Skip to content

Beneficiile ceaiului de iasomie: O singură denumire ascunde ceaiuri diferite

Ceașcă de ceai de iasomie în cană de sticlă, alături de anason, lămâie, miere și flori de iasomie. Totul, pe o masă rustică.

Iasomia a fost folosită pentru a parfuma ceaiul încă din secolul al V-lea în China. Cu toate acestea, abia în timpul dinastiei Qing (1644-1922), acest ceai de iasomie aromat a devenit foarte răspândit și a fost exportat în Occident. În prezent, ceaiul de iasomie este cel mai popular ceai aromat din China. Regiunea Fujian produce cel mai bun și mai tradițional ceai. Ceaiul de iasomie este popular și foarte apreciat atât în China, cât și în multe țări din întreaga lume.

Florile de iasomie cu proprietăți vindecătoare conferă ceaiului de iasomie beneficii pentru sănătate. Acest ceai este mai degrabă un produs de medicină populară.

Ceaiul de iasomie poate însemna două lucruri: un tip de ceai aromat sau o băutură cu flori de iasomie.

Cel mai frecvent, se referă la un ceai care miroase a flori de iasomie. Astfel, o descriere mai exactă a acestui ceai ar fi “ceai cu iasomie”.

Ceai de Iasomie

Cum se prepară ceaiul de iasomie?

Oamenii folosesc în mod obișnuit două tipuri de flori de iasomie pentru a aromatiza ceaiul: iasomia comună (Jasminum officinale) și iasomia arabă (Jasminum sambac).

Rupe florile de iasomie dimineața devreme, înainte ca petalele să se deschidă, pentru a aromatiza ceaiurile de cea mai bună calitate (de obicei verzi). Păstrează florile într-o cameră răcoroasă până când se deschid la miezul nopții și emană cea mai intensă aromă. Există două moduri principale de a infuza ceaiul:

  • Stratificarea: pune alternativ în straturi frunzele de ceai și florile de iasomie.
  • Blending: combină frunzele de ceai cu florile de iasomie și ține-le peste noapte.

Trebuie să treacă mai mult de patru ore pentru ca ceaiul să absoarbă parfumul și gustul florilor de iasomie. Repetă procesul de inhalare de până la șase sau șapte ori. Acesta este timpul necesar pentru a produce un ceai aromat de calitate superioară. Frunzele de ceai din florile proaspete de iasomie absorb, de asemenea, umiditatea, așa că trebuie să usuci din nou ceaiul pentru a preveni deteriorarea.

În zilele noastre, industria ceaiului folosește, de asemenea, metode “rapide” de aromatizare a ceaiului. Atunci când ceaiul este preparat, este imediat parfumat cu ulei esențial de iasomie. Similar cu ceaiul negru cu bergamotă (Earl Grey).

Poți prepara ceai de iasomie acasă!

Dacă ai acasă niște ceai verde de calitate (sau un alt tip de ceai preferat) și flori de iasomie proaspete sau uscate, poți prepara un ceai aromat cu iasomie. Acest proces va dura cel puțin o zi până când te vei putea bucura de ceaiul tău aromat făcut în casă.

Vei avea nevoie de:

  • ½ cană (16 g) de ceai verde (sau ceaiul tău preferat) brut,
  • 1 pumn de flori proaspete (sau uscate) de iasomie. Pentru cele mai bune rezultate, folosește flori proaspete de iasomie.

În acest scop, ia un recipient de sticlă curat, cu o deschidere largă și un capac. Așază frunzele de ceai și iasomia în recipient în straturi egale. Straturile de sus și de jos trebuie să fie formate din ceai. Când termini de așezat ceaiurile în straturi, presează-le cu un obiect adecvat ( o greutate, o pietricică, etc.) și acoperă-le. Cu cât straturile sunt presate mai strâns, cu atât ceaiul va absorbi mai bine aroma și gustul iasomiei.

Lasă ceaiul stratificat să stea cel puțin o zi. Cu toate acestea, le poți păstra până la 3 săptămâni. Odată ce procesul de aromatizare este finalizat, scoate greutatea din recipient și depozitează ceaiul aromat într-un recipient ermetic, într-un loc întunecos și uscat.

Ceaiul aromat se consumă cel mai bine în termen de 6 luni de la preparare. Ceaiul negru aromat poate rămâne proaspăt până la un an.

În zilele noastre, industria ceaiului folosește, de asemenea, metode “rapide” de aromatizare a ceaiului. Atunci când ceaiul este preparat, este imediat parfumat cu ulei esențial de iasomie. Similar cu ceaiul negru cu bergamotă (Earl Grey).

Ceai de Iasomie

Beneficiile ceaiului cu iasomie

Deoarece ceaiul cu iasomie este de obicei făcut din ceai verde, acesta conține multe dintre aceleași beneficii pentru sănătate ca și ceaiul verde. Acesta reține minerale: fier, zinc, potasiu și cupru. Este, de asemenea, bogat în compuși foarte puternici, cum ar fi antioxidanții (catehine, polifenoli), alcaloidul cafeină și aminoacidul L-teanină. Aceste componente protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Au impact asupra pierderii în greutate, controlului glicemiei și sănătății cardiovasculare. Ceaiul de iasomie poate avea, de asemenea, efecte antiinflamatorii. De asemenea, poate ajuta la menținerea vigilenței și la îmbunătățirea memoriei.

Flori de iasomie: pentru ceaiul din plante medicinale

Medicina populară apreciază iasomia, o plantă de pepinieră frumos înflorită și parfumată, pentru proprietățile sale vindecătoare. Florile, frunzele și lăstarii tineri de iasomie sunt folosiți pentru fitoterapie.

Dacă cultivi iasomie în grădina ta personală, poți face ceai din flori de iasomie crude. Florile se recoltează dimineața, înainte ca petalele să se deschidă. Odată ce florile s-au deschis, acestea nu sunt bune ca materii prime medicinale. Se usucă florile de iasomie într-un loc cald, ferit de lumina directă a soarelui. După uscare, se depozitează florile uscate într-un recipient ermetic, într-un loc uscat și întunecat.

Beneficiile ceaiului din flori de iasomie

Infuziile, decocturile, siropurile și tincturile realizate din flori de iasomie proaspete sau uscate sunt folosite în scopuri medicinale. Medicina populară folosește florile de iasomie pentru a trata următoarele boli și afecțiuni:

  • Tulburări emoționale, anxietate, tensiune nervoasă și insomnie. Iasomia este considerată chiar un antidepresiv natural, cu un efect relaxant și echilibrant asupra sistemului nervos.
  • Pentru bolile respiratorii. Indicată pentru bronșită, astm bronșic și tuse severă.
  • Pentru afecțiuni ale pielii, răni, dermatite și eczeme. Cataplasmele cu decoct de flori de iasomie constituie un tratament excelent pentru aceste afecțiuni.

Pentru bronșită sau astm bronșic, se recomandă folosirea unui decoct din muguri tineri de iasomie cu frunze și flori. Se prepară din 1 lingură de materie primă medicinală și un pahar de apă. Pune apă clocotită peste materia primă și se fierbe timp de aproximativ 5 minute. Se lasă să stea timp de 1 oră, se strecoară și se bea de 3 ori pe zi, câte 1 sau 2 linguri înainte de mese.

Pentru tusea severă, se prepară un sirop din flori de iasomie. Prepară folosind aproximativ o jumătate de pahar de flori de iasomie (proaspete sau uscate) turnate peste un pahar de apă clocotită și fierte timp de aproximativ 4 minute. Se adaugă o linguriță de zahăr de bună calitate în decoct (după ce ai stors bine florile) și se fierbe până se dizolvă. Se recomandă să se ia câte 1 linguriță de sirop pe zi.

Ceai de Iasomie

Recomandări pentru o cană reușită de ceai aromat cu iasomie

  • Cel mai bine este să folosești ceaiul de iasomie aromat vrac, mai degrabă decât pliculețele de ceai.
  • În mod tradițional, un ceai aromat de iasomie de bună calitate are la bază un ceai verde, care este destul de răcoritor.
  • Împreună cu aroma și notele de parfum de iasomie, acest ceai este foarte delicat. Prin urmare, nu sunt recomandați diverși aditivi, deoarece aceștia vor suprasolicita gustul original al ceaiului.
  • Ceaiul aromat de iasomie de calitate poate fi infuzat de mai multe ori, dar fiecare infuzie ulterioară va reduce aroma și parfumul de iasomie.
  • Pune ceaiul aromat de iasomie într-o ceașcă sau infuzor cu apă la 70-80 °C. Apa clocotită va strica subtilitatea aromei ceaiului.
  • Lasă ceaiul să se infuzeze timp de 3-5 minute.
  • Strecoară și savurează.

Ceai de iasomie cu gheață și lapte

Vacanța de vară poate fi și mai savuroasă! Răsfață-te pe tine sau pe cei dragi cu un ceai de iasomie cu lapte rece. Numărul de porții pe care intenționezi să le prepari va depinde de cantitatea de produs de care ai nevoie. Pentru a calcula, folosește 1 linguriță de materie primă de ceai, 2 părți de apă, 1 parte de lapte (sau părți egale de lapte și apă) pentru 1 pahar de ceai și un îndulcitor după gust.

Pentru ceai, vei avea nevoie de:

  • Ceai aromat de iasomie, de preferință vrac, nu în pungi,
  • Apă,
  • Lapte (lapte de vacă sau lapte vegetal, cum ar fi laptele de nucă de macadamia sau de ovăz),
  • 1 lingură de flori uscate de iasomie,
  • Miere (sau alt îndulcitor) după gust.

Pune ceaiul într-un ceainic termorezistent și toarnă peste el apă fiartă și răcită la 80 °C. Acoperă recipientul și lasă la infuzat timp de 2-3 minute. Adaugă mierea (sau alt îndulcitor la alegere) și amestecă bine pentru a dizolva îndulcitorul. Toarnă laptele în ceai și amestecă din nou. Adaugă florile de iasomie în ceaiul preparat, amestecă, acoperă și dă la frigider, de preferință peste noapte. Înainte de servire, se scot florile de iasomie din recipient. Se adaugă cuburi de gheață în pahare și se toarnă ceaiul preparat peste ele.

Ceai de Iasomie

Florile de iasomie îmbogățesc gustul alimentelor

Florile de iasomie nu sunt folosite doar pentru a aromatiza ceaiul sau pentru a vindeca boli. De asemenea, ele pot da culoare mâncărurilor și deserturilor de zi cu zi. Florile uscate de iasomie sunt folosite în preparate culinare (salate, supe etc.) și în cofetărie (produse de patiserie, înghețată etc.).

Poți folosi ceaiul aromat de iasomie pentru a prepara deserturi delicioase, potrivite pentru orice ocazie.

Sorbet cu ceai de iasomie

Pentru 1 litru de sorbet, veți avea nevoie de:

  • 1,5 căni de zahăr,
  • 3 căni de apă,
  • 2 coji de lămâie,
  • 3 linguri de ceai aromat de iasomie (de preferință verde),
  • 1 cană de suc de lămâie proaspăt stors (4-5 lămâi).

Combină zahărul, apa și coaja de lămâie într-o cratiță de dimensiuni medii. Amestecă la foc mic până când zahărul se dizolvă. Se aduce la fierbere și se fierbe timp de 3 minute. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă ceaiul. Acoperă oala și lasă la infuzat timp de 4 minute. Se strecoară amestecul preparat într-un bol mare. Se amestecă sucul de lămâie. Pune bolul în frigider timp de aproximativ o oră pentru a permite sorbetului să se răcească bine. Pune desertul la frigider după ce s-a răcit. Dă produsul finit în diferite forme, în funcție de preferințele tale sau de vasul de servire.

  • Înghețată pe băț: dacă ai forme speciale, pune sorbetul în ele și dă-l la congelator.
  • Șerbet în borcane: congelează desertul în borcane potrivite pentru servire.
  • Granita siciliană: se pune sorbetul în recipiente de plastic mai puțin adânci și se congelează timp de 4 ore, amestecând cu o furculiță la fiecare 30 de minute, pentru a forma cristale de gheață de textură uniformă. Acest desert va avea o textură crocantă plăcută, de gheață, atunci când este consumat.
Ceai de Iasomie

Flori de iasomie pentru parfum și frumusețe

Uleiul esențial de iasomie este o componentă importantă din punct de vedere economic în industria de parfumerie. Iasomia este, de asemenea, unul dintre parfumurile de casă preferate pentru bețișoarele parfumate sau difuzoare.

Florile, sau uleiul esențial de iasomie au proprietăți benefice pentru piele. De aceea, aceste componente sunt folosite în industria cosmetică.

Ceaiul cu iasomie este, de asemenea, benefic pentru frumusețea pielii. Compușii săi chimici au proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, iar iasomia poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui. Beneficiile ceaiului de iasomie pentru frumusețea pielii includ următoarele:

  • Hidratează și ajută la menținerea elasticității.
  • Calmează pielea sensibilă iritată.
  • Ajută la atenuarea ridurilor.
  • Luminează chiar și tonul pielii.

Ceai de iasomie ca tonic facial

Ustensile și ingrediente necesare:

  • 1 lingură de ceai verde de iasomie,
  • 1 cană de apă filtrată,
  • cârpă de bumbac.

Se pun frunzele de ceai într-un recipient termorezistent, se acoperă cu apă clocotită și se fierbe timp de 5 minute. Lasă decoctul să se răcească la temperatura camerei. Înainte de a folosi tonicul, spală și usucă-ți fața în mod corespunzător. Umezește o cârpă de bumbac cu tonerul și curăță-ți fața. De asemenea, poți aplica tonicul pe tot corpul după duș sau baie. Nu trebuie să clătești; lasă-l să se usuce în mod natural.

Ceai de Iasomie

Posibile efecte secundare ale ceaiului de iasomie

Nu există efecte secundare cunoscute ale iasomiei. Cu toate acestea, ceaiul de iasomie preparat cu ceai verde sau cu orice alt tip de ceai (de exemplu, ceai negru) conține cofeină. Cantitatea de cofeină din ceai depinde de baza de ceai. Ceaiul verde sau alb conține mai puțină cofeină, în timp ce ceaiul negru sau ulongo conține mai multă cofeină. Așadar, dacă îți monitorizezi aportul de cofeină, verifică ingredientele înainte de a consuma ceai aromat de iasomie.

Consumul excesiv de cofeină poate provoca dureri de cap, amețeli, anxietate, palpitații cardiace și insomnie.

Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să limiteze sau să evite cofeina.

Catechinele din ceai pot interfera uneori cu capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente. Cu toate acestea, acest lucru este mai relevant pentru persoanele cu risc de deficiență de fier cu anemie. În această situație, este mai bine să bei ceai de iasomie între mese, la cel puțin o oră după ce ai mâncat.

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/jasmine-tea-benefits
https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-jasmine-tea.htm
https://www.wikihow.com/Make-Jasmine-Tea
https://clinic.acumedic.com/home-recipes-for-flawless-skin/

Fotografii asociative din © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *