Skip to content

Ceai de Urzică: Cum să profiti la maximum de proprietățile sale terapeutice

Prim plan cu pahar de sticlă cu ceai de urzică pe un

Ceaiul de urzică se face dintr-o “plantă malefică” cu peri înțepători. Trebuie să porți mănuși pentru a-ți proteja mâinile în timp ce culegi materia primă din această buruiană. Beneficiile unei căni de ceai de urzică merită efortul!

Există 45 de specii în genul său, iar cea mai cunoscută și mai valoroasă este urzica comună (Urtica dioica). Este o plantă erbacee perenă, înaltă de aproximativ 60-150 cm, cu peri înțepători. Tulpina are patru trunchiuri și este erectă, iar frunzele sunt în formă de inimă și alungite. Florile sunt verzi, discrete și grupate în panicule, iar fructul este ovoidal, cu o lungime de aproximativ 1,2-1,5 mm. Urzica comună se reproduce prin rizomi și semințe.

Ce este urzica?

Urzicile cresc în mod natural în soluri putrede și bogate în azot, în curți, tufișuri, păduri umede și pe malurile râurilor, precum și în ferme și grădini de zarzavaturi. Din acest motiv, sunt adesea considerate buruieni. Cu toate acestea, oamenii le folosesc ca medicamente, alimente, surse de vitamine, produse cosmetice, coloranți și îngrășăminte.

  • Oamenii din mediul rural adaugă urzici în hrana lor pentru vitamine naturale.
  • Fibrele lungi, subțiri, asemănătoare mătasei din tulpina urzicii sunt potrivite pentru fabricarea de țesături, sfori și frânghii.
  • Produsele farmaceutice, de cofetărie și parfumerie fac coloranți verzi din frunzele de urzică și coloranți galbeni din rădăcini.
  • Primii lăstari de urzică care cresc primăvara sunt cei mai bogați în vitamine și sunt potriviți pentru uz alimentar. De exemplu, ca ingredient principal în salate și chiar în supe. Calitatea nutritivă a frunzelor tinere de urzică este comparabilă cu cea a leguminoaselor. Frunzele conțin grăsimi, proteine, celuloză, oțet formic, acizi butirici, tanin, glicozide, minerale (fier, sodiu, potasiu, siliciu, sulf, clor etc.), acid ascorbic, vitaminele K, B și caroten, precum și clorofilă. Înainte de a folosi urzicile pentru mâncare, blancează-le pentru a te asigura că nu mai înțeapă.

Există mai multe buruieni benefice care nu merită aruncate la compost.

Urzică

Colectarea materiei prime de urzici

Urzica (o plantă întreagă) pentru materia primă medicinală se recoltează cel mai bine pentru prima dată la mijlocul lunii iunie. Plantele sunt încă în floare în această perioadă. Planta revine a doua și a treia oară, continuă să o tai până la primul îngheț. Urzicile prea înflorite nu mai sunt potrivite ca plante medicinale, din cauza scăderii proprietăților medicinale. Este recomandat să usuci urzicile în încăperi bine aerisite, în adăposturi ferite de lumina directă a soarelui, prin întinderea ierburilor într-un strat subțire, sau prin menținerea temperaturii în camera de uscare între 45 și 50 de grade Celsius.

Dezgroapă rădăcinile de urzică la sfârșitul toamnei sau la începutul primăverii, pentru scopuri medicinale. Se spală bine și se usucă în cuptor la temperaturi de până la 60 de grade Celsius.

În ce este bogată urzica?

Urzica este bine cunoscută pentru proprietățile sale curative și pentru consumul sub formă de ceai. Urzica are proprietăți antibacteriene, antifungice, astringente și antiinflamatorii. Este bogată în vitaminele A, B, C și K, caroten și fier.

Poți folosi întreaga plantă de urzică: frunzele, tulpinile și rădăcinile pot fi zdrobite și transformate în pulberi, tincturi, creme, ceaiuri etc. Deși oamenii folosesc urzicile ca plante medicinale de secole. Cercetările moderne confirmă, de asemenea, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de urzică.

Beneficiile ceaiului de urzică: Tractul urinar și rinichii

Urzicile ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar în diferite boli ale tractului urinar, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată, care provoacă o prostată mărită, dureri și alte probleme urinare la bărbați. Această plantă poate completa orice medicament folosit pentru infecțiile tractului urinar; cu toate acestea, consultă-ți medicul cu privire la interacțiunile dintre plante și medicamente.

Urzica favorizează o urinare sănătoasă și inhibă dezvoltarea agenților patogeni care cauzează pietre la rinichi. Un studiu publicat în revista Molecular Medicine Reports (2014) arată că ceaiul de urzică reduce acumularea de cristale de oxalat de calciu, o cauză majoră a pietrelor la rinichi.

Ceai de Urzică

Beneficiile ceaiului de urzică: Ameliorarea durerii

Urzicile ameliorează o gamă largă de dureri musculare, în special cele asociate cu artrita (osteoartrita). Ceaiul de urzică poate reduce inflamația și simptomele durerii datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Alergii și iritații ale pielii. Deși frunzele de urzică irită pielea, ceaiul de urzică ameliorează simptomele pielii iritate sau cu tendințe alergice. Proprietățile antihistaminice, antiinflamatorii și antimicrobiene ale urzicii ajută la tratarea eczemelor și a acneei. Un studiu din 2017 publicat în Iranian Journal of Pharmaceutical Research sugerează că rinita alergică, un tip de alergie, poate fi tratată cu ceai de urzică.

Băutura ajută în cazul iritațiilor urechilor, nasului și gâtului.

Ceaiul de urzică are efecte benefice pentru sistemul cardiovascular

  1. Reglează zahărul din sânge și tensiunea arterială. Ceaiul de urzică influențează nivelul de glucoză din sânge. Ajută pancreasul să producă și să secrete mai multă insulină, un hormon care scade nivelul de zahăr din sânge.
  2. Ceaiul de urzică poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul.
  3. Îmbunătățește calitatea sângelui: crește hemoglobina, purifică sângele și elimină toxinele din organism.
  4. Pentru a activa circulația sângelui. Fă împachetări în mătase de urzică în saună; tratamentul de ardere durează câteva minute, urmând o stare de bine.

Alte “abilități” de îmbunătățire a sănătății cu ceai de urzică

  1. Polifenolii care se găsesc în ceaiul de urzică sunt deosebit de utili în prevenirea bolilor cronice legate de inflamații, cum ar fi diabetul, obezitatea, cancerul și bolile de inimă. Extractul de urzică tratează cancerul de sân sau de prostată.
  2. Antioxidanții puternici din ceaiul de urzică protejează împotriva îmbătrânirii și a deteriorării celulelor.
  3. Ceaiul de urzică ajută la reglarea digestiei și reduce constipația și diareea.
  4. Pentru întărirea oaselor. Urzicile conțin o varietate de aminoacizi, proteine, flavonoide și minerale care întăresc oasele: fier, calciu, magneziu, magneziu, siliciu, potasiu și zinc. Ceaiul de urzici este considerat un adjuvant pentru întărirea oaselor.
  5. Pentru fortificarea părului și controlul mătreții.
  6. Vitaminele A și C și antioxidanții din ceaiul de urzică ajută la creșterea imunității. Ceaiul de urzică stimulează celulele T, care ajută organismul să lupte împotriva diferitelor infecții și a altor boli care slăbesc sistemul imunitar.
  7. Pentru pierderea în greutate. Urzicile sunt foarte hrănitoare. Te ajută să slăbești fără senzația de foame, fără calorii în plus și îți stimulează metabolismul.
  8. Pentru îngrijirea rănilor sau spălarea rănilor. Urzicile conțin acid formic, care este motivul înțepăturii. Ele au proprietăți antiseptice și de curățare în același timp. Poți aplica direct și spăla rănile cu unguent de urzici.
Ceai de Urzică

Cum se prepară ceaiul de urzici

Îți poți îmbunătăți sănătatea bând zilnic o cană de ceai de urzici.

Poți cumpăra ceai din frunze de urzică preambalat sau în pliculețe de ceai. Culege și usucă singur urzicile sau prepară ceai din frunzele verzi.

Încearcă cu frunze proaspete sau uscate și cu raportul preferat de frunze la apă. Cu cât frunzele sunt mai mari sau cu cât adaugi mai multe frunze, cu atât mai intensă este aroma și gustul ceaiului pe care îl obții.

  1. Acoperă frunzele de urzică într-o ceașcă cu apă clocotită (100 de grade Celsius). Lasă-le la infuzat timp de cel puțin 5-10 minute.
  2. Pentru cantități mai mari, într-un ibric de ceai, poți să aduci la fierbere apa și frunzele și să îl lași pe foc timp de 5 minute.
  3. Strecoară ceaiul folosind o sită atunci când îl torni în cești.
  4. Poți aromatiza ceaiul cu miere, scorțișoară sau stevia.

Ceai de urzică pentru femei

Ceaiul de urzică reduce sângerările abundente din timpul menstruației și normalizează întregul ciclu menstrual.

Băutura de urzică nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece poate provoca contracții uterine și naștere prematură. Dar poți bea un ceai de urzică puțin și mai slab dacă este nevoie. Femeile pot bea ceai de urzică concentrat pentru a încuraja începerea travaliului atunci când ajung la data scadenței.

Ceaiul de urzică stimulează producția de lapte și crește cantitatea de lapte pentru mamele care alăptează. Consumă băutura imediat după ce ai născut. Vitaminele și oligoelementele din urzici, în special fierul, vor ajuta organismul să se recupereze. Cu toate acestea, țineți cont de faptul că ceaiul de urzică poate duce la riscul de supraproducție de lapte și mastită.

Interacțiunile cu ceaiul de urzici pot provoca efecte secundare neașteptate la medicamentele pe care le iei. Dacă vrei să bei ceai de urzică pentru a crește cantitatea de lapte matern, ar trebui să te adresezi medicului tău sau unui consultant în alăptare.

Cum se consumă ceaiul de urzică

Folosește atât ceaiul de frunze, cât și cel de rădăcină de urzică pentru dureri de ficat, reducerea coagulării sângelui, reumatism, anemie, diabet zaharat, enterocolită, gastrită acută, hemoragii interne, pietre la rinichi și unele afecțiuni ale tractului urinar.

Tratează abcesele și coșurile cu un amestec de frunze de urzică, oțet și apă în părți egale. Acest amestec va ajuta puroiul să “urce” la suprafață.

Se fierb cinci linguri de urzici în 500 ml de apă, la foc mic. Îndulcește, dacă este nevoie, și bea un pahar de patru ori pe zi. Folosește această băutură pentru a fortifica inima.

Ceai de Urzică

Ceai de urzici pentru bărbați

Încearcă ceaiul din frunze și rădăcini de urzică pentru a trata adenoamele de prostată în stadiul I sau II. Ia două lingurițe pline de rădăcini și frunze de urzică tocate, acoperă-le cu o cană de apă clocotită și infuzează timp de aproximativ 5 minute. Strecoară înainte de a-l consuma. Bea câte o cană în fiecare dimineață și seară, timp de 4-6 săptămâni.

Consumul de ceai de urzică cu 30 de minute înainte sau la 1 oră după masă crește forța masculină.

Urzicile sunt bune pentru sănătatea și frumusețea ta. Poți face cu ușurință produse homemade cu urzici pentru înfrumusețare.

După ce ai făcut o infuzie de urzică, poți umezi discuri de vată. Aplică aceste comprese pe ochi pentru a te ajuta să elimini cearcănele și pungile de sub ochi.

De asemenea, poți aplica decoctul de urzică pe față. Folosește-l ca tonic înainte de a aplica și o cremă.

Prepară o infuzie de urzici care îți va hrăni părul, și îl va face mai sănătos și mai ferm. Adaugă trei linguri de frunze și tulpini de urzică proaspete sau uscate într-o oală sau un bol și acoperă-le cu 500 ml de apă clocotită. Lasă să stea timp de 1 oră pentru a se înmuia bine și strecoară înainte de utilizare. Se clătește părul curat și spălat cu șampon cu această infuzie de urzică, masând la rădăcina părului pentru a activa circulația sângelui la nivelul scalpului. Se usucă părul cu uscătorul; nu este necesară clătirea.

Efecte secundare ale ceaiului de urzică

Mulți oameni se delectează cu ritualuri de ceai. O ceașcă de ceai de urzică ar fi alegerea potrivită pentru rutina ta zilnică, datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Deși ceaiul de urzică are multe proprietăți benefice pentru sănătate, este posibil să nu fie potrivit pentru toată lumea.

  • Este indicat să bei ceai de urzică în doze mici dacă ai tensiune arterială ridicată. O lingură de frunze uscate de urzică în 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de cel puțin 10 minute. Bea 10 ml de trei ori pe zi.
  • Pentru femeile însărcinate, ceaiul de urzică poate provoca naștere prematură.
  • Persoanele cu tromboflebită și vene varicoase ar trebui, de asemenea, să evite ceaiul de urzică.

Cu toate acestea, dacă ai o boală cronică, consultă-ți medicul înainte de a încerca orice nou ceai din plante. Chiar și alimentele și băuturile complet naturale, precum ceaiul, pot provoca reacții alergice sau interacționa cu anumite medicamente pe care le iei. Unele plante medicinale pot fi dăunătoare pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale.

Surse:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/nettle-tea
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nettle-leaf
https://www.medicalnewstoday.com/articles/nettle-tea-benefits

Articole de cercetare:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37375728/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2629
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9282742/

Fotografii asociative de la © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *