Ceaiul de muguri de pin sau de muguri de brad nu este probabil o noutate pentru mulți dintre noi. Dar ai băut vreodată ceai din ace de molid sau de brad și ceai din fructe de ienupăr? Este o idee bună să îți faci provizii de materii prime din conifere atunci când nu cresc ierburi aromatice iarna. Acest lucru este util mai ales atunci când vrei să-ți refaci organismul cu vitamine sau să te tratezi când tușești. Ceaiul de conifere are și alte proprietăți foarte valoroase și nu se prepară mai greu decât ceaiul tău preferat obișnuit. Iată ce trebuie să știi despre cum să recoltezi și să prepari coniferele pentru ceai și despre beneficiile lor.
Ce conifere se pot folosi pentru ceai?
Ceaiurile de conifere sunt de obicei făcute din ace și, uneori, din mugurii de brad, molid și pin. Pinul silvestru (Pinus sylvestris) este destul de ușor de identificat, deoarece acele sale au o lungime de 4-8 cm, iar ramura este înconjurată de “grupuri” de câte două. Molidul (Picea) și bradul (Abies) au ramuri mai compacte, mai stufoase, cu ace scurte care acoperă dens ramurile. Acele de la mai multe specii de molid și de brad sunt potrivite pentru prepararea ceaiului, inclusiv molidul norvegian (P. abies), molidul albastru (P. pungens), molidul alb (P. glauca), bradul alb (A. concolor), bradul balsamic (A. balsamea) și bradul nobil (A. procera).
De asemenea, poți prepara ceai de Juniperus communis. Dar este tipic să ai nevoie mai degrabă de “fructe de pădure” – conurile albastre coapte – decât de ace. Oamenii beau acest ceai mai des în scopuri medicinale. Cu toate acestea, o a doua ceașcă nu îți va face rău, cu excepția cazului în care ai anumite contraindicații.
Laricele (Larix decidua), bradul Douglas (Pseudotsuga menziesii) și cucuta vestică (Tsuga heterophylla) sunt conifere neobișnuite ale căror ace (conform unor surse străine) le poți folosi pentru ceai. În general, lumea prepară aceste ceaiuri din scoarță și le utilizează în diverse scopuri medicinale. Unele dintre ele au efecte puternice și există puține informații despre beneficiile și alte proprietăți ale acestora. Dacă vrei să folosești aceste plante pentru o ceașcă obișnuită de ceai, ar trebui să analizezi mai atent aceste plante și să te consulți cu medicul tău.

Ce conifere nu sunt potrivite?
Nu toate plantele cu ace sunt potrivite pentru ceaiul de conifere. Asigură-te că identifici copacii sau arbuștii coniferelor potrivite. În România, este nevoie de puțină atenție pentru că la noi găsești și specii de conifere toxice precum Tisa europeană (Taxus baccata) ale cărei ace sunt deosebit de toxice. Oricum, folosește câteva ghiduri pentru a recunoaște corect plantele. Dacă aduni ace din curtea ta sau din apropiere, trebuie să știi că:
- Acestea pot fi contaminate. Coniferele plantate în scopuri ornamentale în sere colectează poluarea urbană. La fel ca și grădinarii care pulverizează adesea pesticide pentru a proteja plantele de dăunători și boli.
- Tisa nu ar trebui să fie folosită pentru ceai, deoarece este foarte otrăvitoare. Este un arbust veșnic verde, spinos, cu ramuri asemănătoare cu cele ale unui molid sau brad, dar care poartă fructe de pădure de culoare roșu-portocaliu.
- De asemenea, pinii de cedru din plantații nu ar trebui să “apară” în cana ta. Multe specii de cedru conțin compuși toxici dacă sunt consumate în cantități mari.
- Fii atent când faci ceai din ace de ienupăr. Deși unii susțin că acele de ienupăr sunt inofensive pentru prepararea ceaiului. Cu toate acestea, doar câteva lucrări științifice s-au publicat despre efectele ceaiului de ace. Acele au un efect puternic asupra rinichilor și a sistemului digestiv, la fel ca și boabele. Dacă preferi să apelezi la un astfel de ceai, nu exagera și asigură-te că te consulți cu medicul tău.
- Dacă îți este prea lene să ieși afară pentru a culege ace și cauți plante de interior, vei fi dezamăgit. Nu poți folosi nici planta de interior Araucaria (o plantă veșnic verde cu ace asemănătoare cu un molid). Această plantă este ușor otrăvitoare.

Cum și când să culegi materiile prime pentru ceaiul de conifere?
Culege acele majorității coniferelor pe tot parcursul anului. Dar, de obicei, le culegem toamna și iarna, când alte plante sunt mai rare.
Mugurii de pin se culeg la începutul primăverii (februarie-martie), înainte ca aceștia să fi înmugurit și să fie în faza de umflare. Culege-i de la copaci suficient de bătrâni (cel puțin zece ani), de pe ramurile inferioare sau laterale. Culege acele iarna, fără crenguțe, spală-le și depozitează-le în zăpadă sau într-o cameră rece, pe hârtie, până la utilizare.
Acele de molid și de brad se culeg cu tot cu crenguțe. Folosește cu grijă o foarfecă pentru a tăia vârfuri mici de câțiva centimetri din ramuri, fără a rupe sau deteriora copacul. Este util să colectezi primăvara muguri de brad sau de molid, verzi. Consumă mugurii cât sunt proaspeți în timpul săptămânii pentru a face ceai de muguri de molid.
Adună boabele de ienupăr în toamnă. Cu toate acestea, culesul pe timp de iarnă, până în primăvară, nu este o idee rea, deoarece conurile oricum nu “dispar”.
Întrebuințează toate tipurile de materiale de conifere în stare proaspătă sau usucă-le. De asemenea, poți congela boabele de ienupăr sau mugurii de conifere.

Beneficiile ceaiului de conifere
Numai aroma ceaiului de conifere te va face să te simți calm și relaxat. Gustul său este de obicei plăcut, cu note proaspete de citrice.
Ceaiul de conifere are multe beneficii pentru sănătate. Acestea variază de la ameliorarea durerii și stoparea îmbătrânirii până la tratarea simptomelor de răceală și gripă. Astfel de ceaiuri sunt bogate în vitamina C și alți antioxidanți, în general. Aceste substanțe au puternice efecte antimicrobiene, anticancerigene, protectoare pentru inimă și imunomodulatoare.
Știi deja beneficiile ceaiului din muguri de pin, dar nu trebuie să treci cu vederea avantajele altor conifere. Aceste băuturi sunt mai mult sau mai puțin folosite ca remedii împotriva tusei și inhalatoare respiratorii, deoarece au proprietăți dezinfectante. Ele stimulează excreția urinară, îmbunătățesc digestia și tratează diverse procese inflamatorii.
Cum se prepară ceaiul de conifere?
Prepararea ceaiului depinde de concentrația, aroma și caracteristicile pe care le dorești de la ceaiul de conifere. Poți folosi acele pentru ceai cu sau fără crenguțe, proaspete sau uscate, întregi sau zdrobite. Fiecare va oferi aroma și culoarea sa, așa că încearcă mai multe variante. Există, de asemenea, două moduri de a prepara ceaiul: fierberea acelor sau turnarea apei peste ele și lăsarea lor la infuzat. Clătește bine acele în apă rece înainte de a prepara băutura.
Metoda 1: Pune o mână de ace întregi sau câteva linguri de ace zdrobite într-un ibric. Apoi toarnă două căni de apă. Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe timp de 10 minute. Se lasă să stea 5 minute, apoi se strecoară și se bea.
Metoda 2: Pune o cantitate mică de ace întregi sau o lingură de ace zdrobite într-o cană. Toarnă apă clocotită și lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi strecoară și bea. Dacă folosești ace zdrobite, vei obține cea mai intensă aromă prin această metodă.

Când nu este recomandat să consumi ceaiul de conifere?
În orice caz, ar trebui să consulți medicul înainte de a consuma ceai de conifere. Unele plante au efecte intense și trebuie evaluate individual. Apar următoarele efecte secundare principale:
- Unele conifere pot interacționa puternic cu diverse medicamente. De exemplu, fructele de ienupăr intră în contact cu medicamentele pentru diabet și hipoglicemie.
- Ceaiul de pin crește gradul de coagulare a sângelui. Este nepotrivit pentru persoanele cu insuficiență cardiacă și unele boli grave de rinichi, ficat, pancreas și stomac.
- Boabele de ienupăr au un efect puternic asupra rinichilor și intestinelor. Pacienții cu boli ale acestor organe ar trebui să îl evite.
- Toate ceaiurile făcute din conifere nu sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece pot provoca avort spontan. Femeile care alăptează și copiii mici ar trebui să le evite, de asemenea.
Surse:
www.growforagecookferment.com
https://www.webmd.com/diet/what-to-know-pine-needle-tea
https://arboretumfoundation.org/wp-content/uploads/alexander_edible-conifers.pdf
https://www.iscientific.org/wp-content/uploads/2019/09/10-IJCBS-16-09-10.pdf
Fotografii asociative din © Canva.