Matcha este un ceai celebru în întreaga lume. Avea o dimensiune a pieței de 532 de milioane de dolari în 2023, iar cercetătorii prevăd că va crește la 6,93 miliarde de dolari până în 2030.
Poți găsi matcha în înghețată, prăjituri și alte deserturi. Este un ingredient popular în latte, smoothie-uri și chiar limonadă.
Deci, de ce iubesc oamenii matcha atât de mult? În afară de gustul și aroma sa distinctă, poate fi datorită numeroaselor beneficii ale ceaiului matcha.
În acest articol, explorăm originea și beneficiile pentru sănătate ale ceaiului matcha. De asemenea, poate vrei să mai rămâi aici pentru a afla sfaturile noastre pentru prepararea celui mai bun ceai matcha!
Istoria ceaiului matcha

În anii 1100, un călugăr budist s-a întors în Japonia dintr-o călătorie de studiu în China cu semințe de la planta Camellia sinensis.
La întoarcere, el a început să cultive ceaiul și să studieze cel mai bun mod de a-l prepara. Din 1192 până în 1333, călugării budiști Zen au folosit matcha pentru a rămâne treji în timpul meditației. În cele din urmă, a devenit un ritual pentru a-l onora pe Bodhidharma.
În secolul al XV-lea, matcha s-a transformat într-o băutură ceremonială pentru celebrarea frumuseții unei lumi imperfecte.
În secolul al XVI-lea, matcha a devenit o modalitate prin care japonezii își întâmpină oaspeții!
Ce este ceaiul matcha?
Ceaiul matcha este o băutură sub formă de pudră din Japonia. Numele este o combinație a cuvintelor japoneze Matsu, care înseamnă “a freca”, și cha, care înseamnă “ceai”.
Ceea ce este interesant este că matcha provine de la Camellia sinensis, care este aceeași plantă pe care oamenii o folosesc pentru a face ceai verde, oolong și negru. Cu toate acestea, chiar dacă este vorba de aceeași plantă, există condiții stricte înainte de a putea produce ceai matcha autentic.
În primul rând, planta de ceai trebuie să stea în condiții de umbră pentru a produce mai multă clorofilă. Clorofila suplimentară dă frunzelor o culoare verde mai vibrantă.
Apoi, fermierii pot recolta doar mugurii și primele trei straturi ale unei plante tinere de ceai. Frunzele de ceai trebuie să fie fierte la abur imediat pentru a opri procesul de maturare. Ei îndepărtează apoi nervurile de pe fiecare frunză și le macină în mori de piatră.
Matcha are o aromă și o culoare mai intense decât ceaiul verde obișnuit. În plus, deoarece producerea sa necesită multă muncă, ceaiul matcha este una dintre cele mai scumpe băuturi din lume!
Care sunt beneficiile consumului de ceai matcha?
Mai jos sunt prezentate zece beneficii ale consumului de ceai matcha.
Pentru stimularea funcției cerebrale
Pudra de ceai verde matcha este bogată în catehină, luteină și vitamina K. Aceste componente pot stimula funcțiile cognitive.
În 2020, cercetătorii au dat femeilor în vârstă trei grame de pulbere de ceai matcha ca supliment zilnic. Ei au comparat apoi rezultatele cu un grup de control după trei luni.
Rezultatele au arătat că a existat o creștere semnificativă a funcției cognitive a celor care au luat suplimentul. Aceasta sugerează că matcha este eficient împotriva declinului cognitiv la vârstnici.
Pe lângă aceasta, în 2021, oamenii de știință au comparat efectele matcha cu alte băuturi cu cofeină.
Ei au descoperit că consumul constant de matcha îmbunătățește atenția și funcția creierului. Persoanele care beau matcha puteau lucra continuu. Între timp, cei care au băut cofeină au fost productivi doar după ce au primit o doză.
Pentru pierderea în greutate
Matcha conține galat de epigalocatechină (EGCG), care favorizează descompunerea grăsimilor din corpul nostru. Aceasta, asociată cu cofeina, are un efect sinergic. Cofeina stimulează metabolismul și crește rata de ardere a grăsimilor.
În 2017, oamenii de știință au observat efectele ceaiului matcha asupra metabolismului femeilor în timpul mersului rapid. Ei au constatat că ceaiul matcha a îmbunătățit oxidarea grăsimilor în rândul participanților la test.
Într-un alt studiu, bărbații care au luat matcha în timp ce făceau mișcare au ars cu 17% mai multe grăsimi decât cei care nu l-au băut.
Aceste studii arată că matcha poate ajuta la pierderea în greutate, mai ales atunci când faci exerciții fizice regulate!
Pentru protecția ficatului
Studiile arată că ceaiul verde matcha reduce riscul de boli hepatice.
Este eficient pentru cei cu carcinom hepatocelular, steatoză hepatică și hepatită.
Matcha este, de asemenea, excelent pentru diminuarea riscului de ciroză hepatică și boală hepatică cronică.
Cu toate acestea, experții au observat că matcha poate crește enzimele hepatice la persoanele fără boli cauzate de ficatul gras.
Cercetările sugerează că efectul ceaiului verde asupra enzimelor hepatice depinde de starea de sănătate a unei persoane.
Pentru prevenirea cancerului
Știai că ceaiul matcha poate preveni cancerul?
Pentru a dovedi acest lucru, oamenii de știință au folosit ceai verde matcha pe celulele stem ale cancerului de sân. Ei au constatat că ceaiul a deplasat celulele canceroase către o stare metabolică mai lentă.
Mai mult, într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că extractul de ceai verde matcha era toxic pentru celulele care cauzează tumori.
Ei au concluzionat că ceaiul verde matcha este potrivit ca agent anticancer pentru tratamentul retinoblastomului!
Pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
Mulți oameni asociază ceaiul matcha cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Datorită catechinelor din matcha, acesta are puternice efecte antioxidative și de reducere a lipidelor.
Pur și simplu, ceaiul verde poate elimina radicalii liberi din organism pentru a îmbunătăți profilul lipidic din sânge. Ca urmare, are un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare.
Desigur, există o limită și nu ar trebui să consumi prea multă matcha.
Cercetătorii au descoperit că un consum scăzut până la moderat este suficient pentru a te bucura de avantajele ceaiului matcha!
Pentru o piele sănătoasă și strălucitoare
Studiile arată că un consum de ceai verde matcha poate ameliora afecțiunile pielii. Motivul pentru aceasta este conținutul său ridicat de polifenoli, care protejează pielea de deteriorarea cauzată de razele UV.
În plus, pe lângă faptul că îți asigură o piele sănătoasă, matcha are proprietăți împotriva îmbătrânirii pielii!
În 2020, oamenii de știință au descoperit că ceaiul verde suprimă producția de melanină. Studiul concluzionează că poți folosi matcha în alimente și produse cosmetice ca agent anti-îmbătrânire a pielii.
Pentru reducerea stresului
Consumul de ceai matcha în timpul pauzelor de lucru este o modalitate excelentă de a reduce stresul și anxietatea.
Teanina și arginina sunt aminoacizii principali pe care îi poți găsi în ceaiul matcha. Acești compuși au capacități sporite de reducere a stresului prin suprimarea adrenalinei.
În plus, cercetările arată că poate îmbunătăți memoria și învățarea spațială fără a afecta starea de spirit. Nu duce la tulburări de somn și reglează recuperarea.
Ceaiul Matcha este potențial mai bun decât cafeaua în această privință. Totuși, este important să folosești matcha de înaltă calitate, cu peste 17 mg/g de teanină. Pe baza studiului, doar 50 din cele 76 de mostre din Japonia îndeplineau această condiție.
Pentru sănătatea dentară

Potrivit WebMD, ceaiul matcha favorizează sănătatea dentară prin încetinirea cariilor și a plăcii cauzate de dezvoltarea bacteriilor. Acest lucru se datorează faptului că epigalocatechina-3-galat (EGCG) din acest ceai are excelente proprietăți antibacteriene.
Mai mult, matcha are o concentrație mare de fluoruri.
Un studiu din 2021 arată că matcha este eficient pentru combaterea bolilor gingiilor. Acesta previne boala parodontală și are efecte antiplacă.
Consumul regulat de matcha poate reduce sângerarea gingiilor și poate promova vindecarea. Din acest motiv, poți găsi ceai verde chiar și în produsele dentare!
Pentru diabet
Rutina este un antioxidant puternic pe care îl poți găsi în ceaiul verde matcha.
Acest lucru este semnificativ deoarece rutina are proprietăți antidiabetice și antiinflamatorii.
În plus, quercetina din ceaiul verde contracarează rezistența la insulină. Aceasta permite organismului tău să aibă un răspuns mai bun împotriva glucozei din sânge.
Ceea ce înseamnă că matcha poate preveni problemele legate de diabet!
Pentru imunitate
În cele din urmă, o singură porție de 1,5 lingurițe de matcha conține mai mult de 10% din DZR de vitamina C. Această cantitate este de aproape 100 de ori mai mare decât pliculețele obișnuite de ceai verde preparat.
De asemenea, are 10% din doza zilnică recomandată pentru zinc, 20% pentru vitamina E și o mulțime de minerale.
Datorită vitaminelor și mineralelor din ceaiul matcha, acesta este perfect pentru stimularea imunității!
Ceaiul matcha vs. ceaiul verde – care este diferența?

Din punct de vedere tehnic, matcha este ceai verde, deoarece provin din aceeași specie de plante. Cu toate acestea, procesarea matcha și a ceaiului verde cu frunze separate face ca cele două băuturi să fie diferite.
Matcha folosește doar frunzele superioare ale Camellia sinensis. De asemenea, ar trebui cultivat la umbră pentru a-i da o culoare verde mai strălucitoare.
Între timp, ceaiul verde folosește întreaga plantă. Fermierii îl pot cultiva în plin soare, deoarece culoarea nu este la fel de importantă.
Mai jos sunt prezentate mai multe diferențe între matcha și ceaiul verde.
- Aromă: Aroma ceaiului matcha este mai intensă decât cea a ceaiului verde obișnuit.
- Culoare: ceaiul matcha are o culoare verde vibrantă. Între timp, ceaiul verde este maro-verzui și produce o băutură clară.
- Conținut nutrițional: Poți bea ceai matcha într-o concentrație mai mare decât ceaiul verde, ceea ce îl face mai nutritiv. Studiile arată că, odată ce îl dizolvi în apă, matcha are de trei ori mai multe catechine decât ceaiul verde!
- Mod de preparare: Matcha este o băutură sub formă de pudră pe care o amesteci în apă și o bei ca atare. În comparație cu aceasta, frunzele de ceai verde se infuzează în apă și se bea fără a ingera frunzele.
- Conținut de cofeină: O ceașcă de matcha poate avea până la 176 mg de cofeină. Între timp, o ceașcă obișnuită de ceai verde conține doar 20 până la 90 mg de cofeină.
Există efecte secundare ale consumului de ceai matcha?
Conținutul de cofeină al ceaiului matcha înseamnă că acesta are câteva efecte secundare atunci când este consumat în exces.
Potrivit Forbes, unele dintre aceste efecte secundare includ insomnie, dureri de cap, greață și stomac deranjat.
În plus, matcha conține taninuri, care pot afecta absorbția fierului. Dacă ai o deficiență de fier, cel mai bine este să eviți să o bei la masă. Așteaptă cel puțin o oră înainte de a bea o ceașcă.
Ca de obicei, fii atent de unde îți cumperi ceaiul. Cumpărarea din surse dubioase înseamnă că băutura ta ar putea conține adaosuri care te pot pune în pericol.
Dacă folosești ceai de înaltă calitate și îl bei cu moderație, matcha este o băutură sigură, fără efecte secundare!
Cum se prepară ceaiul matcha?
Există nenumărate moduri delicioase de a prepara ceaiul matcha. Mai jos sunt câteva dintre preferatele noastre.
Ceaiul Matcha tradițional
Prepararea tradițională a ceaiului matcha implică un tel special din bambus, un serviciu și un bol mare pentru ceai. Dacă faceți rost de aceste instrumente, te poți bucura de această metodă distractivă de preparare!
Mai întâi, încălzește apa la 90°C. După aceea, strecoară 1 ½ linguriță de matcha printr-o strecurătoare mică în bolul de ceai. Făcând acest lucru vei scăpa de orice cocoloașe.
Toarnă cu grijă 60 de ml de apă fierbinte în bolul de ceai și bate ceaiul cu o mișcare de înainte-înapoi. Evită să atingi fundul bolului cu telul pentru a produce mai multă spumă. Acest pas durează aproximativ 15 secunde.
Toarnă ceaiul matcha într-o ceașcă mică și bea-l cât este cald!
Latte Matcha

Matcha Latte sunt din ce în ce mai populare și ușor de găsit în cafenelele din România. Cu toate acestea, aceste băuturi conțin adesea siropuri și arome artificiale.
Pentru a prepara o ceașcă autentică de matcha latte, cerne o linguriță și jumătate de pudră de matcha într-o cană. Toarnă o lingură de apă fierbinte și bate ceaiul până se omogenizează.
După ce este gata, se toarnă ¾ cană de lapte fierbinte în cană și se amestecă cu o lingură sau cu un mixer de lapte. Opțional, poți adăuga două lingurițe de miere.
Ceai Matcha îndulcit
Dacă mergi în Japonia, vei găsi adesea ceai matcha îndulcit gratis în restaurante. Această băutură folosește o pudră matcha instant diferită de versiunea ceremonială.
Pentru a prepara ceai matcha îndulcit, amestecă două lingurițe de sirop de zahăr cu ⅓ cană de apă călduță. Cerne o linguriță de pudră matcha și bate-o.
Toarnă acest amestec de matcha într-o jumătate de cană de apă rece și mai amestecă o dată. La final, adaugă gheață pentru a crea o băutură răcoritoare de ceai matcha îndulcit!
Concluzie
În concluzie, matcha este o băutură celebră în întreaga lume datorită gustului și avantajelor sale pentru sănătate. Beneficiile ceaiului matcha includ pierderea în greutate, creșterea funcției creierului și prevenirea cancerului.
De asemenea, ceaiul matcha este eficient împotriva diabetului, a bolilor hepatice și a problemelor dentare. Este o băutură antistres care îți stimulează imunitatea!
Pentru cei care doresc să bea matcha, există multe moduri creative de a-l prepara.
Ceaiul matcha este o băutură sigură, dar nu uita să îl iei cu moderație, deoarece are cofeină.
În cele din urmă, asigură-te că îți cumperi ceaiul matcha din surse de încredere.
Acest lucru îți permite să le eviți pe cele cu adaosuri care pot prezenta riscuri pentru sănătate!