-benefits-of-onions/

Cercetări: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31893634/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9322202/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21702293/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9470917/

https://www.ajol.info/index.php/bajopas/article/view/151997

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *