Te-ai întrebat vreodată ce miracole poate face acest condiment roșu vibrant pentru ritualul tău zilnic de preparare a ceaiului?
Șofranul se întâmplă să fie cel mai scump condiment din lume, dar crede-mă, proprietățile sale nutriționale potente fac fiecare bănuț să merite.
Astăzi, vom explora diverse beneficii ale ceaiului de șofran bazate pe cercetări reale și modul în care o ceașcă îți poate spori starea de bine.
Despre șofran

Șofranul provine din stigmatul plantei Crocus sativus, cultivată pe scară largă în Grecia și Iran. Mult râvnitul stigmat este unul dintre cele trei fire parfumate, de culoarea rubinului, care ies din floarea de șofran.
Șofranul conține peste 150 de compuși chimici, inclusiv carotenoide, flavonoide, proteine, vitamine și aminoacizi. Această combinație unică oferă diverse beneficii pentru sănătate.
Beneficiile ceaiului de șofran
Să defalcăm beneficiile incredibile ale consumului regulat de ceai de șofran:
1. Îmbunătățește starea de spirit și combate depresia
Șofranul nu este în zadar numit condimentul soarelui. Unele studii sugerează că șofranul ar putea ajuta la combaterea depresiei.
Un studiu din 2023 a constatat că ceaiul de șofran ar putea fi un stimulent natural pentru femeile aflate la postmenopauză.
O analiză din 2013, publicată în Journal of Integrative Medicine, a mai multor studii conexe, a constatat că șofranul ar putea îmbunătăți simptomele tulburării depresive majore (MDD).
Un review mai recent al literaturii privind efectele șofranului asupra depresiei ușoare până la moderate a avut rezultate similare. Condimentul roșu ar putea reduce severitatea depresiei.
În ciuda constatărilor încurajatoare, să fim bine înțeleși: ceaiul de șofran nu este un remediu magic universal. Nu este menit să înlocuiască medicamentele prescrise, cu excepția cazului în care medicul tău te sfătuiește altfel.
2. Îmbunătățește somnul
Un studiu din 2021 publicat inițial pe Health Benefits of Dietary Bioactives a constatat că șofranul a îmbunătățit calitatea și durata somnului la participanții cu insomnie și alte tulburări de somn. În plus, condimentul i-a ajutat să adoarmă mai repede.
Corpul tău tânjește după o rutină, mai ales când este timpul să te culci. O ceașcă fierbinte de ceai de șofran este ritualul nocturn perfect pentru a-i spune corpului tău că este timpul să se liniștească pentru un somn odihnitor.
3. Promovează sănătatea inimii
Ceaiul de șofran poate fi un supliment benefic pentru inimă în rutina ta zilnică.
O recenzie medicală din 2011 a găsit dovezi că șofranul ar putea contribui la o mai bună sănătate a inimii. Bogat în antioxidanți precum licopen și flavonoide, șofranul luptă împotriva bolilor de inimă.
Șofranul conține, de asemenea, crocetină, care poate reduce acumularea de colesterol și încetini daunele aterosclerozei. În plus, este bogat în riboflavină, care ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol.
Mai mult, crocina, prezentă în cantități sănătoase în șofran, blochează enzimele responsabile pentru absorbția grăsimilor.
4. Reduce inflamația
Șofranul este o forță antioxidantă. Are crocin, safranal și pirocrocin, care previn deteriorarea celulelor și reduc inflamația.
Aceste substanțe chimice potente pot ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli. De exemplu, o recenzie medicală din 2020 realizată pe baza a doisprezece studii a analizat potențialele beneficii anti-cancer ale extractelor de șofran. Unele dintre efectele observate includ:
- Îmbunătățirea activității antioxidante
- Încetinirea dezvoltării celulare
- Moartea celulară mai rapidă
- Suprimarea progresiei ciclului celular
În special, șofranul părea să atace celulele canceroase, în timp ce cruța celulele normale.
Există un mare dar – aceste constatări provin în principal din teste de laborator și pe animale. Pentru a confirma efectele anticancerigene ale șofranului, avem nevoie de studii pe oameni, la fel ca în exemplele următoare.
Un studiu clinic a arătat că administrarea unui supliment de șofran poate ameliora simptomele colitei ulcerative, inclusiv diareea, durerile abdominale și sângerările rectale.
Un alt studiu clinic a vizat efectele combinate ale suplimentelor de șofran și ale antrenamentului fizic la bărbații obezi cu diabet de tip 2. Rezultatele au indicat îmbunătățirea markerilor inflamatori, a nivelului glicemic și a structurii corporale.

5. Tratează tulburările menstruale
Mai mult de 90% dintre femei prezintă simptome ale sindromului premenstrual (PMS), inclusiv dureri de cap, dispoziție proastă și balonare. Unele se confruntă cu o situație mai gravă decât altele.
Dacă nu ești adepta pastilelor pentru ameliorarea problemelor menstruale, încearcă ceaiul de șofran. Mai jos sunt câteva moduri în care șofranul poate ajuta în menstruație, pe baza unei analize a șase studii:
- Calmează durerea mai bine decât acidul mefenamic
- Previne sângerările abundente
- Reglează ciclurile menstruale
- Ameliorează crampele abdominale și sensibilitatea sânilor
- Previne schimbările de dispoziție
Efectele secundare ale ceaiului de șofran
Ceaiul de șofran, pe cât de sănătos este, vine cu câteva riscuri.
Dacă ești însărcinată, renunță la ceaiul de șofran în primul trimestru. Un mic studiu publicat în Iranian Red Crescent Medical Journal a constatat că dozele mari de șofran pot stimula uterul și provoca contracții.
Dacă iei medicamente pentru hipertensiune, consumul de ceai de șofran ar putea face ca tensiunea ta să scadă și mai mult.
În general, ceaiul de șofran este sigur dacă este consumat cu moderație. Trebuie să consumi cantități mari într-un timp foarte scurt pentru a te confrunta cu o intoxicație și o otrăvire.
Așadar, ia în considerare aceste potențiale efecte secundare înainte de a-l introduce în mod regulat în dieta ta.
Cum se prepară ceaiul de șofran

Șofranul este foarte scump, dar vei avea nevoie doar de câteva fire pentru a face această rețetă simplă de ceai de șofran. Mai întâi, adună ingredientele:
- Un vârf de cuțit de fire de șofran (aproximativ 5-7 fire)
- Miere sau zahăr după gust
- 1 cană de apă fierbinte
- Bucăți de lămâie și frunze de mentă pentru un plus de gust și decorare
În continuare, să facem un ceai simplu de șofran pentru a începe să ne bucurăm de beneficiile sale incredibile:
- Pune șofranul într-o ceașcă. Toarnă apă fierbinte peste șofran, doar cât să acopere firele.
- Lasă șofranul să infuzeze în apă timp de aproximativ 10 minute.
- Toarnă apă clocotită în ceașcă.
- Se adaugă miere sau zahăr în funcție de cât de dulce îți place și se amestecă.
- Completează cu o felie de lămâie și câteva frunze de mentă. Lasă aromele să se întrepătrundă timp de un minut.
Cât costă șofranul?
Șofranul se vinde cu aproximativ 50-100 de lei pe gram. Pentru 10 grame de șofran de calitate superioară importat poți plăti și 500 de lei sau mai mult. Vei găsi în supermarket și sofran foarte ieftin la maxim 15 lei gramul. Cu toate acestea, este bine să știi că este o diferență semnificativă între șofranul de 15 lei și cel de 50 de lei.
Deci, de ce prețul atât de mare?
Producția este costisitoare – doar 7% din planta de șofran crocus, culeasă manual în zori și uscată cu grijă, intră în compoziția acestui condiment regal. Este nevoie de o mie de flori pentru a produce doar 5 grame de șofran.
Gânduri finale
Nu uita, beneficiile ceaiului de șofran pot varia de la o persoană la alta. Discută mai întâi cu medicul tău dacă te gândești să incluzi ceaiul de șofran în rutina ta zilnică, mai ales dacă ai probleme de sănătate sau iei medicamente.
Pentru bunăstarea ta generală, asociază ceaiul de șofran cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.
Surse:
https://encyclopedia.pub/entry/34202
https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-844/saffron
Lucrări de cercetare:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496414601412
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30036891/
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-023-04014-8
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1473
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3466873/
https://journal.waocp.org/article_89153_cfe2c2f6273ed748ad6bd2aed1154eeb.pdf
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)03851-8/fulltext
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.15222
https://www.scitepress.org/PublishedPapers/2021/107584/107584.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5285732/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128186381000356