Skip to content

Ceai de Mamaki: Beneficiile și efectele secundare de care nu știai

Planta mamaki

Cu mii de ani în urmă, ceaiul a fost cultivat și folosit în China antică pentru proprietățile sale medicinale și vindecătoare. În zilele noastre, este o băutură liniștitoare servită într-o varietate de metode, cu gheață, fierbinte sau cu lapte. Acestea fiind spuse, oamenii care obișnuiau să bea ceai cu generații în urmă aveau dreptate. Ceaiul se mândrește cu o mulțime de beneficii medicinale. Ceaiul nativ din Hawaii, ceaiul mamaki, nu este diferit. Frunzele vibrante ale plantei, atunci când sunt preparate, oferă o băutură sănătoasă, bogată în antioxidanți și nutrienți, care poate fi savurată.

Citește în continuare pentru a afla mai multe despre ceaiul mamaki, inclusiv de ce ar trebui să-l beți și posibilele sale efecte secundare.

Ceaiul mamaki: Prezentare generală

Înainte de discuta beneficiile ceaiului de mamaki, hai să vorbim despre planta mamaki în sine. Plantele mamaki sunt originare din Hawaii. Ele au fost prezente pe insulă cu mult înainte ca oamenii să o locuiască.

Planta cărnoasă este adesea asociată cu vitalitatea și sănătatea în cultura hawaiiană. Aceste asocieri se datorează probabil proprietăților medicinale excepționale ale plantei mamaki. La urma urmei, hawaiienii foloseau plantele de mamaki pentru lā’au lapa’au, sau practica lor medicală pe bază de plante.

În ciuda faptului că este o plantă de urzică, frunzele de mamaki nu înțeapă. Ele se dezvoltă într-un mediu umed și tropical sinonim cu habitatele hawaiiene.

Cu generații în urmă, hawaiienii considerau adesea planta mamaki ca fiind sacră și profitau de fiecare parte a acesteia. De exemplu, boabele plantei erau folosite pentru a trata rănile deschise datorită proprietăților lor antifungice. Scoarța de mamaki era, de asemenea, valorificată în producția de textile.

Între timp, rădăcinile plantei erau apreciate pentru capacitatea lor de a muri. În cele din urmă, și cel mai important, frunzele de mamaki erau esențiale pentru prepararea ceaiului medicinal.

Ceaiul mamaki: Prezentare generală

Care sunt beneficiile ceaiului de mamaki?

De la proprietățile sale antioxidante până la reglarea tensiunii arteriale, ceaiul de mamaki are multe de oferit când vine vorba de beneficii pentru sănătate. Iată câteva de savurat:

Antioxidanți

Unul dintre primele beneficii atunci când discutăm despre ceaiul mamaki este abundența sa de antioxidanți. Acești antioxidanți pot îmbunătăți funcțiile respiratorii și hepatice. Pe lângă asta, planta hawaiiană conține o varietate de polifenoli, sau antioxidanți puternici, printre care se numără:

  • Rutină: glicozida bioflavonoidă contribuie la fortificarea vaselor de sânge, promovând în continuare o mai bună circulație a sângelui și prevenind formarea cheagurilor.
  • Catehină: Acest antioxidant îmbunătățește funcția cerebrală și te ajută să îți reglezi tensiunea arterială. De asemenea, reduce coagularea trombocitelor și riscurile de inflamație.
  • Acid clorogenic: Pe lângă faptul că oferă beneficii similare cu cele ale catechinei, acidul clorogenic îți îmbunătățește, de asemenea, toleranța la gluten și previne acumularea de greutate.

Fără cofeină

Chiar dacă ceaiul mamaki nu conține cofeină, asta nu înseamnă că este unul dintre acele ceaiuri relaxante care te vor adormi.

În schimb, planta hawaiiană se mândrește cu beneficii revigorante. Compoziția sa conține antioxidanți care stimulează activitatea cerebrală, făcându-te să te simți mai productiv și mai pregătit pentru provocările zilei. 

În plus, băuturile cu cofeină au tendința de a te face să te simți agitat și stresat. Opusul este valabil pentru mamaki, deoarece îți crește nivelul de stres și promovează echilibrul.

Anti-cancer

Un studiu realizat în 2022 a examinat proprietățile anticancerigene și de chimio-prevenție ale ceaiului mamaki.

Cercetarea analizează mai multe metode de preparare pentru a obține cele mai benefice și medicinale rezultate.

Or, acest ceai este deosebit de folositor în acest studiu datorită dozei sale mari de antioxidanți. Acest compus este crucial în cercetarea anticancerigenă, deoarece combate radicalii liberi care deteriorează celulele sănătoase ale organismului.

Care sunt beneficiile ceaiului de mamaki?

Eforturile de conservare a pădurilor tropicale

Frunzele de ceai Mamaki joacă un rol esențial în pădurea tropicală din Hawaii. Ele sunt esențiale pentru mediul natural și servesc la susținerea mai multor organisme din jur.

Interesant este că acest lucru nu este o noutate pentru hawaiienii de acum câteva generații. Aceștia obișnuiau să numească mamaki un “reparator al pădurii” în urmă cu peste 400 de ani.

Planta oferă adăpost uneia dintre speciile de fluturi nativi din Hawaii, Vanessa tameamea sau fluturele Kamehameha. Este denumită și pulelehua.

Specia s-a confruntat cu provocări, deoarece speciile invazive și defrișările au lăsat-o fără adăpost și vulnerabilă la intemperiile dure. Polenizatorul se confruntă acum cu un declin al populației, lăsându-l la limita pericolului de dispariție.

În afară de fluture, plantele mamaki oferă adăpost și altor organisme, precum molia Udea, Theridion grallator și melcul hawaiian de copac.

Ce specii invazive dăunează plantelor mamaki?

Plantele de mamaki sunt amenințate de diverse specii invazive, printre care se numără:

  • Rugina Mamaki: Descoperită în 2013, aceasta este o afecțiune care afectează frunzele plantei și le face să cadă prematur, împiedicându-i creșterea.
  • Molia Ramie: Acestor organisme minuscule le place să ronțăie frunzele de mamaki. În ciuda faptului că trăiește alături de fluturii Kamehameha, această specie tinde să fie mai agresivă, șuierând și agitându-se.
  • Polifagul Shothole Borer: Spre deosebire de molia Ramie, acestui gândac micuț îi place să se hrănească cu scoarța plantei mamaki. Acesta sapă tuneluri prin scoarță și își cultivă sursa sa de hrană formată din ciuperci.
Există posibile efecte secundare ale ceaiului de mamaki?

Există posibile efecte secundare ale ceaiului de mamaki?

Vestea bună este că nu există efecte secundare grave în cazul consumului de ceai de mamaki. Unele efecte secundare ușoare pot include un pic de insomnie. La rândul tău, poți bea acest ceai dimineața pentru a preveni neliniștea nocturnă.

Gustul ceaiului mamaki

După ce ai aflat despre toate beneficiile pe care ceaiul mamaki le oferă pentru sănătate, probabil că te întrebi, ce gust are? Ei bine, în sine, băutura pe bază de plante este ușor dulce, cu note pământii.

Spre deosebire de alte ceaiuri precum oolong sau verde, mamaki nu are un gust la fel de amar.

Îl poți transforma într-un ceai răcoritor cu gheață sau îl poți asocia cu alte plante și arome, precum mentă, ghimbir, lămâie sau lemongrass. Pentru a adăuga un strop de dulceață suplimentară, poți infuza alături de o lingură de miere.

În concluzie

Care sunt beneficiile ceaiului mamaki? Pe scurt, fiecare înghițitură va oferi o mulțime de antioxidanți și avantaje în lupta împotriva cancerului.

Ceaiul mamaki este perfect mai ales pentru cei cu sensibilitate la cofeină, datorită compoziției sale fără cofeină.

În afară de toate beneficiile sale pentru sănătate și bunăstare, ceaiul mamaki oferă un gust deosebit, bogat și rafinat.

Așadar, în următoarea călătorie în Hawaii, nu uita să comanzi câteva ceaiuri pentru un gust autentic, deoarece este patria plantei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *