Există multe rețete diferite pentru prepararea corectă a ceaiului de cuișoare. Oamenii prepară băutura cu ingrediente aromatice, cum ar fi scorțișoara, ghimbirul, cardamomul, portocala sau lămâia. Ceaiul de cuișoare este o băutură tonică parfumată care te ajută să te încălzești într-o zi rece și să îți îmbunătățești sănătatea. Oamenii au apreciat beneficiile ceaiului de cuișoare sau doar condimentul în sine, de foarte mult timp. Și se bucură și astăzi de el. Este important de reținut că acest condiment versatil nu este potrivit pentru toată lumea din cauza gustului și proprietăților sale distinctive. Femeile însărcinate sau care alăptează, copiii cu vârsta sub doi ani și persoanele cu hipertensiune arterială persistentă ar trebui să evite cu strictețe cuișoarele din cauza efectelor sale secundare.
Cuișoare – ce sunt?
Cuișoarele sunt mugurii florali nedezvoltați ai arborelui de cuișoare. Este cunoscut pe scară largă ca fiind un condiment foarte parfumat. Aproximativ 15% din compoziția cuișoarelor constă în uleiuri esențiale. Chinezii au folosit acest condiment cu un miros și un gust deosebit încă de acum 2500 de ani. Negustorii arabi l-au adus în Europa, încă din timpul Imperiului Roman. Cuișoarele sunt folosite ca un condiment pentru a aromatiza mâncărurile. Medicina populară și tradițională și parfumeria folosesc uleiuri esențiale. Acestea sunt folosite pentru a prepara ceai cu proprietăți curative și pentru a face infuzii și decocturi. Indonezia, Zanzibar, Madagascar și India recoltează cele mai multe cuișoare.

Beneficiile ceaiului de cuișoare pe baza cercetărilor științifice
Cuișoarele sunt cunoscute ca fiind un condiment. Puțini oameni știu cum pot face un ceai delicios din acești muguri mici. Te surprinde prin gustul său, chiar dacă ceaiul de cuișoare aduce beneficii organismului tău. Ceaiul de cuișoare este un remediu eficient pentru răceli, tuse și diverse inflamații. Oamenii de știință au prezentat mai multe studii care arată beneficiile cuișoarelor pentru organismul nostru. Află mai multe despre motivele pentru care ar trebui să bei ceai de cuișoare.
Substanțele benefice din cuișoare
Cuișoarele conțin fibre, carbohidrați, vitamina K și mangan. Acest lucru înseamnă că poți obține substanțe nutritive benefice din ele. De exemplu, manganul este un mineral esențial pentru funcționarea creierului și pentru rezistența oaselor.
Cuișoarele sunt bogate în antioxidanți. Aceste substanțe reduc stresul oxidativ, care determină dezvoltarea bolilor cronice.
Oamenii de știință spun că cuișoarele conțin eugenol. Acesta este de cinci ori mai eficient în stoparea daunelor oxidative decât un alt antioxidant puternic. Includerea cuișoarelor în dieta ta și a altor alimente bogate în antioxidanți poate contribui la îmbunătățirea stării tale generale de sănătate.
Ceaiului de cuișoare împotriva cancerului
Unele cercetări sugerează că anumiți compuși din cuișoare pot ajuta la protejarea împotriva cancerului. Este unul dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului de cuișoare. Un astfel de studiu a fost realizat în laborator și a arătat că extractul de cuișoare a ajutat la împiedicarea creșterii tumorilor și a promovat moartea celulelor canceroase.
Rezultate similare au fost observate în studiile de laborator folosind extract și ulei de cuișoare foarte concentrat. Uleiul de cuișoare concentrat a provocat moartea a 80% din celulele canceroase esofagiene și a indus moartea celulelor canceroase cervicale. Desigur, este esențial să menționăm aici că nivelurile ridicate de eugenol conținute în cuișoare sunt toxice, iar o supradoză de cuișoare poate provoca leziuni hepatice, în special la copii. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă doze mai mici de cuișoare pot afecta persoanele cu cancer.

Cuișoarele pot ucide bacteriile
S-a demonstrat capacitatea cuișoarelor, precum și a ceaiului de cuișoare, de a avea proprietăți antimicrobiene, adică pot ajuta la stoparea înmulțirii microorganismelor, cum ar fi bacteriile.
Un studiu de laborator a arătat că uleiul esențial din cuișoare ucide cu succes trei tipuri comune de bacterii, inclusiv E. coli, care pot provoca intoxicații alimentare grave.
Proprietățile antibacteriene ale cuișoarelor pot ajuta la îmbunătățirea sănătății orale. Compușii extrași din cuișoare inhibă dezvoltarea bacteriilor care provoacă boli ale gingiilor. Într-un studiu, după 21 de zile de utilizare a unei ape de gură cu cuișoare, pacienții au prezentat o îmbunătățire a sănătății gingivale, reducerea plăcii și a bacteriilor din gură.
Beneficiile ceaiului de cuișoare pentru sănătatea ficatului
Știind că nivelurile ridicate de eugenol sunt toxice, studiile arată că acest compus este totuși excepțional de benefic și poate ajuta la promovarea sănătății ficatului.
Un mic studiu a constatat că o săptămână de suplimentare cu eugenol a redus nivelurile de glutation-S-transferaze (GST). Aceasta este o familie de enzime implicate în detoxifiere, care este adesea un marker al bolilor hepatice.
Mai multe studii pe animale sugerează că cuișoarele pot îmbunătăți funcția hepatică și pot reduce inflamația și stresul oxidativ.
Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Studiile indică faptul că cuișoarele pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Studiile de laborator și pe animale au examinat efectele extractului de cuișoare și ale compusului nigericină din cuișoare asupra celulelor musculare umane și a șoarecilor diabetici. Studiul a arătat o creștere a absorbției de zahăr din sânge în celule, o creștere a secreției de insulină și o îmbunătățire a funcției celulelor producătoare de insulină. În combinație cu o dietă echilibrată, cuișoarele ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Ceaiul de cuișoare întărește oasele
Masa osoasă scăzută poate duce la osteoporoză, care crește riscul de fractură osoasă. Mineralul mangan este esențial pentru sănătatea oaselor în timpul formării oaselor. Cuișoarele sunt o sursă bogată în acesta. O linguriță (2 grame) de cuișoare măcinate conține până la 55% din aportul zilnic. Un studiu pe animale a constatat că administrarea de suplimente de mangan timp de 12 săptămâni a crescut densitatea minerală osoasă și rezistența osoasă.
Până în prezent, cercetările privind efectele cuișoarelor asupra masei osoase se limitează la studii pe animale și la studii în eprubetă. Ar trebui efectuate studii pe oameni pentru a confirma efectele benefice ale cuișoarelor.
Cuișoarele: pentru tratamentul ulcerelor stomacale
Cercetările au arătat că anumiți compuși din cuișoare pot ajuta la tratarea ulcerului gastric. O reducere a mucoasei protectoare a stomacului cauzează de obicei această boală, fie din cauza unor factori precum stresul, infecția sau genetica. Studiile au arătat că uleiul esențial din cuișoare poate crește producția de mucus gastric. Acesta acționează ca o barieră pentru a ajuta la prevenirea eroziunii mucoasei stomacale, care provoacă acizii digestivi.
Cum se verifică calitatea cuișoarelor crude
Ar trebui să prepari ceaiul de cuișoare din materii prime de bună calitate. Există o modalitate de a verifica prospețimea cuișoarelor. Atunci când pui cuișoare de calitate în apă clocotită, acestea plutesc în poziție verticală sau se scufundă pe fundul recipientului. Dacă cuișoarele plutesc orizontal la suprafață, acestea nu sunt comestibile.

Beneficiile ceaiului de ghimbir și cuișoare pentru răceală
Ceaiul de ghimbir și cuișoare are beneficii ca remediu pentru tuse și ameliorează durerile de gât. De asemenea, întărește sistemul imunitar. Bea-l de două ori pe zi.
Vei avea nevoie de:
- 1 linguriță de ceai negru
- 2 cuișoare
- 3 cm de ghimbir proaspăt
- 50 ml de lapte
- 300 ml de apă
Mod de preparare:
Se aduc la fierbere toate ingredientele, cu excepția laptelui, și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se încălzește laptele și se toarnă în ceai. Poți strecura ceaiul și îl poți îndulci cu o linguriță de miere înainte de a-l bea.

Ceaiului de cuișoare și scorțișoară cu lămâie, și piper negru
Acest ceai de condimente și cuișoare are beneficii pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge și este la fel de tonic ca și cafeaua. Nu ezita să-l pregătești dimineața, dar evită-l seara. Îți perturbă somnul odihnitor.
Vei avea nevoie de:
- 2 cuișoare
- un vârf de cuțit de piper negru măcinat
- 1 lingură de suc de lămâie
- un vârf de cuțit de scorțișoară
- 300 ml de apă
Mod de preparare:
Se acoperă toate ingredientele cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de câteva minute.

Ceaiului de cuișoare și lămâie
O altă variantă de ceai delicios, cu multe proprietăți benefice, este ceaiul de cuișoare și lămâie. Acesta este potrivit mai ales atunci când simți primele simptome ale unei răceli.
Vei avea nevoie de:
- 200 ml de apă pentru sirop
- 500 ml de apă clocotită pentru ceai
- 4 cuișoare
- 1 lingură de zahăr
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 lingură de ceai negru
- miere după gust
Mod de preparare:
Se face un sirop cu miere, zahăr și apă. Fierbe-l la foc mic timp de 10 minute. Acoperă ceaiul cu apă clocotită și lasă-l la infuzat timp de aproximativ 7 minute. Se strecoară ceaiul. Toarnă ceaiul și sucul de lămâie în siropul preparat, adăugând miere.

Decoct de cuișoare pentru ateroscleroză cu miere
Se iau două lingurițe de decoct înainte de fiecare masă (de 3-4 ori pe zi) pentru a normaliza nivelul lipidelor din sânge și a reduce riscul de ateroscleroză. Continuă tratamentul timp de două luni. Nu există o durată maximă.
Vei avea nevoie de:
- 10 g de cuișoare
- 200 ml de apă
- 200 g de miere
Mod de preparare:
Se toarnă apă fierbinte peste cuișoare, se fierbe la foc mic și se lasă la infuzat timp de 40 de minute, după ce se scot de pe foc. Decoctul trebuie să se răcească până la 40 de grade. Se strecoară decoctul prin mai multe straturi de pânză și se amestecă bine după ce se adaugă mierea.

Posibile efecte secundare ale cuișoarelor
În ciuda numeroaselor lor beneficii, ceaiul și condimentul pe bază de cuișoare nu sunt pentru toată lumea. Unele persoane ar trebui să le evite:
- Femeile însărcinate și cele care alăptează,
- Copiii cu vârsta sub doi ani,
- Cei cu tensiune arterială ridicată,
- Cei cu gastrită,
- Cu hiperaciditate.
Gânduri finale
Dacă intenționezi să bei ceai de cuișoare, ține cont să nu-l consumi în cantități mari. Câteva căni de ceai de cuișoare pe zi sunt suficiente. Bineînțeles, trebuie să te consulți cu medicul tău despre utilizarea cuișoarelor în scopuri medicinale.
Surse:
https://www.vle.lt/straipsnis/gvazdikeliai/
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves
Lucrări de cercetare:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17092827/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12505649/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190627/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20013178/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4132639/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22292639/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21939359/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8215554/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095623/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24611461/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8645503/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1378621/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28338397/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18330520/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21140134/
Fotografii asociative din © Canva.